Mødedato: 20.09.2006, kl. 15:00

Perspektivplan for den vidtgående specialundervisning

Se alle bilag

Perspektivplan for den vidtgående specialundervisning

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

11.      Perspektivplan for den vidtgående specialundervisning

  J.nr. 305546

 

 

INDSTILLING

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til B ørne- og Ungdomsudvalget,

 

at      de afgivne høringssvar vedrørende Perspektivplanen for specialområdet tages til efterretning og indgår i den videre planlægning af specialområdet

 

RESUME

Den årlige Perspektiv- og handleplan for udviklingen inden for specialområdet er den ottende af sin art. Perspektivplanens anlægsdel for 2004-07 er en del af Børneplan I. Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 24. maj 2006, at perspektivplanen blev fremsendt til udtalelse hos samtlige specialskoler og – institutioner, herunder folkeskoler med specialklasserækker, Fællesrådet for Folkeskolen, Det Fællespædagogiske Råd, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Valby Lokaludvalg samt Det Sociale Brugerråd.

 

Generelt udtrykkes tilfredshed med Perspektivplanen som et langsigt værdifuldt planlægningsredskab. Flere skoler har konkrete bemærkninger, som behandles i sagsfremstillingen.

 

Det indstilles, at de afgivne udtalelser på Perspektivplanen for specialområdet tages til efterretning og indgår i den videre planlægning af specialområdet.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Den årlige Perspektiv- og handleplan for udviklingen inden for specialområdet er den ottende af sin art. Perspektivplanens anlægsdel for 2004-07 er en del af Børneplan I.

 

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 24. maj 2006, at perspektivplanen blev fremsendt til udtalelse hos samtlige specialskoler og – institutioner, herunder folkeskoler med specialklasserækker, Fællesrådet for Folkeskolen, Det Fællespædagogiske Råd, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Valby Lokaludvalg samt Det Sociale Brugerråd. Fristen for afgivelse af udtalelse var den 25. august 2006.

 

Der er indkommet 10 udtalelser.  I de følgende gennemgås de enkelte udtalelser.

 

Engskolen

Skolen har ingen bemærkninger til perspektivplanen.

 

Skolen i Ryparken

Skolen hilser det velkommen, at der oprettes en ny skole for elever med indlæringsvanskeligheder, der bl.a. indeholder de elever, der er midlertidigt anbragt på Utterslev Skole. Skolen gør opmærksom på, at den nye skole bør placeres i et område, hvor elevernes transporttid er mindst mulig, samt at det afsatte beløb til skolens etablering muligvis er for lille. Skolen forudser, at der vil være større behov for klubpladser i de kommende år, end de pladser, der er på Lavuk og Sjælør Boulevard. Skolen mener, at der i planlægningen af den nye skole bør tages hensyn til etablering af en særlig ressourcegruppe til stærkt udadreagerende ("enkeltmandstilbud").

 

Skolen i Ryparken mener desuden, at det i Perspektivplanen optagne overslagsbeløb til en ny skole til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder på godt 33 mio. kr. sandsynligvis er for lavt.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

Den nye skoles placering vil indgå i vurderingen af den endelige løsning på linie med økonomiske og pædagogiske overvejelser.

 

Økonomien i Perspektivplanen er overslagsbeløb ud fra de hidtidige erfaringstal for de forskellige handicapgrupper. Økonomiske overslagstal for de enkelte handicapområder kan således ikke umiddelbart sammenlignes.

 

Desuden planlægges den nye skole til kun at indeholde max. 75 elever. Eksempelvis har Skolen i Ryparken 80 elever og Øresundsskolen 83 elever. Hertil kommer, at en stor del af inventaret til den nye skole allerede købt i forvejen - og betalt af Perspektivplanens beløb til midlertidige foranstaltninger – eftersom en stor del af eleverne allerede er i midlertidige foranstaltninger, når skolen færdiggøres.

 

Det er dog korrekt, at der er grund til at være opmærksom på byggeudgifternes udvikling, især i Københavnsområdet, i disse år. Som det fremgår af notat til Børne- og Ungdomsudvalget den 21. juni 2006, er det et problem, som er fælles for alle forvaltninger i Københavns Kommune. De endelige byggeudgifter kan først fastslås, når byggeudvalget har udarbejdet en helhedsplan. Såfremt byggeprisen er en anden end Perspektivplanens overslagsbeløb, vil den årlige revision af Perspektivplanen efter sædvanlig praksis indarbejde det nye beløb.  

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen er opmærksom på, at den demografiske udvikling i sig selv vil øge behovet for antallet af klubpladser. Spørgsmålet om en særlig organisering af det pædagogiske tilbud for stærkt udadreagerende vil indgå i overvejelserne forud for den nye skoles etablering.

 

Øresundsskolen

Øressundsskolen bemærker, at et tilbud for stærkt udadreagerende tilsyneladende ikke er medtaget i grundlaget for den nye skole for elever med indlæringsvanskeligheder. Skolen gør opmærksom på, at ombrydningen af Børne- og Ungdomsforvaltningen til større decentralisering medfører uklarhed over, hvor det pædagogiske ansvar for udviklingen af specialområdet er placeret. Skolen foreslår et udredningsarbejde, hvor pædagogiske forudsætninger, kapacitetsmæssige konsekvenser undersøges og indskrives i kommende udgaver af Perspektivplanen. Endvidere er det skolens holdning, at skolen ind til nu ikke har været tilfredsstillende inddraget i overvejelserne om det samlede midlertidige tilbud på området.

 

Øresundsskolen vurderer, at Perspektivplanens optagne overslagsbeløb til etablering af en ny skole for elever med indlæringsvanskeligheder sandsynligvis er for lille, især når der sammenlignes med andre handicapgrupper.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

Den fremtidige organisering af specialområdet (PPR) er ikke afklaret, idet udvalget på sit møde den 6. september 2006 (sagsnr. 293446) besluttede at sende et forslag om forankring af PPR i otte distrikter i høring.

 

Det midlertidige tilbud på Utterslev Skole er organisatorisk tilknyttet Øresundsskolen. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil kontakte Øresundsskolen med henblik på en generel drøftelse af midlertidige tilbuds organisering og fysiske placering. Helhedsplanen for den nye skole fremlægges senere for Børne- og Ungdomsudvalget.

 

Med hensyn til Perspektivplanens økonomiske overslagsbeløb til en ny skole til elever med vidtgående indlæringsvanskeligheder henvises til omtalen under Skolen i Ryparken.

 

 

Strandparkskolen

Strandparkskolen beklager, at det har været nødvendigt med midlertidige løsninger, og at der endnu ikke er fundet en endelig placering af den ny skole, som skolen mener bør ligge på Amager. Endvidere mener skolen, at ABA-forsøgets udgifter ikke må forringe den øvrige vidtgående specialundervisning.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

I grundlaget for den nye skole vil de hidtidige erfaringer med elever med indlæringsvanskeligheder blive inddraget, herunder erfaringerne fra Strandparkskolen. Placeringen af den nye skole vil ske i samspil med pædagogiske og økonomiske overvejelser.

 

Nyboder Skole

Skolen finder beslutningen om ikke at optage flere elever i ABA-forsøget samt at stoppe etableringen af ABA-tilbud i specialskoler væsentlig. Skolen finder det afgørende, at en evaluering af ABA-forsøget kan dokumentere en varig effekt, forud for fortsat økonomisk bevilling til ABA-forsøg.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

Evalueringen af ABA-forsøget er indbygget i projektet og foregår løbende. Der vil senere blive fremlagt en samlet evaluering af ABA-forsøget for Børne- og Ungdomsudvalget, som vil danne grundlag for de videre tiltag.

 

Skolen i Charlottegården

Skolen ønsker, at der i en kommende perspektivplan indeholdes et forslag om etablering af en klub for børn med ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder). Elevgruppen har typisk vanskeligheder inden for koncentration, opfattelse, erkendelse, hukommelse, sprog og motorik.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer: < /span>

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil forud for næste perspektivplan tage kontakt til Skolen i Charlottegården med henblik på en afdække behovet for et klubtilbud samt drøfte de fremtidige løsningsmuligheder.

 

Skolen i Peter Vedels Gade

Tilbudet til elever med autisme bør strække sig over flere årgange, end det er planlagt. Skolen er betænkelig ved at udgifterne til ABA-forsøg er meget høje, samtidig med at der ikke kan gives tilstrækkelige støttetimer til enkeltintegrerede elever.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

Tilbudet til elever med autisme er planlagt til at strække sig over det samme antal ungdomsårgange som det nuværende tilbud til unge med indlæringsvanskeligheder på Ungdomsskolen i Utterslev.

 

 

Skolen på Kastelsvej

Skolen på Kastelsvej er enig i, at den lokalekapacitet, der gradvis frigøres som følge af det faldende elevtal blandt elever med vidtgående hørevanskeligheder, skal anvendes til andet formål. Skolen anser det udelukkende for muligt at placere unge med autisme i de ledige lokaler såfremt, der er en fysisk og organisatorisk adskillelse mellem de to elevgrupper. Skolen ville foretrække andre muligheder, enten taleklasserækken fra Nyboder Skole eller at Børneklinikken indplacere i de ledige lokaler. Skolen på Kastelsvej er tildelt den regionale forpligtelse for området af det regionale høreudvalg.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

Børne- og Ungdomsforvaltningen er enig i, at såfremt der skal etableres tilbud til unge med autisme i de ledige lokaler er udgangspunktet en organisatorisk og fysisk adskillelse mellem de to elevgrupper. Børne- og Ungdomsforvaltningen kan ikke tilslutte sig forslaget om at flytte taleklasserækken fra Nyboder Skole til Skolen på Kastelsvej. Taleklasseeleverne bør være i et normaltalende elevmiljø på en almindelig skole. Desuden er Nyboder Skole ombygget således at den kan rumme 2 normalspor og taleklasserækken.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil kontakte Skolen på Kastelsvej med henblik på at drøfte, hvorvidt de ledige lokaler kan anvendes til andre formål end til unge med autisme.

 

 

Ungdomsskolen i Utterslev      

Skolen gør opmærksom på, at det forventes, at der vedtages en lov til efteråret, der sikrer unge med vidtgående behov et ungdomsuddannelse fra 1. august 2007. Dette vil gælde både unge med indlæringsvanskeligheder, som er Ungdomsskolens nuværende elevgruppe, og en ungdomsskole for unge med autisme, som perspektivplanen indeholder forslag om at etablere. 

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

Børne- og Ungdomsforvaltningen følger nøje, hvorvidt det i maj 2006 vedtagne beslutningsforslag udmøntes i en lov, der har virkning fra 2007. Såfremt forslaget vedtages, bliver det foreslåede tilbud til unge med autisme et obligatorisk tilbud.

 

Valby Lokaludvalg 

Valby Lokaludvalg har ingen bemærkninger til perspektivplanen. Lokaleudvalget tilkendegiver, at lokaludvalget burde have været hørt i forbindelse med etablering af klubtilbud på Rughavevej.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens kommentarer:

Børne- og Ungdomsforvaltningen tager Valby Lokaludvalgs kommentarer til efterretning, herunder Valby Lokaludvalgs tilgivelse af, at lokaludvalget burde have været hørt i forbindelse med etablering af klubtilbud på Rughavevej.

 

 

Øvrige generelle bemærkninger

Den fremtidige organisering af specialområdet (PPR) er ikke afklaret, idet udvalget på sit møde den 6. september 2006 (sagsnr. 293446) besluttede at sende et forslag om forankring af PPR i otte distrikter i høring. Eventuelle ændringer i organiseringen på specialområdet vil blive indarbejdet i 2007-revisionen af Perspektivplanen. Dette gælder også eventuelle kapacitetsmæssige konsekvenser af de kommunale "netværk" på specialområdet, der overtager visse af amtskommunernes opgaver på specialområdet.

 

Som led i Faglighed For Alles indsats for udsatte børn lægges der vægt på en familieorienteret indsats. I en kommende revision af Børneplan I forventes der afsat 4 mio. kr. i 2007 til de nødvendige ombygninger mv. på de berørte skoler.  

 

Økonomi

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 24. maj 2006 at Perspektivplanen indgår i revisionen af udvalgets budget for 2006.

 

Perspektivplanen har medført, at der er optaget et driftsbudgetønske på Børne- og Ungdomsudvalgets ønskeliste i 2007 på 16,3 mio. kr. på skole og fritidsområdet.

 

Driftsbudgetønsket på 6,6 mio. kr. til forlængelse af ABA-forsøgets skoledel er ligeledes optaget på Børne- og Ungdomsudvalgets ønskeliste til budget 2007. 

 

Perspektivplanens anlægsudgifter er indeholdt og finansieret i forslag til revision af Børneplan I for 2004-07 for skole- og fritidsområdet, der forelægges Børne- og Ungdomsudvalget på et kommende møde.

 

Perspektivplanens anlægsudgifter i 2008-11 er indeholdt i forslag til Børneplan II for 2008-11, der ligeledes forlægges Børne- og Ungdomsudvalget på et kommende møde.

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes. 

 

Høring

 

Perspektiv- og handleplanen for specialområdet er tidligere udsendt med henblik på udtalelse til specialskoler og institutioner m.v.

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Resumé af Perspektivplan. Perspektivplan for den vidtgående specialundervisning samt –fritidshjem og – klubber fremgår af dagsordenen for Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 24. maj 2006 og kan findes her.

 

·        Bilag 2: Indkomne høringssvar

 

 

 

                                                   Else Sommer    

 

                                                                                             Knud Langberg                                                                                         

 


 

Til top