Nedlæggelse af gruppeordningen for specialelever på Sønderbro Skole
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at forslaget om nedlæggelse af gruppeordningen til børn med autisme på Sønderbro Skole fra skoleåret 2012/13 sendes i høring
2. at dialogprocessen med forældre med ønsker og behov i forhold til ændret skoleplacering af deres børn påbegyndes – under forbehold for den endelig politiske beslutning
Problemstilling
Forvaltningen har med afsæt i Specialreform 2.0. taget initiativ til at optimere tilbuddene på specialområdet og har i den forbindelse fokus på gruppeordningen på Sønderbro Skole. Gruppen har plads til 13 elever og blev etableret i 2008. Gruppeordningen blev etableret som svar på en udvikling hvor stadigt flere børn med autisme visiteres til specialtilbud og en situation hvor kapacitetsgrænsen på Frejaskolen og særligt Peder Vedelsgade Skole på det tidspunkt var nået.
Gruppeordningen blev etableret i ledige lokaler på den almene folkeskole Sønderbro Skole, og et af målene var ud over at afhjælpe kapacitetsproblemer at etablere et tilbud, hvor inklusion i almenområdet kunne være et væsentligt element. Siden har der dog vist sig en række udfordringer, herunder bl.a.:
- Den fysiske placering af gruppeordningen på skolen understøtter ikke i tilstrækkelig grad en inkluderende arbejdsform og et tværfagligt samarbejde mellem skolens almene og specielle del.
- Opdelingen betyder at gruppeordningen med en kapacitet på kun 13 pladser er sårbar i forhold til at opretholde et fagligt miljø ligesom det er vanskeligere at håndtere personalefravær optimalt
- Bygningsmæssigt mangler der flere adskilte rum, idet elever med autisme i højere grad end andre har behov for undervisning en-til-en.
- Det kan med en så lille gruppe være svært at visitere børn med en for stor aldersspredning.
Det er derfor forvaltningens vurdering, at der er behov for at finde en mere langsigtet løsning for eleverne. Løsningen vil understøtte Specialreformens intentioner om at sikre, at kommunen kan yde gode tilbud til de børn og unge, som har brug for en særlig undervisningsmæssig eller pædagogisk indsats. Det betyder bl.a., at de fysiske rammer skal være tilpasset elevernes særlige behov og at løsningen skal rumme en fleksibilitet i forhold til eleverne og det pædagogiske personale.
Løsning
Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at gruppeordningen på Sønderbro Skole nedlægges og at eleverne i dialog mellem forvaltningen og forældrene får tilbudt en anden relevant skoleplacering fra skoleåret 2012/13. Målet er at eleverne og deres forældre vil modtage et bedre og mere fleksibelt tilbud, hvor eleverne i højere grad trives og udvikles.
Med udgangspunkt i de aktuelt indskrevne elever i gruppeordningen vurderes det primært at være relevant, at eleverne tilbydes plads på Skolen i Peter Vedelsgade, der har samme målgruppe og geografisk ligger tæt på Sønderbro skole. I skoleåret 2011/12 kommer 8 ud af 13 elever i gruppeordningen fra Amager. Samtidig passer aldersfordelingen blandt eleverne på hhv. Sønderbro og Peter Vedelsgade godt sammen med henblik på at skabe en mere jævn fordeling på klassetrin på Skolen i Peter Vedelsgade.
For nogle af eleverne kan der være mere relevant at blive tilbudt plads i andre specialiserede skoletilbud til børn med autisme. Der vil være mulighed for at flytte børn til Skolen i Charlottegården og gruppeordningen på Lundehusskolen.
Der er en række individuelle behov og hensyn, som spiller ind i forhold til at vurdere hvilken skoleplacering, der vil være den bedste for det enkelte barn og familie. Derfor vil en central del af processen med nedlæggelse af gruppeordningen på Sønderbro Skole også være individuelle samtaler med de enkelte familier om fremtidigt skoletilbud for deres børn.
Fritidstilbud
Alle børnene i gruppeordningen har brug for et specialfritidstilbud. I dag er de indskrevet i en afdeling under Den integrerede institution ”Fabrikken”. Fritidsordningen er fysisk placeret i de samme lokaler som undervisningstilbuddet på Sønderbro Skole. Hvis gruppeordningen nedlægges og børnene indskrives på andre specialskoler vil børnene få tilbudt plads i et specialfritidstilbud i tilknytning til de respektive skoletilbud. Dette kan lade sig gøre, idet tilbud til børn med autisme typisk er tilrettelagt således, at børnene i stort omfang benytter de samme lokaler gennem hele dagen, dvs. til både skole og fritidstilbud.
Kapacitetsmæssige konsekvenser
Normeringen på Skolen i Peter Vedelsgade er som udgangspunkt 58 pladser. Aktuelt er der til skoleåret 2012/13 indskrevet 55 elever på Skolen i Peter Vedelsgade og der bliver muligvis et par ekstra ledige pladser, da der er nogle elever, som måske skifter skoletilbud. Det betyder, at der vil være 3-5 ledige pladser på Skolen i Peter Vedelsgade i skoleåret 2013/14.
Det præcise antal børn fra gruppeordningen, der tilbydes plads på Skolen i Peter Vedelsgade, afhænger af udfaldet den overfor beskrevne dialog og proces omkring at finde de rette nye skoletilbud til de enkelte børn.
Hvis fx 8 ud af 13 børn fra gruppeordningen tilbydes plads i Skolen på Peter Vedelsgade, vil der i skoleåret 2012/13 bliver brug for en opnormering på 3-5 pladser på Skolen i Peter Vedelsgade. De ældste årgange på Peter Vedelsgade er forholdsvis store, så der forventes en relativ stor afgang af elever i det efterfølgende skoleår, hvor normeringen så kan justeres ned igen.
Derudover forventes det, at der vil være brug for at indskrive enkelte ekstra elever på Skolen i Charlottegården og/eller gruppeordningen på Lundehusskolen. Det vil dog være mindre justeringer, som ligger inden for rammerne af den løbende justering af kapaciteten på specialskoleområdet.
Samlet set vurderes det, at de midlertidige kapacitetsudfordringer på autismeområdet som følge af nedlæggelsen af gruppeordningen vil kunne håndteres på en god og forsvarlig måde.
Anvendelse af ledige lokaler på Sønderbro Skole
På Amager er der generelt behov for skolekapacitet på almenområdet og Sønderbro Skole har en stigende søgning. Hvis gruppeordningen på Sønderbro Skole nedlægges vil der blive nogle ledige lokaler på skolen, som kan inddrages til den almene del af skolen og dermed gøre det muligt at bidrage til løsning af kapacitetsbehovet på almenområdet.
Økonomi
Med den nye budgetmodel for specialskolerne er alle de berørte skoletilbud i samme pladspriskategori. Det betyder, at de skoler, som får en merindskrivning som følge af nedlæggelsen af gruppeordningen, vil få budget til de ekstra elever, mens budgettet til Sønderbro Skole nedskrives tilsvarende. Dermed er det økonomisk neutralt.
Tilsvarende er alle de berørte fritidstilbud med den nye budgetmodel for specialfritidstilbud i samme pladspriskategori. Det betyder, at de fritidstilbud, som får en merindskrivning som følge af nedlæggelsen af gruppeordningen, vil få budget til de ekstra børn. Dermed er omlægningen økonomisk neutral.
Personalemæssige konsekvenser
Personale fra gruppeordningen på Sønderbro Skole og afdelingen i ”Fabrikken” vil skulle omplaceres til andre relevante stillinger i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Afdelingslederfunktioner for såvel skole- som fritidsdelen vil bortfalde. Omplaceringerne af medarbejdere vil ske efter forvaltningens normale omplaceringsprocedure.
Videre proces
Gruppeordningen på Sønderbro Skole indgår i Styrelsesvedtægten for Folkeskolen bilag 6 pkt. 9 om tilbud til børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Efter folkeskoleloven skal ændringer af skolestrukturen blandt andet for så vidt angår specialtilbud forelægges for Borgerrepræsentationen på et møde.
Børne- og Ungdomsforvaltningen har imidlertid som led i udfordringsretten (BR 10.3.2011, 2010-162912) fået tilladelse fra Ministeriet for Børn og Undervisning til ikke at forelægge mindre ændringer, som vedrører meget få børn, for Borgerrepræsentationen, men alene for Børne- og Ungdomsudvalget for hurtigere at kunne iværksætte ændringer.
Forslaget skal i høring hos de berørte parter med 6 ugers høringsfrist. De berørte parter er i denne sag: skolebestyrelserne på hhv. Sønderbro Skole, Skolen i Peter Vedelsgade, Skolen i Charlottegården, Lundehusskolen, bestyrelsen i ”Fabrikken”, LFS, KLF, Skolelederforeningen, Det fællespædagogiske Råd, Københavns Fælleselevråd, Skole og Forældre og Autismeforeningen og Handicaprådet. Efter høringen vil udvalget få forelagt forslaget til fornyet behandling.
For at kunne nå at implementere løsningen til skoleåret 2012/13 vil forvaltningen sideløbende med høringsfasen påbegynde dialogprocessen med forældre med ønsker og behov i forhold til en ændret skoleplacering af deres børn – under forbehold for den endelig politiske beslutning. Ligeledes vil det være nødvendigt at forberede personaleprocessen samt de forventede budgetmæssige ændringer.
Else Sommer /Nina Hemmersam