B-sag: Pårørendeuddannelse - FÆLLESINDSTILLING SUF, SOF, BUF
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender,
- at der til budgetforhandlingerne for 2016 udarbejdes et budgetønske om et uddannelsestilbud for den gruppe af pårørende, der i dag ikke får et tilbud fra kommunen om støtte og hjælp til at håndtere livssituationen som pårørende
Problemstilling
På Borgerrepræsentationens møde den 26. februar 2015 fremlagde partiet Venstre et medlemsforslag om etablering af et uddannelsestilbud til pårørende til personer med handicap, alvorligt kronisk syge og personer med livstruende sygdom. Der tænkes på pårørende til personer med såvel fysiske som psykiske handicap og sygdomme.Sagen blev henvist til politisk behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 21. maj 2015, Socialudvalget den 27. maj 2015 og Børne- og Ungdomsudvalget den 20. maj 2015.
Løsning
De pårørende spiller en central rolle i forhold til borgere med alvorligt handicap eller sygdom. Typisk peger syge borgere på deres nære pårørende som den vigtigste ressource til hjælp og støtte. Patientforeninger anfører, at pårørende har stor risiko for selv at blive syge, fordi de påvirkes og belastes både psykisk, fysisk og socialt. Det er derfor vigtigt at klæde de pårørende ordentligt på til at håndtere livet som pårørende, både hvad angår viden om basal hjælp og omsorg, viden om juridiske forhold og handlemuligheder samt ikke mindst psykiske og sociale redskaber til at mestre egen livssituation.
Københavns Kommune har allerede i dag tilbud om støtte til pårørende. Typisk er tilbuddet afhængigt af borgernes diagnose. Kommunen har fx særlige tilbud til pårørende til personer med kræft, demens, hjerneskade og alkoholproblemer. Der findes også et kommunalt tilbud om støtte til pårørende til alvorligt syge og døende borgere. Derudover tilbyder kommunen, at pårørende deltager i patientundervisning af borgere med kroniske sygdomme (KOL, diabetes 2 og hjertekar-sygdomme). Der findes endvidere tilbud til børn og familier, som er i svære situationer, fx pga. misbrug eller psykiske lidelser, ligesom alle skoler yder støtte til børn i sorg og krise, fx pga. alvorligt syge eller døende nærtstående, og der findes tilbud til forældre, hvis børn lider af sygdom, ADHD eller handicap. De diagnosespecifikke tilbud rummer den konkrete viden og opbakning, som de pårørende har brug for, og sikrer mødet med andre, der står i samme situation. Der kan være stor forskel på pårørendes behov, afhængigt af borgernes diagnose og livssituation.
Derudover er der en lang række tilbud til pårørende i bruger- og pårørendeforeninger. Eksempelvis i Hjerneskadeforeningen, Landsforeningen LEV, Spastikerforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Muskelsvindsfonden, Forening for borgere med Cerebral Parese (CP), Bedre Psykiatri, Psykiatrifonden.
Der er dog en række patientgrupper - såvel inden for psykiatrien som inden for det somatiske område - hvor de pårørende ikke i dag får et kommunalt tilbud om støtte til at håndtere opgaven som pårørende - på trods af at omsorgsopgaverne også her er store og langvarige. For at sikre, at pårørende i Københavns Kommune har de bedste forudsætninger for at passe på sig selv og deres nære, foreslås det derfor, at kommunen etablerer et generelt uddannelsestilbud til disse grupper, der fokuserer på de elementer i at være pårørende, som går på tværs af diagnoser. Tanken er at give de pårørende inden for "øvrige" diagnoser et fælles tilbud, som gør dem bedre i stand til at håndtere deres livssituation og møde andre, hvor de får mulighed for at udveksle tanker og erfaringer med det at være pårørende. Konkret kan uddannelsen give pårørende nødvendig viden inden for tre områder:
- Viden, som kan klæde pårørende på i forhold til de basale omsorgsopgaver, som pårørende almindeligvis stilles overfor (fx viden om medicin, forflytningsteknikker, brug af hjælpemidler, hensigtsmæssig ernæring)
- Indsigt, som gør pårørende i stand til at benytte de tilstedeværende muligheder i forhold til håndtering af juridiske spørgsmål, fx i forhold til sociallovgivning, fuldmagter og værgemål, samt støtter pårørende i at gøre brug af de relevante tilbud og støttemuligheder, som findes til hhv. patienter og pårørende
- Forståelse, som gør pårørende i stand til at mestre egen livssituation og drage omsorg for egen fysiske, psykiske og sociale sundhed samt redskaber til at håndtere egen sorg og krise.
Det foreslås, at dette nye uddannelsestilbud til pårørende gennemføres i regi af kommunens sundhedshuse, og at der søges inspiration i eksisterende pårørendetilbud i kommunen, samt at udvikling og evt. afvikling sker i samarbejde med relevante patient- og pårørendeforeninger.
Dermed kunne den overordnede ramme for uddannelsestilbud til pårørende i Københavns Kommune se ud som vist i nedenstående figur:
Det forventes, at den nye pårørendeuddannelse vil forbedre indsatsen generelt for pårørende til fysisk eller psykisk syge, men særligt på psykiatriområdet vil der fortsat være behov for udvikling af mere systematiske pårørendeindsatser. Der er i dag begrænsede tilbud i Københavns Kommune til pårørende, som har behov for støtte og viden om de konkrete psykiske lidelser.
Sundhedsstyrelsen har opslået en ansøgningspulje på 9,0 mio. kr. i perioden 2015-2018 til tilbud om systematiske familie- og børnesamtaler for børn til psykisk syge forældre på tværs af region og kommune. Socialforvaltningen vil gå i dialog med Region Hovedstaden i forhold til perspektiverne om en fælles ansøgning til puljen.
Økonomi
Nedenstående tabel viser behovet for midler til udvikling og drift af pårørendeuddannelsen:
|
Udvikling 2016 |
Drift 2016 |
Drift 2017 |
Drift 2018 |
Drift 2019 |
Uddannelsesforløb for pårørende, |
300.000 |
150.000 |
300.000 |
300.000 |
300.000 |
De ansøgte midler er baseret på følgende forudsætninger:
- Udvikling: ½ årsværk til udviklingsomkostninger i sundhedshusene
- Driftramme:
- Der etableres 3 kursusforløb pr. år i hvert af de 5 sundhedshuse, i alt 15 kursusforløb årligt
- Kapaciteten pr. kursusforløb er 25 personer; dvs. i alt kan der deltage 375 pårørende årligt
- Hvert kursusforløb varer 3 mødegange á 3 timer
Videre proces
Hvis forslaget godkendes, fremlægges budgetønske om etablering af en ikke-sygdomsspecifik pårørendeuddannelse ved budgetforhandlingerne for 2016.Katja Kayser Anette Laigaard Else Sommer