Mødedato: 18.12.2019, kl. 08:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Mål om inkluderende fællesskaber i BUUs Strategi

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til strategimål for inkluderende fællesskaber til Børne- og Ungdomsudvalget strategi.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne og Ungdomsudvalget

  1. at udvalget godkender mål for inkluderende fællesskaber, og at de indføjes i strategien Vores Børn – Fælles Ansvar
  2. at udvalget tager til efterretning, at der kan blive behov for at revidere mål for inkluderende fællesskaber, når udvalget får forelagt analyser af mellemformer, takster og tilbudsvifte mm., og at udvalget i så fald får forelagt en sag i løbet af 2020.

Problemstilling

Der er tre ting, der leder op til denne sag om vedtagelse af strategiske mål for inkluderende fællesskaber:

For det første vedtog BUU den 16. januar 2019 strategien Vores Børn – fælles ansvar og udpegede dermed inkluderende fællesskaber som én af fem væsentlige strategiske forandringer. Udvalget besluttede, at "alle københavnske børn skal indgå i stærke fællesskaber og have et godt dag- og skoletilbud. Det gælder også de børn, der i et eller andet omfang har brug for en særlig undervisningsmæssig eller pædagogisk indsats. Inkluderende fællesskaber handler om, at vi vil inkludere de børn, der har glæde af det i almenområdet. Nogle børn har så svære handicap og vanskeligheder, at de har brug for helt særlige tilbud". Udvalget besluttede samtidig, at forvaltningen skulle vende tilbage med forslag til mål for inkluderende fællesskaber til BUUs strategi.

For det andet blev det besluttet i budget 2020, at der afsættes midler til at håndtere stigningen i andelen af børn, der visiteres til specialtilbud, så serviceniveauet fremover skal være på 2019-niveau.

For det tredje har BUU den 6. november 2019 vedtaget en faglig indsatsplan, som kombinerer et kompetenceløft i folkeskolen med klare forventninger til at det styrker skolernes evne til - og mulighed for - at inkludere de børn og unge, der har glæde af at være i et almentilbud. Indsatsplanen er blevet til på baggrund af en række analyser og dialoger med skole- og dagtilbudsledere, forældreorganisationer og faglige organisationer.

Løsning

København har i en årrække arbejdet for at styrke den tidlige og forebyggende indsats med henblik på, at der ikke skulle sendes flere børn og unge i segregerede tilbud. Det er bl.a. sket i form af en Specialreform i 2008, vedtagelsen af kommunens Inklusionspolitik i 2009 og en Tidlig Indsatspakke i 2011. Andelen af børn og unge, der visiteres til specialtilbud er imidlertid i kraftig vækst, både i København og på landsplan, og samlet set har Børne- og Ungdomsforvaltningen gennem de sidste to år oplevet, at andelen af børn og unge, der er visiteret til specialtilbud, er steget fra 4,4 % i 2017 til 5,2 % i 2019.

Jf. kommunens Inklusionspolitik og BUUs vedtagelse af inkluderende fællesskaber som én væsentlig strategisk forandring, så er det Børne- og Ungdomsforvaltningens målsætning at skabe de rigtige tilbud til alle børn og unge. Dette gøres blandt andet ved at udvikle fællesskaber, hvor målet er, at alle børn og unge er inkluderede, og ved at alle børn og unge oplever, at de trives og udvikles i de fællesskaber, de er en del af. Dermed skabes der muligheder for, at alle børn og unge får udnyttet og udviklet deres viden, kompetencer og ressourcer og derigennem oplever, at deres aktuelle og fremtidige handle- og valgmuligheder udvides. Det betyder, at det ikke er alle børn og unge, der skal indgå i almenmiljøer. Ovenstående målsætning konkretiseres via de fire strategiske forandringsmål i BUUs strategi for inkluderende fællesskaber.

På baggrund af BUUs drøftelser på budgetseminaret d. 28. august 2019, analyser af specialområdet og de drøftelser, der har fundet sted med ledere, medarbejdere og organisationer samt budgetaftalen for 2020, er det forvaltningens anbefaling, at BUU godkender 4 mål for inkluderende fællesskaber, og at de indføjes i strategien Vores Børn – Fælles Ansvar under afsnittet ”vi ser forandringen ved…”.

"1) Fra 2017 til 2019 voksede andelen af børn og unge i de københavnske folkeskoler, der modtager specialundervisning fra 4,4% til 5,2 %. Det vil vi fastholde, så andelen af børn, der fremover modtager specialundervisning i de københavnske folkeskoler, ikke overskrider niveauet for 2019.

2) Til skolestart i 2019 blev 50 børn fra et alment dagtilbud visiteret til et segregeret specialundervisningstilbud. Det er en stigning på 25% fra året før. Den udvikling vil vi vende, så antallet reduceres til niveauet fra skoleåret 2017/18, hvor der blev visiteret 40 børn fra et alment dagtilbud til et segregeret specialundervisningstilbud.

3) Ved skolestart 2019/2020 er 61 børn årligt revisiteret til almenskolen fra et specialtilbud. Det vil vi forbedre, så antallet af børn, der årligt visiteres fra specialtilbud til almenskolen stiger 23% til minimum 75 elever årligt.

4) I dag tager 45% af elever i kommunens specialtilbud (kategori 1-3) folkeskolens afgangseksamen og/eller består dansk og matematik. Det vil vi ændre, så andelen stiger til 55 % inden 2023."

Krumtappen til at nå den ønskede forandring er den faglige indsatsplan for inkluderende fællesskaber. Den bygger på fire strategiske greb; videndeling, inddragelse, kompetenceløft og forenkling og har især vægt på et kompetenceløft til almentilbuddene for at styrke inkluderende fællesskaber. Konkret betyder det bl.a. opkvalificering af lærere og pædagoger, prioritering af det forebyggende arbejde i klasserne, styrkelse af skolernes ressource- og kompetence-centre, styrkede overgange fra dagtilbud til skole, hvor dagtilbuddet vurderer, at barnet har brug for ekstra støtte i forbindelse med skolestart, understøttelse af skoleledelserne med systematisk opfølgning og ledelsesinformation, understøttelse af arbejdsfællesskabet og herunder investering i metoder til forebyggelse af vold og trusler samt deling af viden om god praksis mellem dagtilbud og skoler.

Børne- og Ungdomsforvaltningen udbyder årligt en lang række kompetenceudvikling for medarbejdere på dagtilbud og skoler. I 2020 er der prioriteret aktivitet for ca. 4 mio. kr. til kurser og kompetenceudvikling, som styrker inkluderende fællesskaber. Forvaltningen vil i dialog med organisationer og aktører på området fokusere indsatser yderligere, så der bliver færre forskellige tilbud, men til gengæld mulighed for at flere skoler og dagtilbud deltager i de samme udviklingstilbud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er i budget 2020-2023 afsat midler til en faglig indsatsplan for inkluderende fællesskaber, som skal bidrage til at realisere de strategiske forandringsmål.

Videre proces

Forvaltningen indarbejder målene for ”inkluderende fællesskaber” i BUU's strategi, og de implementeres i forvaltningens kvalitetsarbejde og almindelige årshjul.

På udvalgets dagsorden for dette møde behandles tillige en sag om styring og årshjul til opfølgning på specialområdet. Med den foreslås, at udvalget følger udvikling på specialundervisningsrammen, når det får forelagt regnskabsprognose i maj, august og november samt regnskab i marts og samtidig får ledelsesinformation om fx udvikling i antal indstillinger, visitationer og klager. Efter sommerens visitation til specialundervisning vil udvalget blive forelagt oplysning om, hvor mange børn der visiteres direkte fra almene dagtilbud til specialundervisning.

Derudover afholdes der i april eller maj 2020 en fagkonference om inkluderende praksis med fokus på videndeling.

I forbindelse med kvalitetsrapport for folkeskolen vil der blive fulgt op på målet om, at flere elever fra kommunens kategori 1-3 skoler tager folkeskolens afgangseksamen i et, flere eller alle fag. Første gang, der følges op på målet om afgangseksamen, er i foråret 2021.

Senest til udvalgets budgetseminar i august 2020 får udvalget forelagt gennemgang af tilbudsvifte og takster på specialområdet som besluttet i budget 2020. Hvis BUU beslutter ændringer i tilbudsvifte ea., vil der blive behov for at genbesøge målene med henblik på justering, og udvalget vil i så fald få forelagt en konkret sag herom.

Tobias Børner Stax                              /                                               Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 18. december 2019:

Udvalget godkendte uden afstemning at mål nr. 2 ændres til følgende: "Til skolestart i 2019 blev 50 børn fra et alment dagtilbud visiteret til et segregeret specialundervisningstilbud. Det er en stigning på 25% fra året før. Den udvikling vil vi vende."

Udvalget godkendte uden afstemning at mål nr. 3 ændres til følgende: "Ved skolestart 2019/2020 er 61 børn årligt revisiteret til almenskolen fra et specialtilbud. Det vil vi forbedre, så antallet af børn, der årligt visiteres fra specialtilbud til almenskolen stiger."

Udvalget godkendte uden afstemning tilføjelsen af følgende mål: "Almenskolerne skal årligt drøfte inklusionsopgaven i skolebestyrelsen og det pædagogiske råd. Ledelsen skal fremlægge, hvorledes ressourcerne til opgaven er prioriteret."

Med ovenstående ændringer godkendte udvalget uden afstemning indstillingens 1. at-punkt, idet udvalget understregede vigtigheden af at prioritere overgangen og samarbejdet mellem dagtilbud og skole.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Til top