Håndtering af opskrivningsregler i forbindelse med ændret dagtilbudslov
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og ungdomsudvalget,
- at godkende forvaltningens forslag til håndtering af reglen om, at børn skal have plads på venteliste til børnehaver efter deres opskrivningsdato
- at søskendefortrin fremover består i at søskendebørn på 0-5 års området kan overspringe øvrige børn på ventelisten
Problemstilling
Med ændringen af dagtilbudsloven i maj 2018, blev der indført en række nye regler for anvisningen af pladser. Fremover er loven sådan at:
- Anvisningen af pladser til daginstitutioner skal ske efter hvornår barnet er skrevet på ventelisten. Det vil sige at anvisningen fremover skal ske efter barnets anciennitet på ventelisten, og ikke efter barnets alder.
- Alle børn får fremover ret til at blive stående på ventelisten, også efter de har fået anvist en plads efter garantilisten. I København har dette indtil nu været forbeholdt søskende.
Forvaltningen har i forslaget til løsning lagt vægt på, at det i overgangsperioden mellem de gamle og de nye anvisningsregler sikres, at forældre beholder deres adgang til pasning og særlige ønsker, herunder at de står i samme rækkefølge på anvisningstidspunktet, som hvis anvisningen af pladser havde været uændret.
Løsning
Anvisning efter tidspunktet for opskrivning
At anvise plads efter tidspunktet for opskrivning betyder, at ledige pladser i dagtilbud tilbydes de børn, som har stået længst tid på venteliste til det pågældende tilbud. Københavns Kommune har i dag denne anvisning til vuggestue/dagpleje. Anvisning til børnehave sker i dag efter barnets alder. Med ændringen i dagtilbudsloven skal anvisningen til børnehave også ske efter opskrivningstidspunktet.
Forvaltningens forslag til hvordan lovændringen om anvisning efter tidspunkt for opskrivning kan håndteres i København består af fire dele:
1) Fastsættelse af opskrivningsdato.
Forvaltningen anbefaler at børn der opskrives til børnehave får anciennitet fra barnets 2 års fødselsdato. Man kan efter loven vælge at lade forældrene skrive deres barn op til børnehave allerede, når barnet bliver skrevet op til vuggestue. Forvaltningen vurderer at det vil være svært for mange forældre at vælge børnehave så tidligt. Ved at vælge barnets 2 års fødselsdag som den tidligste anciennitetsdato til børnehave, giver man forældrene tid til at overveje valget af børnehave. Samtidig ligestiller man forældre der allerede har valgt med forældre, der har brug for tid til at vælge. Hvis man vælger at lade anciennitetsdatoen ligge tidligere risikerer man at presse familierne unødigt.
2) Håndtering af tilflyttere
Der er risiko for, at familier som tilflytter kommunen eller flytter internt i kommunen, kommer i klemme, fordi de kommer bagerst på ventelisten til en institution nær deres nye bopæl. Forvaltningen anbefaler, at tilflyttere og familier der flytter internt i kommunen, kan skrive sig på garantiventelisten. Garantiventelisten betyder. at man er garanteret en plads i en børnehave inden for senest 2 måneder, fra man skriver sig op. Når man vælger at stå på garantiventelisten, kan man ikke vælge hvilke konkrete børnehaver, man vil skrive barnet op til.
Hvis forældre, som flytter til kommunen, vælger at skrive deres barn på en specifik venteliste til en konkret institution, så vil det være opskrivningstidspunktet, der gælder, og barnet vil komme nederst på ventelisten.
3) Sikre uafbrudte pasningsforløb for alle børn
Forvaltningen anbefaler ligeledes at børn, der er opskrevet på garantiventelisten til en børnehave, har forrang for de specifikke ventelister, da der ellers er risiko for, at børnene må vente længe på en børnehaveplads og dermed bliver i vuggestuer og dagpleje længere.
Ifølge dagtilbudsloven er Københavns Kommune forpligtet til at sikre at barnet har et ubrudt pasningsforløb. I udgangspunktet betyder det, at et barn bliver gående i en vuggestue/dagpleje indtil at det kan tilbydes en børnehaveplads. Ved at give garantiventelisten forrang vil børn, som ikke kan tilbydes en plads i deres ønskede specifikke børnehave, få tilbud om en børnehaveplads et andet sted. På den måde sikres det at alle børn kan få et uafbrudt pasningsforløb, samtidig med at vi sikrer optimal udnyttelse af pladserne.
4) Overgangen til den nye lovgivning
I overgangen til de nye regler anbefaler forvaltningen, at børn som på nuværende tidspunkt står på venteliste, alle indplaceres på ventelisten i forhold til barnets 2. års fødselsdag, og som derved er skrevet op på baggrund af barnets alder. På den måde sikres det, at allerede opskrevne børn ikke mister anciennitet i overgangen til en ny anvisningspraksis.
Det skal bemærkes, at ændringen ikke påvirker børn i integrerede institutioner, hvor barnet er sikret en plads gennem hele barnets liv i dagtilbud.
Søskendefortrin på 0-5 års området
Det nye krav i dagtilbudsloven om at man fremover kan blive stående på ventelisten til et specifikt tilbud, selvom man får anvist plads via garantiventelisten, har en betydning for den måde, vi håndterer søskendefortrin på i København.
Tidligere var det sådan, at når barnet fik anvist en plads via garantilisten, så blev det samtidig slettet fra den specifikke venteliste. Fremover har børnene ret til at blive stående på den specifikke venteliste. Denne ret var tidligere kun for søskendebørn.
Forvaltningen anbefaler at man bevarer et fortrin for søskende ved at lade søskendebørn på 0-5 år overspringe øvrige børn på ventelisterne. Det vil betyde, at søskende tilbydes plads til deres behovsdato før børn, der ikke har søskende i institutionen. Hvis man ikke gør det, vil søskende være ligestillet med alle andre, og det vil potentielt give udfordringer for familier med flere børn.
Forslaget til implementering er blevet drøftet med Københavns Forældreorganisation, som bakker op om forvaltningens forslag til håndtering af opskrivningsregler samt bevarelse af søskendefortrin.
Ligeledes har forvaltningen været i dialog med Børne- og Socialministeriet, som vurderer at ovenstående løsninger er i overensstemmelse med lovgivningen.
Økonomi
Der er ikke nogen økonomiske konsekvenser af ændringerne.
Videre proces
Såfremt BUU godkender forvaltningens forslag, vil nedenstående plan blive gennemført:
-
Mellem den 21.februar og den 24. februar 2019: orientere alle 0-5 års institutioner om lovændringen
-
Den 25. februar 2019: Alle forældre til børn i alderen 0-5 år orienteres via et brev i e-boks om ændringerne (vedlagt som bilag 1)
-
Den 1. marts – 31. marts 2019: ”frit-lejde” periode, hvor de forældre, der endnu ikke har valgt børnehaveplads eller har deres barn i en integreret institution, får opskrivning efter deres barns 2 – års fødselsdato
-
Den 1. april: alle børn over 2 år, som ikke er opskrevet til børnehave, får anciennitet fra deres opskrivningsdato.
Tobias Børner Stax / Mette Seneca Kløve
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Forslaget til orienteringsbrev - bilag 1 tilknyttet indstillingen - udarbejdes i en endelig version inden udsendelse.