Mødedato: 20.05.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Skoledistrikter 2016/17

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, om forslag til ændringer i skolernes grunddistrikter skal sendes til høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, 

  1. at forslag om at rode 181, 186 og 187 overføres fra grunddistriktet for Vesterbro Ny Skole til grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole, at rode 167 overføres fra grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole til grunddistriktet for Gasværksvejens Skole og  at rode 171, 172, 173 og 174 overføres fra grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole sendes til høring
  2. at forslag om at dele rode 334 langs Maribovej og Vigerslevvej således nordøstlige del overføres fra grunddistriktet for Hanssted Skole til grunddistriktet for Ålholm Skole, samt om at den del af rode 215, der hører til Hanssted Skole, overføres fra grunddistriktet for Hanssted Skole til Ålholm Skole sendes til høring
  3. at forslag om at rode 396 overføres fra grunddistriktet for Øster Farimagsgades Skole til grunddistriktet for Langelinieskolen sendes til høring
  4. at forslag om at rode 334 og 338 overføres fra grunddistriktet fra Skolen på Islands Brygge til at udgøre nyt grunddistrikt for den nye skole på Artillerivej sendes til høring - under forudsætning af, at udvalget i sagen om høring af lokalområdet om etablering af ny skole på Artillerivej beslutter, at skolen på Artillerivej etableres som selvstændig skole

Problemstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen foretager årligt en analyse af behovet for tilpasninger af skolernes grunddistrikter på baggrund af skolernes elevunderlag og fysiske kapacitet. Analysen og forslagene skal sikre, at alle skoler har den fornødne kapacitet til at indskrive de elever, der har krav på at blive optaget på skolen. Forslagene til ændringer foreslås nu sendt i høring hos skolernes bestyrelser og andre interessenter med henblik på at få brugernes bemærkninger inden der træffes endelig beslutning om ændringer.  

Behovet for tilpasninger af skolernes grunddistrikter er som udgangspunkt et led i de overordnede bestræbelser på at sikre en hensigtsmæssig udnyttelse af skolernes kapacitet i takt med den befolkningsudvikling, som byen oplever. Derfor hænger analysen af distriktsændringer og forslag til ændringer også sammen med anlægs- og kapacitetsstrategien på området, som sigter på at udnytte skolebygningerne bygningerne mest muligt .

I udvalgets forslag til Budget 2016 foreligger endvidere en række forslag til skolesammenlægninger/ændret skolestruktur, for henholdsvis Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole, Ellebjerg Skole, Bavnehøj Skole og Skolen i Sydhavn. Forvaltningen har derfor taget udgangspunkt i disse forslag i forbindelse med analysen af grunddistrikterne for disse skoler. Såfremt disse forslag fremmes, vil disse ligeledes medføre ændringer i skolernes distrikter, der vil blive fremlagt til behandling i 2016 med effekt fra skoleåret 2017.

Løsning

Der foreslås distriktsændringer fire steder i byen, da ændringerne vil medvirke til at flytte elevpresset fra skoler med pladsmangel til nærliggende naboskoler, der har plads til flere elever. På denne måde sikres, at alle skolerne fyldes op, og skolernes fysiske kapacitet udnyttes mest muligt, før der udbygges, hvilket er en del af anlægsstartegien, hvor der arbejdes for at udnytte faciliteterne bedst muligt. Børne- og Ungdomsudvalget har endvidere den 22.6.2011 vedtaget en række principper for distriktsændringer: kapacitetshensynet, hensynet til en blandet fordeling af eleverne, hensynet til trafiksikkerhed og princippet om det mindst mulige indgreb overfor forældrene. I denne indstilling fremlægges de forslag, som er vurderet at være bedst i overensstemmelse med disse hensyn og principper.

Forvaltningen fremlægger forslag om ændringer i grunddistrikterne på Vesterbro, Valby, Indre By/Østerbro og Amager.

Ændringerne vedrører ikke de elever, der er indskrevet på en skole eller deres mindre søskende, men vedrører alle andre kommende skolebørn, idet grunddistriktsinddelingen bestemmer, hvilken skole det enkelte barn har ret til optagelse på. I forhold til forældrehensynet er det derfor i udgangspunktet positivt jo mindre ændringen er, og jo færre forældre der berøres af ændringen. I nedenstående forslag berøres ca. 150 af i alt ca. 4.500 kommende folkeskolelever, hvilket er mere end sidste års ændringer, men stadig et minimum, idet der kun fremlægges forslag til tilpasninger de steder i byen, hvor skolerne ikke har plads til at optage eleverne fra deres grunddistrikt.

Det skal understreges, at distriktstilpasninger ikke kan løse behovet på længere sigt i områder med markant voksende elevtal. Her er det i stedet for nødvendigt at arbejde generelt med udvidelse af skolernes kapacitet i form af skoleudvidelser eller strukturelle ændringer, der kan forøge skolernes kapacitet. Sådanne overvejelser indgår i den generelle planlægning, der tager udgangspunkt i bla. behovsprognosen og kommuneplanen.

Forslagene til ændringer af grunddistrikterne gennemgås kort nedenfor. Forslagene er endvidere illustreret på kort og med tilhørende tabeller over elevunderlag og elevsammensætning i grunddistriktet før og efter forslaget, jf. bilag 1. Desuden fremgår tallene for kommende skolebørn i distrikterne, dvs. børn født i årene 2010-14.

Vesterbro
Vesterbro Ny Skole har i både 2014 og i forbindelse med indskrivningen til skolestart 2015 dannet 5 spor til skolen, der er 4-sporet. På baggrund af antallet af børn i skolens grunddistrikt, samt idet der planlægges nye boliger på Carlsberg og idet søgefrekvensen til skolen er vokset, kan det ikke forventes, at de ekstra spor er et midlertidigt problem og derfor foreslås nu en distriktsændring. Ved at rykke en del af skolens distrikt til Tove Ditlevsens Skole kan presset afhjælpes på Vesterbro Ny Skole. Men da Tove Ditlevsens Skole ikke har plads til den øgede tilgang, foreslås derfor endvidere at rykke en mindre del af Tove Ditlevsens Skoles grunddistrikt videre til Gasværksvejens Skole, der kan udbygges til 3 spor, og en større del til Oehlenschlægersgades Skole, der er under udbygning til 3 spor, og derfor har plads til flere elever.

Konkret foreslås det at flytte rode 181, 186 og 187 fra Vesterbro Ny Skole og endvidere 167 fra Tove Ditlevsens Skole til Gasværksvejens Skole samt 171, 172, 173 og 174 fra Tove Ditlevsens Skole til Oehlenschlægersgades Skole. Forslaget vil give en lidt kortere skolevej for de fleste børn, herunder de elever som i dag skal gå forbi Tove Ditlevsens Skole på vej til Vesterbro Ny Skole og forbi Oehlenschlægersgades Skole på vej til Tove Ditlevsens Skole. Fordelingsmæssigt påvirkes skolernes elevunderlag kun marginalt i forhold til den socioøkonomiske indeksering.

Valby
Hanssted skole i Valby har gentagne gange haft for mange elever i grunddistriktet til de to spor som skolen er bygget til, og antallet af elever i skolens grunddistrikt giver ikke anledning til at forvente der er tale om en midlertidig forbigående tilstand. Idet Ålholm Skole har plads til flere elever i sit grunddistrikt, foreslås at overføre de mest nærliggende områder fra Hanssted til Ålholm.

Konkret foreslås dels at overføre nordlige del af rode 234, som er omkranset Maribovej, Vigerslevvej, Valby Langgade og banen. Eleverne bosat i området der foreslås flyttet til Ålholm får ikke en væsentlig længere skolevej hvis forslaget gennemføres. Endvidere foreslås det at føre rode 215 fra Hanssted til Ålholm. Erfaringsmæssigt søger de fleste elever fra denne mindre rode i forvejen Ålholm Skole, der kan tage imod eleverne, da den har plads. Ændringen giver en kortere skolevej. Fordelingsmæssigt påvirkes elevunderlaget for de to skoler marginalt.

Indre By/Østerbro
I Indre By er der generelt et stigende pres på skolernes kapacitet, herunder Sølvgade Skole og Den Classenske Legatskole, mens Langelinieskolen på Østerbro har ledig kapacitet og kan optage flere elever. Antallet af børn i området giver ikke anledning til en forventning om at der er tale om en forbigående og midlertidig udfordring.

I dag søger eleverne bosat i Indre By skole på kryds og tværs af distriktsgrænserne, i udpræget grad. Hvis det vedtages at flytte en del fra Øster Farimagsgades Skole til Langelinie, kan Øster Farimagsgades skole herefter optage flere af de elever, som søger Øster Farimagsgades Skole fra henholdsvis Sølvgade og Den Classenske Legatskole.

Det foreslås derfor at overføre en del af Øster Farimagsgades Skoles distrikt til Langelinieskolen. Dette giver Øster Farimagsgades Skole bedre plads til at optage elever fra bl.a. Sølvgades Skole og Den Classenske Legatskole. Samtidig får Øster Farimagsgades Skole også bedre plads til at tage imod Københavnermodelbørn fra andre dele af byen.

Konkret foreslås det at flytte rode 396 fra Øster Farimagsgades Skole til Langelinieskolen. Forslaget har kun en lille effekt på elevsammensætning i skolernes grunddistrikter.

Amager
Børne- og Ungdomsudvalget behandler også på dette møde sagen om høring af lokalområdet om etablering af ny skole på Artillerivej vedr. organiseringen af den skole på Artillerivej, der er afsat midler til i Budget 2015. Hvis det besluttes, at skolen skal organiseres som selvstændig skole, skal den have et grunddistrikt.

I så fald foreslår forvaltningen, at skolens distrikt sendes i høring i denne indstilling, da der således kan tages samlet stilling til skolernes grunddistrikter for 2016/17 efter endt høring.

Konkret foreslås det, at skolens distrikt udgøres af rode 334 og 338, der i dag begge tilhører Skolen på Islands Brygge. Det er forvaltningens vurdering, at dette distrikt er mest hensigtsmæssigt i forhold til den nye skoles placering samt størrelsen på elevunderlaget og trafiksikkerheden. Rode 334 forventes at få en tilvækst i de kommende år i takt med der bygges nye boliger i området. Samtidig vil elevunderlaget for Skolen på Islands Brygge blive mere passende for en 4-sporet skole. Mens den nye skole kan forventes at have en høj socioøkonomi, vil Skolen på Islands Brygge med forslaget fortsat have et elevunderlag, der ligger væsentligt over byens socioøkonomiske gennemsnit.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Skolerne tildeles midler efter deres antal af elever, uanset hvilken skole eleven er indskrevet på.

Videre proces

Forslagene sendes i høring i alle skolebestyrelser, lokaludvalg, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Forældreorganisation, Københavns Fælles Elevråd med 6 ugers høringsfrist. Indstillingen sendes til høring på alle skoler og lokaludvalg, selv om de fremlagte forslag til ændringer kun vedrører Indre By / Østerbro, Vesterbro, Amager og Valby for at give mulighed for at alle lokaludvalg kan fremlægge forslag og synspunkter om spørgsmålet.

Derefter forelægges resultatet af høringen for Børne- og Ungdomsudvalget på mødet den 26.8.15 forinden forventet endelig behandling i Økonomiudvalget 22.9.15 og Borgerrepræsentationen 8.10.15, hvorefter ændringerne vil være gældende. 

        Else Sommer                 /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingens 1., 2. og 3. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 4. at-punkt bortfaldt i konsekvens af udvalgets beslutning i sag nr. 7.
Til top