Mødedato: 17.06.2020, kl. 12:00
Mødested: Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

B-sag: Anvendelse af midler afsat i Finanslov 2020 til generelt løft af folkeskolen

Se alle bilag

Der er med finansloven bevilget 20,4 mio. kr. til Københavns Kommune i 2020 til ansættelse af flere lærere i folkeskolerne. Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til, hvordan disse midler skal udmøntes.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at midlerne afsat i finansloven til løft af folkeskolen i 2020 udmøntes via elevsatsen og fordeles på alle folkeskolerne.

Problemstilling

Med finansloven for 2020 blev der afsat 275 mio. kr. i 2020 til et generelt løft af folkeskolen. Aftalen er, at beløbet stiger årligt frem imod 2023, hvor der er afsættes 807 mio. kr. i 2023 og frem.

D. 3. juni 2020 udmeldte ministeriet de konkrete retningslinjer for udmøntningen af 2020-midlerne på baggrund af aftale mellem regeringen og aftalepartierne bag finansloven (bilag 1). De afsatte 275 mio. kr. i 2020 gives som et tilskud til landets 98 kommuner med det formål, at tilskuddene anvendes til ansættelse af flere lærere i folkeskolen.

2020-midlerne fordeles mellem kommunerne efter den enkelte kommunes andel af eleverne i 0.-9. klasse i skoleåret 2018/2019 (bilag 2). Andelen for Københavns Kommune er opgjort til 7,4 pct., hvilket betyder, at Københavns Kommune modtager 20,4 mio. kr. i 2020.

Beløbet forøges hvert år frem til 2023. Tilskuddet forventes at stige til 400 mio. kr. i 2021, 550 mio. kr. i 2022 og 807 mio. kr. i år 2023 og frem. Københavns Kommune forventes dermed at modtage 59,7 mio. kr. årligt, når indsatsen er fuldt indfaset fra og med 2023. Der er ikke udmeldt retningslinjer fra ministeriet om udmøntning af de afsatte midler fra 2021 og frem.

Af betingelserne for udmøntning af 2020-midlerne (bilag 1) fremgår det bl.a., at midlerne udmøntes via direkte statslig tildeling til kommunerne og dermed uden forudgående ansøgning med henblik på at sikre hurtig udmøntning og begrænse administrationen. Kommunerne skal anvende puljemidlerne til ansættelse af lærere i folkeskolen, fortrinsvis gennem fastansættelse. Ved folkeskolen forstås alle undervisningstilbud etableret under folkeskoleloven. Midlerne kan endvidere anvendes til afledte udgifter i direkte tilknytning til de ansatte lærere (fx til it). Det er en tilskudsbetingelse, at det tildelte tilskud kommer oven i det vedtagne budget for 2020 på folkeskoleområdet. De enkelte kommuner har mulighed for at frasige sig tilskuddet.

Der stilles krav om revisorpåtegnet regnskab for kommunernes anvendelse af midlerne, hvor det dokumenteres, at tilskuddet er anvendt til ansættelse af lærere, samt at tilskuddet er lagt oven i det vedtagne budget for 2020, og at en eventuel budgetmæssig omprioritering på folkeskoleområdet ikke skyldes det tildelte tilskud.

Foruden betingelserne for anvendelse af midlerne, har ministeriet ikke udmeldt nogen bindinger på, hvordan kommunen fordeler og udmønter midlerne på folkeskolerne.

Løsning

De 20,4 mio. kr., som Københavns Kommune modtager i 2020, skal meldes ud til skoler oven i det allerede vedtagne og udmeldte budget for 2020. Det er en betingelse for midlerne, at de går udelukkende til ansættelse af lærere, herunder til afledte udgifter i direkte tilknytning til de ansatte lærere, fx it.

Med henblik på at understøtte tilskuddets formål om et ’generelt løft af folkeskolen’, fordeles Københavns Kommunes tilskud som udgangspunkt mellem samtlige skoleformer under folkeskoleloven via elevsatsen. Dette vil sikre, at alle byens skoler får gavn af tilskuddet. Hermed vil skolerne selv være ansvarlige for ansættelse af nye lærere, mens der fra centralt hold vil være opfølgning for at sikre at midlerne anvendes til det udmeldte formål. Der afsættes 0,2 mio. kr. af det samlede tilskud til centrale udgifter til tværgående administrative opgaver, herunder generel opfølgning på midlerne samt efterlevelse af kravet om revisionspåtegnet regnskab.

En ligelig fordeling af midlerne på alle elevsatser vil medføre, at elevsatserne stiger med 500 kr. pr. elev (tabel 1). Denne faste stigning vil gælde elevsatsen for alle skoleformer under folkeskoleloven, herunder almenområdet, specialskole, 10. klasse og heldagsskole. For en gennemsnitlig skole (0.-9. klasse med 3 spor og 23 elever i hver klasse) betyder fordelingen, at skolen vil modtage 0,35 mio. kr. i 2020 svarende til 0,68 lærerstilling. Af de tildelte midler vil ca. 10% være til afledte driftsomkostninger i direkte tilknytning til nyansættelse.

Tabel 1. Opskrivning af elevsats sfa. finanslovsmidler til flere lærere

   Tildelte midler (mio. kr.) Tildeling pr. elev (kr.)
Løn  18,4   454  
Overhead/drift 2,0   46  
I alt 20,4   500  
 
De tilførte midler er fra statens side øremærket til at øge antallet af primært fastansatte lærere og meldes derfor som udgangspunkt ud via elevsatsen, så alle skoler får lige andel af midlerne. BUU besluttede i november 2019 indsats for inkluderende læringsmiljøer, og udvalget kan vælge fx at opfordre skolerne til, så vidt det er muligt, at understøtte indsatsen på dette område ved at anvende midlerne til tolærerordninger i indskolingen og til at understøtte overgangen mellem daginstitution og skole.

Økonomi

Indstillingen har ingen yderligere økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Der er ikke taget stilling til midlerne afsat fra 2021 og frem, og den statslige udmøntning heraf vil blive aftalt på et senere tidspunkt. Udvalget vil blive forelagt en indstilling om udmøntning, når ministeriet har udmeldt retningslinjer for kommende års midler.

 

Tobias Børner Stax

                                                          /Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningens beslutning på mødet den 17. juni 2020:

Indstillingen blev godkendt.

Til top