Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2020/2021 - efter høring
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at Utterslev Skole opretholder sit nuværende distrikt.
2. at det kommende skoledistrikt til den nye skole på Hannemanns Allé i Ørestad kommer til at bestå af:
- Karré 39003B i rode 390 fra Kalvebod Fælled Skole
- Karré 39101, 39102, 39103 undtagen Hannemanns Allé 2-12 , 39104B, 39104C, 39104D, 39105A, 39105B, 39106, 39107 og 39108 i rode 391 fra Kalvebod Fælled Skole
- Karré 34206, 34211, 34212, 34213, 34218A, 34218B, 34219A, 34219B, 34223 i rode 342 fra Ørestad Skole
- Karré 34231, 34232, 34224A, 34224B, 34226, 34227, 34228A, 34228B, 34229, 34230 i rode 342 fra Kalvebod Fælled Skole
3. at Børne- og Ungdomsforvaltningen igangsætter en ansøgningsproces med henblik på at få dispensation til at lave et fælles skoledistrikt for Ørestad Skole, Kalvebod Fælled Skole og den kommende skole på Hannemanns Allé.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 24. april 2019 at sende forslag til skoledistriktsændringer for skoleåret 2020/2021 i høring. Udvalget skal nu tage stilling i sagen efter høring.
Løsning
Ved høringsfristens udløb er der indkommet 29 høringssvar. Afsendergruppen består af forældre, skolebestyrelser, lokaludvalg, Københavns Lærerforening samt Ungeråd KBH.
Alle høringssvar fremgår af bilag 2 og resuméer af høringssvarene fremgår af bilag 3.
På baggrund af høringssvarene foreslår forvaltningen, at skoledistriktet for Utterslev Skole fastholdes, mens forslaget vedr. det kommende distrikt for skolen på Hannemanns Allé i Ørestad justeres en smule i forhold til høringsmaterialet, jf. bilag 1.
Det bemærkes, at 2. at-punkt vedtages under forudsætning af, at der i budget 2020 afsættes midler til etablering af den nye skole. Forslaget til det kommende skoledistrikt til den nye skole på Hannemanns Allé er vist på kort i bilag 1.
Utterslev Skole
Utterslev Skole har de seneste år oprettet fire 0. klasser, selvom skolen kun er bygget til tre spor. Det skyldes primært, at skolen er meget populær og optager 80-85 % af eleverne i grunddistriktet. Skolen har ikke kapacitet til at blive ved med at optage fire 0. klasser, og forvaltningen foreslog på den baggrund ændringer af Utterslev Skoles distrikt ved sidste års distriktssag. Udvalget besluttede at udskyde en ændring af skolens distrikt – primært pga. usikkerhed om skolevejens sikkerhed.
I høringsmaterialet til dette års distriktssag foreslog forvaltningen på baggrund af en forventning om faldende antal skolestartere i distriktet, at distriktet bliver fastholdt. Alle høringssvarene med undtagelse af svaret fra skolebestyrelsen på Bellahøj Skole taler for, at skoledistriktet for Utterslev Skole fastholdes. I svarene fra forældrene er de primære argumenter, at en distriktsændring vil splitte og svække det lokale fællesskab samt medføre mere usikre skoleveje. Selvom skolebestyrelsen for Utterslev Skole bakker op om, at Utterslev Skoles skoledistrikt forbliver uændret, er bestyrelsen dog bekymret for, at prognosetallene ikke er tilstrækkelig retvisende, og at skolen derfor til næste år står i en situation, hvor den igen skal skabe plads til yderligere klasser. Skolen havde pr. 30. juli 2019 indskrevet kommende 0. klasses elever til i alt 3 klasser med 28 elever i to af klasserne og 29 elever i én klasse. Der er således fortsat en risiko for, at skolen igen må oprette fire 0. klasser, hvis der kommer flere tilflyttere til skolen end der er fraflyttere. Befolkningsprognosen indikerer dog som nævnt, at antallet af skolestartere i Utterslev Skoles distrikt vil falde i de kommende år.
Skolebestyrelsen for Bellahøj Skole er interesseret i, at rode 279 overføres fra Utterslev Skole til Bellahøj Skole af hensyn til særligt elevsammensætningen på Bellahøj Skole, men også en bedre udnyttelse af Bellahøj Skoles kapacitet. Ønsket imødekommes ikke i denne indstilling.
Den kommende skole på Hannemanns Allé
Til budget 2020 skal der træffes beslutning om etablering af en ny skole på Hannemanns Allé i Ørestad. I den forbindelse er det nødvendigt at tage stilling til skolens kommende skoledistrikt. Til skoleåret 2020/2021 og frem til oprettelsen af skolen vil eleverne fra det kommende distrikt til skolen starte op på Kalvebod Fælled Skole.
I høringsmaterialet foreslog forvaltningen, at skolens kommende distrikt skulle dække den sydlige og østlige del af Ørestad City/Syd, mens Kalvebod Fælled Skoles distrikt skulle dække den sydvestlige del af Ørestad Syd, og Ørestad Skoles distrikt skulle dække den nordlige del af Ørestad City. Forslaget var bl.a. udarbejdet med udgangspunkt i, at karréer ikke opsplittes.
Nordre Fælled Kvarter
Størstedelen af høringssvarene fra forældre i Ørestad vedrører Nordre Fælled Kvarter. Kvarteret ligger på Hannemanns Allé i nærheden af den kommende skole, men kvarteret ligger også lige over for Kalvebod Fælled Skole. I høringssvarene er der stor utilfredshed med forslaget om, at kvarteret skal tilhøre den kommende skole på Hannemanns Allé, idet borgerne mener, at forslaget gør skolevejen til den kommende skole usikker, splitter børnegrupper op og isolerer kvarteret ift. det øvrige skoledistrikt. Desuden har forældregruppen meget svært ved at forstå, at de ikke skal tilhøre Kalvebod Fælled Skole, når de har kort afstand til skolen.
På baggrund af høringssvarene fra Nordre Fælled Kvarter foreslår forvaltningen, at Nordre Fælled Kvarter kommer til at tilhøre Kalvebod Fælled Skole. Kalvebod Fælled Skole vil dermed få et for stort distrikt, og det er derfor nødvendigt at reducere distriktet et andet sted. Forvaltningen forslår, at det løses ved, at boligerne i området syd for den kommende skole, øst for Richard Mortensens vej, nord for Ejler Billes Allé og vest for Ørestads Boulevard vil komme til at tilhøre den nye skole. Området ligger lige op til den nye skole, og eleverne kan gå i skole uden at krydse veje. I høringsmaterialet fremgik dette område som en del af Kalvebod Fælled Skole.
Forslaget vil medføre, at antallet af skolestartere til skoleåret 2020/2021 forventes at fordele sig med 46% i distriktet til den nye skole på Hannemanns Allé (4 spor), mens distriktet til Kalvebod Fælled Skole (3 spor) og Ørestad Skole (3 spor) forventes at udgøre hhv. 29% og 25% af de kommende skolestartere. Den nye skoles kapacitet udgør 40 % af området kapacitet, og distriktet vil derfor komme til at udgøre en lidt større andel end skolens kapacitet, men pga. søskendegaranti må det forventes, at der går nogle år, før skolen optager sin andel af områdets børn. I bilag 1 fremgår det, at fordelingen af børn forventes at svare til fordelingen af skolernes kapacitet, når Ørestad er fuldt udbygget.
Forslaget til nye skoledistrikter vil give en mere logisk og sammenhængende oplevelse af skoledistrikterne end høringsforslaget, hvilke også efterlyses af bl.a. skolebestyrelserne til Kalvebod Fælled Skole og Ørestad Skole. Opdelingen ville have været endnu mere logisk, hvis grænsen mellem Kalvebod Fælled Skole og den kommende skole fulgte hele Richard Mortensens vej og ikke kun en del af vej, men dette vil give Kalvebod Fælled Skole for mange elever.
Socioøkonomi
Det skal bemærkes, at der ikke findes socioøkonomisk data på karré-niveau, og derfor kan forslagets konsekvenser for socioøkonomien ikke belyses præcist. På et mere generelt niveau viser opgørelser, at den nordlige del af Ørestad har en dårligere socioøkonomi end den sydlige del. Bedst ser det ud i villakvarteret øst for Ørestad Skole, der i forslagene kommer til at tilhøre Hannemanns Allé. Det må således forventes, at socioøkonomien på Ørestad Skole bliver marginalt dårligere end den nye skole på Hannemanns Allé og Kalvebod Fælled Skole.
Fælles skoledistrikt
Skolebestyrelserne på Kalvebod Fælled Skole og Ørestad Skole har i høringssvaret udtrykt et ønske om at lave et fælles skoledistrikt for de to skoler og den nye skole på Hannemanns Allé. Forslaget bakkes op af en række andre høringssvar. Forvaltningen mener også, at det er en god idé, men løsningen udfordres dog af folkeskolelovens § 36, stk. 2, hvor det fremgår, at der til hver skole skal være ét skoledistrikt. Forslaget forudsætter derfor som udgangspunkt, at de tre skoler sammenlægges til én skole.
I andre kommuner, hvor man har lavet fælles skoledistrikter, har det været som en forsøgsordning eller frikommuneforsøg, hvor den pågældende kommune har fået dispensation til midlertidigt at fravige reglen om, at én skole skal have ét skoledistrikt. Dispensationer fra folkeskoleloven vil typisk blive givet med en varighed af et par år, hvorefter der skal søges om en eventuel forlængelse.
Hvis det besluttes, at der skal ansøges om dispensation, vil forvaltningen påbegynde en proces for ansøgning om et fælles skoledistrikt. Processerne omkring ansøgningen betyder, at et eventuelt forsøg først vil kunne træde i kraft til skoleindskrivningen 2021/2022, da indskrivningen til skoleåret 2020/2021 starter i efteråret 2019. I bilag 4 er mulighederne for fælles skoledistrikt - herunder lovgrundlaget og eventuelle dispensationsmuligheder - beskrevet nærmere.
Det skal bemærkes, at der er afgivet et høringssvar med underskrift fra 247 forældre i Ørestad, som bakker op om ønsket vedr. et fælles skoledistrikt. Høringssvaret bemærker mere generelt en utilfredshed med, at forslaget opsplitter Ørestad uden hensyn til børnene og trafiksikkerhed. Høringssvaret ønsker grundlæggende en anden placering af den nye skole, således at skoleplaceringerne i Ørestad vil passe med områdets kvarterer.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser tilknyttet distriktsændringerne.
Videre proces
Indstillingen skal behandles i hhv. Økonomiudvalget den 1. oktober 2019 og i Borgerrepræsentationen den 8. oktober 2019. Alle ændringer vedr. indskrivningen til skoleåret 2020/2021 træder i kraft samme dag, som de besluttes endeligt i Borgerrepræsentationen.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 18. september 2019:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.