B-sag: Kommunalisering af den selvejende institution Krudtuglen
Det selvejende fritidshjem Krudtuglen ønsker at overgå fra selvejende til kommunal drift, og Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til, om ønsket kan imødekommes.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at kommunaliseringen af det selvejende fritidshjem Krudtuglen godkendes
Problemstilling
Bestyrelsen for det selvejende fritidshjem Krudtuglen har overfor Børne- og Ungdomsforvaltningen tilkendegivet, at man ønsker at overgå til kommunal drift. Institutionen ønsker i forlængelse af en kommunalisering at blive sammenlagt med den kommunale, integrerede fritidsinstitution Bryggergården, der også har fritidshjemspladser tilknyttet Vesterbro Ny Skole. Bestyrelsens ønske udspringer af længere tids arbejde med at sikre institutionens økonomiske bæredygtighed.
Løsning
Overgang til kommunal drift af pladserne
Krudtuglen er et mindre selvejende fritidshjem med 50 fritidshjemspladser. Institutionen har på grund af sin størrelse i en årrække ikke været økonomisk bæredygtig, og har derfor siden implementeringen af klyngestrukturen været på økonomisk og strukturel handleplan. Som en del af dette handleplansarbejde har institutionen i flere år afsøgt en række forskellige muligheder for at fortsætte som selvejende institution, og indgået i drøftelser med mulige fusionspartnere. Da der ikke er fundet muligheder for sammenlægninger med andre selvejende institutioner eller andre løsninger, der kan sikre institutionens langsigtede bæredygtighed, har bestyrelsen besluttet at ansøge om sammenlægning med den kommunale institution Bryggergården. Da institutionen ikke længere var bæredygtig, blev de resterende to medarbejdere i forbindelse med ønsket om kommunalisering virksomhedsoverdraget til Bryggergården. Der er således i dag ingen ansatte i Krudtuglen, og den selvejende bestyrelse køber derfor medarbejdere til at varetage den daglige drift i regi af Bryggergården. Da Bryggergården derfor allerede i dag varetager den fritidspædagogiske opgave for de fritidshjemsbørn, der er indskrevet i Krudtuglens lokaler, vurderes en sammenlægning derfor at være en naturlig løsning, men det kræver en formel beslutning om at lade Krudtuglen overgå til kommunal drift.
Børne- og Ungdomsudvalget har 2.4.2014 vedtaget retningslinjer i forbindelse med overgang fra selvejende til kommunal institutionsdrift, herunder at alle ønsker om skift i tilhørsforhold skal forelægges politisk. Der er - jf. disse retningslinjer - sikret tilkendegivelser fra bestyrelse, medarbejdere og ledelse, der entydigt bakker op om ønsket om at overgå til kommunal drift. Institutionen vil ved sammenlægning med Bryggergården indgå i klynge VE3, hvorfra der også er opbakning til sammenlægningen mellem Krudtuglen og Bryggergården fra ledelse og forældreråd. Børne- og Ungdomsforvaltningen bakker op om institutionens ønske, og har bistået med vejledning undervejs i forløbet om bla. virksomhedsoverdragelse af fritidshjemmets medarbejdere. Forvaltningen har desuden sikret tilstrækkelige ressourcer til fritidshjemmets børn, hvilket således allerede foregår de facto via Bryggergården, der stiller personale til rådighed.
Fremtidens Fritidstilbud
Ønsket om kommunalisering er ikke relateret til den igangværende politiske behandling af Fremtidens Fritidstilbud. Krudtuglens bestyrelse afgav ønsket om kommunalisering til forvaltningen i september 2014 uafhængigt af den igangværende beslutningsproces om den fremtidige fritidstilbudsstruktur. Af høringsmaterialet til Fremtidens Fritidstilbud fremgår det derfor også af planerne for fritidsinstitutionerne i tilknytning til Vesterbro Ny Skole, at Krudtuglen i forvejen er under kommunalisering og forventes sammenlægning med Bryggergården. De involverede institutioners bestyrelser er derfor også indforståede med, at forslagene om Fremtidens Fritidstilbud er udarbejdet under hensyntagen til Krudtuglens ønske om kommunalisering og sammenlægning med Bryggergården, og at man er indforstået med at indgå i den struktur, der bliver en følge af arbejdet med Fremtidens Fritidstilbud.
På baggrund af tilkendegivelser fra de involverede parter samt den økonomiske hensigtsmæssighed og pladsfleksibilitet ved en kommunalisering og sammenlægning, anbefaler forvaltningen, at Krudtuglen overgår til kommunal drift således, at institutionerne kan sammenlægges i umiddelbar forlængelse af den politiske beslutning.
Hvis kommunaliseringen ikke godkendes, vil det medføre opsigelse af det indgåede lejemål på Dannebrogsgade, og der vil forestå et videre arbejde med på anden vis at tilvejebringe den kapacitet, der i så fald vil mangle, da bestyrelsen ikke længere ønsker at drive institutionen.
Økonomi
Videre proces
Der kan i forlængelse af beslutningen foretages en formel sammenlægning af de to institutioners økonomier, og den videre drift af pladserne fortsætter i regi af Bryggergården.
Else Sommer /Sti Andreas Garde