Skolernes maksimale kapacitet
Skolernes maksimale kapacitet
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. september 2006
13. Skolernes maksimale kapacitet
J.nr. 322995
INDSTILLING
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2007/08 fastlægges efter et nærmere angivet forslag
at udvalget drøfter forslaget om en maksimal klassekvotient på 24 gældende for elever bosat uden for grunddistriktet bortset fra søskende og børn, der tilbydes plads efter Københavnermodellen for integration
at forslaget udsendes til skolerne, og såfremt der indkommer bemærkninger, der giver anledning til ændringer forelægges sagen for udvalget igen
RESUME
Børne- og Ungdomsudvalget fastsætter hvert år distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og 1. klasser for samtlige distriktsskoler i København. Kapaciteten angiver de rammer, indenfor hvilke forældrenes ønsker om optagelse på de enkelte skoler kan imødekommes. Kapaciteten for skoleåret 2007/08 fastlægges inden klassedannelsen, som finder sted i januar 2007.
Den maksimale kapacitet på skolerne er fastlagt under forudsætning af Borgerrepræsentationens endelige godkendelse af Børne- og Ungdomsudvalgets indstilling om ændringer i grunddistriktsinddelingen på Østerbro og Islands Brygge. Endvidere bemærkes at forslag om fastsættelse af maksimal kapacitet på Jagtvejens Skole, Havremarkens Skole og Hillerødsgades Skole fremsættes i en særskilt indstilling om skolestrukturen på Nørrebro.
Det foreslås endvidere, at udvalget drøfter forslaget om at der fastsættes en maksimal klassekvotient på 24 for elever bosat uden for skolernes grunddistrikt.
SAGSBESKRIVELSE
Børne- og Ungdomsudvalget fastsætter hvert år distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og 1. klasser for samtlige distriktsskoler i København. Kapaciteten angiver de rammer, indenfor hvilke forældrenes ønsker om optagelse på de enkelte skoler kan imødekommes. Kapaciteten for skoleåret 2007/08 fastlægges inden klassedannelsen, som finder sted i januar 2007.
Den maksimale kapacitet på skolerne er fastlagt under forudsætning af Borgerrepræsentationens endelige godkendelse af Børne- og Ungdomsudvalgets indstilling om ændringer i grunddistriktsinddelingen på Østerbro og Islands Brygge. Endvidere bemærkes, at forslag om fastsættelse af maksimal kapacitet på Jagtvejens Skole, Havremarkens Skole og Hillerødsgades Skole fremsættes i en særskilt indstilling om skolestrukturen på Nørrebro.
Forslaget til kapacitetsfastsættelsen for børnehaveklasser og 1. klasser tager udgangspunkt i skolernes bygningsmæssige kapacitet. Forslaget til kapacitetsfastsættelsen er udarbejdet under hensyntagen til søgemønsteret og klassedannelsen for skoleåret 2006/07 og den forventede udvikling i elev- og klassetal ifølge den seneste befolkningsprognose.
Det bemærkes, at klassetallet og den foreslåede kapacitet for 1. klasserne i skoleåret 2006/07 er afledt af antallet af børnehaveklasser, der er dannet i indeværende skoleår 2005/06.
Forslaget til kapacitetsfastsættelse for skoleåret 2007/08 fremgår af vedlagte oversigt. Oversigten er opdelt i tre dele for den enkelte distriktsskole:
Status for skoleåret 2006/07 |
- bygningsmæssig kapacitet (antal basislokaler) - samlet antal klasser - antal børnehaveklasser og 1. klasser |
Prognose for skoleåret 2007/08 |
- forventet elevtal i børnehaveklasser og 1. klasser - forventet antal børnehaveklasser og 1 . klasser |
Forslag til maksimal kapacitet i skoleåret 2007/08 |
- forslag til maksimalt antal børnehaveklasser og 1. klasser |
Af oversigten fremgår, at flere skoler har flere klasser end basislokaler. For nogle skolers vedkommende afhjælpes det i de kommende år ved allerede iværksatte udbygningsplaner, mens der for øvrige skoler ikke på nuværende tidspunkt foreligger godkendte planer for udbygning.
Kapacitetsfastsættelsen indebærer således, at hjemklasseprincippet (fortsat) ikke kan opretholdes på en række skoler.
Blandt andet på den baggrund er der i forslaget anført en række noter med bemærkninger.
I forhold til kapacitetsfastsættelsen for indeværende skoleår 2006/07 er der med det foreliggende forslag for skoleåret 2007/08 foretaget en række ændringer, som omhandler nedenstående skoledistrikter og distriktsskoler (idet evt. ændringer af kapaciteten for 1. klasserne, er afledt af antallet af børnehaveklasser, omtales disse ikke).
Oversigt over ændringer i
antallet af børnehaveklasser fra 2006/07 til 2007/08.
Distrikt |
Skole |
Ændring i børnehaveklasse |
2. Østerbro |
Heibergskolen Kildevældskolen |
Nedskrives fra 3 til 2 spor. Opskrives fra 3 til 4 spor. |
4. Vesterbro/Kgs. Enghave |
Vesterbro Ny Skole |
Opskrives fra 3 til 4 spor. |
5. Valby |
Ålholm Skole Lykkebo Skole |
Opskrives fra 2 til 3 spor. Opskrives fra 2 til 3 spor. |
5. Vanløse-Brønshøj/Husum |
Bellahøj Skole |
Opskrives fra 2 til 3 spor. |
6. Bispebjerg |
Frederikssundsvejens Skole Lundehusskolen |
Opskrives fra 1 til 2 spor. Opskrives fra 3 til 4 spor. |
8. Amager |
Dyvekeskolen |
Opskrives fra 2 til 3 spor. |
Det stigende elev- og klassetal indebærer, at sporkapaciteten må udvides på skolerne. I nogle tilfælde vil det forudsætte en udbygning af skolerne for at fastholde hjemklasseprincippet. Anlægsudgifterne hertil vil, som hidtil, fremgå af en helhedsplan for den enkelte skoles udbygning, som sammenfattes i årlige handleplaner, hvis gennemførelse afstemmes med de årlige anlægsbudgetter, jf. i øvrigt "Børneplan I for skole og fritid 2004 – 2007".
Søskendehensyn
Særligt angående søskende bemærkes, at søskendehensynet kan medføre behov for oprettelse af en ekstra børnehaveklasse på enke lte skoler. Søskendehensynet betyder, at skolerne skal være opmærksomme på eventuelle søskendeforhold ved indskrivning af elever bosat uden for skolens grunddistrikt.
Opstår der behov for at oprette en ekstra klasse på en skole som følge af søskendehensynet, kan Børne- og Ungdomsudvalget fastsætte et gennemsnitligt maksimum for antallet af elever i disse klasser gældende for elever bosat uden for grunddistriktet. Såfremt der må oprettes ekstra børnehaveklasser som følge af søskendehensynet, fremlægges forslag til maksimalt elevtal i disse klasser for Børne- og Ungdomsudvalget. Forslaget fremsættes i foråret 2007 på baggrund af det faktiske antal elever og søskende, der søger skolerne.
Maksimal klassekvotient
Idet der er en konstant flyttebevægelse mellem distrikterne og internt mellem de enkelte skolers grunddistrikter, kan enkelte skoler risikere at skulle danne ekstra klasser på grund af tilflytning til skolens grunddistrikt. Med en eventuel fastsættelse af en maksimal klassekvotient får skolerne mulighed for at sikre plads til eventuelle tilflyttere til skoledistriktet, og dermed sikres, at skolerne ikke behøver danne ekstra klasser som følge af tilflytning til grunddistrikterne.
På den baggrund foreslår forvaltningen at udvalget drøfter forslaget om en maksimal klassekvotient.
Børne- og Ungdomsudvalget indstillede den 16. august 2006 til Borgerrepræsentationen, at der fastsættes et princip for fastlæggelse af en maksimal klassekvotient. Idet det forudsættes, at Borgerrepræsentationen godkender dette i mødet den 14. september 2006, foreslår forvaltningen, at udvalget drøfter hvorvidt der skal fastsættes en maksimal klassekvotient på 24 elever i børnehaveklasserne gældende for skolesøgende bosat uden for grunddistriktet. Søskende og børn, der tilbydes plads efter Københavnermodellen for integration bør dog have ret til optagelse, selv om de ikke bor i distriktet.
En eventuel maksimal klassekvotient på 24 elever gældende for elever bosat uden for grunddistriktet vil medføre en begrænsning af det frie skolevalg, idet enkelte skoler enkelte år må afvise skolesøgende børn bosat uden for skolens grunddistrikt.
Flytte- og søgemønstre kan dog variere fra år til år og fra skole til skole. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, at det lokale Børne- og Ungedistrikt i forbindelse med den årlige klassedannelse i samråd med de respektive skoler i givet fald træffer beslutning om optagelse af elever bosat uden for grunddistriktet ud over en eventuel generel fastsat maksimal klassekvotient på 24 elever.
Endelig bemærkes det, at et eventuelt forslag om en maksimal klassekvotient på 24 ikke berører ressourcetildelingsmodellen i følge hvilken skolerne tildeles 300 årlige timer ved elevtal på 22 elever eller derover. Ligeledes forudsætter et eventuelt forslag ikke yderligere udgifter til oprettelse af ekstra klasser, idet forslaget jo netop sigter på at undgå disse klasser.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Miljøvurdering
Forslaget er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Kapaciteten udsendes til skolerne, og såfremt der indkommer bemærkninger, der giver anledning til ændringer, forelægges sagen for udvalget igen
BILAG
VEDLAGT
· Forslag til fastsættelse af distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2007/08.
Else Sommer
Knud Langberg