Organisering af kommende daginstitution på Sluseholmen 6
Udvalget skal tage stilling til organiseringen af den kommende daginstitution på Sluseholmen 6. Institutionen skal forventeligt ibrugtages primo-medio 2024, og fire selvejende paraplyorganisationer har ansøgt om at overtage driften af institutionen. Der er ikke modtaget ansøgninger fra lokale aktører i området.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at udvalget træffer beslutning om organiseringen af den kommende daginstitution på Sluseholmen 6.
Problemstilling
Udvalget besluttede den 24. november 2021, at alle kommende daginstitutioner skal i høring om selvejende drift. Det skal medvirke til, at interesserede aktører får mulighed for at ansøge om at varetage driften af kommende institutioner. Beslutningen er en opfølgning på BUU's målsætning om at øge andelen af selvejende daginstitutioner i København.
På den baggrund har den kommende daginstitution på Sluseholmen 6 været i høring, hvor der er modtaget 4 ansøgninger om selvejende drift.
Den kommende institution på Sluseholmen 6 er planlagt som en 7 gruppers integreret daginstitution, jf. bilag 1. Institutionen bliver placeret i stueetagen af et etagebyggeri med legeplads på terræn. Institutionen har forventet ibrugtagning primo-medio 2024 og bliver opført af en privat bygherre for Københavns Kommune.
Løsning
Der er modtaget fire ansøgninger fra administrationsselskaber for selvejende og private daginstitutioner. Der er ikke modtaget ansøgninger fra lokale aktører i området. I nedenstående afsnit gennemgås de vigtigste elementer af hver ansøgning, som også kan læses i deres fulde længde i bilag 2.
I alle ansøgninger er det administrationsselskaberne, som opstarter daginstitutionen på Sluseholmen 6, hvorefter forældre på institutionen overtager bestyrelsesansvaret, når institutionen er i drift med børn og forældre. I praksis betyder det, at Københavns Kommune indgår en driftsoverenskomst med paraplyorganisationen, som vil agere bestyrelse for institutionen, indtil forældre på institutionen kan overtage bestyrelsesansvaret.
Ansøgning fra Accountor
Accountor er et administrationsselskab med 85 private og selvejende institutioner fordelt i hele Danmark. I København står Accountor for administrationen af 8 selvejende institutioner.
Pædagogisk vision
Accountors overordnede vision for institutionen er bæredygtighed og natur. Derudover lægger Accountor vægt på, at Sluseholmen er placeret i område, hvor natur, storby, kultur, æstetik og fællesskab mødes, hvilket vil blive medtænkt i den pædagogiske vision.
Organisering
Accountor ønsker ikke at indgå i en klynge eller netværk, men vil i stedet samarbejde med øvrige institutioner, som administreres af Accountor.
Bestyrelseskonstruktion
Accountor ønsker at oprette institutionen med en enstrenget bestyrelseskonstruktion. Det vil sige, at institutionen får én bestyrelse med et forældreflertal, som har det overordnede institutionsansvar.
Ansøgning fra Børneringen
Børneringen er et administrationsselskab med ca. 100 daginstitutioner fordelt mellem 15 kommuner. I København administrerer Børneringen 33 selvejende dagtilbud.
Pædagogisk vision
Børneringens overordnede pædagogiske vision for Sluseholmen 6 er at skabe en grøn og bæredygtig daginstitution, der er stærkt forankret i lokalsamfundet. Med udgangspunkt i den styrkede pædagogiske læreplan og ud fra syv af FN´s verdensmål, ønsker Børneringen at vise børn vejen til, hvordan vi kan passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på.
Organisering
Sluseholmen 6 bliver en del af et af de selvejende netværk i nærheden. Børneringen har medlemmer i flere netværk i lokalområdet, og bliver det aktuelt, vil Børneringen afklare, hvilket netværk, som institutionen skal være en del af.
Bestyrelseskonstruktion
Institutionen opstartes med en tostrenget bestyrelsesmodel, hvor der vil være en institutionsbestyrelse og dernæst en forældrebestyrelse, når institutionen er i drift. I den tostrengede bestyrelsesmodel er det overordnede bestyrelsesansvar for drift og økonomi placeret hos institutionsbestyrelsen, hvor der ikke er krav om forældreflertal. Herunder er der en forældrebestyrelse, der som minimum skal have samme kompetence som forældrebestyrelser i kommunale institutioner. Det kan ændres til en enstrenget model efter opstart, hvis det ønskes.
Ansøgning fra Copenhagen Company
Copenhagen Company (forkortet CoCo) er et administrationsselskab under Trygge Institutioner. I København administrerer CoCo 5 private daginstitutioner.
Pædagogisk vision
Udgangspunktet for institutionen på Sluseholmen 6 vil være de samme pædagogiske værdier som i Trygge Institutioner, hvor hverdagen er baseret på erfaring og pædagogisk faglighed. Det betyder, at CoCo arbejder ud fra en anerkendende og udviklende tilgang til børn fra nul år, til de begynder i 0. klasse.
De overordnede pædagogiske retningslinjer:
- Vi former dagen med anerkendelse, omsorg og nærværende samvær med hinanden.
- Vi understøtter selvhjulpethed samtidig med, at vi tager hensyn til, at det enkelte barn udvikler sig i sin egen takt.
- Vi skaber nærvær og omsorg for det enkelte barn, og vi deler rundhåndet ud af knus og kram.
- Vi har fokus på børnedemokrati og fællesskab.
Organisering
Organisering afklares i den videre proces i samarbejde med forvaltningen.
Bestyrelseskonstruktion
CoCo ønsker en enstrenget bestyrelsesmodel med forældreflertal.
Ansøgning fra Landsforeningen Danske Daginstitutioner
Landsforeningen Danske Daginstitutioner (LDD) er et administrationsselskab, som har ca. 240 selvejende institutioner tilknyttet. I København har LDD 8 selvejende institutioner tilknyttet.
Pædagogisk vision
LDD ønsker, at Sluseholmen skal have en særlig pædagogisk profil, der bygger ovenpå det pædagogiske grundlag. Profilen tager afsæt i læreplanstemaet ”Krop, sanser og bevægelse” og vil målrettet fokusere på børnenes brede læring ud fra følgende pædagogiske rammesætning:
Alle børn skal lære, at:
- kende egen krop, udvikle en kropsbevidsthed og motiveres til at bruge kroppen
- udvikle balance, bevægelighed og udholdenhed i forhold til brugen af kroppen
- bruge sanserne (lugte, føle, smage, høre, se)
- føle kropsglæde, mærke og efterleve kroppens behov
- indgå i kropslige aktiviteter med andre børn i leg og fællesskaber.
Organisering
Organisering afklares i den videre proces i samarbejde med forvaltningen.
Bestyrelseskonstruktion
LDD ønsker en enstrenget bestyrelsesmodel med forældreflertal.
Historik med ansøgere
Forvaltningen har undersøgt relevant historik med ansøgerne, som i forvejen administrerer selvejende institutioner i København. Her fremgår det, baseret på regnskabsopgørelsen for 2022, at 7 ud af 33 institutioner hos Børneringen har et merforbrug, som berettiger til, at institutionerne kan komme på økonomisk handleplan, mens 2 ud af 33 institutioner er på faglig handleplan. For LDD har 1 ud af 8 et merforbrug, som kan udløse en økonomisk handleplan, mens Accountor ikke har institutioner med merforbrug. LDD og Accountor har ikke institutioner på faglig handleplan.
Politisk handlerum
Hvis udvalget beslutter, at den kommende daginstitution ikke skal tilknyttes en af ovenstående ansøgere, bliver institutionen i stedet kommunalt organiseret og tilknyttet Klynge G eller ny Sydhavnsklynge i VVK, jf. BR's beslutning om klyngestruktur fra juni 2022.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. maj 2023:
Et samlet udvalg ønskede at den kommende daginstitution på Sluseholmen 6 tilknyttes ”Landsforeningen Danske Daginstitutioner”.