Mødedato: 18.11.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Studierejse for Børne- og Ungdomsudvalget

Udvalget skal tage stilling til forslag til studierejse for udvalget i foråret 2016.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender tema og destination for studierejse for udvalget i foråret 2016

Problemstilling

For at imødekomme udvalgets behov for udsyn, inspiration og viden om praksis og ny forskning fremlægger forvaltningen forslag til formål, temaer og destinationer for en studierejse for udvalget i foråret 2016.  

Formålet med studierejsen tager udgangspunkt i videreudviklingen af kvaliteten i dagtilbuddene, herunder fokus på, at børnenes tidlige sproglige udvikling har afgørende betydning for at lykkes med de overordnede mål for børn og unges uddannelse. På samme måde er det væsentligt fortsat at udvikle og højne kvaliteten af undervisningen i folkeskolen, samt at øge trivslen for såvel elever som lærere. Endelig er det vigtig at anvende de tilgængelige data bedst muligt således, at styringen og ledelsen på alle niveauer sker på det bedst mulige grundlag.

Løsning

Formålet med den forestående studierejse er at få faglig viden om:

-        Betydningen af tidlig indsats i dagtilbud
-        Sproglig udvikling i dagtilbud
-        Styring af folkeskolen og ledelse, der løfter
-        Elevernes faglighed i centrum med hjælp fra tilgængelige data

Endvidere er det formålet at give udvalget indblik i praksis, der bringer denne faglige viden i spil og hente inspiration fra politikere der arbejder med de samme udfordringer som Børne- og Ungdomsudvalget.

Forvaltningen foreslår, at destinationen for studierejsen bliver Norge og Finland

Norge
Man har i Norge en stærk forskningsmæssig tradition for at arbejde med børns tidlige sproglige udvikling og betydningen af de indsatser, der gennemføres i dagtilbuddene. Der vil på studierejsen blive mulighed for at udforske både forskningen og den praktiske anvendelse af denne.

I udvalgets fremadrettede arbejde med investeringer og effektiviseringer på velfærdsområderne forventes tidlig indsats at spille en central rolle, og studierejsen er derfor en oplagt mulighed for at undersøge praktiske erfaringer fra norske kommuner indenfor dette område, samt at drøfte udfordringerne med de politisk ansvarlige. 

I Oslo Kommune arbejder man meget målrettet med at anvende de data, man indsamler i skolerne, til både at forbedre kvaliteten i skolerne og til at styre efter på kommuneniveau. Der ligger et stort ledelsesmæssigt potentiale i at bruge de tilgængelige data til styring.

Finland
De finske folkeskoleelever har gennem de seneste 10-15 år klaret sig markant bedre i PISA-undersøgelserne end de øvrige nordiske og vesteuropæiske lande. Der peges oftest på følgende emner som årsagen til denne forskel: Lærernes uddannelsesniveau, undervisningsformen, lærernes arbejdstid og respekten om lærerne i samfundet.

Det foreslås, at der på studierejsen fokuseres på de elementer, som ligger direkte under det kommunale beslutningsrum, nemlig tilgangen til hvordan undervisningen gennemføres og tilrettelægges samt lærernes samarbejde. Det foreslås endvidere, at den politiske og forvaltningsmæssige organisation i Helsinki Kommune drøftes med de relevante parter.

Under hele studierejsen vil der blive vekslet mellem møder med kommunale politikere, forvaltninger og med møde med decentrale ledere i forbindelse med besøg på deres skoler og institutioner.

Indhold og tidsplan for studierejsen
Forvaltningen foreslår, at studierejsen finder sted i uge 15 (12.4.-15.4.), således, at der vil være 4 hele arbejdsdage på turen. Det foreslås, at der bliver ophold 2 dage i hvert land.

Det er desværre ikke muligt at placere studierejsen uden, at det bliver nødvendigt at melde afbud til andre møder i den foreslåede periode. I uge 15 er der møde i Økonomiudvalget. De traditionelle politiske forhandlinger om overførsel af budgetmidler fra 2015 til 2016 foregår i uge 11 (14.3.-18.3.).

Under forudsætning af at udvalget godkender indstillingen, vil den nærmere planlægning af studierejsen ske i samarbejde med kollegaer i Norge og Finland, med hvem der allerede er et formaliseret samarbejde i regi af fælles nordisk samarbejde.

Økonomi

Forvaltningen foreslår, at der afsættes ca. 200.000 kr. (skønsmæssigt overslag) til studierejsen. Studierejsen finansieres på udvalgets bevilling, Administration, funktion 6.42.41 (kommunalbestyrelsesmedlemmer).

Videre proces

Såfremt udvalget godkender Norge og Finland som destination for studierejsen, gennemfører forvaltningen planlægning af turen. Udvalget vil modtage supplerende informationsmateriale samt en samlet plan for turen ultimo februar 2016.

Der vil senere blive forelagt en særskilt sag i Borgerrepræsentationen om grundlaget for udgiftsgodtgørelse.


    Tobias Børner Stax     /Kristina Koch Sloth

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top