Mødedato: 18.04.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ansøgninger til Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til 2 ansøgninger til "Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje".

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,
1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til ansøgninger til Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje

Problemstilling

Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan søges af fagudvalg og Økonomiudvalg.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har den 21. november 2011 opdateret retningslinjer for Den tværgående inklusions– og mangfol­digheds­pulje og fastlagt inklusion gennem borgerinddragelse som temaet for 2012.

Den tværgående inklusions– og mangfol­digheds­pulje støtter:
Større ekstraordinære inklusions- og mangfoldighedsrettede indsatser, som
- fremmer Københavns Kommunes inklusionspolitiks visioner og mål
- evalueres i henhold til opstillede krav til aktivitets-, resultat- og effektmål for aktiviteten i forhold til Københavns Kommunes inklusionspolitik
- har maksimalt 3 års varighed.

 

Løsning

Forvaltningen foreslår, at Børne- og Ungdomsudvalget ansøger om støtte til to projekter i Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje. Det drejer sig om projekterne:
  1. Forældreinddragelse i synliggørelse og formidling af sprogpladser/sprogambassadører
  2. Øget inddragelse af forældre med etnisk minoritetsbaggrund.
Projekterne er beskrevet kortfattet nedenfor. Der henvises i øvrigt til bilag 1 og 2.

Forældreinddragelse i synliggørelse og formidling af sprogpladser/sprogambassadører

Formålet med projektet er at skabe nye veje i kommunikationen om sprogpladserne i udvalgte daginstitutioner, således at de svageste tosprogede familier benytter sig af tilbuddet. Dette gøres ved at involvere netop denne forældregruppe i udarbejdelsen af informationsmateriale i form af små filmklip om sprogpladserne, og derigennem gøre forældrene til ambassadører for sprogets betydning og sprogpladserne. På denne måde sikres dels, at sprogpladserne formidles fra disse forældres synsvinkel, dels at konkrete forældre involveres og tager medejerskab til indsatsen. Målgruppen for filmklippene er primært potentielle forældre i målgruppen for sprogpladser.


Børne- og Ungdomsforvaltningen og Tingbjerg Skole har tidligere med succes samarbejdet med produktionsselskabet Zoom Story om et projekt om læseambassadører i Tingbjerg. Sprogpladsambassadører baserer sig på erfaringerne fra dette projekt.

Projektet supplerer den indsats der i øvrigt foregår for at synliggøre tilbuddet om sprogpladser. Her spiller især Sundhedsplejen, Pladsanvisningen og daginstitutionerne en vigtig rolle.


Projektet ledes af Børne- og Ungdomsforvaltningen og gennemføres i et samarbejde mellem forvaltning, et produktionsselskab og tre daginstitutioner med forældrene som de primære deltagere.


Projektet gennemføres i perioden juni 2012 til maj 2013.

Øget inddragelse af forældre med etnisk minoritetsbaggrund

Formålet med projektet er at udvikle og styrke dialogen med forældre med etnisk minoritetsbaggrund med henblik på en tydeliggørelse af forældrenes muligheder for at bidrage og påvirke deres barn/børns daginstitution. Gennem dialog om demokratiske processer i daginstitutioner og praktiske aktiviteter skal forældrene konstatere, at deres engagement og aktive indsats er et bidrag til institutionens hverdagsliv. Denne erfaring skal bidrage til, at forældrene ønsker at blive valgt ind i forældrebestyrelsen.

Der har tidligere været gennemført et lignende projekt i Område Valby under overskriften "Etniske forældres inddragelse i bestyrelsesarbejdet. Projektet viste, at styrkelsen af minoritetsforældres interesse for bestyrelsesarbejdet forudsatte, at institutionerne kom forældrene i møde og skabte processer, hvor deltagernes demokratiske dannelse øgedes.

Projektet forankres i Område Valby/Vesterbro/Kgs.Enghave. Projektet vil blive iværksat i udvalgte institutioner med et relevant forældregrundlag.

Projektet gennemføres i perioden juni 2012 til foråret 2013.

Økonomi

Tilskuddet fra Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje kan udgøre op til 60 pct. af projektets samlede budget fratrukket eventuelle bevillinger fra andre puljer og fonde.

Hvert af de to projektet i denne indstilling kan gennemføres for 275.000 kr. Heraf medfinansierer Børne- og Ungdomsforvaltningen med 110.000 kr. Der ansøges således om i alt 330.000 kr. fra Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje.

Børne- og Ungdomsforvaltningens egenfinansiering af projekterne vil ske med midler fra puljen ”Metodeudvikling på tosprogsområdet”. Denne pulje er på i alt 980.000 kr. Puljen har til formål at finansiere projekter, som skaber faglig metodeudvikling på tosprogsområdet, således at indsatsen til stadighed forbedres. Penge fra puljen er tidligere blevet brugt til fx aktionslæringsforløb på skoler. I 2012 bruges 400.000 kr. til udviklingsprogrammet  ”Tegn på sprog”. Udviklingsprogrammet har som overordnet mål at øge indsigten i tosprogede elevers læse- og skrivetilegnelse og at udvikle læse- og skrivepædagogikken, så den i højere grad sikrer  tosprogede elevers skriftsproglige udvikling og deres muligheder for at klare sig videre i uddannelsessystemet.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandler som udgangspunkt modtagne ansøgninger til den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje en gang årligt i april/maj. Eventuelt udisponerede midler i puljen kan fra juni måned søges løbende.


                Else Sommer                              /Mikala Jørgensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top