Mødedato: 19.01.2022, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Etablering af UngeVærk i København

Se alle bilag

Udvalget skal godkende opstarten af de nye UngeVærk i København på baggrund af udvalgets tidligere besluttede vision for stærke ungefællesskaber. Da ændringer i skolestrukturen skal godkendes af BR, skal det samtidigt godkendes, at Nørre Fælled Skole ikke længere har ungdomsklubtilbud.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at godkende opstart af UngeVærk i København.

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at pladserne i det nuværende ungdomsklubtilbud for de 14-17-årige under Nørre Fælled Skole flyttes til Fritidscenter Østerbro Nord og Klub Guldberg.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalgets vision for stærke ungefællesskaber og udvikling af ungdomsklubområdet i København, jf. bilag 1 betyder, at ungdomsklubberne skal "være mere for flere" og tiltrække unge på tværs af København. Det kræver både attraktive rammer og spændende aktiviteter, og derfor ændres de nuværende – ofte små – ungdomsklubtilbud til nye UngeVærk. UngeVærkerne samler de 14-17-årige, så de fysiske rammer i højere grad kan indrettes af og til de unge selv.

Udvalget skal derfor træffe beslutning om opstart af de 22 UngeVærk, der er foreslået i dialog med de nuværende fritidscentre. Samtidig skal udvalget godkende, at der flyttes ungdomsklubpladser fra Nørre Fælled Skole til Fritidscenter Østerbro Nord og Klub Guldberg på Nørrebro. Den sidste del kræver desuden beslutning i Borgerrepræsentationen, da den ændrer skolens styrelsesvedtægt.

Løsning

Fritidscentrene er blevet bedt om at udpege de matrikler, der bedst kan leve op til visionen om større og mere samlede UngeVærk i København. De har valgt ud fra følgende kriterier (vedtaget af BUU 9. juni 2021):

  • Hovedmatriklen skal være min. 500 m2 eller så tæt på som muligt
  • Der skal være plads til 100 unge på samme tid
  • Der skal være plads til fysisk udfoldelse som fx sport, dans, scenekunst, holdaktiviteter mm.
  • Der skal være flere værksteder og temarum, fx lydstudie, køkken eller et kreativt værksted
  • Der skal være plads til fordybelse, ro og private samtaler
  • Der skal være et cafe/loungeområde, hvor de unge bare kan ”være” og mødes

Forvaltningen foreslår på baggrund af fritidscentrenes ønsker derfor 22 UngeVærk på tværs af byen, jf. se bilag 2. Dermed får alle fritidscentre, der i dag har ungdomsklubpladser, fremover et UngeVærk – på nær to, som ikke har ønsket at blive UngeVærk. Det gælder Nørre Fælled Skole, som i dag ikke har nogle unge brugere af ungdomsklubben, jf. bilag 4-5, og det gælder Fritidscenter Ydre Nørrebro (FCYN). Pladserne flyttes derfor til andre UngeVærk i nærheden. Efter dialogprocessen har personalegruppen i FCYN ønsket alligevel at blive et UngeVærk, jf. bilag 3. Idet bestyrelsen for FCYN ikke har henvendt sig med et tilsvarende ønske, så anbefaler forvaltningen, at FCYN for nuværende ikke bliver et UngeVærk.

Flere fritidscentre har ønsker til, hvordan de kan forbedre de fysiske rammer for at målrette det til aldersgruppen 14-17 år. En mindre del af ønskerne kan håndteres via den pulje, der er sat af i budget 2022 eller via fritidscentrenes egne midler. De øvrige ønsker skal tænkes ind i de fremtidige ungehuse, som også indgår i den politiske vision, og som forudsætter politisk stillingtagen og prioritering i kommende budgetter.

Økonomi

Der er ikke ekstraudgifter forbundet med indstillingen.

Videre proces

Punktet om flytning af ungdomsklubpladser fra Nørre Fælled Skole skal behandles af Borgerrepræsentationen.
 
Som konsekvens af beslutningen flyttes der pladser og dertil hørende budget til de nye UngeVærker.
 
Ændringer i UngeVærk vil ske gennem lokal dialog mellem forvaltningen og de enkelte tilbud inden for den politiske ramme besluttet af Børne- og Ungdomsudvalget den 9. juni 2021.
 

Tobias Børner Stax                                      Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 19. januar 2022:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Socialdemokratiet tilsluttede sig: "Vi støtter etableringen af UngeVærker, men vi understreger samtidig, at der er behov for et fokus på fortsatte lokale aktivitetstilbud i udsatte områder og opsøgende indsatser rettet mod de udsatte unge, som er de mindst mobile. Vi peger i den forbindelse på, at der er behov for at få en  yderligere afklaring af behovene og ønskerne blandt de unge, der i dag benytter FCYN.”

Til top