Mødedato: 20.09.2006, kl. 15:00

Fastsættelse af principper for udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fag-pakker og valgfag på de københavnske gymnasier og hf-kurser i 2007

Se alle bilag

Fastsættelse af principper for udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fag-pakker og valgfag på de københavnske gymnasier og hf-kurser i 2007

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

9.      Fastsættelse af principper for udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fag-pakker og valgfag på de københavnske gymnasier og hf-kurser i 2007

  J.nr. 309577

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     forslag til principper for udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fagpakker og valgfag på de københavnske gymnasier og hf-kurser i 2007 godkendes

 

 

RESUME

 

Børne- og Ungdomsudvalget skal efter indstilling fra rektorerne og Centerrådet fastsætte principper for udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fagpakker og valgfag på de københavnske gymnasier og hf-kurser i 2007.

 

Efter ønske fra rektorerne er der ud fra erfaringerne i 2006 kun foretaget få egentlige ændringer i forslagene til principper for udbud i 2007. 

 

Principielle ændringer i principperne for udbud på 2-årigt hf er, at kravet om udbud af 1 – 2 tema-hf-forløb på hvert af de 2 hf-kurser er afløst af muligheden for at oprette 1 – 2 tema-hf-forløb. Der har ikke været stor interesse for tema-hf-forløbene på 2-årigt hf.

 

Alle øvrige ændringer er konsekvensrettelser som følge af gymnasiernes og hf-kursernes overgang til selveje den 1.1.2007 og ændrede ministerielle krav til fx navngivning af studieretninger og et obligatorisk udbud af en naturvidenskabelig studieretning med fagene matematik A,  fysik B og kemi B.

 

Den 1. november fremlægges den enkelte skoles udbud af studieretninger, evt. tema-hf-forløb, fagpakker og valgfag for 2007 for udvalget.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ved tilmeldingen til gymnasiet afgiver ansøgeren en forhåndstilkendegivelse om ønsket studieretning. Efter ½ års grundforløb vælges endeligt studieretning af 2½ års varighed.

 

Derudover har hver enkelt elev normalt mulighed for at vælge 1-3 valgfag.

 

Alle offentlige gymnasier skal udbyde mindst 4 studieretninger, hvoraf der er mindst én studieretning med overvejende humanistisk-sproglige studieretningsfag, én studieretning med overvejende samfundsvidenskabelige studieretningsfag og én studieretning med overvejende naturvidenskabelige studieretningsfag. Ifølge stx-bekendtgørelsen skal antallet af udbudte studieretninger stå i et rimeligt forhold til gymnasiets størrelse, men gymnasierne forpligtes ikke til at udbyde et bestemt antal forskellige studieretninger udover mindste antallet på 4.

 

Når det gælder oprettelse af studieretninger, skal hver skole oprette mindst lige så mange studieretningshold som antallet af hold i grundforløbet. Hver skole skal som minimum oprette en studieretning med overvejende humanistisk-sproglige studieretningsfag og en studieretning med overvejende naturvidenskabelige studieretningsfag.

 

Som følge af hf-reformen er det med virkning fra 2005 blevet muligt at tilbyde tema-hf-forløb med udbud af bestemte pakker af valgfag, fx under overskriften Sprog, Sundhed, Miljø eller Pædagogik, hvorved det enkelte hf-kursus får en vis frihed til at skabe sin egen profil i overensstemmelse med lokale ønsker og behov.

 

Et tema-hf-forløb har mindst 1 bundet (fælles) valgfag for alle i klassen.

 

Rektor afgør inden for den økonomiske ramme og under hensyn til elevernes ønsker, hvilke studieretninger og valgfag/hold, der oprettes.

 

Som følge af reformerne skal Børne- og Ungdomsudvalget efter indstilling fra rektorerne (gymnasiet og 2-årigt hf) og Centerrådet (hf på KVUC) fastsætte principper for udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fagpakker og valgfag på de københavnske gymnasier og hf-kurser. 

 

Forslagene til principper for udbud bygger på 3 hensyn:

 

1.      Elevhensynet: at eleverne skal kunne gennemskue, hvad de vælger imellem – både hvad angår skolevalg og interessetilkendegivelse i forhold til de forskellige studieretninger/tema-hf-forløb.

2.      Profilhensynet: at understøtte den mulighed for en tydeligere profilering af

gymnasierne og hf-kurserne, som reformen åbner op for. Denne mulighed

understreges af Københavns Kommunes skolers placering i en storby, hvor

skolevalget ikke primært er geografisk betinget.

3.      Styringshensynet: at optag og fordeling af elever kan foregå så smidigt og

gennemskueligt som muligt, og at rammerne er i overensstemmelse med de

økonomiske betingelser for gymnasierne og hf-kurserne.

 

 

Forvaltningen har i samråd med rektorerne og forstander udarbejdet vedlagte forslag til:

 

·        Principper for udbud af studieretning er og valgfag på de københavnske gymnasier i 2007. Bilag 1

·        Principper for udbud af praktisk/musiske fag, tema-hf-forløb og valgfag på de københavnske 2-årige hf-kurser i 2007. Bilag 2

·        Principper for udbud på de københavnske hf-enkeltfagskurser i 2007. Bilag 3

 

Efter ønske fra rektorerne og forstander er der ud fra erfaringerne i år kun foretaget få ændringer i  principperne for 2007.

 

I principperne for 2-årigt hf ændres kravet om, at der skal tilbydes 1 – 2 tema-hf-forløb på hvert af de 2 hf-kurser til en mulighed for at tilbyde 1 – 2 tema-hf-forløb. Ændringen forslås på baggrund af erfaringer med søgetallet til tema-hf, som er meget begrænset.

 

Som følge af bekendtgørelsesændringer for stx, er betegnelserne for de 3 af de 4 fælles hovedstudieretninger ændret fra "En samfundsfaglig studieretning" til "En samfundsvidenskabelig studieretning" fra "En humanistisk-sproglig studieretning til "En sproglig studieretning" og "En musikfaglig studieretning" til "En kunstnerisk studieretning". Endvidere er navngivning af studieretningerne ændret fra en dækkende titel til en titel, som består af de fag og niveauer, som indgår i studieretningen. Endvidere er udbud af studieretningen matematik A, fysik B og kemi B blevet obligatorisk.

 

De gode erfaringer vedr. udbud af enkeltfagspakker på hf-enkeltfag giver fortsat ikke anledning til ønsker om ændringer i principperne for udbud på hf-enkeltfag.

 

Der er foretaget konsekvensændringer i forslagene som følge af den forestående overgang til selveje. Hertil kommer, at det er præciseret, at gymnasiet/kurset i 2007 tildeles en økonomisk ramme af staten, indenfor hvilken der kan udbydes valgfag.

 

Børne- og Ungdomsudvalget får på sit møde den 1. november 2006 fremlagt forslag til den enkelte skoles udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fagpakker og valgfag for 2007 efter indstilling fra rektor/forstander.

 

 

 

Økonomi

 

Med kommunalreformens ikrafttræden den 1.1.2007 overgår gymnasier og hf-kurser til selveje under staten og dermed også til statslig finansiering.

 

Forslaget har således ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

Høring

 

Forslagene til principper for udbud af studieretninger, tema-hf-forløb, fagpakker og valgfag drøftes på et møde i Gymnasie- og HF-Rådet den 13. september. Evt. bemærkninger eftersendes til Børne- og Ungdomsudvalget.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Principper for udbud af studieretninger og valgfag på de københavnske  gymnasier i 2007

·        Bilag 2: Principper for udbud af praktisk/musiske fag, tema-hf-forløb og valgfag på  de københavnske 2-årige hf-kurser i 2007

·        Bilag 3: Principper for udbud på de københavnske hf-enkeltfagskurser i 2007

 

 

 

 

                                    Else Sommer

                                                                                      Tine Bak

 

 


 

Til top