Mødedato: 18.01.2006, kl. 08:15

Pilotprojekt om styringsværktøj til arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagtilbud

Pilotprojekt om styringsværktøj til arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagtilbud

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. januar 2006

 

 

4.      Pilotprojekt om styringsværktøj til arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagtilbud

  J.nr. 290619

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget tager til efterretning, at forvaltningen iværksætter et pilotprojekt om anvendelse af et IT-baseret styringsværktøj til brug for arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagtilbud

 

 

RESUME

I forbindelse med implementering af loven om pædagogiske læreplaner i dagtilbud vil et hjælperedskab til ledelsens arbejde med læreplaner i de enkelte dagtilbud være nyttig. Forvaltningen vil derfor iværksætte et pilotprojekt, rettet mod ledelsen i 8-16 dagtilbud, hvor et IT-baseret styringsværktøj om pædagogiske læreplaner, kan afprøves, vurderes og evalueres.

 

Formålet med pilotprojektet er at undersøge, hvorvidt programmet kan være et brugbart hjælpe- og styringsredskab for ledelsen i dagtilbud, samt på hvilke områder i dagtilbuddenes praksis værktøjet er særlig nyttigt.

 


SAGSBESKRIVELSE

Implementeringen af loven om pædagogiske læreplaner i dagtilbud er en stor opgave, som efter forvaltningens opfattelse kan understøttes af redskaber, der kan bidrage til fastsættelse af læringsmål samt gennemførelse, evaluering og fortsat udvikling af det pædagogiske arbejde med læreplaner.

 

Efter serviceloven skal det enkelte dagtilbud og samlet for alle dagplejehjem udarbejde en pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen ½-2 år og aldersgruppen fra 3 år til skolealderen. Læseplanen skal give rum for leg, læring og udvikling.

 

Forvaltningen har til brug herfor udarbejdet "Vejledende retningsliner for udarbejdelse af årsplan med læreplan", december 2004. Implementeringen er i gang.

 

Der er udviklet et IT-baseret styringsværktøj, der dog ikke har været afprøvet endnu i større omfang på dagtilbudsområdet. Forvaltningen har set en demonstration af programmet og finder, at der er en række udviklingsperspektiver i det.

 

Forvaltningen vil derfor iværksætte et pilotprojekt, rettet mod ledelsen i 8-16 dagtilbud, hvor det IT-baserede styringsværktøj kan afprøves, vurderes og evalueres. Forvaltningen forventer ingen problemer med rekrutteringen af daginstitutioner til pilotprojektet.

 

Formålet med pilotprojektet er:

  • at undersøge, om programmet kan være et brugbart hjælpe og styringsredskab for ledere af dagtilbud
  • at undersøge styringsværktøjets muligheder og begrænsninger for lederes styring af arbejdet med læreplaner
  • at undersøge, om styringsværktøjet kan tilpasses Københavns Kommunes krav til udvikling af pædagogiske læreplaner i dagtilbud

 

Forvaltningen vurderer, at programmet kan være egnet til at frembringe den synlighed i det pædagogiske arbejde, der er en forudsætning for en systematisk og kvalificeret refleksion og vurdering samt videreudvikling af det pædagogiske arbejde med læreplaner. Det giver ledelsen og det pædagogiske personale et overblik og dermed mulighed for kvalificeret refleksion, opfølgning, udvikling og prioritering af læreplanen og læreplanens fokuspunkter, hvilket er en central del af arbejdet med læreplaner i Københavns Kommune.

 

Pilotprojektet foreslås organiseret på følgende måde:

Pilotprojektet løber over en 2-årig periode, der giver mulighed for at afprøve det IT-baserede styringsværktøj i forbindelse med udarbejdelse af årsplan med læreplan to gange, hvorefter pilotprojektet evalueres.

 

På baggrund af et informationsmøde og supplerende skriftlig information udvælges 8-16 dagtilbud (1-2 dagtilbud i hvert lokalt distrikt).

 

Der nedsættes en styregruppe, som får til opgave at igangsætte, styre og evaluere pilotprojektet.

 

Der nedsættes herudover en følgegruppe, som får til opgave at reflektere og evaluere fagligt på indvundne erfaringer og indstille deres vurderinger til styregruppen.

 

Ved afslutningen på projektet vurderes brugbarhed og de fremtidige perspektiver i samarbejde med de involverede.

 

Det vil indgå i projektet, om den IT-baserede arbejdsmåde giver mulighed for, at de lokale distrikter og den centrale forvaltning i fremtiden kan opsamle viden fra arbejdet med læreplaner i dagtilbud mere systematisk og målrettet.  Med afsæt i vurderingerne fra pilotprojektet overvejes en efterfølgende implementering af styringssystemet (fase 2). Pilotprojektet sikrer, at styringsværktøjet er afprøvet og opleves som brugbart for dagtilbuddene. Fase 2 baseres i givet fald på en forhandling med udbyder om prissætningen for produktet.

 

 

Økonomi

Udgifterne til pilotprojektet udgør 60.000 kr., idet der stilles 20 licenser til rådighed i projektperioden til en pris på ca. 3000 kr. pr. dagtilbud. Det forudsættes, at det enkelte dagtilbud betaler denne udgift (deres deltagelse i projektet er frivillig). Tilbuddet dækker licens, hosting og konsulentbistand.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

 

 

                      Peter Rasmussen

                                                                                           Jan Dehn

 


 

Til top