Mødedato: 20.05.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring af lokalområdet om etablering af ny skole på Artillerivej

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget har gennemført en høring i lokalområdet om organiseringen af den nye skole på Artillerivej, og skal nu tage stilling til resultatet af høringen.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne og Ungdomsudvalget,
  1. at skolen på Artillerivej anlægges som en tresporet skole med 336 fritidspladser jf. budget 2015
  2. at skolen organiseres som en selvstændig skole med egen ledelse, distrikt og elever i 0. - 9. klassetrin (model 1)
  3. at forvaltningen undersøger mulighederne for på sigt at oprette et skolesamarbejde i udskolingen mellem Skolen på Artillerivej og Skolen på Islands Brygge

Problemstilling

På sit møde den 25.2.2015 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget på baggrund af et medlemsforslag fra Socialdemokraterne at gennemføre en høring i Lokaludvalget Amager Vest og af andre lokale interessenter i området om organiseringen af den nye skole på Artillerivej. Formålet med denne høring er bl.a. at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for organisering af skolen, se bilag 1 Tidligere politisk behandling.

På baggrund af høringen fremlægger forvaltningen forslag til etablering af skolen med hensyn til de fremtidige bygningsmæssige og organisatoriske forhold.

Løsning

Der er i alt indkommet 28 høringssvar fra en række forældre, Amager Vest Lokaludvalg, skolebestyrelsen på Skolen på Islands Brygge, Københavns Lærerforening og institutionen "Krudtuglen".

Høringen viser, at skolebestyrelsen tilslutter sig organiseringen af den nye skole og fritidstilbud som en selvstændig skole (model 1), idet der foretrækkes to mindre skoleenheder. Heroverfor står bestyrelsen fritidstilbuddet "Krudtuglen", som har fokus på ønsket om at bevare de små fritidstilbud, der i dag er tilknyttet til Skolen på Islands Brygge, hvilket får bestyrelsen til at anbefale, at skolen organiseres som overbygning til Skolen på Islands Brygge (model 3). Begge bestyrelser lægger endvidere vægt på hensynet til børnene i skolen såvel som i fritiden, sammenhængskraften i lokalområdet m.v., som jf. svarene, bedst tilgodeses i henholdsvis model 1 og model 3. Høringssvarende viser endvidere, at bestyrelserne er åbne overfor mulighederne og også kan se potentialer i alle modellerne.

Mens skolebestyrelsen på Skolen på Islands Brygge, en række forældre og Københavns Lærerforening anbefaler Artillerivej som en ny selvstændig skole (model 1), anbefaler den integrerede institution "Krudtuglen" og en række enkeltpersoner en overbygningsskole på Artillerivej (model 3). Endelig har lokaludvalget Amager Vest Lokaludvalg konkluderet efter en borgerinddragelsesproces, at der er fordele og ulemper i begge modeller, hvorfor udvalget ikke "ser sig i stand til at vælge imellem modellerne".

På baggrund af denne høring anbefaler Børne- og Ungdomsforvaltningen, at skolen på Artillerivej anlægges som en tresporet skole (jf. budget 2015) og at skolen organiseres som en selvstændig skole (model 1). Forvaltningen foreslår desuden, at der samtidig iværksættes en undersøgelse af mulighederne for på sigt at oprette et tættere samarbejde imellem de to skoler i udskolingen, som bl.a. kan medvirke til at binde den nordlige og sydlige del af Islands Brygges distrikt tættere sammen. Forvaltningen vil senere fremlægge forslag til udvalget herom.

Høringssvarene fremgår af bilag 2. Nedenfor fremlægges hovedlinierne i svarene.

Model 1: To skoler - Artillerivej organiseres som en selvstændig skole med 0. - 9. klassetrin
Denne model anbefales af skolebestyrelsen på Skolen på Islands Brygge, Københavns Lærerforening og 9 svar fra forældre.

Der argumenteres grundlæggende for denne model ud fra en overbevisning om, at to mindre enheder er det bedste for børnene, da det opleves mere trygt og overskueligt. To enheder giver endvidere mere lokal forankring, en kortere skolevej og mere nærhed mellem børn, personale og ledelse på hver skole. Modellen passer til bygningerne og endelig argumenteres for, at to skoler ikke vil opdele bryggen i "gamle" og "nye" bryggen, da der ikke er betydelige forskelle imellem disse områder mere, og da børnene møder hinanden f.eks. i foldboldklubben, til ridning eller andre fritidsinteresser.

Oplevelsen af at mindre enheder er mere trygge for børnene, deles af skolebestyrelsen, og argumentet underbygges af forældrebesvarelserne med konkrete eksempler på oplevet uro på skolen de senere år, hvor Skolen på Islands Brygge er vokset til 6 spor i indskolingen. Ligeledes fremhæves det, at en skole med elever fra 0. - 9. klassetrin giver mulighed for, at de små og store elever kan få glæde af hinanden, og at søskende kan gå i skole på samme matrikel. To skoler giver mere lokal forankring og kortere skolevej, og dermed en forventning om mindre biltrafik omkring skolen. To skoler passer også til bygningerne, og det giver mindst ulempe på Skolen på Islands Brygge i den kommende periode, da der ikke skal foretages større ombygninger af skole.

Skolebestyrelsen ser dog også potentialer og udviklingsmuligheder i en organisering med overbygningsskole, men forældresvarene og bestyrelsens eget svar udtrykker også en bekymring i forhold til, om det praktisk er muligt at sikre god ledelse på en stor skole delt i to matrikler og afdelinger, hvor der er nærhed mellem ledelse, personale og børnene, så ingen elever bliver overset.

Model 3 : En skole med 7. - 9. klassetrin på Artillerivej
Denne model anbefales af den integrerede institution "Krudtuglen", samt en række enkeltpersoner med tilknytning til denne institution og af en række forældre i området.

Hovedargumenterne for at anbefale denne model er et ønske om at bevare de små fritidshjem og fritidstilbud, der ligger omkring Skolen på Islands Brygge, at aldersopdelte skoler har fordele og endelig et ønske om en skole med et distrikt uden opdelinger på Bryggen.

Ønsket om at bevare de mindre fritidstilbud omkring skolen på Islands Brygge bygger på forudsætningen om, at hele indskolingen for 7 spor samles på Islands Brygge, og at denne skoles KKFO skal dække behovet for fritidspladser sammen med de eksisterende fritidshjem og tilbud omkring skolen. Ligeledes argumenteres for, at en bevarelse af fritidstilbuddene omkring skolen giver mulighed for klubtilbud på Artillerivej samt bibliotek og andre funktioner på Skolen på Islands Brygge. Institutionen "Krudtuglen" og en række enkeltpersoner med tilknytning til denne institution er hovedeksponent for denne løsning. Etableres der 336 fritidstilbudspladser på den nye skole på Artillerivej, gælder ovenstående forudsætning dog ikke.

Forældre i området argumenterer endvidere for modellen, idet én skole vil samle områdets børn og unge mere på tværs af det "gamle" og det "nye" Bryggen og give mere sammenhold, end to skoler forventes at gøre. Endelig fremlægger enkelte forældre, der har erfaring med aldersopdelte skoler, at en aldersopdelt skole er bedre til at tilgodese børnenes behov på forskellige alderstrin, og at overbygningen er noget, man som elev glæder sig til.

Lokaludvalget Amager Vest
Lokaludvalget har arrangeret borgermøder i forbindelse med høringen, hvor de fremmødte borgere og andre med interesse i sagen har drøftet fordele og ulemper i de forskellige modeller, der har været i høring.

Lokaludvalget har opsummeret de væsentligste fordele og ulemper, der er kommet frem i dialogen (se vedlagte bilag). Men på baggrund af disse, "ser lokaludvalget sig ikke i stand til at vælge imellem de i høringen fremlagte modeller for etablering af den nye skole".

Lokaludvalget vil blive tilknyttet til projektet og får her mulighed for at bidrage yderligere i sagen. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Børne- og Ungdomsudvalget godkender indstillingen (model 1: to skoler) tager udvalget stilling til forslag om, at skolens skoledistrikt sendes i høring, jf. anden sag på udvalgets dagsorden om skoledistrikter 2016/17. 



        Else Sommer          /Sti Andreas Garde

Beslutning

Klaus Mygind (F) havde følgende ændringsforslag: 

”SF går ind for model 3 og foreslår, at indstillingens 1. - 3. at-punkt erstattes af tre nye at-punkter:

1. at udvalget vælger model 3

2. at forvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøger og udarbejder budgetnotat til budgetforhandlingerne 2016 om, at der på Artillerivej 126 bygges en idrætshal på skolen i stedet for to traditionelle idrætssale

3. at forvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøger og udarbejder budgetnotat til budgetforhandlingerne 2016 om, at det ved ombygning af Skolen på Islands Brygge, Artillerivej 57, muliggøres at der indrettes folkebibliotek kombineret med skolens bibliotek.

Motivering vedr. 2. at-punkt:

Lokalområdet Islands Brygge vil i fremtiden have ca. 22.000 indbyggere. Der er p.t. en idrætshal i bydelen. Der er fysisk plads til hallen, da skolens udearealer på matriklen kan begrænses, da det er udskolingselever, der skal gå på skolen og de kan bruge de offentlige udearealer på den anden side af Artillerivej. Det kan indskolingselever ikke. En idrætshal vil betyde, at skolen vil blive brugt af lokalområdets foreninger og virksomheder og derved vil det forbedre mulighederne for at udvikle den åbne skole. I udbygningsprogrammerne for folkeskolerne er det et princip, at der så vidt muligt skal bygges idrætshaller ved nybyggeri og renovering af folkeskoler. En idrætshal kan vil forøge udgiften til byggeriet, men i model 3 er der et økonomisk råderum i forhold til model 1 på ca. 50 mio.kr.

Motivering vedr. 3. at-punkt: 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ønske om at biblioteket på Islands Brygge flyttes. Hvis det flyttes til skolen vil det skabe stor muligheder for synergi. Det vil styrke skolens rolle i lokalområdet. Geografisk er Artillerivej 57 centralt i bydelen i modsætning til Artillerivej 126 og mange beboere vil have deres gang på skolen som forældre til mindre skolebørn.”

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, C, F, O og V.

Imod stemte 4 medlemmer: B og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.
Til top