Mødedato: 18.04.2007, kl. 08:15

Ungdomsskolens opbygning - Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed

Se alle bilag

Ungdomsskolens opbygning - Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. april 2007

 

 

23.      Ungdomsskolens opbygning - Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed

  J.nr. 2007-19584

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til forslag til den reviderede Plan for Københavns Kommunens Ungdomsskolevirksomhed.

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at ungdomsskolen fastholdes som én skole med én bestyrelse, én ledelse og decentral opgavevaretagelse

2. at ungdomsskolens opgaver i de nuværende fire ungdomsskolecentre fremover organiseres i tre ungdomsskoleområder

3. at Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed godkendes

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

PROBLEMSTILLING

Ungdomsskolens nuværende opbygning blev vedtaget af BR den 11. december 1997 gennem vedtagelsen af Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed. Som følge af at Den Selvstændige Skole Grupperne ved beslutning i BR (BR 426/06) er udskilt fra ungdomsskolens virksomhed, skal BR fastsætte en ny Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed.

Ved at samle ungdomsskolens opgaver og aktiviteter i færre enheder er det målet at udnytte synergieffekten i tilbuddene og skabe bedre vilkår for ledelse og ressourceudnyttelse.

 

LØSNING

Ungdomsskolens virksomhed er opdelt i et "skal" område, der omfatter fritidsundervisning for de 14-18 årige, der er tilmeldt kommunens folkeregister. Med 1997-virksomhedsplanen har BR fastsat de generelle aldersgrænser til 13-18 år. "Kan"-området omfatter forskellige former for heltidsundervisning som et alternativ og supplement til undervisningen på folkeskolens ældste klassetrin.

 

Ungdomsskolens tilbud og virksomhed er løbende under forandring. Nye undervisningstilbud er kommet til, herunder 10. klassemiljø, undervisning for unge der er faldet fra ungdomsuddannelserne, Nye Veje, ungdomsskoleundervisning for de 10-12 årige på Østerbro, undervisningsopgaver i U-turn, Spydspidsen, Akademiet mv. Et nyt second chance undervisningsforløb etableres i 2007.

 

Med etableringen af BUF er ungdomsskolen centralt forankret i samme organisatoriske enhed og under samme ledelse som ungdomsskolens væsentligste samarbejdspartnere: Ungdommens Uddannelsesvejledning København, folkeskoler, 10. klassemiljøer, ungdomsklubber og SSP-samarbejdet. Forankringen danner således et fælles organisatorisk og ledelsesmæssigt udgangspunkt om et tværfagligt samarbejde omkring overordnede strategiske beslutninger og tværgående prioriteringer.

 

Ungdomsskolens aktiviteter skal i højere grad afstemmes efter de enkelte Børne- og Ungdomsdistrikters mål og prioriteringer i udmøntningen af den lokale indsats på ungdomsområdet, samtidig med at den samlede ungdomsskolevirksomhed indgår i BUF's fælles overordnede mål og udvikling. Forvaltningen foreslår derfor, at der etableres formelle samarbejdsaftaler mellem ungdomsskolens decentrale ledelsesniveau og børne- og ungdomsdistrikterne. Samarbejdsaftalerne skal sikre, at ungdomsskoletilbuddet understøtter distrikternes arbejde med at skabe sammenhæng mellem fritids- og ungdomsskoleaktiviteterne og skolernes arbejde med børn og unge.

 

Som udgangspunkt for den fremtidige organisering har ungdomsskolens bestyrelse besluttet at anbefale, at ungdomsskolen fastholdes som én skole med én ledelse, et sekretariat og en række ungdomsskolecentre med decentral opgavevaretagelse. Bestyrelsen anbefaler endvidere, at der fortsat skal være én bestyrelse ved kommunens ungdomsskole. Ungdomsskolebestyrelsen har hermed lagt vægt på, at ungdomsskolens virksomhed og kompetencer på ungeområdet holdes samlet.

 

Ungdomsskolens virksomhed er karakteriseret ved en betydelig grad af decentralisering i opgaveudførelsen. Opgaverne i de nuværende fire ungdomsskoler samles fremover i tre ungdomsskoleområder for herigennem at skabe bedre vilkår for ledelse, faglig og pædagogisk udvikling.

 

BUF foreslår:

 

1)      At den almene undervisning i bydelene Det Centrale Byområde, Vesterbro, Valby, Bispebjerg, Brønshøj organiseres i et ungdomsskoleområde.

 

2)      At den bydækkende heltidsundervisning ved Dagkursus og Ungdomsskolen i Hindegade samles i et ungdomsskoleområde for at udnytte synergieffekten i undervisningen på 9. klassetrin.

 

3)      At den bydækkende heltidsundervisning ved Byhøjskolen, Nye Veje og 10. klassemiljøet i Jemtelandsgade samles i et ungdomsskoleområde for at udnytte synergieffekten i undervisningen på 10. klassetrin. I området indgår almen undervisning i distrikterne Nørrebro, Østerbro og Amager.

 

Forvaltningen foreslår endvidere, at opbygningen af ungdomsskolevirksomheden indrettes så fleksibelt som muligt, således at ungdomsskolen fremover på tværs af ungdomsskoleområderne er i stand til at reagere på behovet for nye undervisningsaktiviteter, og at placeringen af undervisningsopgaver i ungdomsskoleområderne kan ændres efter beslutning i ungdomsskolebestyrelsen.

 

Ungdomsskolelederen (ungdomsskolechefen) har ansvaret for skolens økonomiske, administrative og pædagogiske ledelse. Ledergruppen består herudover af en udviklingschef (stedfortræder) og 3 centerledere og 3 centersouschefer. Ved stillingsledighed udfases stillingerne som souschefer. Der ansættes afdelingsledere med souscheffunktioner efter gældende overenskomst inden for den af BR fastsatte beløbsramme til ungdomsskolevirksomhed.

 

ØKONOMI

Ændringen af ungdomsskolens opbygning er udgiftsneutral.

 

VIDERE PROCES

Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed skal behandles af ØU og BR.

 

Forslag til Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed har været sendt til høring i Københavns Skolelederforening (KS) og Landsforbundet af Voksen- og Ungdomsundervisere (LVU). KS har afgivet høringssvar, mens LVU ikke har benyttet sig af muligheden. Høringssvaret fremgår af bilag 2. Forvaltningens bemærkninger hertil fremgår af bilag 3.

 

BILAG

1.      Forslag til Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed til ikrafttræden august 2007

2.      Udtalelse fra Københavns Skolelederforening til udkast til indstilling

3.      Forvaltningens bemærkninger til høringssvar fra Københavns Skolelederforening

 

                                       

 

 

 

                                            Else Sommer

                                                                                     Christine Wydojnik

 

 

 

 

 

 



 

Til top