Mødedato: 20.09.2006, kl. 15:00

Behovsprognose og aktuel status over pladssituationen på 0-6 års området

Se alle bilag

Behovsprognose og aktuel status over pladssituationen på 0-6 års området

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

2.      Behovsprognose og aktuel status over pladssituationen på 0-6 års området

  J.nr. 317971

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget:

 

at     udvalget tager behovsprognosen for dagpasningsområdet (0-5 år) til efterretning.

 

at    udvalget tager til efterretning, at forvaltningen, på baggrund af behovsprognosen for dagpasningsområdet, fremlægger en revideret udbygningsplan for udvalget i oktober 2006.

 

 

 

RESUME

Der udarbejdes årligt en behovsprognose for dagpasningsområdet (0-5 år) i Københavns Kommune. Prognosen er udarbejdet af et eksternt konsulentfirma, Dynasoft, og prognosen går fra september 2006 frem til juni 2010. Behovsprognosen giver et billede af udviklingen i behovet for daginstitutionspladser i Københavns Kommune indenfor normalområdet.

 

Dynasoft har opdateret forudsætningerne i denne behovsprognose i forhold til prognosen fra 2005. Det er især justeringer i den interne befolkningsprognose i København (2006), som har haft indflydelse på justeringerne i pasningsbehovet i København. Der er eksempelvis en større fraflytning fra udvalgte bydele end forventet i den interne befolkningsprognose fra 2005.

 

I bilag 1, til denne indstilling, bliver behovsprognosen for daginstitutionsområdet præsenteret, i både ord og grafik.

 


SAGSBESKRIVELSE

Behovsprognosen for Københavns Kommune udarbejdes en gang årligt af det eksterne konsulentfirma, Dynasoft. Denne behovsprognose er udarbejdet med udgangspunkt i situationen i september 2006, og den går frem til august 2010.

 

Dynasoft's behovsopgørelse viser, at der i Københavns Kommune er tilstrækkelig kapacitet til at dække behovet for pladser frem til 2010 på vuggestueområdet. Derimod er der på børnehaveområdet en mindre underkapacitet af pladser, som specielt kommer til udtryk i spidsbelastningsperioderne. Frem til marts 2007 kan kapaciteten på børnehaveområdet dækkes, hvorefter der i de følgende år samlet set vil være en mindre underkapacitet af børnehavepladser i spidsbelastningsperioden. Spidsbelastningsperioden for dagtilbudspladser er traditionelt i månederne marts, april og maj.

 

Målsætningen om at tilbyde de københavnske forældre pasning ved behov i hele byen kan således opfyldes frem til 2009, under forudsætning af, at den planlagte udbygning i Børneplanens udbygningsplan gennemføres. I enkelte bydele kan det være vanskeligt at opfylde pasningsbehovet i egen bydel, men der vil en eventuel overkapacitet i nabobydel kunne anvendes.

 

I forhold til den forrige behovsprognose fra september 2005 er der sket bydelsvise opdateringer i forbindelse med Dynasoft's beregning af behovet for dagtilbudspladser i København. Ændringerne skyldes især opdateringen af befolkningsudviklingen med den interne befolkningsprognose (2006) samt justerede dækningsgrader, forventninger til til- og fraflytningsmønstre og fødselsfrekvens i København.

Antallet af pladser, der forventes at være til rådighed (kapaciteten) kan være forandret enten på grund af ændringer i antallet af pladser, justeringer i forhold til de private pasningsordninger eller lignende.

I forhold til behovsprognosen fra 2005 har Dynasoft samlet set nedjusteret pasningsbehovet samlet for Københavns Kommune (0-5 årige) med ca. 500 børn. Hovedårsagen til nedjusteringerne skal findes i større fraflytning end forventet i den interne befolkningsprognose.

 

Fremstillingen af behovsprognosen 2006 adskiller sig yderligere fra prognosen i 2005 ved, at der i denne fremstilling er taget højde for indførelsen af en afregningsmodel på daginstitutionsområdet. Med afregningsmodellen får de københavnske institutioner udmeldt et budget, som svarer til institutionens gennemsnitlige pladsbelægning de seneste 12 måneder.

 

I behovsprognosen skelnes der derfor mellem "normeret kapacitet" og "udmeldt kapacitet".

 

·        Den normerede kapacitet er institutionernes maksimalt mulige kapacitet

·        Den udmeldte kapacitet er det antal pladser som, på budgetudmeldingstidspunktet, blev skønnet som institutionens forventede antal pladser over hele året.

 

Forskellen mellem de normerede pladser og de udmeldte pladser udgør dermed en kapacitet, som kan aktiveres, hvis der bliver behov for det. Kapaciteten i Københavns Kommune er med den vedtagne afregningsmodel ligeledes blevet justeret. I Købehavn som helhed er der eksempelvis, pr. september 2006, en normeret kapacitet på i alt 29.186 pladser – mens den udmeldte kapacitet er på 28.412 pladser. Differencen mellem den normerede kapacitet og den udmeldte kapacitet (774 pladser) udgør dermed et antal pladser, som kan aktiveres, hvis der bliver behov for det.

 

På baggrund af behovsprognosen vil Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægge en revideret udbygningsplan i oktober 2006.

 

Behovsprognosen for dagområdet (0-5 år) er præsenteret i bilag 1. Indledningsvis er de respektive forudsætninger for udarbejdelsen af behovsprognosen skitseret. Herefter følger en læsevejledning til den samlede behovsprognose. Behovsprognosen præsenteres både for Københavns Kommune som helhed og for de 15 bydele.

 

Fremadrettet afrapporteres behovsprognosen med udgangspunkt i Børne- og Ungdomsforvaltningens administrative distriktsinddeling med 8 distrikter (jf. indstilling BR 442/06).

 

Økonomi

Ingen

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

·        Bilag 1: "Prognose for behovet for dagtilbudspladser", September 2006.

 

 

                         Else Sommer   

 

Jan Dehn


 

Til top