Tidlig indsats- og inklusionspakke
Udvalget skal tage stilling til forslag om at sende "Tidlig indsats- og inklusionspakken" i høring, samt til igangsættelse af de indsatser i pakken der gennemføres i 2011. Indstillingen giver desuden et overblik over den videre politiske proces i forhold til Specialreformen.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalgte dele af 'Tidlig indsats og Inklusionspakken' sendes i høring blandt områdets interesssenter
2. at pakkens indsatser planlagt til igangsættelse i 2011 godkendes
Problemstilling
Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget bestående af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti har i juni 2011 indgået aftale om en reform af almen- og specialområdet. Med aftalen lægges der op til et øget fokus på den tidlige indsats og inklusion.
'Tidlig indsats- og Inklusionspakken' skal sikre, at Københavns Kommune forsat kan yde gode tilbud til de børn og unge, som har brug for en særlig undervisningsmæssig eller pædagogisk indsats, se bilag 1. Målet er at forebygge udskillelse og medvirke til at nedbryde chanceuligheden i forhold til de socialt udsatte børn og unge. 'Tidlig indsats- og Inklusionspakken' er baseret på en investeringsstrategi, hvor der investeres i at forbedre og udvikle de almene tilbuds forudsætninger for at inkludere børn og unge med særlige behov. Investeringerne suppleres med en række omlægninger, ledelses- og styringsindsatser. Desuden lægger reformen op til en øget gennemsigtighed på hele området.
Løsning
Tidlig indsats- og Inklusionspakken er blevet til i et grundigt forarbejde via en lang inddragelsesproces i dialog med fagfolk på området, politikere og forvaltning.
1. Tidlig indsats- og Inklusion - høring
Forvaltningen foreslår, at Tidlig indsats- og Inklusionspakken sendes i høring med henblik på at få faglige input fra områdets interessenter inden iværksættelse af de nye initiativer, se udkast til høringsbrev i bilag 2. Områdets interessenter bliver således bedt om input i forhold til planerne for den tidlige indsats, de inklusionsparate skoler, fritidshjem og klubtilbud, kompetenceudvikling, fokusering af den Pædagogiske Psykologiske indsats samt budgetmodeller og prisstrukturer og nye stillingsstrukturer på specialskolerne.
Forslag til nye/reviderede budgetmodeller for fritidshjem og klubtilbud samt specialskolerne og specialklasserækkerne fremlægges i separate indstillinger til Børne- og Ungdomsudvalget d. 31. august 2011 og vil blive foreslået sendt til høring separat.
De afsnit i 'Tidlig indsats- og Inklusionspakken, der handler om ny visitationsmodel og organisering, styring og ledelse af faglige støttefunktioner i områderne indgår ikke i høringen, da der primært er tale om administrativ organisering af arbejdet i forvaltningen. Implementeringen af disse tiltag igangsættes i løbet af efteråret 2011.
2. Godkendelse af indsatser og implementering i 2011
I 'Tidlig indsats- og Inklusionspakken' indgår en række elementer som skal implementeres i 2011. Disse elementer beskrives nedenfor.
A. Inklusionsparat indretning
I Københavns Kommune skal alle skoler arbejde med inklusion og flere børn med særlige behov skal inkluderes i almenskolerne. Det stiller krav til de fysiske rammer i forhold til indretning af tilbuddene. Forvaltningen har indhentet forslag fra skolerne, som fælles peger på ønsker om mulighed for afskærmning af mindre grupper børn med flytbare vægge i klasselokalerne eller på gangarealer, mulighed for at børn kan arbejde koncentreret ved afskærmede skrivepulte, udnyttelse af det fysiske rum ved opsættelse af vægophængte borde og desuden mulighed for at udsatte børn kan trække sig tilbage til mindre afgrænsede områder i skolegårdene.
Midlerne hertil skal hentes i budget 2011, og på denne baggrund foreslår forvaltningen, at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslaget og at det implementeres hurtigst muligt inden udgangen af 2011.
B. Styr på specialområdet
Udfordringerne på specialområdet er som i alle andre af landets kommuner betydelige. En af udfordringerne er få ryddet op i den administrative praksis, at få udviklet mere gennemsigtige forretningsgange, at der etableres et solidt datagrundlag og implementeres en effektiv IT-understøttelse. Derfor igangsættes et arbejde, "Styr på specialområdet", som skal rumme følgende aktiviteter:
- Etablering og implementering af ydelseskataloger for PPR og øvrige faglige støttefunktioner i områderne
- Implementering af fælles administrative arbejdsgange, standarder og sagsbehandlingsfrister på baggrund af ydelseskataloger
- Udvikling og implementering af IT-understøttelse og ledelsesinformation, hvilket sikrer højere grad af datasikkerhed, samkøring af relevante data, udvikling af nye databaser samt en generel udbygning af datagrundlaget for forvaltnignens arbejde
- Udvikling af forbedret prognose for behovsudviklingen på specialområdet
- Udvikling af den samlede styring på specialområdet (økonomi, aktivitet og kapacitet).
Det er vigtigt, at aktiviteten "Styr på specialområdet" igangsættes hurtigt, da den medvirker til at skabe et solidt grundlag for flere af de efterfølgende aktiviteter.
C. Kompetenceudvikling i 2011-12
Kompetenceudvikling er en forudsætning for at styrke arbejdet med inklusion, og i pakken er der derfor afsat midler til en bred kompetenceudvikling. Kompetenceudviklingen vil ligge i forlængelse af forvaltningens kompetenceudviklingsstrategi. Det er særligt vigtigt, at der sikres sammenhæng mellem den enkelte skole og institutions behov og kommunens strategier, mål og visioner. Kompetenceudviklingen er rettet mod:
- at give ledere viden om inklusion og måder at understøtte medarbejdernes arbejde med inklusion på
- For lærere og pædagoger vil fokus være på praksisnær kompetenceudvikling (organisatorisk læring), samt specialpædagogiske og fagdidaktiske værktøjer. Ligeledes anbefales det, at alle almenskoler i 2011 får 90.000 kr. til kompetenceudvikling, der understøtter en inkluderende praksis, fordi skolerne fremover skal inkludere flere børn med særlige behov
- Skolernes ressourcepersoner skal have en kompetenceudvikling, som sikrer en høj og bred faglig kvalitet i skolernes ressourcecentre
- For PPR-personalet og vejledere anbefales kompetenceudviklingen at tage udgangspunkt i vejledning knyttet direkte til lærernes praksis i klasserummet og det pædagogiske personales praksis i dagtilbuddet.
D. Forsøg med klubtilbud til unge 18-25 år
Som beskrevet i pakken findes der en gruppe unge med særlige behov mellem 18-25 år, som ikke har tilknytning til et fritidstilbud. Fælles for denne gruppe er, at deres sociale netværk er ringe, og at deres forudsætninger for at vedligeholde det er dårlige. Derfor har flere af kommunens specialfritidstilbud opfordret til, at der etableres et antal særlige klubpladser for unge mellem 18-25 år. Forvaltningen foreslår, at der etableres et forsøg på dette område i 2011-12, som evalueres frem mod budgetforhandlingerne for 2013.
Økonomi
Forvaltningen anbefaler, at de udvalgte indsatser, der er nævnt under pkt. 2 i indstillingen, påbegyndes hurtigst muligt i 2011.
Indsats, mio. kr. Anlæg 2011 Drift 2011 Inklusionsparat indretning* 10,6 IT-understøttelse 3,0 Styr på specialområdet 2,0 Kompetenceudvikling 8,6 Forsøg med +18 klubtilbud 0,8 I alt 10,6 14,4
Anlægsmidlerne til inklusionsparat indretning er finansieret gennem overførselssagen ”KBH. i vækst” (tillægsbevilling på 6,3 mio. kr.) og ved en omplacering af 4,3 mio. kr. fra driftsrammen til anlæg (Anlæg funktion 3.22.01.3), hvilket indgår i sagen "3. fejebakkesag pr. august 2011". Den øvrige finansiering afholdes inden for udvalgets driftsramme (foreløbig Specialområdet funktion 3.22.08.1), jf. den politiske aftale om ”Tidlig indsats og Inklusionspakken". Dette er muligt som følge af et mindreforbrug på specialområdet i 2011, der primært skyldes, at der i budget 2011 er omprioriteret i alt 38,5 mio. kr. til specialområdet til aktivitetsstigninger. Efterfølgende har det dog vist sig, at der først er behov for alle midlerne i 2013 og frem. Investeringerne skal sikre, at udgifterne på specialområdet vil være lavere i de kommende år. I Tabel 1 vises en oversigt over de økonomiske konsekvenser.
Tabel 1: Økonomiske konsekvenser mio. kr.
*Herunder 0,5 mio. kr. til afdækning af skolernes inklusionsparathed i forhold til en mere langsigtet strategi omkring skolers fysiske indretning og inklusion
De afledte økonomiske konsekvenser vil være 11 mio. kr. til kompetenceudvikling og Styr på specialområdet i 2012.
Videre proces
Herefter vil Børne- og Ungdomsudvalget i november 2011 få sagen forelagt igen med de indkomne bemærkninger samt en implementeringsplan. I implementeringsplanen vil indgå en samlet plan for den fremtidige organisering, styring og ledelse af faglige støttefunktioner i områderne.
Den helt overordnede plan for Børne- og Ungdomsudvalget videre arbejde med Tidlig indsats- og Inklusionspakken de kommende år er beskrevet i tabel 2. Efter høringen får Børne- og Ungdomsudvalget en samlet implementeringsplan for de kommende års arbejde med Specialreformen. Med implementeringsplanen vil det organisatoriske setup omkring pakkens indsatser ligge klart, ligesom det vil blive præciseret, på hvilke tidspunkter Børne- og Ungdomsudvalget skal inddrages. Forvaltningen vil tillige i implementeringsplanen fremlægge forslag til afrapportering til BUU om fremdrift og resultater i specialreform 2.0.
Tabel 2: Plan for beslutninger og implementering af specialreform 2.0
Aktivitet |
Tidspunkt |
Forelæggelse for BUU af specialreform 2.0. mhp. høring |
BUU 17.8.11 |
Forelæggelse for BUU af specialreform 2.0. – initiativer som igangsættes i 2011 |
BUU 17.8.11 |
Forelæggelse for BUU af budgetmodeller mhp. høring (specialfritidshjem, - klubber og skoleområdet ) |
BUU 31.8.11 |
Forelæggelse for BUU af specialreform 2.0. efter høring – incl. forslag til implementeringsplan og afrapportering |
BUU nov. 2011 |
Forelæggelse for BUU af budgetmodeller efter høring (specialfritidshjem, - klubber og skoleområdet ) |
BUU nov. 2011 |
Evt. efterfølgende separate indstillinger til BUU om specialtilbudselementer i specialreform 2.0. – evt. med separat høring af interessenter |
Løbende i 2011-14 |
Else Sommer
/Nina Hemmersam
Beslutning
For stemte 8 medlemmer: A, F, O, V og Ø
Imod stemte: ingen
1 medlem undlod at stemme: B
Kasper Johansen (B) havde følgende protokolbemærkning: "Radikale Venstre støtter op om alle tiltag, der sikrer bedre inklusion og tidlig indsats. Aftalen indeholder grundlæggende mange gode og væsentlige indsatser. Vores endelige tilslutning til aftalen er betinget af, at der tilvejebringes tilstrækkelige midler i budgetforhandlingerne til at understøtte det store arbejde folkeskolerne får med at implementere den nye praksis, hvilket er helt afgørende for, at ressourcecentrene kan lykkes."
A, F, O, V og Ø havde følgende protokolbemærkning: "Partierne bag aftalen understreger, at alle specialreformens initiativer er finansieret med undtagelse af forslaget om ressourcepersoner, som ønskes finansieret i budgetforhandlingerne for 2012."