Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov
Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 20. juni 2007
10. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov
J.nr. 2007-41344
INDSTILLING OG BESLUTNING
BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at udvalget godkender forvaltningens forslag til det videre arbejde med, at implementere loven om ungdomsuddannelse til unge med særlige behov
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2007
Indstillingen blev godkendt.
PROBLEMSTILLING
Den 1. juni 2007 vedtog folketinget "Lov om ungdomsuddannelse til unge med særlige behov", klik her for at se loven. Lovens formål er at sikre at unge med særlige behov kan modtage en 3-årig ungdomsuddannelse. Loven har allerede virkning fra 1. august 2007, hvorfor forvaltningen hermed fremlægger forslag til implementering af opgaven.
LØSNING
Loven sikrer, at unge der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, har et retskrav på en 3-årig ungdomsuddannelse. Formålet er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.
Loven retter sig kun mod unge, der ikke har mulighed for at gennemføre en kompetencegivende ungdomsuddannelse med specialpædagogisk støtte.
Adgang til uddannelsen sker gennem Ungdommens Uddannelsesvejledning, der ved vurdering af, at den unge ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse med særlig støtte (jf. ovenfor), indstiller til optagelse på den nye ungdomsuddannelse. Det er endnu ikke afklaret i BUF, hvor visitationsansvaret til uddannelsen skal ligge.
Ungdomsuddannelsen skal i videst muligt omfang tilrettelægges under hensyntagen til den enkelte unges kvalifikationer, modenhed og interesser. Ungdomsuddannelsen skal udgøre et planlagt og koordineret forløb. Undervisningstimetallet skal udgøre mindst 840 timer årligt, heraf kan praktiske aktiviteter højst udgøre 280 timer årligt. Ungdommens Uddannelsesvejledning skal udarbejde en individuel uddannelsesplan for den unge, som indeholder en oversigt over de aktiviteter, som den unge skal tilbydes i løbet af den treårige ungdomsuddannelse. Uddannelsen skal indledes med et afklaringsforløb på op til 12 uger, til afdækning af den unges ønsker og muligheder. I den individuelle uddannelsesplan kan indgå elementer, der leveres af daghøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler, højskoler, produktionsskoler, erhvervsskoler mv. Etableres der i disse tilbud særlig tilrettelagte forløb med henblik på at opfylde den nye lov, påhviler det kommunerne at finansiere den særlige udgift til dette. Uddannelsens elementer må dog ikke erstatte et egentlig efterskole- eller højskoleophold. Anmodning om optagelse på uddannelsen skal ske inden det fyldte 25 år. Kommunen skal afholde alle udgifter til befordring mellem hjem og uddannelsesinstitution/praktiksted for den unge.
Det forventes at ca. 3 % af en årgang svarende til ca. 120 elever vil have behovet i Københavns Kommune. Især i de første ca. 7 år vil der forventeligt være flere end 120 pr. årgang, da flere årgange kan anmode om optagelse på ungdomsuddannelsen. Blandt de 120 unge, vil der være unge der er udviklingshæmmede, unge med adfærd, kontakt og trivselsvanskeligheder, herunder også unge med autisme/Aspergers syndrom, unge med ADHD eller andre psykiske lidelser.
Aktuelt er der på Ungdomsskolen i Utterslev et 3-årigt uddannelsestilbud der modtager udviklingshæmmede unge. Ungdomsskolen i Utterslev har en kapacitet til 30 elever pr. årgang. Forvaltningen forventer, at der i de nærmeste år vil være et øget behov for ungdomsuddannelsestilbud, især til unge der er udviklingshæmmede samt til unge med autisme/Aspergers syndrom og unge med ADHD problematikker. På den baggrund undersøger forvaltningen behovet for, at oprette et nyt 3-årigt tilbud til elever med autisme/Aspergers syndrom og unge med ADHD problematikker som supplement til Ungdomsskolen i Utterslev. Forvaltningen vil efter sommerferien vende tilbage med en nærmere analyse af dette behov.
Forvaltningen har endvidere rettet henvendelse til Socialforvaltningen (SOF) og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), for at finde frem til, om der i disse forvaltninger er gennemført andre undervisningstilbud af kortere varighed for målgruppen, f.eks. efterskoler, husholdningsskoler, højskoler, produktionsskoler. Hensigten er at finde frem til hvilke af disse tilbud der kan indgå i en 3-årig ungdomsuddannelse samt at finde frem til om nogle af disse tilbud kan etablere særligt tilrettelagte forløb, som kan benyttes af en del af de elever der er lovens målgruppe.
Der forventes et stort forældrepres allerede fra begyndelsen, især fra forældre til elever med adfærd, kontakt og trivselsvanskeligheder, herunder elever med autisme/Aspergers syndrom. Derfor kan det blive nødvendigt at etablere midlertidige foranstaltninger i en periode, eller at købe tilbud i allerede eksisterende foranstaltninger, som kan indgå i det samlede uddannelsestilbud for den unge.
Der har tidligere været unge, der er placeret i et privat dag- eller døgnbehandlingsregi, som er blevet tilbudt et særligt 11. skoleår. Forvaltningen finder, at den nye ungdomsuddannelse bør ændre denne praksis, således at dette år indgår i den 3-årige ungdomsuddannelsesplan for den unge. Alene for skoleåret 2007/2008 er der omkring 30 unge, som Ungdommens Uddannelsesvejledning anbefaler, at der søges et 11. skoleår til. Forvaltningen er ved at gennemgå indstillingerne og vender tilbage med oplysninger om udgifter til et antal unge i et 11. skoleår.
ØKONOMI
De økonomiske forudsætninger for statens udregning af udgiftsniveauet er det antal elever på landsplan der aktuelt modtager et amtsligt uddannelsestilbud. Der er i beregningen af udgiftsniveauet ikke indregnet en eventuel udvidelse af målgruppen. Udgiftsniveauet er kalkuleret til ca. 162.000 kr. pr. elev. Til sammenligning, koster et tilbud til elever med autisme/Aspergers syndrom på Frejaskolen ca. 355.000 kr. pr elev.
Som følge af ovenstående er der til kompensation for merudgifter ved gennemførsel af lovforslaget afsat 31 mio. kr. til fordeling mellem kommunerne i 2007 og 74 mio. pr. år. i årene 2008 – 2010. Københavns Kommune forventes at få ca. 10 % af disse ressourcer.
Regeringen og KL er enige om, at der skal nedsættes en hurtigarbejdende arbejdsgruppe, der har til formål at beskrive, hvordan kommunernes udbud af den 3-årige ungdomsuddannelse kan ske inden for de i loven anførte økonomiske rammer. Herunder er par terne enige om at drøfte de økonomiske konsekvenser af loven på baggrund af arbejdsgruppens orientering.
På baggrund
af forvaltningens undersøgelse af hvilke tilbud de unge hidtil har brugt, vil
forvaltningen i samarbejde med disse forvaltninger
og Økonomiforvaltningen afklare bl.a. den samlede økonomiske
ramme for den nye uddannelse i Københavns Kommune.
VIDERE PROCES
Forvaltningen vil efter sommerferien fremlægge egentlige
forslag til gennemførelse af loven i kommunen, herunder en beskrivelse af hvilke udgiftsbehov
loven vil medføre.
BILAG
-