Organisatorisk placering af 10. klasse
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at kommunens 10. klasseaktivitet (undtagen special 10. klasse) placeres organisatorisk i regi af Ungdomsskolen
- at forvaltningen, hvis 1. at-punkt ikke godkendes, fremlægger forslag til etablering af et nyt samlet 10. klassecenter for alle kommunens 10. klassetilbud
Problemstilling
Udgangspunktet for forslaget er at styrke koordineringen af det samlede kommunale 10. klassetilbud og udviklingen af det faglige miljø for 10. klasserne. Målsætningen er samlet set at sikre en fortsat kvalitetsudvikling af det kommunale 10. klassetilbud, så det giver de unge de bedste muligheder for at blive uddannelsesparate til en ungdomsuddannelse. Målsætningen understøtter den nationale dagsorden om, at 10. klasse skal ses som begyndelsen på de unges liv i ungdomsuddannelserne og ikke som afslutningen på folkeskolen, hvilket kræver forandringer af de aktuelle 10. klassetilbud.
Forvaltningen fremlægger på baggrund af høringen forslag til den fremtidige organisatoriske placering af 10. klasse.
Løsning
Der er indkommet 15 høringssvar, som kort er refereret i bilag 1 og vedlagt i bilag 2. Nedenfor gennemgås de væsentligste bemærkninger til forslaget.
Forstærket koordinering og styring
De fleste høringsparter tilslutter sig behovet for en forstærket koordinering og styring på området. Hovedparten af de folkeskoler, der har afgivet høringssvar, anbefaler status quo eller at samarbejdet med erhvervsskolerne og 10. klasse over kommunegrænsen intensiveres. Bestyrelsen for Ungdomsskolen ønsker flere mulige modeller for organiseringen belyst og peger fx på, at der oprettes en særlig skolelederstilling med tilhørende administration. Københavns Lærerforening (KLF) lægger vægt på mangfoldigheden i det nuværende tilbud og ser gerne en forstærket koordinationsindsats fra forvaltningen.
10. klasses sammenhæng med grundskolen og lokalmiljøet
Tre høringssvar tager afstand fra forslaget ud fra synspunkter om, at 10. klasse skal være en del af grundskolen og/eller lokalmiljøet.
Fysisk og organisatorisk placering
Kildevældsskolen og Vesterbro Ny Skole ønsker ikke, at et 10. klassecenter skal være fysisk i skolebygningen, hvis det ikke er under den lokale skoles ledelse - bl.a. ud fra en bekymring om de lokale forældres oplevelse af de store elevers adfærd.
Tidspunkt for implementering
I en række høringssvar foreslås det, at en evt. beslutning først implementeres fra august 2016 for at få den nødvendige ro til at foretage organisationsændringen.
Pædagogisk indhold og udvikling mm
En del af høringssvarene indeholder værdifulde kommentarer til andre emner end den organisatoriske placering - fx det pædagogiske indhold og samarbejdet med erhvervsskolerne. Disse kommentarer vil indgå i det videre arbejde med udviklingen af 10. klassesystemet.
Forvaltningens bemærkninger og anbefalinger
Forvaltningens baggrund for forslaget om at samle 10. klasse under én fælles ledelse - i stedet for som nu under den enkelte skoles ledelse - er ønsket om at koordinere tilbudsviften, således at 10. klasserne samarbejder om at imødekomme de forskellige behov hos de unge om at opnå uddannelsesparathed til ungdomsuddannelserne bedst muligt. Samling under én fælles ledelse vil medføre, at der trækkes i samme retning, frem for konkurreres indbyrdes mellem 10. klassetilbuddene om eleverne, og giver en større fleksibilitet ift. tilpasning af tilbuddene til udviklingen på området, ligesom der vil være en målrettet resurseudnyttelse til netop dette uddannelsestilbud ift. variation i optag samt fysisk placering af tilbudsstederne.
Forvaltningen vurderer, at dette gøres bedst ved at samle tilbuddene i Ungdomsskolen, som i forvejen er ansvarlig for 10. klasse Amager, 10. klassetilbuddet på Byhøjskolen og KKU Dagkursus, og som har grundlaget for en fælles ledelsesfunktion med forudsætningerne for at administrere samt organisere en koordinering af tilbuddene, sikre den pædagogiske udvikling af 10. kl., samt videreføre samarbejdet ungdomsuddannelserne omkring overgangen til ungdomsuddannelse. Ledelsesfunktionen på KKU vil i givet fald blive justeret i forhold til de nye opgaver inden for skolens samlede ramme.
Vedr. bemærkningerne i høringssvarene om sammenhæng med grundskolen og lokalmiljøet er det forvaltningens opfattelse, at 10. klasse ikke skal ses som en forlængelse af grundskolen og at den heller ikke er lokal, da eleverne vælger 10. klasse på tværs af hele byen.
Vedr. den fysiske placering er det forvaltningens opfattelse, at der er behov for at se på dette på længere sigt, men at det p.t. er nødvendigt at fastholde den fysiske placering, også når det fordrer samarbejde på tværs af ledelser. Det vil i givet fald være en vigtig opgave for den kommende ledelse at sikre det nødvendige tilsyn med elevernes adfærd.
Vedr. det pædagogiske indhold vil styring og udvikling af 10. klasserne fremover foregå ud fra et nyudviklet kvalitetssikringssystem for 10. klasse, som vurderer effekt af det enkelte 10. klassetilbud på basis af elevernes opnåede karakterer, fremmøde, overgang til ungdomsuddannelser samt deres trivsel og tilfredshed. Alle skoler har tilsluttet sig dette kvalitetssikringssystem, som skal anvendes som udgangspunkt for årlige resultatsamtaler og fortløbende ledelsesdialog. Forinden har ungdomsskolens bestyrelse drøftet kvalitetsrapporten og kan medsende sine synspunkter til udvalget. Det er forvaltningens vurdering, at også den pædagogiske udvikling bedst sikres i én samlet organisation med fokus på denne målgruppe i et samlet fagligt miljø.
Beslutningskompetencen vedr. udviklingen af 10. klassesystemet vil ligge uændret i Børne- og Ungdomsudvalget og Borgerrepræsentationen. Ungdomsskolens leder vil have ansvaret for den daglige drift og parallelt med skolebestyrelserne for kommunens folkeskoler udarbejder ungdomsskolens bestyrelse principper for hele ungdomsskolens virke - herunder 10. klasse -indenfor de af BUU fastsatte rammer.
Alternativ
Forvaltningen har vurderet Ungdomsskolens bestyrelses forslag om at få belyst en model for 10. klassetilbuddet, hvor der oprettes en særlig skolelederstilling med tilhørende administration, og KLFs ønske om en forstærket forvaltningsmæssig koordineringsindsats. Med disse forslag kunne der oprettes et nyt samlet 10. klassecenter for alle kommunens 10. klassetilbud, hvor der kunne sikres en tilsvarende koordinering og samarbejde som i Ungdomsskolen. Der skal i givet fald oprettes en skolelederstilling med tilhørende bestyrelse og administration. Ansvaret for den daglige drift vil i givet fald ligge hos enhedens leder og bestyrelsen udarbejder principper for 10. klasse indenfor de af BUU fastsatte rammer.
Når princippet om at samle al 10. klasseaktivitet skal følges, vil det samtidig indebære, at Ungdomsskolen skal afgive sin almene 10. klasseaktivitet og heltidsundervisningen, bortset fra Second Chance for 8.-9. klasse, svarende til mere end halvdelen af ungdomsskolens samlede aktivitet. Det vil medføre, at ungdomsskolen vil blive reduceret til almenundervisning og ungdomsskolens relation til folkeskoler og uddannelsesvejledning vil mindskes betydeligt. Desuden mistes frihedsgraderne i ungdomsskoleloven til at ansætte lærere med andre kvalifikationer end læreruddannelsen.
Hvis udvalget ønsker at forvaltningen arbejder videre med dette alternativ, vil der på et kommende møde blive fremlagt et uddybet forslag hertil efter dialog med 10.-klasse skolerne og ungdomsskolen. Forslaget om organisering i Ungdomsskolen sættes i givet fald i bero.
Implementering
I mange af høringssvarene gives udtryk for, at der er behov for en rolig og veltilrettelagt implementeringsproces. Det er forvaltningens opfattelse, at det pædagogiske udviklingsarbejde i en ny samlet organisation først vil kunne få betydning fra august 2016, da planlægningen af 10. klasse i skoleåret 2015-2016 allerede er foretaget på nuværende tidspunkt. Det vil være en stor fordel at den samlede organisation iværksættes allerede fra august 2015, således at den nye organisation kan være rammen om planlægningen af skoleåret 2016/17. Denne planlægning starter i august 2015.
Forvaltningen foreslår derfor, at den organisatoriske ændring sker pr. august 2015.
Implementeringen vil foregå i 3 faser:
December 2014 til august 2015: forhold omkring lærere, ledelse og administration afklares. Forvaltningen vil optage drøftelser med ungdomsskolen om styrket ledelse og administration af området og med de faglige organisationer (Københavns Lærerforening, Skolelederforeningen, Uddannelsesforbundet) om overflytning af lærere og afdelingsledere til ungdomsskolen
August 2015 til juni 2016: pædagogisk udvikling af 10. klasse drøftes med involvering af lærere og lokale ledelser
August 2016 og frem: implementering af de pædagogiske ændringer.
Vedr. medarbejdernes forhold henvises til vilkårene, som var beskrevet i indstillingen, som var i høring.
Økonomi
En ændring af den organisatoriske placering til ungdomsskolen er ressourceneutral, idet nuværende ressourcer til undervisning, administration og ledelse i givet fald overføres til ungdomsskolen, se tabellen ndf.
Nuværende bevillinger for 10. normalklasse |
||||
Bevilling og Funktion |
Nuværende placering |
Helårsbudget |
Skoleår 2014/15 i 2015(7/12) |
Skoleår 2015/16 i 2015(5/12) |
Bev. 1315 -Undervisning. Funktion: 3.22.01 |
Kildevældsskolen |
4.813.210 |
2.807.706 |
0 |
Vesterbro Ny Skole |
5.393.021 |
3.145.929 |
0 |
|
Kirsebærhavens Skole |
3.482.653 |
2.031.548 |
0 |
|
Total - flytning af 10. klasser |
13.688.884 |
7.985.182 |
0 |
|
Bevilling og Funktion | Kommende placering |
Helårsbudget |
Skoleår 2014/15 i 2015(7/12) |
Skoleår 2015/16 i 2015(5/12) |
Bev. 1315 -Undervisning. Funktion: 3.22.01 |
Københavns Kommunes Ungdomsskole |
13.688.884 |
0 |
5.703.702 |
I pladsprisen for 10. klasse indgår midler til undervisningspersonale, administration, ledelse, teknisk personale, drift samt tillæg for tosprogselever og særlige elever (gælder kun enkelte elever/klasser).
Bevillingen er elevtalsstyret og justeres efter det konkrete elevoptag pr. 5. september.
Videre proces
Sagen videresendes efter udvalgets behandling til ØU og BR, da beslutninger vedr. skolestruktur skal behandles i BR. Kommunens plan for ungdomsskolen og ungdomsskolens vedtægter for bestyrelsen skal efterfølgende tilpasses og forelægges for udvalget.
Forvaltningen forelægger første kvalitetsrapport for 10. klassesystemet for udvalget i efteråret 2015. Denne rapport vil udgøre baseline for arbejdet med 10. klasse.
Else Sommer /Søren Hegnby
Beslutning
For stemte 10 medlemmer: Jonas Bjørn Jensen (A) og Rune Dybvad (A) samt B, C, F, O, V og Ø.
Imod stemte ingen.
1 medlem undlod at stemme: Jan Andreasen (A).
Udvalget ønsker en drøftelse af fysiske rammer og fysisk placering af 10. klassetilbuddet på længere sigt, herunder muligheder, perspektiver mv.