Medlemsforslag om undersøgelse af øv-dage
Indstilling og beslutning
S og SF har anmodet om, at følgende forslag behandles på Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 19. juni 2013:
Det foreslås,
- at forvaltningen tager kontakt til kommunens revision med henblik på at bestille en undersøgelse af, hvorvidt der findes ’øv-dage’ i kommunens daginstitutioner
- at forvaltningen hurtigst muligt efter sommerferien fremlægger en sag for udvalget med undersøgelsens resultater
- at forvaltningen hurtigst muligt efter sommerferien fremlægger sin konkrete handlingsplan for styrkelse af arbejdsmiljø og arbejdskultur for BUU, herunder nedbringelse af sygefravær. Fremlæggelsen skal danne udgangspunkt for en drøftelse i udvalget og eventuel styrkelse af indsatser rettet mod medarbejdere og ledere i forhold til dårlig trivsel, arbejdsmiljø og sygefravær samt tillidsrepræsentanters og arbejdsmiljørepræsentanternes rolle i forhold til trivsel på arbejdspladsen. Drøftelsen skal særligt have fokus på institutioner med uforklarligt højt sygefravær og medarbejderomsætning.
Sygefraværet i Børne- og Ungdomsforvaltningen har gennem den seneste årrække været støt nedadgående. En intern undersøgelse blandt alle kommunens institutioner gav i sidste uge et negativt resultat; man fandt ingen institutioner, der praktiserer øv-dage. I lørdagens udgave af Berlingske fortæller et medlem af LFS' bestyrelse imidlertid om sit kendskab til mindst tre institutioner, hvor de ulovlige pjækkedage i dag skulle praktiseres. Dog uden at navngive institutionerne.
Partierne bag medlemsforslaget ønsker at afdække omfanget af øv-dage. Både så der kan ageres ledelsesmæssigt overfor institutioner, der eventuelt skulle praktisere øv-dage - og for at alle kommunens institutioner ikke oplever at være under mistanke. Vi er klar over, at det kan være vanskeligt at opdage, når institutioner snyder – lige som det er vanskeligt at opdage, når enkeltpersoner snyder med offentlige ydelser. Kommunens revision har imidlertid stor erfaring med at lave lødige og uvildige undersøgelser. Derfor foreslår vi, at forvaltningen tager kontakt til dem med henblik på at bestille en undersøgelse af, hvorvidt øv-dage findes i kommunens daginstitutioner.
Beslutning
Medlemsforslaget blev vedtaget efter afstemning - idet det præciseres, at udgifterne til undersøgelsen som foretages af kommunens eksterne revision afholdes inden for en ramme på 0,3 mio. kr. og finansieres af Børne- og Ungdomsforvaltningens administrative ramme, funktion 6.45.51.1 - med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, F og Sofie K. Led (løsgænger)
Imod stemte 3 medlemmer: B, O og Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Rikke Lauritzen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Enhedslisten anerkender og deler forslagsstillernes ønske om at fjerne mistænkeliggørelsen af samtlige institutioner omkring de påståede ØV-dage. Enhedslisten mener imidlertid ikke, at en undersøgelse af samtlige institutioner er vejen frem."
Mia Nyegaard (B) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Det Radikale Venstre anerkender, at en undersøgelse er nødvendig, men fastholder, at den helst skal være uvildig".
Mia Nyegaard (B) benyttede sig af standsningsretten. Medlemsforslaget skal således behandles i Borgerrepræsentationen.