Mødedato: 17.08.2011, kl. 13:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Revideret budgetmodel på skoleområdet - differentierede elevsatser

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, om foreslag om ændring af den elevtalsafhængige bevilling, således at elever i 7.-9. klasse fremover tildeles en højere sats end elever i 1.-6. klasse, skal sendes til høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om ændring af budgetmodellen på skoleområdet fra skoleåret 2012/2013, så elevsatserne fremover afspejler, at klasser på 7.-9. klassetrin har flere undervisningstimer end klasser på 1.-6. klassetrin, sendes til høring 

Problemstilling

Den nuværende budgetmodel på skoleområdet tager ikke højde for eventuelle forskelle i omkostningerne ved at undervise elever på de forskellige klassetrin. Budgetmodellen giver således skolerne samme beløb pr. elev uanset, om det er en elev i 1. eller 9. klasse. Da de fleste skoler har en enten jævn fordeling af eleverne eller flere på de mindre klassetrin end på de større, har skolerne selv kunnet udjævne forskellen mellem årgangene.

 

Ændringerne af skolestrukturen på Amager medfører, at der bliver etableret 3 basisskoler (0.-6. klasse) og 1 overbygningsskole (7.-9. klasse) gældende fra skolestart 2012. Med den nye skolestruktur på Amager opstår der således en situation, hvor der vil være en enkelt skole udelukkende med elever i 7.-9. klasse. Da antallet af undervisningstimer ligger højere på disse klassetrin, er der en reel merudgift for skoler, der udelukkende underviser disse klassetrin sammenlignet med skoler, der kun har indskolingsklasser.

 

Det samme gør sig gældende for skoler, der har en stor andel af elever i 7.-9. klasse. Disse skoler vil reelt set også modtage for få midler sammenlignet med en skole med en meget stor andel af elever i 1.-6. klasse.


På den baggrund fremlægger forvaltningen forslag til en justering af budgetmodellen på skoleområdet, således at elever i 7.-9. klasse fremover tildeles en højere sats end elever i 1.-6. klasse. Ændringen af modellen vil sikre en mere retfærdig fordeling af ressourcerne til skolerne og i højere grad give incitament til at fastholde eleverne i de store klasser.  
 

Løsning

Elever i 7.-9. klasse har i gennemsnit 60 undervisningstimer mere om året end elever i 1.-6. klasse.

 

Gennemsnitsprisen for en lærer i én undervisningstime er ca. 715 kr. Dermed koster det 42.900 kr. mere om året at have en klasse i udskolingen i forhold til en klasse i indskolingen. For en gennemsnitlig folkeskole bliver det til en samlet merudgift på ca. 267.000 kr. svarende til godt 2.000 kr. pr. elev, jf. tabel 1.

 


Tabel 1. Udgift ved højere timetal i 7.-9. klasse

 

Udgift

Timepris (lærerløn)

715,77 kr.

Ekstra undervisningstimer pr. klasse i 7.-9. klasse

60 timer

Udgift pr. klasse

42.946 kr.

Antal klasser i 7.-9. klassetrin (gennemsnit)

6,2 klasser

Antal elever i 7.-9. klassetrin (gennemsnit)

132,1 elever

Udgift pr. elev i 7.-9. klasse for en gennemsnitlig folkeskole

2.018 kr.

Samlet udgift for en gennemsnitlig folkeskole

266.562 kr.

Anm.. Timeprisen er opgjort i 2011 priser. Den nye overbygningsskole på Amager vil få 9 spor. Dermed vil en uændret budgettildeling medføre en merudgift på godt 386.000 kr.

 

På baggrund af ovenstående anbefales det, at forskelle i antallet af undervisningstimer indregnes i satserne således, at elever i 7.-9. klasse tildeles en højere sats end elever i 1.-6. klasse.

 

En omlægning af satserne – der ikke ændrer størrelsen af de samlede elevtalsafhængige bevillinger – vil i 2011 medføre en sats for elever i 1.-6. klasse på 32.471 kr. og 34.489 kr. for elever i 7.-9. klasse, jf. tabel 2.

 


Tabel 2 Satser ved en omkostningsneutral differentiering af satserne

Kr.

1.-6. klasse

7.-9. klasse

Forskel

Nuværende sats

33.060,19

33.060,19

0

Sats ved indregning af højere timetal i 7.-9. klasse

32.470,92

34.489,28

2.018,35

Ændring i sats 

 -587,27

 1.429,09

 

Anm.: Begge modeller sikrer, at størrelsen af den samlede elevtalsafhængige bevilling holdes uændret. Skolernes samlede budget er dermed fastholdt.

 

Det skal bemærkes, at de beregnede satser baserer sig på elevsatsen i 2011 og derfor udelukkende viser ændringerne i satsen som følge af modellen. Besparelser og udvidelser i forbindelse med budget 2012 bl.a. ny arbejdstidsaftale for lærerne vil blive indregnet i elevsatserne efterfølgende, hvorfor de endelige satser til budget 2012 vil afvige i forhold til det ovenstående.

 

Konsekvensen af forslaget vil være, at forvaltningen i budgetåret 2012 vil have 3 elevsatser. Den nuværende sats, der vil gælde i første halvdel af 2012, samt de to nye, der vil gælde fra skolestart 2012. Denne løsning vurderes dog at være den mest hensigtsmæssige for skolerne, der således ikke skal forholde sig til en ændring af satser i midten af et skoleår.

 

 

 

Økonomi

En justering af satserne påvirker ikke det samlede udgiftsniveau, men vil i sagens natur have konsekvenser for den enkelte skole. Omtrent halvdelen af skolerne vil opleve en stigning i deres elevtalsafhængige bevilling, mens den anden halvdel vil få en reduktion. Tabel 3 giver et overblik over størrelsen af de budgetmæssige konsekvenser.

 

Tabel 3 Økonomiske konsekvenser for de enkelte skoler

Ændring i budget, kr.

0-75.000 kr.

75-150.000 kr.

>150.000 kr.

Antal skoler der får en lavere bevilling

24

4

0

Antal skoler der får en højere bevilling

28

0

1

Ændring i budget, pct. af elevtalsafhængig bevilling

0-0,5 pct.

0,5-1,0 pct.

>1,0 pct.

Antal skoler der får en lavere bevilling

24

2

2

Antal skoler der får en højere bevilling

27

2

0

 

Det kan overvejes at indføre en indfasningsordning for de skoler, som påvirkes negativt. Som det fremgår af tabel 3, er der imidlertid tale om meget små ændringer i skolernes bevillinger, og skolerne bør kunne håndtere disse udsving uden indførelse af en indfasningsordning. Den største reduktion i en skoles bevilling udgør således ca. 147.000 kr., og den gennemsnitlige ændring blandt de skoler der påvirkes negativt udgør under 0,3 pct. af deres elevtalsafhængige bevilling.

 

Kun to skoler får en reduktion på mere end 1 pct. af deres elevtalsafhængige bevilling (begge får en reduktion på ca. 1,8 pct.). Det drejer sig om henholdsvis Ørestads Skole og Gasværksvejens Skole. Disse to skoler er pt. under opbygning, og har således ingen elever på 6.-9. klassetrin i øjeblikket. I takt med at skolerne opbygges, vil de imidlertid også få elever på de højere klassetrin, hvormed den samlede påvirkning af deres budget vil aftage efter nogle år. For begge skoler gælder desuden, at deres økonomi generelt er sund.

 

På baggrund af ovenstående anbefales det således, at ændringen af elevsatserne ikke suppleres med en indfasningsordning.

 

Videre proces

Såfremt udvalget godkender forslaget om at indføre differentierede elevsatser for elever i henholdsvis 1.-6. klasse og 7.-9. klasse, anbefales det, at ændringen træder i kraft for skoleåret 2012/2013, hvilket også er sammenfaldende med overgangen til den nye skolestruktur på Amager.

Med udvalgets godkendelse af indstillingen sendes indstillingen i høring med 6 ugers høringsfrist hos skolebestyrelser, Fællespædagogisk Råd, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Fælles Elevråd, Københavns Lærerforening og Skolelederforeningen. Herefter forelægges sagen for BUU igen og skal endeligt godkendes i ØU og Borgerrepræsentationen.

 

         Else Sommer                           

                                     /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top