B-sag: Overblik over budget 2019
Udvalget orienteres om driftsbudgettet for 2019. Det er udgangspunktet for den økonomiopfølgning og forventning til det endelige regnskabsresultat, der forelægges udvalget i tre kvartalsvise regnskabsprognoser i henholdsvis maj, august og november.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at orienteringen om udvalgets samlede driftsbudget for 2019 tages til efterretning
Problemstilling
Udvalget er ansvarlig for et samlet driftsbudget på 10,6 mia. kr. i 2019.
Den 14.11.2018 godkendte udvalget såvel 3. regnskabsprognose for budget 2018 som udmøntning af budget 2019. Udvalget besluttede at reducere alle enheders budgetter med ca. 1 pct. for at sikre et budget i balance. I begyndelsen af december 2018 blev budgettet udmeldt til alle skoler, klynger, bydækkende enheder, områder og centrale kontorer. I bilag 1 fremgår udviklingen i pladspriser/elevsatser fra 2018 til 2019.
Løsning
Udvalgets driftsbudget 2019
I udmøntningssagen (BUU 14.11.2018) blev udvalget præsenteret for det vedtagne budget for 2019 på i alt 10,5 mia. kr. Siden da er der sket ændringer til budgettet især som følge af en række budgetmæssige omplaceringer indenfor udvalgets ramme og/eller mellem udvalg. Disse omplaceringer er af teknisk karakter og kan for eksempel skyldes, at tværgående effektiviseringer ikke er fordelt ud på alle bevillingsområder eller flytning af opgaver mellem udvalg (jf. 3. og 4. sag om bevillingsmæssige ændringer BUU 14.11.2018 og 5.12.2018). Derudover har forvaltningen indarbejdet en række forventede ændringer til budgettet af samme karakter som ovenstående samt forventet demografiregulering, jf. tabel 2.
Det vedtagne budget tillagt nævnte ændringer benævnes det forventede korrigerede budget primo 2019 og udgør i alt 10,6 mia. kr. i 2019.
Der vil fortsat være ændringer til det forventede korrigerede budget i løbet af året ved for eksempel demografiregulering, pris- og lønfremskrivning eller regulering af statstilskuddet ved bl.a. ændret lovgivning. Ændringer til budgettet vil ske med enten en tillægsbevilling eller vil forelægges udvalget i de fire årlige sager om bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med regnskabsprognoserne i maj, august og november samt derudover i december. I 1. regnskabsprognose fremlægges derfor det forventede korrigerede budget pr. april. I bilag 2 er årshjulet for budget 2019 præsenteret.
I tabel 1 er det vedtagne og forventede korrigerede budget primo 2019 opdelt på de seks bevillingsområder, og i bilag 3 er budgettet uddybet yderligere.
Tabel 1: Vedtaget og forventet korrigeret budget primo 2019
Udviklingen på den administrative ramme skyldes en teknisk korrektion primært som følge af placering af budgettet til investeringscasen Arbejdspladsen i fokus.
I de tre regnskabsprognoser vil udvalget få forelagt udviklingen i budgettet samt afvigelsen mellem det forventede korrigerede budget og det faktiske forbrug, som er forventningen til det endelige regnskabsresultat. Denne afvigelse vil være opdelt i den decentrale opsparing, eksterne midler og den ordinære drift.
Et aktivitetsafhængig budget
Størstedelen af budgettet er aktivitetsafhængigt. Det betyder, at størstedelen af budgettet udmeldes efter aktivitet, som er antallet af børn og unge i dagtilbud og skoler i modsætning til et rammestyret budget, hvor budgettet ikke ændres, selvom aktiviteten ændrer sig. Afvigelsen i den ordinære drift (jf. tabel 1) vil dermed primært skyldes ændringer i aktiviteten, og disse ændringer udgør den største usikkerhed i budgettet. Aktivitetsændringer kan skyldes, at befolkningsvæksten er anderledes end forventet, at der er ændringer i adfærd som for eksempel at flere vælger folkeskolen eller ændringer i behov som for eksempel stigende behov for specialpladser.
I tabel 2 fremgår det budgetterede antal børn og unge i såvel vedtaget som forventet korrigeret budget 2019 fordelt på bevillingsområder.
Tabel 2: Den budgetterede aktivitet i egne institutioner og skoler 2019
Forskellen i aktivitet mellem vedtaget og forventet korrigeret budget skyldes forventet demografiregulering.
I regnskabsprognoserne vil udvalget få forelagt den forventede aktivitet, og forvaltningen vil redegøre for afvigelser i såvel antal børn og unge som i mio. kr.
Opmærksomhedspunkter i 2019
I 2018 oplevede forvaltningen en aktivitetsstigning på undervisnings- og specialområdet, der var større end den demografitildeling, forvaltningen modtog i 2018 - også kaldet stigende dækningsgrader. Det er en udvikling, der fortsat forventes i 2019. Forvaltningen samarbejder med bl.a. Økonomiforvaltningen om en analyse på specialområdet og fremlægger de foreløbige konklusioner på udvalgets budgetseminar efter dette møde.
Opfølgning og korrigerende handlinger
Forvaltningen følger særligt aktivitetsudviklingen tæt i løbet af året og kvalificerer aktivitetsskønnet i regnskabsprognoserne. Der er meldt budget ud til alle enheder i december 2018, og det er lige nu, forvaltningens bedste bud på årets resultat og aktivitet. I løbet af året og ved de tre regnskabsprognoser vil der være en stadig større sikkerhed i forventningen til årets resultat.
Udvalget skal i løbet af 2019 forholde sig til et eventuelt mer- eller mindreforbrug, og forvaltningen vil i givet fald fremlægge forslag til korrigerende handlinger. Udvalget er forpligtiget til at sikre budgetoverholdelse. Der er mulighed for at prioritere et evt. forventet mindreforbrug til andre formål i løbet af året. Som udgangspunkt afleveres et mindreforbrug til kommunens kasse ved regnskabsafslutningen. Hvis der prioriteres nye indsatser, skal udvalget efter Økonomiudvalgets principper for tværgående prioriteringer af mindreforbrug på service (ØU 22.5.2012) aflevere et tilsvarende beløb til kommunens kasse (50/50 reglen).
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Tre gange om året skal udvalget melde forventninger til det samlede regnskabsresultat til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i forbindelse med regnskabsprognoserne. Den 22.5.2019 fremlægges den 1. regnskabsprognose for regnskabsresultat for 2019, som er baseret på forbrug og aktiviteter i de første 3 måneder af året. I august og november fremlægges 2. og 3. regnskabsprognose.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde