Mødedato: 17.09.2008, kl. 14:00
Integrationsbarometeret på uddannelsesområdet
Se alle bilag
Til top
Integrationsbarometeret på uddannelsesområdet
6. Integrationsbarometeret på uddannelsesområdet (2008-103977)
Udvalget skal drøfte fremdriften i integrationsarbejdet på uddannelsesområdet på baggrund af integrationsbarometeret seneste opdatering.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,
at Børne- og Ungdomsudvalget drøfter fremdriften i udvalgets integrationsarbejde på baggrund af henvendelse fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om integrationsbarometeret
at forslag til eventuelle nye initiativer fremlægges i forbindelse med BUFs budgetforslag for 2010
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har skrevet til de øvrige fagudvalg og bedt dem forholde sig til integrationsbarometerets resultater på de forskellige fagområder, herunder skal udvalgene overveje om fremdriften er tilstrækkelig. (Brev og bilag vedlægges)
Kopi af Integrationsbarometeret på uddannelsesområdet opdateret maj 2008 er vedlagt som bilag. Barometret kan også ses på dette link: http://www3.kk.dk/integrationsbarometer.aspx
Integrationsbarometeret opdateres halvårligt. På uddannelsesområdet har en række indikatorer ikke kunnet opdateres, idet der kun foreligger nye data en gang om året ved skoleårets skift. Dette gælder også hovedindikatoren ?Gabet mellem et- og tosprogede elevers karaktergennemsnit ved Folkeskolens Afgangsprøve?..
Præstationsgabet var i juni 2006 0,23 karakterpoint efter social korrektion. I juni 2007 var præstationsgabet øget til 0,33 karakterpoint, hvilket af professor i statistik ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Peter Allerup, betegnes som en ikke-signifikant ændring. Ændringen kan derfor være et tilfældigt udsving.
Data for præstationsgabet ved afgangsprøven i juni 2008 foreligger i løbet af efteråret 2008, når Danmarks Statistik har bearbejdet dem og udført en social korrektion på tallene.
Følgende øvrige indikatorer er ikke opdateret
Indikator 5. Antallet af børn, der starter i 0. klasse på skoler med tosprogede børn som målgruppe (ej opdateret)
Indikator 6. Andel børnehaveklasser i København, hvori mere end halvdelen er tosprogede elever (ej opdateret)
Indikator 7. Andel folkeskoler i København med mindre end 25 % tosprogede elever (ej opdateret)
Indikator 4. Andel børn indmeldt på 1. klassetrin i de københavnske folkeskoler (ej opdateret)
Følgende indikatorer viser en positiv udvikling:
Indikator 2. Andel daginstitutioner i København, hvor andelen af indvandrere/efterkommere svarer til den gennemsnitlige andel af indvandrere/efterkommere i bydelens daginstitutioner (opdateret maj 2008)
Indikator 3. Andel indvandrere/efterkommere der er indmeldt i børnehave i København (opdateret maj 2008)
Følgende indikatorer viser stilstand:
Indikator 9. Københavns placering på listen over 40 kommuners uddannelses- og beskæftigelsesfrekvenser for 16-29-årige indvandrere/efterkommere (opdateret maj 2008)
Der er en mindre tilbagegang på indikator 8. Andel tosprogede elever i København, der er i gang med en ungdomsuddannelse (opdateret maj 2008)
Løsning
Forvaltningen konstaterer, at måling af skoleresultater er en kompleks opgave, idet de samme tosprogede elever, som ved Folkeskolens afgangsprøve i juni 2007 havde et større præstationsgab til de etnisk danske elever end året før, udviste en pæn fremgang i PISA KK 2007 i forhold til PISA KK 2004.
Indikatorerne 2-7 vedrører alle fordelingspolitikken på daginstitutions- og skoleområdet, hvor resultaterne blev fremlagt på fællesmødet mellem BUU og BIU d. 15. maj 2008. Som hovedtendens er der en positiv udvikling i arbejdet med at skabe en mere ligelig fordeling af et- og tosprogede børn ? dog må det konstateres, at det fortsat er vanskeligt for skoler med høj andel af tosprogede at tiltrække flere etnisk danske børn.
Der findes pt. ingen måling af de tosprogede børns sproglige niveau ved afslutningen af dagtilbud, men det er forvaltningens vurdering at arbejdet er i positiv vækst og vil blive styrket yderligere ved implementeringen af den samlede sprogindsats i dagtilbud.
Indikatorerne 1, 8 og 9 er alle forskellige udsagn om hvor gode forudsætninger københavnske unge forlader folkeskolen med ? og her er udviklingen ikke så positiv.
Forvaltningen ser derfor med bekymring på, om målet med en halvering af præstationsgabet i folkeskolen i 2010 og en lukning af præstationsgabet i 2014 kan nås. Målsætningen er - både i nationale og international sammenhæng - særdeles ambitiøs og det må konstateres, at fremgangen er meget begrænset. Det er forvaltningens vurdering at de nuværende tiltag ? indenfor den afsatte økonomiske ramme ? er de bedst mulige:
Fordelingspolitik
Opkvalificering af lærerne og metodeudvikling
Øget fokus på resultater (resultatsamtale, udviklingskontrakt mv)
Forvaltningen foreslår derfor, at udvalget samler sin drøftelse om hvor vidt målsætningen er for ambitiøs i forhold til udfordringen og de afsatte midler.
I udvalgets drøftelse af fremdriften på integrationsarbejdet på byens skoler kan følgende overvejelser indgå:
Skolerne har fået bedre forudsætninger for at skabe fremdrift via initiativerne i FFA, efteruddannelsesindsatsen og den nye skolestruktur med større skoler
Skolerne har fået svagere forudsætninger for at skabe fremdrift ved besparelsen på mønsterbrydningsmidlerne og indførelsen af den nye budgetmodel, idet begge tiltag typisk har fjernet ressourcer fra skoler med mange tosprogede
Forvaltningen vurderer at det vil øge skolernes forudsætninger for at leve op til målsætningen, hvis det fremover kan lykkes at iværksætte flg. initiativer:
Styrket tidlig og tværfaglig indsats i dagtilbud, der kan skabe bedre forudsætninger for tosprogede børns skolestart
Flere ressourcer til undervisning i dansk som andetsprog på baggrund af en sammenlignende analyse af ressourceniveauet i andre kommuner med høj andel af tosprogede
Øget social indsats på skoler med høj andel af tosprogede og fattige familier
Økonomi
Forslag til eventuelle nye initiativer, der kan styrke skolernes forudsætninger for at leve op til målsætningen, fremlægges i forbindelse med BUFs budgetforslag for 2010.
Videre proces
-
Else Sommer /Søren Hegnby
bilag
1. Fra BIF, Borgmester Jakob Hougaard - opfølgning på integrationsbarometrets resultater og integrationsindsats i København
2. Integrationsbarometret på uddannelsesområdet maj 2008
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning den 17.09.2008
Indstillingen blev godkendt, idet udvalget, jf. sag nr. 2 på dagsordenen allerede har drøftet en reformulering af lukningen af præstationsgabet i folkeskolen mellem etniske danske elever og andre etniske grupper.