Tidlig opstart af ungdomsklub i Ørestad
Der skal tages stilling til finansiering af tidlig opstart af ungdomsklub i Ørestad som en satellit af Vesterbro Ungdomsgård. Udvalget skal derudover tage stilling til den midlertidige placering samt den fremtidige organisering for den permanente løsning på Hannemanns Allé.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- At udvalget godkender forslaget til finansiering af tidlig opstart af ungdomsklub i Ørestad som en satellit af Vesterbro Ungdomsgård
- At udvalget godkender, at forvaltningen arbejder videre med løsningen om den midlertidige placering af satellitten af Vesterbro Ungdomsgård i Ørestad
- At udvalget godkender den fremtidige organisering for fritidscenteret på Hannemanns Allé efter 2023 – herunder at Vesterbro Ungdomsgård skal rumme både fritidsklub/juniorklub + ungdomsklub på Hannemanns Allé
Problemstilling
I forbindelse med en drøftelse af investeringscasen om det gode fritidsliv for unge i Københavns Kommune den 16. september 2020 bestilte Børne- og Ungdomsudvalget:
”At forvaltningen inden årets udgang udarbejder forslag til tidlig opstart af ungdomsklub i Ørestad som en satellit af Vesterbro Ungdomsgård, herunder anvisning af finansieringsmuligheder.”
I budget 2020 blev der givet en anlægsbevilling til etablering af en 4-sporet skole på Hannemanns Allé i Ørestad inkl. madskole, KKFO, fritids- og juniorklub, idrætshal og svømmehal. I disponeringen af skolens areal er der også afsat plads til ungdomsklubfaciliteter, men der blev i budget 2020 ikke afsat de tilhørende anlægsmidler til montering og inventar. Faciliteterne på Hannemanns Allé forventes færdigt ved skolestart 2023.
I forbindelse med ungeundersøgelsen fra investeringscasen om det gode fritidsliv har flere unge bl.a. svaret, at de ønsker at være en del af et fællesskab, hvor de har et tilhørsforhold og kan komme med deres venner.
Da der pt. ikke er en ungdomsklub i Ørestad, er der et stort behov for et ungetilbud, hvor de unge har lyst til at komme, hvor de ser et frirum, og hvor de gennem deres interesser, motivation og venskabsgrupper kan indgå i aktiviteter og fællesskaber.
Løsning
Der blev den 23. november 2020 afholdt bestyrelsesmøde i Vesterbro Ungdomsgård, hvor der formelt blev taget stilling til, at Vesterbro Ungdomsgård ønsker at udvide med en satellit i Ørestaden.
Vesterbro Ungdomsgårds mål er at skabe de bedst mulige rammer for børn og unges trivsel, læring og udvikling gennem øget systematik og kvalitet. Der arbejdes målrettet med store og små fællesskaber og pædagogernes relationskompetence.
Missionen er at medvirke til, at børn og unge skal blive så dygtige og livsduelige, de kan, så de kan mestre eget liv og blive aktive medborgere.
Gennem systematik, struktur, voksenstyrede aktiviteter og et højt aktivitetsniveau skaber Vesterbro Ungdomsgård et alsidigt fritidstilbud, som tiltrækker og fastholder børn og unge og derved medvirker til god trivsel, læring og udvikling.
Finansiering
Der er et finansieringsbehov på ca. 3 mio. kr. til tidlig opstart og montering af den permanente løsning, som falder i 2021. Hertil kommer leje, som dækkes af demografimidler.
Den tidlige opstart af ungdomsklub kræver anlægsmidler for ca. 1 mio. kr. Det anbefales, at Børne- og Ungdomsudvalget finansierer udgifterne i forbindelse den tidlige opstart via midler fra en pulje til juniorklubpladser, der har haft en mindreforbrug. Behovet og budgettet omkring puljen var baseret på det behov, der var for udvidelsen af kapaciteten som følge af den nye befolkningsprognose og den afledte behovsprognose ved budget 14. Da puljen har haft et mindreforbrug, tages midlerne dermed ikke fra andre projekter.
Til overførselssagen 2020-2021 vil forvaltningen fremlægge et need-to ønske vedr. monteringsudgifterne til den permanente løsning for ca. 2 mio. kr. Selvom den permanente løsning først kan ibrugtages i 2023, søges midlerne nu, da inventar og redskaber også skal anvendes i den tidlige opstart.
Midlertidig placering
I etableringen af den tidlige opstart af ungdomsklub som satellit af Vesterbro Ungdomsgård sigtes der mod at aktivere eksisterende faciliteter i lokalområdet, der ikke udnyttes fuldt i dag. Der laves en ”katalog-løsning”, hvor ungdomsklubben i løbet af ugen har forskellige tilbud om aktiviteter placeret på skiftende lokaliteter. Det skyldes først og fremmest, at der ikke findes ledige lokaler, som ungdomsklubben kan råde over alle ugens dage og som rummer de ønskede faciliteter samt for at sikre en så hurtig ibrugtagning som muligt.
I samarbejde med Vesterbro Ungdomsgård og Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder forvaltningen bl.a. på at anvende ledige lokaler i Ørestad Skøjtehal, etablering af samarbejde med lokale foreninger om brugen af Ørestad Streethal, lån af lokaler til eks. madkundskab og musik på de omkringliggende skoler i Ørestad.
Fremtidig organisering på Hannemanns Allé
Ungdomsklubtilbuddet under Vesterbro Ungdomsgård foreslås udvidet til også at rumme fritidsklub og juniorklub, når de permanente lokaler på Hannemanns Allé tages i brug. Dette skyldes et ønske fra Vesterbro Ungdomsgård om at fastholde de unge i overgangene mellem fritidsklub/juniorklub og ungdomsklub. Yderligere vurderes det, at der kræves en relativt stor volumen i tilbuddet for at sikre en bæredygtig økonomi samt for at skabe mulighed for at rekruttere de ønskede kompetencer.
Det vil betyde, at det eksisterende Fritidscenter Ørestad, som nu rummer to matrikler på Kalvebod fælled Skole og Ørestad Skole (10-13 år), vil forblive med de to matrikler og dermed ikke få volumen med fra Hannemanns Allé. De unge fra området kan til gengæld benytte ungdomsklubben på Hannemanns Allé fra 2023 samt tilbuddet i den tidlige opstart forventeligt ved skoleopstart 2021.
Økonomi
Det samlede finansieringsbehov er ca. 3. mio. kr. til tidlig opstart og montering af den permanente løsning, som falder i 2021 og 2023:
- Ca. 2. mio. kr. søges via overførselssagen 2020/2021 til montering til den permanente placering af ungdomsklub på den nye skole på Hannemanns Allé (som need-to ønske).
- Ca. 1. mio. kr. finansieres af Børne- og Ungdomsudvalget i forbindelse den tidlige opstart af ungdomsklub via overskydende midler fra en pulje til juniorklubpladser, der har haft et mindreforbug.
Videre proces
Såfremt Børne - og Ungdomsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre - i samarbejde med Vesterbro Ungdomsgård, Kultur- og Fritidsforvaltningen og de omkringliggende skoler- med ”katalog-løsningen” af midlertidige lokaler frem mod opstart forventeligt ved skoleopstart 2021.
Derudover udarbejder forvaltningen et budgetnotat til overførselssagen 2020/2021, som dækker finansieringen af den permanente løsning.
Endvidere vil forvaltningen følge udviklingen med den tidlige opstart og evaluere medio 2022 som forberedelse til den permanente løsning på Hannemanns Allé i 2023.
Forvaltningen er i gang med en inddragelsesproces omkring tidlig opstart af ungdomsklub i Ørestad, jf. bilag 1 (som primært har omhandlet forældrenes/ledelsernes/unges tanker og ønsker til ungdomsklub i Ørestad), hvor der har været dialog med følgende:
- Ledelse af Fritidscenter Ørestad og Ungeklyngen
- Forældre- og klyngebestyrelse for Fritidscenter Ørestad
- Skolebestyrelse på Ørestad og Kalvebod Fælled skole
- Unge der gå i 7.-9. klasse på Ørestad og Kalvebod Fælled skole (Spørgeskemaundersøgelse via Aula)
- Unge der går i 1.G på Ørestad Gymnasium (Spørgeskemaundersøgelse)
Forvaltningen fortsætter dialogen frem mod opstart.
Derudover er forvaltningen i dialog med LFS og BUPL samt deres ledersektioner.
Tobias Børner Stax / Mette Seneca Kløve
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.
Klaus Mygind (F) stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 4. at-punkt: "At Amager Vest Lokaludvalg inddrages løbende i udviklingen af ungemiljøer i Ørestad”.
Forslaget blev godkendt uden afstemning.