Mødedato: 17.08.2011, kl. 13:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Indikatorer til inklusionsbarometeret

Se alle bilag
På baggrund af henvendelse fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal Børne- og Ungdomsudvalget tage stilling til to nye indikatorer til inklusionsbarometeret vedrørende henholdsvis præstationsgabet mellem et- og tosprogede børn samt fordelingen af et- og tosprogede børn i dagtilbud.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at der tilføres en indikator til inklusionsbarometeret vedrørende præstationsgabet mellem et- og tosprogede børn ved folkeskolens afgangsprøve
        
2. at der tilføres en ny indikator til inklusionsbarometeret vedrørende fordeling af et- og tosprogede børn i dagtilbud
        

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 6. december 2010, hvilke indikatorer der skal indgå i det nye Inklusionsbarometer. På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 11. april 2011 blev behandlet en opdatering af  integrationsbarometeret. På baggrund heraf har BIU  rettet henvendelse til BUU med ønske om, at der i inklusionsbarometeret måles specifikt på fordelingen af børn i daginstitutionerne jf. bilag 1. Derudover drøftede BUU på mødet den 4. maj 2011 i forbindelse med handleplanen for inklusionspolitikken 2011-14 på BUFs område, hvorvidt den tidligere indikator om præstationsgabet mellem et- og tosprogede børn ved folkeskolens afgangsprøve også bør fastholdes i Inklusionsbarometeret.

Løsning

Nuværende indikatorer

Nedenfor fremgår de indsatsområder og mål, hvor BUU har et særligt ansvar og derfor bidrager med data til en række indikatorer, der er særlig relevante i forhold til målsætningen. Disse mål erstatter således de mål, der indgik i det tidligere Integrationsbarometer, jf. sagen om Regnskab 2010, se bilag 2, der blev behandlet af BUU den 6. april 2011. Desuden måles der i henhold til Københavns Kommunes Kvalitetskontrakt på, at andelen af Københavnske unge, der gennemfører en ungdomsuddannelse, er større ved udgangen af kontraktperioden end i dag, herunder hvor mange unge med baggrund i en københavnsk folkeskole, der stadig er i uddannelsessystemet efter 11 måneder, herunder andelen af tosprogede unge, jf. BUU 4.5.11 (2010-41984), se bilag 3.

INDSATSOMRÅDE 1: Alle børn og unge skal have en god start på livet

Mål: Flere unge styrket ud af folkeskolen

Indikator 1: Karaktergennemsnit ved folkeskolens afgangsprøve for de tosprogede blandt de 20 % af eleverne, der har den svageste socioøkonomiske baggrund 

Indikator 2: Andel unge med etnisk minoritetsbaggrund, der har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse

Indikator 3: Andel skoler, hvor fordelingen af et- og tosprogede børn afviger mere end 10 % fra sammensætningen i distriktet

Indikator 4: Fordelingen af børn med etnisk dansk baggrund og etnisk minoritetsbaggrund i daginstitutioner

 

INDSATSOMRÅDE 3: En hånd til udsatte grupper og områder

Mål 1: Flere skal have gavn af kommunens tilbud

Indikator 1: Andel børn med etnisk minoritetsbaggrund, der går i børnehave

Indikator 2: Andel børn med etnisk minoritetsbaggrund, der går på fritidshjem eller i KKFO

Indikator 3: Andel børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund, der går i fritidsklub


Ny indikator vedrørende præstationsgabet

BIU efterspørger en indikator, der angiver præstationsgabet mellem et- og tosprogede børn ved folkeskolens afgangsprøve. Præstationsgabet er de tosprogede elevers karaktergennemsnit i procent af de etsprogede elevers. BUU har indtil den nylige revision af Inklusionsbarometeret haft en sådan indikator. Årsagen til, at den nu er valgt fra til fordel for en indikator om præstationsgabet blandt de 20 % svageste elever er ønsket om netop at fokusere på at få løftet denne gruppe.

Det er forvaltningens vurdering, at en indikator der angiver præstationsgabet for den samlede elevgruppe godt kan indgå i inklusionsbarometeret igen. Det anbefales at indikatoren formuleres som tidligere: Gabet mellem et- og tosprogede elevers karaktergennemsnit ved Folkeskolens Afgangsprøve i København

Samtidig anbefales det at fastholde indikatoren vedrørende de 20 % svageste elever - eventuelt som et uddybende tal. Denne indikator måler resultaterne ved folkeskolens afgangsprøve for de tosprogede elever, som befinder sig i gruppen af de 20 % socioøkonomisk svageste elever. Følgende parametre indgår i det socioøkonomiske indeks: 1) Forældrenes uddannelsesniveau 2) Husstandsindkomst 3) Erhverv, skaleret numerisk efter en international skala.

De tosprogede elevers karaktergennemsnit i procent af de etsprogede elevers er 93,6. Til sammenligning med præstationsgabet for de 20 % svageste elever er resultatet 86,18 %. Præstationsgabet er således betydelig større for de socioøkonomisk svageste elever.

 


Præcision af indikator 4

BIU efterspørger dernæst en præcision af indikator 4: Fordelingen af børn med etnisk dansk baggrund og etnisk minoritetsbaggrund i daginstitutioner.

Forvaltningen vurderer, at en indikator, der måler specifikt på fordelingen i dagtilbud, er relevant og i overensstemmelse med udvalgets visioner om flere blandede skoler og daginstitutioner. Data vedrørende fordelingen i dagtilbud følges nøje af forvaltningen og kan derfor hurtigt tilvejebringes. Det anbefales, at indikator 4 omformuleres til Andel institutioner, hvor fordelingen af et- og tosprogede børn afviger mere end 10 % fra sammensætningen i distriktet.

 

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt BUU godkender de foreslåede indikatorer fremsendes svar til BIUog de nye indikatorer vil fremgå af Inklusionsbarometeret fra januar 2012, hvor barometeret opdateres.   


                           Else Sommer                               

                                                                     /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. Udvalget ønsker desuden præstationsgabet mellem et- og tosprogede elever opgjort på piger og drenge.
Til top