Mødedato: 17.01.2024, kl. 13:15
Mødested: Nordøstamager Skole, Holmbladsgade 117, 2300 København

Kvalitetsudviklingen i de københavnske fritidsklubber og ungeværk

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog i 2021 en vision for Det Gode Fritidsliv og satte dermed gang i en udvikling af fritidsklubber (4.-5. klasse), juniorklubber (6.-7. klasse) og ungeværk (8. klasse og til 18 år). Udvalget får på mødet mulighed for at drøfte status på kvaliteten i fritidstilbuddene.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget drøfter kvalitet af fritidsområdet og status på Det Gode Fritidsliv.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog en vision for Det Gode Fritidsliv i juni 2021 og afsatte midler i budget 2022 til implementeringen.

Hele fritidsområdet – fritidsklubber, juniorklubber og ungeværk – blev samlet og organiseret under en ungechef og fem fritidsklyngeledere den 1. januar 2023. Siden er der gennemført en fritidsmiljøvurdering, tilsyn og fremmødeanalyse, jf. bilag 1 og 3.

Der er i alt 28 fritids- og juniorklubber fordelt på flere matrikler samt 23 ungeværker, jf. bilag 4.

Løsning

Helt overordnet viser tilsyn og fritidsmiljøvurderingen, at de fleste børn og unge er tilfredse med deres fritidstilbud, oplever at have en voksen at tale med og at have indflydelse på, hvad der sker i hverdagen.

Fritids/juniorklubber (4.-7. klasse)

Størstedelen (87 %) af Københavns børn er indmeldt i fritidsklubber / juniorklubber, og knap halvdelen kommer hver dag.

Fritidsmiljøvurderingen viser, at langt størstedelen af børnene er glade for og trives i de københavnske fritidsklubber, og mere end 8 ud af 10 oplever sig som en del af et fællesskab.

Ungeværker (8. klasse-18. år)

De tidligere ungdomsklubber blev omlagt til i alt 23 ungeværk i 2022. Alle unge kan komme gratis i et ungeværk, og man skal ikke melde sig ind for at komme. Der er i alt 4.000 pladser, og der kommer i gennemsnit ca. 1.000 unge hver dag i ungeværkerne. 

Fremmødeanalysen viser, at der kommer flest der, hvor rammerne er attraktive, og der er mange pladser (fx Smedetoften, Pumpestationen og Vesterbro Ungdomsgård), hvorimod der i mindre attraktive ungeværk er ledig kapacitet. Det bekræfter de input, der kom fra de unge i forbindelse med den omfattende inddragelsesproces forud for visionen, nemlig at ungeværkerne skal have en vis volumen, tilbyde stærke fællesskaber af høj kvalitet, have en stærk profilering og være ”mere for flere” for at de unge synes, at det er attraktivt at møde op.

Udsatte unge og udsatte områder (14-18 år)

Der nås i gennemsnit 224 unge om dagen via det matrikelløse og opsøgende arbejde på tværs af alle ungeværker. Omfanget af det matrikelløse arbejde varierer en del imellem områderne - bl.a. grundet socioøkonomiske forskelle.

Erfaringer fra enkelte lokalområder viser også, at der er behov for en mere fokuseret lokal indsats og et stærkt samarbejde på tværs af forvaltninger og med helhedsplaner, SSP mm. for at understøtte udsatte unge i at deltage i ungeværker, foreningsliv, fritidsjob mm.

Politisk handlerum

Sagen er til drøftelse og orientering, men udvalget kan beslutte at få forelagt konkrete forslag om aktivitet, kvalitet, anlæg mv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere

 

Tobias Børner Stax                            Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. januar 2024:

Udvalget drøftede kvaliteten af fritidsområdet og status på Det Gode Fritidsliv, idet forvaltningen vender tilbage til udvalget med overvejelser om fremmøderegistrering i ungeværkerne og håndtering af ”voksenpladser”.

Til top