Mødedato: 18.01.2006, kl. 08:15

Budgetudmelding vedrørende PISA

Budgetudmelding vedrørende PISA

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. januar 2006

 

 

2.      Budgetudmelding vedrørende PISA

  J.nr. 283793

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      forvaltningens overordnede plan for udmøntningen af budget 2006 vedrørende opfølgning på PISA-København (Kvalitetsløft til folkeskolen) godkendes

 

at      forvaltningen i foråret 2006 afgiver indstilling til udvalget om brug af test i København for skoleåret 2006/2007

 

at      forvaltningen anvender 3% af budgettet for PISA-opfølgningen i 2006 og 2007 til at gennemføre en ekstern evaluering af Kvalitetsløft til folkeskolen samt foretage den i budgettet vedtagne konsulentundersøgelse, idet midlerne tages forholdsvis fra de enkelte underposter

 

 

 

RESUME

Den 27. april 2005 traf det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg en række beslutninger, der udstak hovedelementerne i opfølgningen på resultaterne af PISA-København.

 

Det blev bl.a. besluttet, at forvaltningen foretager en vurdering af gennemførelsesmulighederne for forslagene, som forelægges for udvalget, når de økonomiske rammer for initiativerne er kendte, herunder budgettet for 2006.

 

I budgettet for 2006 blev der afsat 30 mio. kroner til dette formål. Herudover indgår 2,5 mio. kroner fra omstillingen af de nuværende tosprogsmidler, svarende til en omstilling på årsbasis på 6 mio. kr.

 

Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til anvendelse af midlerne. Forslag om brug af test fremlægges for Børne- og Ungdomsudvalget i foråret 2006. Det foreslås, at 3% af budgettet for PISA-opfølgningen i 2006 og 2007 anvendes til at gennemføre en ekstern evaluering af Kvalitetsløft til folkeskolen samt foretage den i budgettet vedtagne konsulentundersøgelse.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Den 27. april 2005 (U 218/04) traf det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg en række beslutninger, der udstak hovedelementerne i opfølgningen på resultaterne af PISA-København.

 

I budgetvedtagelsen for 2006 fokuseres på en række områder, hvor det skønnes nødvendigt at tilføre ekstra ressourcer enten som engangsbevillinger i 2006 og 2007 eller som rammeløft. Forslaget til udmøntning organiseres efter disse hovedområder med en nærmere præcisering af de foreslåede tiltag.

 

Især i forbindelse med det planlagte kompetenceløft indeholder forslaget til budgetudmøntning en række tiltag, der bryder med tidligere praksis. I vid udstrækning suppleres traditionel kursusvirksomhed og videreuddannelse med kompetenceudvikling tæt på praksis. Indsatsen omfatter således supervision, sparring og anden medvirken af lokale, videreuddannede vejledere inden for læsning, evaluering, forældresamarbejde og AKT. Tilsvarende udvidelse gælder for ledernes kompetenceudvikling.

 

For at sikre, at erfaringerne fra disse nye former hurtigt og effektivt kan nyttiggøres, forslår forvaltningen, at 3% af budgettet for PISA-opfølgningen i 2006 og 2007 anvendes til ekstern evaluering, idet midlerne tages forholdsvis fra de enkelte underposter. Af disse evalueringsmidler afsættes forlods ½ mio. kr. til primo 2006 at iværksætte en konsulentundersøgelse af, om organiseringen, ressourceforbruget og arbejdstilrettelæggelsen på skoleområdet understøtter opfølgningen på PISA optimalt.

 

Læseindsats

Efteruddannelse m.v. For at lærerne skal blive bedre til at undervise i læsning af fagtekster i alle fag

Indsatsen retter sig mod faglærere i tekstbaserede fag, organiseret i forhold til dansk, matematik, naturvidenskabelige fag og humanistiske fag. Den omfatter kvalificering af netværkspersoner fx pd-uddannede på skolen, læsevejledere, centerteam eller sprogcenter/funktionslærere. Desuden indgår 18 timers kursus pr. lærer samt læring tæt på praksis, hvor ledelsen er ansvarlig for gennemførelse af sparring og supervision med central støtte. Et vigtigt element i uddannelsen vedrører samspillet med hjemmene omkring især de svagere elevers læseudvikling; midlerne hertil er der nærm ere redegjort for under skole-hjem-indsats.

Udgift i 2006                    2.100.000  KR.

 

Uddannelse af læsevejledere på alle skoler for at understøtte skolens samlede læseindsats

Der mangler p.t. uddannede læsevejledere på 22 normalskoler Derudover uddannes en læsevejleder på syv af de folkeskoler, der har specialundervisningstilbud. Den enkelte skole kan søge tilskud til at få uddannet to læsevejledere, hvis det er en tre- eller firesporet skole. Forvaltningen sikres ekspertise til at understøtte vejlederne og deres netværk.

Udgift i  2006                   1.250.000 kr.

 

Læsevejlederne skal have tid til at vejlede

Til hver læsevejleder udmeldes 5 timer pr. klasse på skolen. Tiden skal bruges til generel læsevejledning, herunder vejledning i brug af evalueringsmetoder og udnyttelse af test i forbindelse med undervisningsdifferentiering.

Udgift i  2006                   1.000.000 kr.

 

Evalueringsindsats

Efteruddannelse for at lærerne skal blive bedre til faglig evaluering

Kurset, der er på 12 timer, retter sig mod alle fag. Det er organiseret i forhold til faggrupper, gennemføres tæt på praksis og omfatter brug af evalueringsredskaber samt evaluering sammen med elever og forældre. Der vil være særlig fokus på anvendelse af ministeriets it-baserede test og den tilknyttede evalueringsvejledning i relation til trinmål i alle fag. Et centralt element i uddannelsen vedrører samspillet med hjemmene omkring evaluering; midlerne hertil er der nærmere redegjort for under skole-hjem-indsats.

Udgift i  2006                   1.700.000 kr.

 

Tosprogsområdet

Efteruddannelse på tosprogsområdet

Uddannelsen omfatter skolens specialister, skolens faglærere, skolens børnehaveklasseledere samt skolens særligt interesserede lærere. Efteruddannelsessatsningen på området fremrykkes og opprioriteres, således at efteruddannelsesstrategien er fuldt implementeret i august 2008. Budgettet bygger på en præcis opgørelse af samtlige skolers lærerkompetencer på området, indsamlet ved spørgeskema i december 2004.

Udgift i 2006                    2.500.000 kr.

 

Social indsats

Uddannelse af AKT-vejledere

Gennemføres på de skoler, der endnu ikke har uddannede AKT-vejledere. De uddannes gennem to moduler fra de pædagogiske diplomuddannelser. Modulerne sætter både fokus på arbejdet med elever med sociale og med psykiske vanskeligheder. Klassens og skolens sociale miljø og vejlederopgaven indgår.

Udgift i  2006                   1.250.000 kr.

 

AKT-vejlederne skal have tid til at vejlede

Til hver AKT-vejleder udmeldes 5 timer pr. klasse på skolen.

Udgift i 2006                    1.000.000 kr.

 

Kursus i konflikthåndtering

Gennemføres på et antal skoler, der endnu ikke har uddannede mæglere. På hver af disse skoler uddannes to voksne mæglere og ti elevmæglere. Hensigten er at skabe et mere harmonisk læringsmiljø på skolerne ved at konflikter tages i opløbet og håndteres til alle parters tilfredshed. Der indgår ressourcer til opfølgning og dokumentation.

Udgift i  2006                   1.200.000 kr.

 

Klasseledelse

Der gennemføres udvikling, formidling og uddannelse i relation til klasseledelse. God klasseledelse betyder, at læreren er den professionelle leder, der ud fra sin viden om psykologi, pædagogik og socialisering etablerer det tilstrækkelige og nødvendige læringsrum. Derved sikrer man, at organisering, rutiner og samværsregler hjælper eleverne til at få en overskuelig og tryg skolegang, således at de kan gøre brug af de udfordringer, undervisningen indebærer.

 

Udgift i  2006                   600.000 kr.

 

Lederindsats

Kompetenceudviklingen

Denne del af indsatsen skal sikre, at lederne på de københavnske folkeskoler har en grundlæggende uddannelse, som sætter dem i stand til at honorere de komplekse krav, der stilles til en moderne skoleledelse. Uddannelsen tilpasses den københavnske virkelighed og spejler den pågældende skoles behov. Det kan fx være diplommodul i ledelse af en tosproget skole. Samtidig afsættes midler til en mere skræddersyet kompetenceudvikling, hvor der er behov herfor.

Udgift i 2006                    2.000.000 kr.

 

Hurtigere implementering af ny ledelsesstruktur.

For at øge tempoet i implementeringen af den nye ledelsesstruktur og dermed skabe det nødvendige ledelsesmæssige råderum med særlig fokus på pædagogisk ledelse, gennemføres ny ledelsesstruktur på yderligere 10 skoler.

Udgift i 2006                    4.000.000 kr.

 

Skole-hjem-indsats

Der gennemføres skole-hjem-besøg i 25% af alle hjem.

For at kunne etablere et effektivt og dialogbaseret samarbejde med en forældregruppe, som måske har sværere ved at deltage i det traditionelle skole-hjem-samarbejde, enten fordi den mangler overskud/eller fordi skolekulturen er vanskelig for gruppen at håndtere, gennemføres en målrettet indsats mod denne gruppe. Der udmeldes timer, så der kan gennemføres ét årligt hjemmebesøg med et tidsforbrug på 1,5 timer (inkl. transporttid) i de anslåede 25% af samtlige hjem, hvor dette tiltag skønnes tiltrængt. Beløbet fordeles mellem skolerne efter samme nøgle som mønsterbrydermidlerne, idet der dog ikke indgår noget grundbeløb.

Udgift i 2006                    3.000.000 kr.

 

Kvalificering og gennemførelse af forældremøder med fokus på faglig evaluering

Der skal gennemføres evalueringssamtaler med alle forældre, især om børnenes læseudvikling. I takt med at lærerne har være på kursus i evaluering med forældre og forældreinddragelse i børnenes læseudvikling, afsættes for hver elev 20 minutters lærertid to gange årligt. Kvalificeringen sker dels gennem kursusvirksomheden og dels ved gennemførelse af evalueringssamtaler, hvor skolens resursepersoner (læsning og/eller evaluering) giver supervision.

I 2006 anvendes de afsatte 2,5 mio. kr . til kvalificering af den ene halvdel af lærergruppen. I 2007 anvendes 2,5 mio. kr. til kvalificering af den anden halvdel, samtidig med at den første halvdel nu igangsætter evalueringssamtalerne (udgift 3 mio.). I 2008 og fremefter anvendes hvert år alle 6 mio. kr. til gennemførelse af samtaler. Der anvendes herudover i alt 500.000 kr. til supervision af samtaler.

 

Formål

2006 i tusinder

2007 i tusinder

2008 i tusinder

Uddannelse af lærere

2.500

2.500

0

Supervision af samtale

 

500

0

Gennemførelse af samtaler

 

3.000

6.000

 

Test

Testmateriale og behandling af data

Testmateriale indkøbes centralt, og der anvendes midler til registrering og bearbejdning af de informationer, forvaltningen måtte modtage. Fra skoleåret 2006/2007 bliver Undervisningsministeriets it-baserede test obligatoriske i syv fag, og forvaltningen vil på det grundlag i foråret 2006 afgive indstilling til udvalget vedrørende den fremtidige brug af test i Københavns Kommune.

Udgift i 2006                    600.000 kr.

 

Undervisningsmaterialer

Materialer på det naturfaglige område

Der gives skolerne økonomisk mulighed for at udnytte den naturfagssatsning, som Undervisningsministeriet udbyder, gennem en pulje til medfinansiering (50%) på trykte læremidler til samtlige naturfag. Tilbuddet forventes gentaget i foråret 2006 og andrager 46 kr. kr. elev på 1.-6. klassetrin og 139 kr. pr. elev på 7.-10. klassetrin. Udmeldingen sker, så skolernes andel af finansieringen dækkes både for 2005 og 2006.

Udgift i 2006                    6.600.000 kr.

 

Tidssvarende og fleksible it-baserede undervisningsmaterialer

For at opnå betragtelige besparelser, tegnes der kommunale licenser på forskellige digitale ydelser, der giver adgang til fagligt/pædagogisk særdeles relevante internetydelser, hvor materialerne er up-to-date med hensyn til fleksibilitet og uden hurtig, indbygget forældelse.

 

Inden for rammerne af Københavns Kommunes Erhvervspolitiske Handlingsplan for 2005-06 (tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 15. juni 2005) er der udarbejdet et katalog med konkrete forslag om udvikling af moderne virtuelle (it- og mediebaserede) undervisningsmidler. For at sikre iværksættelse af udviklingsarbejdet afsættes inden for den samlede ramme til undervisningsmidler et beløb på 0,5 mio. kr. til konkret projektudvikling. Det forudsættes, at der etableres et samarbejde/partnerskab med private virksomheder og forskningsinstitutioner m.fl. 

 

Udgift i 2006                    1.200.000 kr.

 

Det bemærkes, at der herudover er vedtaget et generelt rammeløft på 10 mio. kr. til undervisningsmidler. Udmøntningen heraf indgår i en særskilt indstilling til udvalget om opfølgning og udmøntning af budgettet for 2006.

 

Økonomi, samlet oversigt for 2006

 

Område

Formål

2006 i tusinder

Læseindsats

Efteruddannelse og sparring

2.100

Uddannelse af læsevejledere

1.250

Tid til læsevejledning

1.000

Evalueringsindsats

Efteruddannelse og sparring

1.700

Tosprogsindsats

Efteruddannelse

2.500

Social indsats

Uddannelse af AKT-vejledere

1.250

Tid til AKT-vejledning

1.000

Kursus i konflikthåndtering

1.200

Klasseledelse

0.600

Lederindsats

Uddannelse og sparring

2.000

Ny ledelsesstruktur

4.000

Skole-hjem-indsats

Kvalificering og supervision

2.500

Hjemmebesøg

3.000

Undervisningsmat.

Naturfaglige materialer

6.600

It-baserede materialer på licens/til udvikling

1.200

I alt

 

32.500

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                        Michael H. Olsen

 


 

Til top