Medlemsforslag om opdeling af institutioner ved nybyggeri
Det foreslås,
- at forvaltningen til udvalgsmødet den 9. juni 2021 fremlægger forslag til, hvordan der fremover - når der planlægges byggeri af nye daginstitutioner - kan anvises mulighed for opdeling af institutionen i mindre selvstændige institutioner. Herunder en vurdering af, hvad der er en god størrelse for at der kan udøves nærværende ledelse. Fx i form af et appendiks til det nugældende funktionsprogram for daginstitutioner, herunder skøn om evt. meromkostninger.
(Stillet af Socialdemokratiet og Venstre)
Motivering
Kommunens funktionsprogram er sammen med lokale planforhold rammesættende for byggeri af nye daginstitutioner herunder krav til de forskellige funktioners størrelse, placering og sammenhæng, når det sagsspecifikke byggeprogram udarbejdes. Der bygges i dag mange store institutioner med fx 13 eller op til 21 grupper med et fokus på ”det små i det store”. Der er fortsat et ønske om, at der skal være institutioner i forskellige størrelser. Der er dog set i lyset af udvalgets drøftelser af opgaver, ansvar, kompetence og ledelsesspænd både i den enkelte institution og mellem institutioner og klynger behov for en drøftelse af om nogle institutioner er blevet for store til, at der kan udøves nærværende ledelse. Vi ønsker derfor en undersøgelse af om institutionerne fremover kan bygges, så det bliver muligt at oprette flere mindre selvstændige institutioner i en stor institutionsbygning. Ligesom der er brug for en vurdering af, hvad der er en god institutionsstørrelse for at bedrive nærværende ledelse. Da ledige byggegrunde i København er begrænset, kan det fortsat være nødvendigt og økonomisk fornuftigt at bygge større institutionsbygninger, hvor der tænkes i samlokalisering af f.eks. køkken, parkering, renovering mv. Fremover skal det dog være muligt at opdele institutionen i selvstændige enheder.
De selvstændige institutioner skal have egen pædagogisk leder, eget forældreråd og mulighed for at have selvstændige profiler. Samtidigt skal de have en faglig bæredygtig størrelse, så f.eks. integrerede institutioner er sikre på, at de kan oprette børnehavegrupper.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 19. maj 2021:
Helle Bonnesen (C) og Knud Holt Nielsen (Ø) stillede ændringsforslag om at medlemsforslaget fik denne formulering (tilføjelse er kursiveret):
"1. at forvaltningen til udvalgsmødet den 9. juni 2021 fremlægger forslag til, hvordan der fremover - når der planlægges byggeri af nye daginstitutioner - kan anvises mulighed for opdeling af institutionen i mindre selvstændige institutioner. Herunder en vurdering af, hvad der er en god størrelse for at der kan udøves nærværende ledelse. Ledelsen skal være både pædagogisk ledelse og personaleledelse. Fx i form af et appendiks til det nugældende funktionsprogram for daginstitutioner, herunder skøn om evt. meromkostninger."
Ændringsforslaget blev godkendt.
Helle Bonnesen (C) og Knud Holt Nielsen (Ø) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Vi har længe set klyngeledelse som et projekt, der langt fra har udvist optimale resultater. Forslaget her er et lille skridt i den rigtige retning. Der er ganske vist kun tale om nybyggeri, men der er ingen grund til at gentage nutidens løsninger, som ikke altid fungerer. Det er imidlertid meget vigtigt, at ledelsen i nybyggeriet vil omfatte både pædagogisk ledelse og personaleledelse. Den nære ledelse er afgørende for, at både børn og medarbejdere trives samt at forældre føler sig trygge.”