B-sag: Fælleskommunal samarbejdsplatform til folkeskolen
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at udvalget godkender, at Københavns Kommune tiltræder samarbejdsplatformen på skoleområdet og venter med at træffe beslutning om eventuel tilslutning på dagtilbuds- og fritidsområdet
- at forvaltningen til Budgetforslag 2018 udarbejder budgetønske til dækning af udgiften til samarbejdsplatformen.
Problemstilling
Regeringen og KL aftalte i juni måned 2014, at der skal laves en national samarbejdsplatform på skoleområdet. Formålet med platformen er at understøtte folkeskolen og bidrage til gennemførelsen af folkeskolereformens intentioner. Platformen skal kunne fremme kommunikation, læring og trivsel i folkeskolen og bidrage til opfyldelse af målene i folkeskolereformen.
Skolerne i København benytter i dag SkoleIntra som platform, hvilket også gælder landets øvrige skoler. Brugen af SkoleIntra vil fortsætte frem til, at den nye platform er på plads på skolerne. SkoleIntra indeholder mange af de samme funktioner som det kommende system. SkoleIntra lever dog ikke op til alle de krav, som den aftalte platform skal kunne honorere. Det gælder fx tilgang til alle relevante systemer, data og ikke mindst sikkerhed.
KL har bedt alle landets kommuner tage stilling til, om de vil tilslutte sig et nationalt fælles udbud af samarbejdsplatformen. Kommunerne forpligter sig samtidig til at købe platformen efterfølgende. Tilbagemeldingen skal ske senest d. 20. november i år.
Kommunerne har samtidig mulighed for at tilslutte sig samarbejdsplatformen på dagtilbuds- og fritidsområdet, hvilket dog også kan ske senere.
Løsning
Børne- og Ungdomsudvalget er på BUU-mødet d. 8. april 2015 blevet orienteret om, at der er en fælles national samarbejdsplatform på vej, jf. sagen om status på Folkeskolereformen. Desuden er BUU blevet orienteret om Brugerportalen under sager til efterretning på BUU-mødet d. 20. maj 2015.
Samarbejdsplatform
En landsdækkende fælleskommunal løsning vil indebære flere fordele, herunder:
- At der er en sammenhængende brugeroplevelse på tværs af skoler og kommuner. Det vil fx være en fordel for forældre, som har børn på folkeskoler i forskellige kommuner, eller i forbindelse med flytning fra en kommune til en anden.
- At eventuelle nye krav til it-systemer fra regeringens side sandsynligvis bliver lettere at integrere i en fælleskommunal løsning, som KL har været med til at forhandle om.
- At det vurderes, at opgaven, som samarbejdsplatformen skal løse i forhold til folkeskolen, grundlæggede er ensartet fra kommune til kommune.
- At en fælles løsning vil være billigere både med hensyn til udvikling og drift, end hvis vi gjorde det selv.
- At aftalen med regeringen stiller ambitiøse krav til en ny løsning, som det vil være uforholdsmæssigt dyrt at sikre gennem eget udbud.
Den kommende samarbejdsplatform vil have flere funktioner. Den skal etablere sikker digital kommunikation mellem forældre, lærere, pædagoger, skoleledelser og elever via mail, chat, fildeling osv. Samtidig skal platformen rumme informationer målrettet den enkelte brugergruppe, fx nyhedsbreve, elevplaner og elevportefolio, fraværsregistrering samt prøver og test. Platformen skal kunne tilgås via smartphones, tablets og computer.
Der er også mulighed for allerede nu at tilslutte sig den kommende samarbejdsplatform på dagtilbuds- og fritidsområdet. Samarbejdsplatformen vil således kunne omfatte en fælles indgang på både skole, dagtilbuds- og fritidsområdet. Det er forventningen, at udbredelsen af den del af platformen, der omhandler dagtilbuds- og fritidsområdet, påbegyndes i 2019.
Forvaltningen anbefaler, at vi i København på sigt får en fælles samarbejdsplatform for både skole, dagtilbuds- og fritidsområdet, således at brugere digitalt oplever én fælles indgang. Forvaltningen anbefaler samtidig, at BUU venter med at beslutte en eventuel tilslutning til platformen på dagtilbuds- og fritidsområdet til et senere tidspunkt. Anbefalingen skyldes, at prisen for tilslutning på disse områder forventes at være væsentlig dyrere end prisen er i dag. Desuden er den fremtidige prisudvikling og finansiering foreløbig meget usikker.
Det nationale udbud vil blive gennemført af KOMBIT, som er ejet af KL. KOMBITs opgave er at håndtere it- og digitaliseringsprojekter på vegne af kommunerne.
Læringsplatform
Aftalen mellem Regeringen og KL indebærer, udover anskaffelse af en samarbejdsplatform, at kommunerne skal have en læringsplatform til skolerne. I modsætning til samarbejdsplatformen anskaffes læringsplatformen af den enkelte kommune. Læringsplatformen udgør den digitale understøttelse af elevernes læring. Gennem denne platform sikres det, at elever, forældre og pædagogisk personale får adgang til undervisningsmateriale, værktøjer og andet indhold, som eleverne arbejder med. Elever og pædagogisk personale kan desuden se, planlægge, gemme og dele læringsforløb ud fra fælles mål og elevens individuelle læringsmål. Forvaltningen vil senere vende tilbage til udvalget med en sag om anskaffelse af læringsplatformen. Det forventes at ske i foråret 2016. Det er desuden forvaltningens forventning, at læringsplatformen vil blive udrullet til skolerne sideløbende med samarbejdsplatformen, dvs. i løbet af 2018.
Økonomi
Med denne indstilling forpligter kommunen sig til at købe samarbejdsplatformen, når den er klar. Ifølge KOMBIT vil betalingen for samarbejdsplatformen pr. skoleelev med det nuværende antal elever i folkeskolen maksimalt udgøre 76 kr. årligt. Denne pris kræver, at kommuner, svarende til minimum 90 pct. af elevgrundlaget, tilsluttes til løsningen. Sker der et samlet fald i antallet af folkeskoleelever på landsplan, vil prisen pr. folkeskoleelev stige og omvendt hvis der sker en stigning i elevtallet. Med det nuværende elevtal i København vil den maksimale pris for samarbejdsplatformen være på knap 2,7 mio. kr. årligt. Prisen er højere end den nuværende udgift til SkoleIntra som er ca. 1 mio. kr. årligt.
Forvaltningen vil til Budgetforslag 2018 udarbejde et budgetønske, der tager højde for ekstraudgiften. Hvis der ikke findes penge i forbindelse med vedtagelsen af budgettet, vil pengene enten skulle findes via intern omfordeling i forvaltningens eksisterende budget eller via investeringspuljen i regi af kommunens effektiviseringsstrategi.
Videre proces
Den fælleskommunale samarbejdsplatform forventes klar til implementering ved årsskiftet 2017/2018, og udbredelsen forventes at ske, så samarbejdsplatformen vil være i drift på alle skoler ved skolestart 2018.Forvaltningen vender tilbage med forslag til læringsplatform og spørgsmålet om eventuel tilslutning til samarbejdsplatformen på dagtilbuds- og fritidsområdet.
Tobias Børner Stax /Camilla Niebuhr
Beslutning
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.