Mødedato: 20.12.2006, kl. 15:00

Udmøntning af budget 2007

Se alle bilag

Udmøntning af budget 2007

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde onsdag den 20. december 2006

 

 

3.      Udmøntning af budget 2007

  J.nr. 327271

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget tager til efterretning, at der skal findes besparelser på yderligere 137,2 mio. kroner i forhold til budget 2007

 

at      udvalget drøfter og beslutter hvilke konkrete besparelsesforslag (jf. afsnit 3) der kan tiltrædes for 2007

 

at      udvalget drøfter og beslutter hvilke konkrete forslag (jf. afsnit 4) til Prioriteringsrum 2008, der ønskes iværksat i budget 2007

 

at      udvalget drøfter og beslutter hvilke besparelsestemaer (jf. afsnit 5), som forvaltningen skal arbejde videre med - med henblik på forelæggelse for udvalget (konkrete besparelsesforslag) inden 1. april 2007

 

at      at udvalget pålægger forvaltningen dels at effektuere de ovenfor tiltrådte besparelser, allerede ved udmelding af budget 2007, dels udarbejder og forelægger en samlet 3 årig besparelsesplan inden udgangen af 1. kvartal 2007.

 

at      der foretages budgetudmeldinger til skoler/institutioner/distrikter/fagkontorer m.fl. til trods for, at der ikke per 1. januar 2007 er skabt balance i forvaltningens økonomi

 

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har den 5. oktober 2006 vedtaget kommunens budget for 2007. Den samlede nettoramme for Børne- og Ungdomsforvaltningens budget 2007 er på 7,292 milliarder kr.

 

Udvalget har på sit møde den 25. oktober 2006) besluttet, hvorledes Børne- og Ungdomsudvalget skal medfinansiere udmøntningen af Faglighed for Alle (FFA) i 2007 med 30 mill. kr. Der udestår beslutning om udmøntning af besparelsen vedr. observationskolonierne, samt udmøntning af omorganiseringen af tekniske personale på skoler o g institutioner.

 

Derudover udestår udmøntning af en række konkret besparelsesforslag som var en del af budgetvedtagelsen for 2007.

 

Udvalget har på møderne henholdsvis den 25. oktober 2006 og 13. december 2006 besluttet, hvorledes en række tværgående besparelser skal indarbejdes i budgetudmeldingen for 2007. Disse omhandler: merudgifter til barselsfonden, korrektioner i forhold til NEM-konto, bidrag til arbejdsskadepulje, samt besparelser i relation til sygefravær og indkøb.

 

Børne- og Ungdomsudvalget har modtaget en redegørelse for økonomistyringen i den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning. Af redegørelsen fremgår, at der generelt har været for dårlig eller ingen reel styring af den samlede økonomiske ramme i de foregående år.

 

De grundlæggende strukturelle problemer har også betydning for budgettet for 2007. Forvaltningen har - i takt med at de strukturelle problemer er identificeret og erkendt - arbejdet målrettet på at få afstemt de interne budgetter med de bevillingsmæssige rammer for 2007. 

 

Resultatet af afstemningen viser, at Børne- og Ungdomsudvalget med udgangspunkt i det nuværende aktivitetsniveau/de interne budgetter har et finansieringsproblem i forhold til 2007 på i alt 137,2 mill. kr.

 

Dertil kommer, at Børne- og Ungdomsudvalget i 2008 skal bidrage forlods med 60 mio. kr. som følge af medfinansieringen af FFA – og 90 mio. kr. i 2009. Dertil kommer øvrige bidrag til kommunens fælles prioriteringsrum for 2008.

 

Disse forhold skaber tilsammen en finansiel udfordring på minimum 200 mio. kr., eksklusiv BUF's bidrag til kommunens prioriteringsrum 2008. Det er forvaltningens vurdering, at det som minimum er nødvendigt at anlægge et tilsvarende tidsperspektiv på tilvejebringelse af finansieringen, idet det er en forudsætning for en succesfuld realisering af FFA, at forandringsprocessen i forvaltningen foregår langsigtet og ikke præges af ad hoc beslutninger uden en samlet linie.

 

Forvaltningen har på baggrund af udvalgets tilkendegivelser på mødet den 13. december 2007 udarbejdet forslag til hvilke besparelsestemaer, der ifølge forvaltningen kan arbejdes videre med - med henblik på fremlæggelse for udvalget inden udgangen af 1. kvartal 2007.

 

Derudover har forvaltningen udarbejdet en række konkrete forslag til besparelser som helt eller delvist kan få effekt i budgettet for 2007, samt en række bidrag til det fælleskommunale prioriteringsrum for 2008.

 


SAGSBESKRIVELSE

1.  Besparelser i budget 2007 afledt af budgetforlig 2007, medfinansiering af FFA og tværgående besparelser

 

I forbindelse med budgetvedtagelsen 2007 er Børne- og Ungdomsudvalgets vedtagne forslag blevet indarbejdet på de enkelte bevillingsområder. Derudover er der truffet beslutning om udmøntningen af medfinansieringen af FFA, samt beslutning om udmøntningen af en række tværgående besparelser.

 

Af bilag 1 fremgår de tidligere vedtagne besparelser, samt de besparelser, hvor der forestår politisk behandling (udmøntning). Af bilag 1 fremgår endvidere hvornår disse forslag kan forventes forelagt udvalget.

 

2. Finansieringsbehov i budget 2007 og 2008-2009

 

Forvaltningen har udarbejdet en redegørelse for økonomistyringen i den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning. Af redegørelsen fremgår, at der generelt har været for dårlig eller ingen reel styring af den samlede økonomiske ramme. Styringsproblemerne har medført underskud i 2004-2005 i den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning og har endvidere haft en stor betydning for Børne- og Ungdomsforvaltningens merforbrug i regnskabet for 2006. 

 

Budget 2007

 

De grundlæggende strukturelle problemer har også betydning for budgettet for 2007. Forvaltningen har - i takt med at de strukturelle problemer er identificeret og erkendt - arbejdet målrettet på at få afstemt de interne budgetter med de bevillingsmæssige rammer for 2007. Dette har været en særdeles kompliceret og tidskrævende proces.

 

Resultatet af afstemningen viser, at Børne- og Ungdomsudvalget har et finansieringsproblem i forhold til 2007 på i alt 137,2 mill. kr. Finansieringsbehovet kan henføres til følgende hovedområder:

 

 

Tabel 1. Rammeafstemning 2007 på hovedområder

 Hovedområde

Finansieringsbehov

(i mill. kr.)

Dagområdet (inkl. specialområdet)

5,0 mill. kr.

Undervisningsområdet (inkl. specialområdet)

65,2 mill. kr.

Fritidshjem- og Klubområdet (inkl. specialområdet)

39,5 mill. kr.

Administration og tværgående midler

27,5 mill. kr.

I alt

137,2 mill. kr.

 

I bilag 2 er afstemningen på de områder med større finansieringsbehov specificeret. Det drejer sig om afstemningen på Undervisningsområdet, Fritidshjem- og Klubområdet samt Administration og tværgående midler.

 

Det er ikke muligt i fuldt omfang at dokumentere hvad der konkret er årsagen til finansieringsbehovet på de enkelte områder. Årsagerne hertil skal dog primært søges i de styringsmæssige mangler, der fremgår af redegørelsen for økonomistyringen i den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning:

 

·        Organisationens sammenhængskraft var reelt ikke tilstede

·        Overblik og systematik var ufuldstændig/fragmenteret

·        Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens organisation og struktur var sagsorienteret og ikke gearet til styring (internt og i forhold til det politiske udvalg)

·        Udgiftsområder der ikke var budgetteret

·        Udgiftsområder der var underbudgetteret (bl.a. aktivitetsstigninger)

·        Manglende sammenhæng mellem timestyring og kr./øre styring

·        Manglende tilpasning af interne budgetter i forhold til bevillingsmæssig ramme

·        Manglende budgetudmelding og uklart budgetansvar

·        Manglende opfølgning på regnskab og budget

·        Manglende styringssystemer

·        Ikke prioritering af styringsopgaven i forhold til ressourcer og kompetencer

 

Det er i høj grad disse forhold som det igangsatte forandringsprogram har til formål at rette op på, men "her-og-nu" har forandringsprogrammet ikke kunne imødegå det strukturelle finansieringsbehov.

 

Det skal understreges, at der fortsat er en vis usikkerhed forbundet med den præcise størrelse af det samlede finansieringsbehov og fordelingen af behovet på de enkelte bevillingsrammer. Der er bl.a. i opgørelsen af det faktiske budgetbehov afsat midler til dækning af skoler og institutioners forventede overførsler af opsparing fra 2006 til 2007.

 

I den endelige opgørelse af finansieringsbehovet er der derfor behov for at indarbejde forvaltningens regnskab for 2006, herunder konsekvenser og præcis udmøntning af gældssaneringen. I denne sammenhæng vil der også være kendskab til de faktiske opsparinger/mindreforbrug, som der er behov for at overføre til 2007.

 

Forvaltningen anbefaler derfor overfor udvalget, at forvaltningen i januar måned i den første månedlige redegørelse for genopretningen af økonomien til Økonomiudvalget kommer med en status på den endelige opgørelse af finansieringsbehovet.

 

Specielt på området Administration og tværgående midler er der behov for en kulegravning af årsagerne til forskellen i mellem det opgjorte budgetbehov og bevillingsrammens størrelse, hvor bl.a. de faktiske udgifter i forbindelse med den nye forvaltningsstruktur og etableringen af Børne- og Ungdomsforvaltningen analyseres.

 

Det er efter forvaltningens vurdering ikke tidsmæssigt muligt at fremlægge kvalificerede forslag til finansiering der i fuldt omfang imødekommer behovet på 137,2 mill. kr. Der lægges derfor op til (afsnit 4) at udvalget drøfter en række generelle besparelsestemaer for 2007 som kan være grundlaget for udarbejdelse og forelæggelse af konkrete besparelsesforslag for udvalget inden 1. april 2007, samt (afsnit 5) en række konkrete besparelsesforslag til 2007 som udvalget bedes drøfte og beslutte omkring.

 

Budget 2008-2009

 

Som en del af budgetforliget for 2007 blev det aftalt, at Børne- og Ungdomsudvalget skulle medfinansiere FFA-projektet med 60 mio. kr. i 2008 og 90 mio. kr. i 2009.

 

I budgetaftalen for 2007 indgår endvidere, at der skal udarbejdes en ny model for tilvejebringelse af prioriteringsrummet for 2008, der som minimum skal udgøre 400 mio. kr.. Modellen indebærer at forvaltningerne i fællesskab skal udarbejde konkrete forslag til besparelser og fornyelser indenfor følgende fire effektiviseringsområder:

1.      Tværgående administrativ innovation

2.      Fornyelse af den kommunale service (metoder og organisering m.v.)

3.      Fornyelse af den kommunale service (øget konkurrenceudsættelse)

4.      Omstilling (fjernelse af aktiviteter m.v.)

 For Børne- og Ungdomsforvaltningens vedkommende betyder det, at der i 2008 og 2009 hvert år skal afleveres et samlet bidrag i størrelsesordenen 120-150 mio.kr. Forvaltningen har udarbejdet en række forslag og som behandles i afsnit 5.

 

3-årig besparelsesplan

 

Ovenstående vidner om  massive økonomiske udfordringer for Børne- og Ungdomsforvaltningen i de kommende år.  Det er forvaltningens vurdering, at tilvejebringelse af en finansiering i denne størrelsesorden kræver nogle meget grundige overvejelse i samspillet mellem faglighed og økonomisk rationale. En kvalificeret proces vil derfor alt andet lige kræver tid og tålmodighed.

 

For at sikre en kvalificeret proces om besparelserne er det forvaltningens vurdering at besparelserne findes i et 3 årigt perspektiv. Med dette tidsperspektiv kan det nås, at udvalget træffer beslutning om langsigtede, strukturelle og strategiske besparelser fremgår ad hoc besparelser. For en oversigt over den igangværende henvises til næste side:

 

 

BUU

22. december 2006

Forvaltning

1. kvartal 2007

Økonomiplan

2007 - 2009

 

Finansieringsbehov

 

- Rammebetingelser       afklares med ØKF

- Analyse af regnskab 2006/rammeafstemning

 

Konkrete besparelser

(afsnit 3)

Beslutning om hvilke besparelser der skal indarbejdes i budget 2007

Konkret udmøntning

3-årig besparelses-plan

 

 

Prioriteringsrum 2008

(afsnit 4)

Beslutning om hvilke forslag der skal anvendes allerede ifm budget 2007

Konkrete besparelsesforslag

 

 

Temaområder

(afsnit 5)

Beslutning om hvilke temaområder udvalget vil arbejde videre med

Analysearbejde mhp

·         Konkrete forslag til 2007

·         Prioriteringsrum og langsigtede spareforslag

 

 

3. Konkrete besparelsesforslag for 2007

 

Forvaltningen har – i forlængelse af udvalgets generelle drøftelse på det ordinære møde den 13. december 2007 - udarbejdet en række konkrete forslag til besparelser der kan udmøntes i 2007.  

 

Der peges på engangsbesparelser på i alt 19,8 mio. kr. i 2007 (og som der følgelig skal findes finansiering til i 2008 og fremover), samt varige besparelser på 45,0 mio. kr.

 

Besparelsesforslagene fremgår af tabel 2 og yderligere uddybning af hvert forslag fremgår af bilag 3.

 

Tabel 2. Forslag til finansiering

Område/aktivitet

Engangs-finansiering

Varig finansiering

Konsekvens

Dagtilbud

 

 

 

Tilbageholdt overførsel vdr. Rekrutteringspuljen

2,0

 

Indebærer at engangsoverførsel fra 2005 bortfalder helt

Tilbageholdt overførsel til drift af skævt normerede institutioner

3,8

 

Indebærer at engangsoverførsel fra 2005 bortfalder helt

Administrationsbidraget til selvejende daginstitutioner nedsættes fra 2,3 til 2,1 procent

 

2,5

De administrerende daginstitutioner vil begrænse den service, de i dag yder til deres institutioner og Børne- og Ungdomsforvaltningen

Færre midler til større ekstraordinære vedligeholdelsesopgaver på daginstitutionsområdet

1,3

 

Muligheden for at gennemføre vedligeholdelsesopgaver begrænses til akutte myndighedskrav

Færre midler til vedligeholdelse på nødinstitutioner og bemandede legepladser

1,0

& nbsp;

Muligheden for at gennemføre vedligeholdelsesopgaver begrænses til akutte myndighedskrav

Forbrug af daginstitutionernes opsparede midler til energiforbedrende tiltag udsættes til 2008

4,4

 

Der igangsættes ikke energibesparende foranstaltninger på området i 2007. Der er tale om en kortsigtet besparelse

 

 

Område/aktivitet

Engangs-finansiering

Varig finansiering

Konsekvens


Fritidshjem og klubber

 

 

 

Lokalpulje til opsøgende socialt arbejde (udløber i 2008)

 

2,1

Forslaget medfører at de lokale midler til opsøgende arbejde reduceres..

Ingen midler til etablering/renovering af legepladser i 2007 (legepladspuljen)

1,7

 

Der ydes ikke tilskud til etablering/renovering af legepladser i 2007

Kolonipulje reduceres til faktisk forbrug

 

4,0

Medfører en reduktion i fritidshjemmenes pladspris, hvis der indføres en ny budgetmodel på området

Undervisning

 

 

 

Pulje til energibesparende foranstaltninger reduceres

 

0,6

Der foretages ikke energibesparende foranstaltninger på området. Der er tale om en meget kortsigtet besparelse

Udskydelse af EMO-rapporter (energistyring) til 2008

1,5

 

Begrænser overblikket over muligheder for investering i  energibesparelser

Timetal til lovens minimum

 

9,1

Forslaget betyder, at timetallet nedsættes for en række fag, herunder især idræt, samt dansk i indskolingen, klassens tid samt de kreative fag

Deltagelse af kommende 1. klasselærere i børnehaveklasse bortfalder

 

0,2

De lærere, som børnene i børnehaveklassen skal have det følgende år i 1. klasse, vil med besparelsen ikke længere få timer i børnehaveklassen

To-lærer ordning i børnehaveklasserne bortfalder

 

16,9

Begrænser ressourcerne i fht. dansk som andetsprog, støtte til tosprogede samt klasser med høje klassekvotienter

Sundhed

 

 

 

Midler til metodeudvikling i sundhedsplejen reduceres

 

0,7

Sundhedsplejens mulighed for personaleudvikling begrænses

Administration/tværgående

 

 

 

Tilbageholdt overførsel fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

4,1

 

Indebærer at engangsoverførsel fra 2005 bortfalder helt

Udvalgets bufferpulje bortfalder

 

8,9

Begrænser udvalgets muligheder for at prioritere aktiviteter i løbet af året

I alt

19,8

45,0

 

 

 

 

 

4. Konkrete forslag til Prioriteringsrum 2008

 

Af tabel 3 fremgår forvaltningens bidrag til det fælleskommunale prioriteringsrum for 2008.

 

Der peges på besparelser på mellem 219,2 - 235,4 mio. kr. som fordeler sig på 89,7 – 105,9 mio. kr. til at øge den borgerrettede service, 15,0 mio. kr. til øget konkurrenceudsættelse, samt 114,5 mio. kr. til omstillingsaktiviteter. For yderligere beskrivelse af de enkelte forslag henvises til bilag 4.

 

< span style='font-size:10.0pt;font-family:"Times New Roman";mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:DA;mso-bidi-language: AR-SA'>

Område 2: Fornyelse af den kommunale service – Øge den borgerrettede service

  

Forslag

Forslagsbeskrivelse

Økonomi

Bemærkninger

2.1. Dannelse af aldersinte-grerede institutioner

Alders- integrerede institutioner er velegnet til at mindske forskellen mellem ventelister og ledig kapacitet.

Usikkert. Analyseres nærmere.

Yderligere analyser pågår

2.2. Administrative fællesskaber i skoledistriktet/

 

 

 

Etablering af administrative fællesskaber kan sikre effektivitet og kvalitet i løsningen af administrative opgaver.

 

Der vil muligvis være etableringsomkostninger forbundet med at indføre administrative fællesskaber.

 

Skolernes administrative kontor danner ramme om et administrativt center i hvert skoledistrikt ift personaleadministration.

65.000 pr skoledistrikt (65 skoledistrikter)

ca. 10 mill i 2007

ca. 20 mill fra 2008

Forslag udarbejdet på baggrund af et eksempel fra et skoledistrikt i Valby

2.3. Etablering af fælles ledelse for flere daginstitutioner

Hvis udgangspunktet er alle mindre institutioner (vuggestue under 30, børnehave/integreret institution under 40 og fritidshjem under 50 børn) vil i alt ca. 170 institutioner være omfattet.

 

Et antal institutioner inden for samme geografiske område får en overordnet leder og en række pædagogiske afdelingsledere.

 

6,8 mill

 

(3,4 mill i 2007)

KLK- rapporten Der er flere forhold der skal undersøges nærmere – fysiske- og overenskomstmæssige forhold, politisk grundlag

 

Det er ikke Direktionens anbefaling

2.4. Indførelse af modulbaseret pasning på daginstitutionsområdet

Århus Kommune forventer at kunne spare 61 mio. kr. ved at indføre modulbaseret pasning på daginstitutionsområdet. Der lægges op til fire forskellige moduler: 25 timer, 35 timer, 45 timer + 45 timer + tillægsmodul. Det er p.t. uklart, hvilket besparelsespotentiale, der er på området i København.

Analyseres nærmere

Udvalget har besluttet SFI-survey i 2007. Undersøgelse pågår

2.5. Sammenlægning af skoler

Ved samdrift af to skoler vurderes det, at der opnås besparelse på lederløn, lærertillæg m.v.

0,5 mill i 2008

(1,25 mill i 2009)

 

2.6a. Nedlæggelse af folkeskole (anlæg)

 

 

2.6b. Nedlæggelse af folkeskole (drift)

Aktuelt kan der blive tale om at nedlægge en folkeskole i distrikt Bispebjerg, en nærmere analyse skal klarlægge hvilken skole der kan være tale om.

 

 

Salg  af skole 33.5 - 40 mill

 

Drift af skole

 3 mill

(7,25 mill år i 2009)

 

 

2.7a. Nedlæggelse af tilhørende fritidshjem (anlæg)

 

 

2.7b Nedlæggelse af tilhørende fritidshjem (drift)

 

 

 

 

 

 

Aktuelt kan der blive tale om at nedlægge en folkeskole i distrikt Bispebjerg, en nærmere analyse skal klarlægge hvilken skole der kan være tale om.

 

Salg af fritidshjem 

4.3 -  14 mill

 

Drift af fritidshjem

 ca. 1 mill

 

 

 

 

Samlet sum for nedlæggelse af skole og tilhørende fritidshjem.

 

Min: 39,8 mill

Max: 63,0 mill. 

Usikkerhed i beløbet afspejler at der er tale om generelle tal der kan variere efter hvilken konkret skole med tilhørende fritidshjem der er tale om

2.8. Ændret Morgenåbning

Ændret morgenåbning Forudsætningen for besparelsen består i, at morgenåbning i fritidshje m og KKFO´er bortfalder, og der i stedet etableres morgenåbning på alle folkeskoler, så det bliver et ensartet tilbud for hele kommunen dvs. på 61 skoler

5 mill i 2007

10 mill fra 2008

Beregninger på grundlag af KLK (45 skoler), justeret i forhold til at dette forslag gælder alle skoler i kommunen

2.9. Etablering af fritidshjem i ledige lokaler på skoler

For at udnytte skolers ledige kapacitet. Det skønnes at være muligt på 6 folkeskoler

3,6 mill.

 

2.10. Samtænkning af Fritidshjem og skoler

Nedlæggelse af central pulje til understøtning af samtænkning mellem skoler og fritidshjem.

Afventer analyse

Afventer analyse af samtænkningsmidler i 2007 samt en potentiale analyse på området.

KKFO'er er planlagt evalueret 2008, men kan evt. fremskyndes.

 

 

 

 

 

Område 3: Fornyelse af den kommunale service – Offentlige private samarbejder

  

Forslag

Forslagsbeskrivelse

Økonomi

Bemærkninger

3.1 Oversigt over Offentlige private samarbejder

Partnerskab

Vedligeholdelse

Sponsering

Fondsmidler

Generelt

 

 

Se bilag 

 

 

 

 

Område 3: Fornyelse af den kommunale service – Øget konkurrenceudsættelse

  

Forslag

Forslagsbeskrivelse

Økonomi

Bemærkninger

3.2. Udbud og omlægning af rengøringsopgaven på daginstitutionsområdet

Der er foretaget en analyse af  de potentialer, som forventes at være forbundet med udbud af opgaven, subsiært omlægning af klassifikationen til ROM niveau

6 mill i 2007

15 mill fra 2008

Se vedlagte notat.

Ekstra: Samlet oversigt over egnede opgaver til konkurrence

udsættelse

 

 

 

 

 

 

 

 

Område 4: Omstilling

  

Forslag

Forslagsbeskrivelse

Økonomi

Bemærkninger

4.1.  Afskaffe forplejning i børnehaver

 

Afskaffe forplejning i børnehaver. En afskaffelse af tilbuddet vil betyde, at udsatte børn ikke længere vil få disse måltider.

37,0 mill. kr.

Der skal på området foretages en potentiale analyse. Vil qua selvforvaltningsmodellen skulle gennemføres som en generel besparelse. Beregning i bilag 4.1

Alternativ: delvis besparelse, men fortsat til udsatte områder

4.2. Reduktion i service i de private pasningsordninger

 

 

 

Reduktion i service i de private pasningsordninger, herunder minimumstilskud til privat børnepasning (70 pct. af det billigste alternative dagtilbud i kommunen for en tilsvarende gruppe) 

3,3 mill. kr

Beregning følger til 15. december.

De private pasningsordninger er indregnet i pladskapaciteten og er dermed en del af grundlaget for pasningsgarantien.

 

4.3. Reduktion i åbningsstiden

Reduktion af åbningstiden for institutioner med en åbningstid over 52 timer.

3,4 mill. kr.

Bør afvente kapacitetsundersøgelse i 2007.

4.4

Harmonisering af takster på specialområdet. - Til fuld børnehavetakst. 

Harmonisering af takster på specialområdet medførende opkrævning af fuld takst for specialbørnehavepladser.

1,1 mill. kr.

 

4.5 Nedlæggelse af forplejning i fritidshjem.

Forplejning i form af morgenmad og frugt til børn i fritidshjem afskaffes. En afskaffelse af tilbuddet vil betyde, at udsatte børn ikke længere vil få disse måltider.

6,4 mill. kr.

Der er selvforvaltning i institutionerne, og der er ikke udmeldt særskilt budget til forplejning. En besparelse vil i givet fald være en rammebesparelse.

 

Der bør på området laves en potentiale analyse. Udregning af priser findes i bilag. 4.1

 

 

 

 

4.6.  Nedlæggelse af de bemandede legepladser

Nedlæggelse af de bemandede legepladser.

20,0 mill. kr.

PÅ BUU den 15. november blev det besluttet, at der skulle udarbejdes en redegørelse vedrørende blandt andet udnyttelse af nye tiltag med henblik på at bevare bemandingen på legepladserne.

 

 

4.7 Nedsættelse af åbningstid i junior – og ungdomsklubber

  

 

 

Nedsættelse af åbningstid i junior – og ungdomsklubber

 

En nednormering af klubberne svarende til 7 timer pr. plads pr. år. 7 timer svarer til kr.1.099 pr. plads pr. år., hvilket medfører en personalereduktion på cirka 43 stillinger. Dette svarer til cirka 13 mill. kr.

Den enkelte klub planlægger selv sin åbningstid. Dvs. de har mulighed for at holde åben og lukket efter målgruppens behov.

13 mill. kr.

Der skal på området foretages en potentiale analyse. Hvis der indføres en pladsprismodel for området vil en evt. nedsættelse af åbningstid skulle indarbejdes i pladspris.

4.8 Ændring af timetal til lovens minimum

Ændring af timetal til lovens minimum1.

9,1 mill. kr.

København ligger et godt stykke under ministeriets vejledende timetal, men bl.a. på punkter, der har været prioriteret i forbindelse med FFA, ligger kommunen fra 07/08 over minimumstallene

 

 

(5/12 effekt)

(Bilag 4.8)

 

Besparelsesmuligheder:

 

 

 

Dansk 1,0 mill.

(21,8 mill. kr. i 2008)

 

 

Idræt/bevæg. 4,6 mill.

 

 

 

Musik 1,0 mill.

 

 

 

Billedkunst:  0,9 mill.

 

 

 

Natur/teknik 0,4 mill.

 

 

 

Klassens tid 0,9 mill.

 

 

 

Valgfag 0,4 mill.

 

 

4.9.  Afskaffelse af tilbud om lejrskoler og ekskursioner

Afskaffelse af tilbud om lejrskoler og ekskursioner.

Ved total afskaffelse af lejrskoler og ekskursioner kan der spares ca. 3,6 millioner kr. pr. år.

 

 

 

 

Lejrskoler og ekskursioner er skolens mulighed for at henlægge dele af undervisningen uden for skolens rammer for at opnå en højere grad af autencitet.

 

 

4.10 Afvikling af kommende 1. klasselærere

Afvikling af kommende 1. klass elærere

0,5 mill. kr.

 

 

 

 

De lærere, som børnene i børnehaveklassen skal have det følgende år i 1. klasse, vil med besparelsen ikke længere få timer i børnehaveklassen.

 

Ordningen er med til at sikre kontinuitet i overgangen fra børnehaveklassen til 1. klasse.

 

Besparelsen svarer til ca. 15 timer pr. år pr, børnehaveklasse

 

 

 

 

 

 

4.11 Øget betaling for deltagelse i KLF's sommerkolonier

Øget betaling for deltagelse i KLF's sommerkolonier

1 mill. kr

 KLF's kolonier får et årligt tilskud fra Københavns Kommune på godt 10 mio. kr. En forøgelse af egenbetalingen med 360 kr. pr barn/ung vil betyde en besparelse på 1 mio. kr. Forudsætningen for ovenstående beregning er, at antallet af børn og unge ikke falder i forbindelse med prisstigningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.12 Sundhedsplejens besøg til 11/2-årige tilbydes kun efter behov.

Sundhedsplejens besøg til 11/2-årige tilbydes kun efter behov.

1,3 mill.kr.

 

 

 

 

4.14 Reducering af lokalpuljen – opsøgende arbejde i klubber

Begræns klubbernes mulighed for opsøgende arbejde

2,1 mill. kr.

 

 


5. Generelle besparelsestemaer

 

Forvaltningen har udarbejdet følgende generelle besparelsesforslag som udvalgets bedes drøfte og fremkomme med tilkendegivelse af hvorvidt forvaltningen skal arbejde videre med disse med henblik på forelæggelse af konkrete oplæg inden den 1. april 2007.

 

5.1 Temaområde - bygningsanvendelse

 

Tema

Det bør undersøges nærmere, i hvilket omfang skole- og institutioners bygningsmæssige kapacitet kan udnyttes mere optimalt.

 

Besparelse

Herved kan der spares huslejeudgifter og bygningsdriftsudgifter - evt. kan enkelte bygninger helt frasælges. Det skal bemærkes, at merprovenuet ved frasalg som udgangspunkt tilfalder Økonomiforvaltningen.

 

Merudgifter

Omflytninger medfører en række bygningskrav svarende til nybyggeri. Disse bygningskrav er f.eks. krav til ventilation, rumhøjde, efterklangstid, støjdæmning, isolation, flugtveje m.v. Udgifterne til omflytninger kan derfor i flere tilfælde tangere udgifterne ved nybyggeri. Der er ikke udgifter til genetablering af institutioner i Børneplanen.

 

Vurdering 

En vurdering af de enkelte bygningers udnyttelse bør omfatte følgende elementer:

 

1/ Prognose: Er klasselokaler og kvadratmetre, der er ledige pt., også ledige om en årrække.

 

2/ Hvilke funktioner "passer sammen": De hidtidige erfaringer er at funktioner, der er beslægtede, giver den mest optimale lokaleudnyttelse. Beslægtede funktioner har bedst udgangspunkt for en lokalemæssig "synergieffekt" og giver de bedste muligheder for senere at justere lokaleanvendelsen.

 

Ved ledig lokalekapacitet på folkeskoler kan det med fordel undersøges, om det er muligt at anvende den ledige kapacitet til fritidshjemsformål. Herved kan fritidshjemmet overgå til andet formål eller frasælges. Ved ledig lokalekapacitet på institutioner kan det med fordel undersøges, om det er muligt at udvide institutionen med flere aldersgrupper og herved skabe en integreret institution. Den frigjorte institution kan herefter overgå til andet formål eller frasælges.

 

3/ Øvrige forhold: Vurderingen af bygningernes udnyttelse bør også inddrage andre forhold. F.eks. skal det belyses, hvad ændringen betyder for forældre- og personaletilfredshed, skolevejens længde og trafiksikkerhed, lokalområdet i øvrigt m.v. Det kan således nævnes, at der ikke er erfaringer med selvejende fritidsinstitutioner i kommunale skolebygninger.

 

Eksempel

Som et eksempel på et oplæg til bedre bygningsanvendelse er vedlagt et forslag om "Etablering af fritidshjem i ledige lokaler på 6 skoler". Oplægget er en del af "Prioriteringsrum 2008".  

 

5.2 Temaområde - den nye budgetmodel

 

I 2007 er langt størstedelen af udvalgets budget underlagt de mekanismer den ny budgetmodel foreskriver. Dog er undtaget dagpasningsområdet, hvor det gælder, at 2007 i samarbejde med Økonomiforvaltningen vil blive anvendt til at analysere, hvorledes området kan demografireguleres.

 

Erfaringerne fra 2006 viser allerede, at der i lighed med den tidligere demografimodel er indbygget en skævhed i tildelingen af ressourcer. Budgettildelingen for 2007  på normalundervisningsområdet tager udgangspunkt det faktiske antal elever i 2005, og størrelsen på de faktiske årgange i året 2005. Alligevel så bliver Børne- og Ungdomsudvalget tildelt til væsentligt for mange elever, i forhold til det allerede kendte elevtal for skoleåret 2006/2007. Da elevtallet yderst sjældent stiger med mere end et par hundrede elever, så kan det som det fremgår nedenfor konstateres, at ifald elevtallet for det kommende skoleår (2007/2008) er det samme som for indeværende skoleår, så har Børne- og Ungdomsudvalget for 2007 fået 49 mio. kr. for meget i forhold til elevtallet.

 

Dog tyder en del på at den pris, der er fastsat pr. elev er væsentligt for lav. Som det er påvist ved rammeafstemningen, så er der et væsentligt budgetbehov på undervisningsområdet, hvilket indikerer, at den forventede omkostning er fastsat for lavt, idet fastsættelsen helt rimeligt, tager udgangspunkt i den regel at rammen ikke må overskrides. Dog vil det for Børne- og Ungdomsudvalget indebære, at når 2005 endte med et væsentligt merforbrug på folkeskoleområdet, så vil en fastsættelse af prisen med udgangspunkt i budgettet indebære for lave priser. Dette er illustreret i tabellen på næste side.

Sammenligning af mængder i normalklasser i Vedtaget budget 2007 og skoleåret 06/07

 

 

 

 

 

 

 

 

Ydelse

Vedtaget budget

Faktisk elevtal i skoleåret 06/07

Forskel

 

Mængde

Pris

Budgetramme (i 1.000 kr.)

Mængde

Mængde

Pris

Budget (i 1.000 kr.)

Normalklasser, elever i børnehaveklasse

3.555

44.411

158.592

3.602

-47

0

-2.087.317

Normalklasser, elever i indskoling

9.942

45.391

453.229

9.426

516

0

23.421.756

Normalklasser, elever i mellemskole

9.161

47.226

434.526

8.965

196

0

9.256.296

Normalklasser, elever i udskoling

7.992

50.778

407.595

7.666

326

0

16.553.628

Normalklasser, elever 1.-9. klasse

27.095

47.808

1.295.350

26.057

1.038

0

49.231.680

Normalklasser, elever i 10. klasse

809

52.677

42.826

776

33

0

1.738.341

Normalklasser

 i alt

31.459

47.578

1.496.769

30.435

1.024

0

48.882.704

 

5.3 Temaområde - transport af børn/elever

Et af de områder hvor der har været en voldsomt stigende udgift er transport af børn/elever primært som følge af en stigning i børne-/elevtal. Forvaltningen har på denne baggrund igangsat en undersøgelse af transport af børn og elever til/fra institution/skole. Herudover undersøges kørslen til tandpleje, PPR m.m.

 

Kørslen tilrettelægges primært decentralt på institutioner og skoler primært specialinstitutioner. Forvaltningen er derfor ved at indhente oplysninger fra de decentrale enheder.

 

Formålet er dels at undersøge om der kan foretages en reduktion i kørslen og dels at undersøge muligheden for besparelser ved hjælp af fælles udbud evt. i samarbejde med de øvrige kommuner i regionen

 

5.4 Temaområde – skole/institutionsstruktur

Der har gennem adskillige år været afsat store beløb på anlægsbudgetterne for at sikre pasningsgarantien på daginstitutionsområdet og sikre den fornødne kapacitet på fritidshjem og skoleområdet. I de kommende år vil der fortsat være behov for udbygninger i enkelte bydele af København.

I de øvrige bydele er det også nødvendigt at se på strukturen med henblik på at opnå en mere hensigtsmæssig udnyttelse af bygningsmassen.  I det vedtagne budget for 2007 er allerede indeholdt besparelser i forbindelse med nedlæggelse af institutioner m.m.

Forvaltningen vil intensivere arbejdet med disse strukturundersøgelser. Som det også fremgår af forslagene vedrørende prioriteringsrum 2008 vil der blive undersøgt mulighederne for:

 

·        Nedlæggelse af folkeskoler

·        Nedlæggelse af fritidsinstitutioner

·        Etablering af større institutioner f.eks. gennem sammenlægning af institutioner, fælles ledelse af flere institutioner m.m.

·        Overflytning af fritidshjem til skolens bygningskompleks

·        Forøget flexibilitet gennem etablering af aldersintegrerede institutioner

 

 

Økonomi

 Ingen bemærkninger.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger.

 

                        

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Oversigt over besparelser i budget 2007 afledt af budgetforlig 2007, medfinansiering af FFA og tværgående besparelser – herunder hvilke der udestår en politisk behandling af (i forhold til udmøntning af besparelsen)

·        Bilag 2: Oversigt over områder med større finansieringsbehov i 2007

·        Bilag 3: Beskrivelse af konkrete besparelsesforslag for 2007

·        Bilag 4: Beskrivelse af bidrag til prioriteringsrum 2008

 

 

                                Else Sommer   

                                                                       Kurt G. Jensen

 


 

Til top