Mødedato: 18.09.2024, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om borgerrejser

Det indstilles,

1. at Børne- og Ungdomsudvalgets temadrøftelse om, hvordan de fagprofessionelle klædes på med henblik på at kunne foretage de nødvendige og korrekte underretninger (jf. BUU’s beslutning den 14. august 2024 i sagen om strategien "Sammen kan vi mere – Trivselsstrategi for Københavns Børn og Unge 2024-2030”) som forventes afholdt senest i januar 2025 også omfatter mulighederne for at anvende borgerrejser i forhold til at opdage børn i risiko for mistrivsel, så der kan tages stilling til eventuelle anbefalinger for videre brug af metoden, jf. også forslagets motivering.

(Stillet af Socialdemokratiet)

Motivering

Der er behov for at sikre, at børn, der er i risiko for mistrivsel, opdages tidligere og dermed får den nødvendige hjælp og støtte. Borgerrejser fremhæves som en relevant tilgang til at forstå, hvordan indsatser kan iværksættes tidligere i børnenes liv, hvordan kommunen håndterer underretninger, og hvordan børn i begyndende mistrivsel opfanges af sundhedsplejen og i dagtilbud, skoler og fritidstilbud.

Borgerrejser kan give indblik i de komplekse forløb, børn og familier gennemgår, og kan dermed bidrage til en mere effektiv planlægning og prioritering af tidlige interventioner. Metoden vurderes at kunne hjælpe forvaltningen med at besvare spørgsmål som: Underretter vi i tide, og underretter vi tilstrækkeligt? Hvordan kan vi styrke grundlaget for, at børn, herunder dem der er i fare for at gå under radaren, opfanges og hjælpes tidligere? Det gælder fx børn, der lever i hjem med alkoholmisbrug, som på overfladen kan klare sig fint, men som har brug for støtte.

Dette forslag søger derfor at få undersøgt potentialet i borgerrejser som en metode til at understøtte en mere præcis og tidlig indsats over for børn i risiko for mistrivsel, fx børn i familier med alkoholmisbrug, og det lægger op til, at forvaltningen fremlægger sine overvejelser for det politiske udvalg ved en temadrøftelse.

Det er således vores ønske, at forvaltningen – som forberedelse af temadrøftelsen - undersøger, om og hvordan borgerrejser kan bidrage til at identificere muligheder for at iværksætte tidligere indsatser over for børn i risiko for mistrivsel, fx børn i familier med alkoholmisbrug. Undersøgelsen skal fokusere på muligheder for at styrke vidensgrundlaget i den tidlige indsats, så børn der måske ellers ville gå under radaren, bedre og mere sikkert kan identificeres, og kan få den rette støtte i tide. Undersøgelsen af borgerrejser skal ses i sammenhæng med underretninger og andre metoder, der i dag anvendes til at identificere børn i risiko for mistrivsel.

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 18. september 2024:

Medlemsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Til top