Mødedato: 18.01.2006, kl. 08:15

Udmelding af undervisningsressourcer til folkeskolerne

Udmelding af undervisningsressourcer til folkeskolerne

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 18. januar 2006

 

 

3.      Udmelding af undervisningsressourcer til folkeskolerne

  J.nr. 271918

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at      forslag til ændret udmeldingsmodel til normalklasserne indeholdende en elevfaktor, en ressourceandel fordelt efter sociale kriterier og et garantitimetal godkendes, og at kompetencen til at sammenlægge klasser på 2. til 9. klassetrin udlægges til skolebestyrelserne

 

at      forslag til ændret udmeldingsmodel til undervisning i dansk som andetsprog indeholdende en fælles elevfaktor for 1.-10. klassetrin godkendes

 

at      forslag om at sprogcenteret udgør den organisatoriske ramme for al undervisning i dansk som andetsprog og tosproget undervisning godkendes

 

at      modellerne for udmelding af ressourcer implementeres over en to-årig periode

 

at      modellerne for udmelding af ressourcer revurderes ultimo 2006 bl.a. med henblik på at vurdere, om der foreligger testmateriale m.m., der kan anvendes ved udmeldingen af ressourcer for budgettet for 2007 (skoleåret 2007/2008)

 

at      skolerne forpligtes til i 2006 at foretage en sprogscreening af samtlige tosprogede elever og efterfølgende udarbejde en individuel udviklingsplan for de elever, der har behov for særlig tilrettelagt undervisning i dansk som andetsprog

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2006

Udvalget vedtog som ændringsforslag, at ressourcetildelingen vil ske således, at 12,5 % fordeles efter sociale kriterier i stedet for 10 %, jf. bilag. Der udarbejdes desuden beregninger på at hæve procenten yderligere, således at udvalget får forelagt forslag herom ultimo 2006.

 

Indstillingens første "at" blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jan Andreasen, A

X

 

 

Jette Bergenholz Bautrup, A

X

 

 

Jesper Christensen, A

X

 

 

Lars Rasmussen, A

X

 

 

Kasper Johansen, B

 

X

 

 

Majbritt Mamsen, C

X

 

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

 

 

Ninna Thomsen, F

X

 

 

Louise Frevert, O

X

 

 

Pia Allerslev, V

X

 

 

Khaled Mustapha, Ø

 

X

 

RESULTAT

10

1

 

 

 

 

Indstillingens andet til sjette "at" blev godkendt uden afstemning.

 

A, B, C, F, O og V ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: " A, B, C, F, O og V stemmer for denne indstilling – set i lyset af, at Undervisningsministeriet kommer med en model til sprogscreening – og at denne vil blive anvendt på skolerne. Men vi mener stadig, at der mangler en reel behovsvurdering for den enkelte elev, foretaget af skolerne. Derfor havde vi gerne set, man havde gået mere målrettet til værks, men ser dette som et skridt i den rigtige retning – og vi ser frem til at fortsætte debatten. Derfor beder vi forvaltningen udarbejde kriterier for fordelingen af ressourcer til både de tosprogede børn, de socialt svage børn og også de stærke børn med brug for flere udfordringer i hverdagen."

 

Khaled Mustapha (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten er principielt imod første "at", da det efter vores opfattelse vil markedsgøre hele skoleområdet. Forslaget vil ramme nogle af de skoler, som allerede er trængte på deres økonomi."

 

 

 

 

 

 

 

RESUME

Det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg har på mødet den 7. september 2005 besluttet at sende forslag til ændrede udmeldingsmodeller for undervisningsressourcer til normalklasserne og undervisningen i dansk som andetsprog i høring hos skolebestyrelserne, Fællesrådet for Folkeskolen, Fællespædagogisk Råd, Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsråd (U312/05).

 

I flere af høringssvarene udtrykkes en bekymring for, at forslagene dels har en social slagside og dels rammer de skoler, der har stor fraflytning.

 

Et af formålene med de nye modeller er at sikre sammenhæng mellem tildeling af ressourcer via budgetmodellen til udvalget og udmeldingen af ressourcer til de enkelte skoler.

 

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2006 besluttede Borgerrepræsentationen bl.a., at der i højere grad skal tages udgangspunkt i den enkelte elev og den enkelte skoles forhold bl.a. i budgettildelingen.

 

Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at der i tildelingen til normalundervisningen indføres sociale kriterier. Modellen for ressourceudmelding i folkeskolen revurderes ultimo 2006 bl.a. med henblik på at vurdere, om der foreligger testmateriale m.m., der kan anvendes ved udmeldingen af ressourcer for budgettet for 2007 (skoleåret 2007/2008).

 

Modellen for udmelding af ressourcer er alene beregningsgrundlaget for fastlæggelse af den samlede ressource for den enkelte skole. Det forventes, at den enkelte skole tager udgangspunkt i den enkelte elev ved fordelingen af ressourcer internt på skolen. Dette udgangspunkt kan f.eks. være interne test på skolen.

 

Forvaltningen indstiller, at de foreslåede modeller implementeres over en to-årig periode.

 

Herudover foreslår forvaltningen, at de københavnske folkeskoler forpligtes til i 2006, at foretage en sprogscreening af samtlige tosprogede elever og udarbejde en individuel udviklingsplan for de elever, der har behov for særligt tilrettelagt undervisning i dansk som andetsprog.


 

Til top