Mødedato: 17.06.2020, kl. 12:00
Mødested: Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

Aftale med Dansk Skoleidræt - København

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til aftalen med Dansk Skoleidræt København om organiseringen og administrationen af skoleidræt i Københavns Kommune. Der er tale om opfølgning på et medlemsforslag stillet af Alternativet i BUU den 19. februar 2020.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at aftalen om organisering og administration af skoleidrætten i København - som er aftalt med "Dansk Skoleidræt" i København - godkendes.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 19. februar 2020, at pålægge Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde en indstilling til BUU med henblik på fastlæggelse af a) opgave- og formålsbeskrivelse, b) økonomi og c) fremtidig organisering og administration af skoleidrætten i København. Det blev samtidig besluttet at Dansk Skoleidræt København og andre relevante aktører skulle inddrages i udarbejdelsen af indstillingen.

Forvaltningen har drøftet denne indstilling med Dansk Skoleidræt København og været i tæt dialog med foreningen om det nuværende og fremtidige samarbejde vedr. skoleidrætten.

Løsning 

Opgave- og formålsbeskrivelse

Dansk Skoleidræt og DGI har i samarbejde med Skole & Forældre formuleret et princip for skolernes arbejde med motion og bevægelse. Princippet har som formål at fremme elevers sundhed, læring og trivsel gennem motion, leg og bevægelse. Princippets formål og mål danner grundlag for aftalen om samarbejde mellem Dansk Skoleidræt København og Københavns Kommune.

Københavns Kommune tilrettelægger i dag idrætsaktiviteter og -stævner, der skal fremme og inspirere til bedre og mere lærerig idrætsundervisning for både elever og lærere.

I samarbejde med relevante aktører og skolernes omgivende idræts- og foreningsliv giver Københavns Kommune børn og unge et bredt udvalg af tilbud, aktiviteter og turneringer på såvel lokalt, nationalt som nordisk plan, fx SkoleOL og Nordisk idrætsstævne.

Kommunens forskellige tilbud, idrætsaktiviteter og -stævner kan bidrage til at støtte op om Børne- og Ungdomsudvalgets målsætning om flere gode ungefællesskaber (BUU-strategi 2019-2021) ved at fremme trivsel og styrke børn og unges tilknytning til og deltagelse i foreningslivet.

Ved at støtte op om folkeskolereformens fokus på samarbejde og partnerskaber skal børn og unge inspireres og opleve glæden ved idræt og fysisk udfoldelse gennem nye idrætstiltag og fællesskaber på tværs af skoler.

Skoleidrætten skal desuden understøtte børn og unges fremtidige sundhed gennem en aktiv livsstil, der følger folkeskolelovens bestemmelse om 45 min. bevægelse om dagen.

Økonomi

Budgettet til bydækkende idrætsaktiviteter er omkring 1,7 mio. kr. årligt. Midlerne er sammensat af forskellige varige puljer: Halleje, frikøb af lærere til stævner, aktiviteter mv., kommunalt og Nordisk idrætsstævne samt SkoleOL. Hvert 5. år er Københavns Kommune arrangerende by for det nordiske stævne, hvilket indebærer en budgetforhøjelse til skoleidræt på 0,5 mio. kr. indenfor forvaltningens ramme.

Hver skole modtager puljemidler svarende til de opgaver, deres idrætslærere løser. Der bruges ca. 1600 timer til frikøb af lærere og ca. 200.000 kr. af samme puljemidler går til dækning af svømmeundervisning på tre skoler. Disse skoler varetager deres svømmeundervisning selv i egen svømmehal og modtager ikke svømmelærere fra forvaltningen.

De administrative omkostninger forbundet med de bydækkende idrætsaktiviteter svarer til et årsværk og løses af medarbejdere i forvaltningen, der også varetager opgaver knyttet til driften af svømmeskolen. Opgaven varetages indenfor nuværende ramme.

 

Midler til bydækkende idrætsaktiviteter på skoleområdet

Udgifter til KFF for halleje til idrætsundervisning og idrætsstævner

400.000 kr.

Frikøb af lærere til afholdelse af aktiviteter, stævner mv.

714.000 kr.

Kommunalt idrætsstævne

 

253.000 kr.

Nordisk Idrætsstævne

 

188.000 kr.

SkoleOL

 

154.000 kr.

I alt

1.709.000 kr.

Fremtidig organisering og administration af skoleidrætten i København

Børne- og Ungdomsforvaltningen har ansvaret for administrationen og økonomien samt sørger for, at kommunens skoler kan deltage i lokale skolekonkurrencer, der kan give adgang til Danmarksmesterskaberne.

Der bliver hvert år udarbejdet en idrætskalender for de bydækkende idrætsaktiviteter og -stævner i København. Kalenderen godkendes af Dansk Skoleidræt København.

Opgaven for forvaltningen består i, at der lægges budget og holdes regnskab, reserveres baner, haller og stadions, nedsættes arbejdsgrupper i samarbejde med Dansk Skoleidræt, laves ansvarsfordeling i forhold til foreninger og klubber, sendes indbydelser til alle skoler, udmeldes midler til skoler for frikøb af idrætslærere og udbetales honorarer til dommere. I forbindelse med tilrettelæggelse af de enkelte idrætsaktiviteter og -stævner sammensættes programmer, indhentes tilladelser, indkøbes materialer og evalueres.

Udgangspunktet for den fremtidige drift er, at forvaltningen i samarbejde med Dansk Skoleidræt København tilrettelægger de samme aktiviteter som de seneste år, samt at deltagende skoler forsat modtager puljemidler svarende til de opgaver, deres idrætslærere løser.

Dansk Skoleidræt København har en række idrætsudvalg, der vælges på en generalforsamling hvert 4. år blandt kommunens idrætslærere. Hvert idrætsudvalg vælger en formand, og formændene udgør kredsens bestyrelse. Der vælges ingen kasserer til Dansk Skoleidræt Københavns bestyrelse, da budgettet administreres i forvaltningen. I stedet sidder der en medarbejder fra forvaltningen med i bestyrelsen.

Dansk Skoleidræt København er en vigtig samarbejdspartner både nu og i den fremtidige tilrettelæggelse af idrætsaktiviteter og -stævner i København.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet.

 

Tobias Børner Stax                                      / Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. juni 2020:

Indstillingen blev godkendt.

Til top