Afvikling og omstrukturering af fritidshjem og -klubber
Afvikling og omstrukturering af fritidshjem og -klubber
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 20. juni 2007
4. Afvikling og omstrukturering af fritidshjem og -klubber
J.nr. 2007-17731
INDSTILLING OG BESLUTNING
På baggrund af gennemført høring, skal udvalget træffe beslutning om
afvikling, omstrukturering, nednormering og flytning af 7 fritidsinstitutioner
(6-17 års området) for at tilpasse pladskapaciteten til behovet og for en mere
hensigtsmæssig udnyttelse af bygningerne.
BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at driftsoverenskomsten i institutionerne Tranen; Tranehavevej 19, Henriksgården; Vigerslev Allé 177, Ry 27; Ryesgade 27B, Klub 47; Tycho Brahes Allé 35 opsiges
2. at Henriksgårdens ungdomsklubafdeling søges overflyttet til en institution i området, eller alternativt at ungdomsklubpladserne bibeholdes som en selvstændig institution
3. at den Integrerede Institution Sundholmsvej; Sundholmsvej 89 + 93 overflyttes til lokaler på Amager Fælled Skole
4. at institutionerne Skansebjerg; Skansebjerg 3 og Livjægerhuset; Livjægergade 38, nednormeres eller alternativt, at Skansebjerg 3 ikke nednormeres, hvis medlemsforslaget omkring udvidelse af mellemtrinet på Bellahøj Skole vedtages.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i
mødet den 20. juni 2007
Jette Bergenholz Bautrup forlod mødet på grund af inhabilitet på baggrund af sit tilhørsforhold til Klub 47.
Louise Frevert (løsgænger) stillede
ændringsforslag til indstillingens 1. at om, at Klub 47 udgår af 1. at og at
driftsoverenskomsten ikke opsiges.
Forslaget blev forkastet efter afstemning med
følgende resultat:
For stemte 3 medlemmer: V, Louise Frevert
(løsgænger) og Ø
Imod stemte 5 medlemmer: A, B og F
1 medlem undlod at stemme: C.
Indstillingens 1. at blev vedtaget efter
afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, B, C og F.
Imod stemte 1 medlem: Ø
2 medlemmer undlod at stemme: V og Louise
Frevert (løsgænger)
Indstillingen i 2. at om, at Henriksgårdens
ungdomsklubafdeling søges overflyttet til en institution i området, blev
vedtaget efter afstemning med følgende resultat:
For stemte: ingen
Imod stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, V og Ø.
Udvalget vedtog herefter uden afstemning, at
Henriksgårdens ungdomsklubafdeling søges bibeholdt som en selvstændig
institution.
Indstillingens 3. og 4. at blev godkendt
efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, V og Ø
Imod stemte 1 medlem: Ø.
Da udvalget i sag nr. 3 Medlemsforslag om udvidelse
af Bellahøj Skole til 3 eller 4 spor på 4.-6. klassetrin vedtog, at
forvaltningen fremlægger en indstilling herom, bortfaldt forslaget om nednormering
af Skansebjerg.
Louise Frevert (løsgænger) og Pia Allerslev (V) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Man vil alligevel foranstalte strukturelle forandringer i 2008. Derfor mener vi ikke, at Klub 47 bør lukke. Det er en klub, der varetager mange funktioner, bla. integration. Besparelserne er minimale i forhold til dens funktion. Luk et andet sted, hvor man kan slå to institutioner sammen i et af de velfungerende områder."
Khaled Mustapha (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten er imod indstillingen, da der udelukkende er en økonomisk besparelsesargumentation."
PROBLEMSTILLING
LØSNING
På mødet den 28. marts 2007 blev det besluttet, at forslag om lukning, nednormering og flytning af 7 institutioner skulle sendes i høring blandt de involverede aktører. I denne indstilling gennemgår forvaltningen de konkrete høringsforslag på baggrund af de indkomne svar. Der er modtaget i alt 26 høringssvar fra faglige organisationer, paraplyorganisationer, institutionsbestyrelser, og -personale, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og klubber samt berørte lokaludvalg. En oversigt over de indkomne høringssvar fremgår af bilag 1.
Angående forslaget om opsigelse af Henriksgårdens driftsoverenskomst. Her peger de 8 høringssvar på et behov i lokalområdet for en særlig indsats overfor de unge, som parterne ikke mener vil kunne tilgodeses, hvis Henriksgårdens lokaler – som foreslået i forvaltningens oplæg - opsiges. På denne baggrund ønskes ungdomsklubpladserne i Henriksgårdens nuværende lokaler bevaret. Flere høringssvar foreslår oprettelse af ungdomsklubpladser med udvidet åbningstid. Henriksgårdens nuværende ledelse og personale foreslår en kommunalisering af institutionen.
Forvaltningen er enig i, at der er en problemstilling omkring et tilbud til en række unge i området, og på denne baggrund fastholdes forslaget om at opsige driftsoverenskomsten med institutionen, men inden institutionens lokaler afvikles, vil forvaltningen i givet fald undersøge mulighederne og vilkårene for en videreførelse af et ungdomsklubtilbud i Henriksgårdens nuværende lokaler. Hvis det er ønskeligt og muligt at bevare lokalerne, vil der blive fremlagt indstilling om etablering af et ungdomsklubtilbud i lokalerne. I modsat fald overføres pladserne som foreslået til Den integrerede Institution Lykkebo.
Angående forslaget om at opsige driftsoverenskomsten i ungdomsklubberne Klub 47 og RY 27. Der er indkommet 8 høringssvar, som alle taler imod lukning af klubberne. Det fremgår af høringssvarene, at der laves et godt socialpædagogisk arbejde med bla. marginaliserede unge, henholdsvis et nødvendigt arbejde med etniske unge. Forvaltningen genfremsætter dog den oprindelige indstilling på baggrund af, at der ikke er behov for pladserne i området.
Angående forslaget om afvikling af satellitafdeling i Holsteinsgade. Her peger alle 6 høringssvar på, at det derved ikke længere er muligt at indskrive hele skoleklasser i de 2 skoletilknyttede fritidshjem. Dette er korrekt, men da der er en merkapacitet af pladser i området, og da man i flere andre områder har en velfungerende opdeling af børn i to fritidsenheder tilknyttet den samme skole, er det vurderingen, at forslaget bør fastholdes med henblik på at skabe den bedst mulige overensstemmelse mellem pladsudbuddet og pladsbehovet i de enkelte distrikter. Indskrivningen til fritidshjemmene i området vil kunne håndteres inden for de politisk vedtagne fordelingskriterier.
Angående forslaget om at flytte institutionen Solen og Stjernerne (Sundholmsvej 89 + 93) ind på Amager Fælled Skole, er samtlige 4 høringssvar positivt stemt. Der peges dog på en række endnu ikke afklarede praktiske spørgsmål. Forvaltningen fastholder på denne baggrund forslaget, men vil overveje benyttelse af lokalerne på Sundholmsvej til andet formål i forbindelse med pladsgarantien på 0 – 6 års området. Hvis dette vedtages, vil der blive fremlagt indstilling omkring den alternative udnyttelse af lokalerne i forbindelse med Børneplan II.
Angående forslaget om at afvikle satellitafdeling i fritidshjemmet Skansebjerg. Her er alle 5 høringssvar imod. Der peges blandt andet på, at grundet idrætsskoleprojektet ved Bellahøj Skole kan behovet for institutionspladser i området stige. Forvaltningen bemærker, at fritidshjemskapaciteten omkring Bellahøj Skole vil kunne dække 3 spor fra 0 -3. klasse. Forvaltningen fastholder derfor forslaget, men gør opmærksom på, at dersom medlemsforslaget om at idrætsskoleprojektet udvides på mellemtrinnet (4. – 6. klasse), bortfalder grundlaget for at afvikle Skansebjergs satellitlokaler, idet der derved forventes en øget efterspørgsel på fritidsklubpladser i området. Hvis forslaget bortfalder vil det betyde en mindrebesparelse på 0,4 til husleje i Skansebjergs satellit.
Angående forslaget om opsigelse af Tranens driftsoverenskomst. Her tager de 2 indkomne høringssvar forslaget til efterretning. På denne baggrund fastholder forvaltningen forslaget, men vil overveje benyttelse af institutionens lokaler til andet formål i forbindelse med pladsgarantien på 0 – 6 års området. Hvis dette vedtages, vil der blive fremlagt indstilling omkring den alternative udnyttelse af lokalerne i forbindelse med Børneplan I, hvor der er afsat midler til etablering af yderligere 0-6 års pladser i Kongens Enghave.
ØKONOMI
Den fulde driftsbesparelse vil ikke kunne opnås i 2007 som følge af opsigelsesvarslet i driftsoverenskomsterne. Der er gjort opmærksom på dette i forbindelse med Deloittes afrapportering af manglende besparelser i 2007, og der er derfor fremlagt forslag om kompenserende besparelser for så vidt angår 2007. Kompenserende besparelser for 2008 og frem vil ske ved yderligere kapacitetstilpasninger i forbindelse med den generelle strukturtilpasning på skole- og institutionsområderne (BUU j.nr. 2007-41501). En oversigt over de økonomiske konsekvenser fremgår af bilag 3.
I forbindelse med flytning af institutionen Sundholmsvej, forventes en anlægsudgift inden for en beløbsramme på ca. 1 mio. kr. Hvis forslaget vedtages, vil der blive fremlagt indstilling om finansiering af denne anlægsudgift inden for Børne- og Ungdomsudvalgets ramme.
VIDERE PROCES
BILAG
1. Oversigt over høringssvar
2. Økonomisk oversigt over forslag
3. Høringssvar
Else Sommer / Henriette Bjørn Nielsen