Mødedato: 18.09.2024, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Høringssvar vedr. samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater

Se alle bilag
Københavns Kommune yder et fast tilskud til Det Kongelige Teater, herunder et øremærket tilskud til børn og unge. Økonomiudvalget har sendt udkast til samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater (2025-2028) i høring hos Børne- og Ungdomsudvalget, som skal tage stilling til udvalgets høringssvar.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget godkendes, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

På Økonomiudvalgets møde den 21. maj 2024 blev det besluttet at sende udkast til samarbejdsaftale med Det kongelige teater i høring i fagudvalgene.

Borgerrepræsentationen besluttede i 2004 et årligt tilskud til Det kongelige teater på 40 mio. kr. (p/l 2004) årligt fra 2005. I 2024 udgør driftstilskuddet 52,3 mio. kr., hvoraf 5 mio. kr. er øremærket til bl.a. samarbejde med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører. De fireårige samarbejdsaftaler mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater konkretiserer det øremærkede tilskud.

Den nuværende samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater (bilag 1) udløber med udgangen af 2024. Borgerrepræsentationen skal derfor inden udgangen af året vedtage en ny samarbejdsaftale for årene 2025- 2028 (jf. bilag 2).

Løsning

I en indledende administrativ høring har Det Kongelige Teater udtrykt positiv vilje til at samarbejde om eventuelle konkrete ønsker på børne og ungdomsområdet, og der indgår allerede en række indsatser målrettet børn og unge.

Aftalen omfatter bl.a. skoleforløb i 2025, hvor teatrets kunstarter integreres i skoleskemaet samt rundvisninger for dagtilbud samt et nyt børneunivers i Stærekassen i 2026, som skal tilbyde aktiviteter og læringsforløb for skoler, specialskoler og dagtilbud.

Det Kongelige Teater vil i aftaleperioden afsøge muligheden for at udvikle undervisningsforløb for lærere og pædagoger, som viser, hvordan scenekunst kan støtte pædagogiske læreplaner og skolernes fagmål.

Der vil være løbende evaluering af tilbuddene for at sikre deres relevans og brugervenlighed samt en dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen og københavnske institutioner om deres behov.

Forslag til BUU’s høringssvar

"Børne- og Ungdomsudvalget bakker op om udkastet til samarbejdsaftale ml. Københavns Kommune og Det Kongelige Teater (2025- 2028). Udvalget finder, at udkastet til samarbejdsaftale fint beskriver, hvordan skoler og dagtilbud kan benytte Det Kongelige Teaters tilbud. Udvalget hilser det velkomment, at samarbejdsaftalen udvides til også at inkludere specialskoleområdet med det nye børneunivers i teaterbygningen Stærekassen. Udvalget finder det også positivt, at Det Kongelige Teater med aftalen skal afsøge muligheden for at udvikle konkrete undervisningsforløb for lærer og pædagoger i løbet af aftaleperioden med løbende inddragelse. Børne- og Ungdomsudvalget peger på at en teateroplevelse kan have et erhvervsforberedende perspektiv for børn og unge, især hvis de samtidig får indsigt i produktionen og de mange elementer, der kræves for at realisere en teaterforestilling. For Børne- og Ungdomsudvalget er det vigtigt, at alle kommunens børn og unge får gavn af samarbejdsaftalen og mulighed for at opleve scenekunsten og dens forudsætninger.”

Politisk handlerum

Udvalget kan ændre eller supplere høringssvaret, hvis der fx er ønsker til øget samarbejde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil på baggrund af høringssvarene få forelagt et nyt udkast til samarbejdsaftale i efteråret 2024 til endelig godkendelse før aftalens ikrafttræden den 1. januar 2025.

 

Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 18. september 2024:

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Vi opfordrer Det Kongelige Teater til at stille flere faglige forløb til rådighed for byens skoler, så endnu flere børn får adgang til kulturoplevelser".

Til top