Mødedato: 16.12.2020, kl. 17:00
Mødested: Teams-møde

Skolestruktur for kommende skoler i Bådehavnsgadekvarteret og Godsbaneterrænet

Se alle bilag

BUU skal tage stilling til, hvilke skoler, som skal indgå i den videre afklaringsproces om skolestrukturen for de kommende skoler i Bådehavnsgadekvarteret og Godsbaneterrænet. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), 

1. at forvaltningen udarbejder forslag til skolestrukturen for den kommende skole i Bådehavnsgadekvarteret og Ellebjerg Skole

2. at Bavnehøj Skole og Vesterbro Ny Skole indgår i den videre proces, med henblik på at forvaltningen udarbejder forslag til skolestrukturen for den kommende skole på Godsbaneterrænet

Problemstilling

Kgs. Enghave og Vesterbro er to bydele i udvikling, hvor tre byudviklingsområder omkring Carlsberg Byen, Godsbaneterrænet og Bådehavnskvarteret medfører en løbende befolkningsvækst. Bådehavnsgadekvarteret og Godsbaneterrænet er nye byudviklingsområder og en del af Københavns Kommuneplan 2019, som Borgerrepræsentationen vedtog i februar 2020. Det forventes, at byudviklingsområderne samlet vil rumme 25.000-30.000 nye borgere, når de er fuldt udviklet. Det medfører et større behov for skolekapacitet i begge områder. I Kongens Enghave forventes det, at der er behov for det første skolespor i 2026 og fire nye skolespor i 2036. På Vesterbro forventes det, at der er behov for det første skolespor i 2027 og fire nye skolespor i 2033.

For at imødekomme det forventede fremtidige kapacitetsbehov skal der igangsættes to nye skolebyggerier. Det forventes, at skolerne skal placeres i Bådehavnsgadekvarteret i Kgs. Enghave og Godsbaneterrænet på Vesterbro. Begge skoler vil have en kapacitet på 4 spor. Derudover vil Skolen på Godsbaneterrænet have en specialklasserække.

Det forventes, at der søges planlægningsmidler til skolen i Bådehavnsgadekvarteret i Overførselssagen 2021/2022, så skolen kan ibrugtages i 2028. For skolen på Godsbaneterrænet forventes det, at der søges planlægningsmidler i Overførselssagen 2021/2022 eller Budget 2023 med ibrugtagning af skolen i 2029.

Inden der søges om planlægningsbevillinger, skal det besluttes i BUU, om de kommende skoler skal indgå i en skolestruktur med områdets nuværende skoler eller om de skal etableres som selvstændige 0.-9. klasse skoler.

Løsning

For at afklare skolestrukturen igangsatte BUU d. 12. august 2020 en afklaringsproces. I perioden fra august-december har forvaltningen gennemført en inddragelsesproces for alle skoler i Kgs. Enghave og Vesterbro med de vigtigste interessentgrupper, herunder skoleledelser, skolebestyrelser, tillidsrepræsentanter og elevrepræsentanter. Derudover har der været afholdt møder med følgegruppen og områdernes lokaludvalg, foreninger og klubber (se bilag 2. for opsamling fra inddragelsesproces).

BUU skal nu i henhold til planen beslutte, hvilke skoler, som skal indgå i næste fase af afklaringsprocessen, hvor forvaltningen udarbejder konkrete løsningsforslag til skolestrukturen for de kommende skoler. De udpegede skoler vil indgå i den videre inddragelsesproces frem mod udvalgsmødet i august 2021, hvor BUU præsenteres for de endelige løsningsforslag (se bilag 1. for procesplan). Det afklares i den videre inddragelsesproces, hvilke skoler, som skal indgå i løsningsforslaget for den kommende skole på Godsbaneterrænet.

Udover resultaterne fra inddragelsesprocessen bygger forvaltningens indstilling på erfaringerne og BUU-beslutningerne fra skolestruktursagerne, som BUU har behandlet i 2019 og 2020, herunder pejlemærkerne for skolestrukturændringer, som udvalget vedtog d. 27. november 2019.

Uanset valg af skolestruktur løser de to kommende skolebyggerier det forventede fremtidige kapacitetsbehov i Kgs. Enghave og Vesterbro. Større skoler med flere klasser pr. årgang kan udnytte kapaciteten bedre, men to selvstændige 4-sporede skoler har også en bæredygtig størrelse, som kan løse kapacitetsbehovet.

Valg af skolestruktur handler derfor i høj grad om sammenhængen til områdets øvrige skoler og opfyldelse af pejlemærkerne for skolestruktur. Derfor er fokus også på områdets øvrige skolers behov og muligheder for at indgå i en fremtidig skolestruktur med de kommende skoler.

Figur 1. oversigt over skoler i Kgs. Enghave og Vesterbro

Kommende skole i Bådehavnsgadekvarteret

Der er tre skoler, som er placeret indenfor kort afstand af den kommende skole i Bådehavnsgadekvarteret. Det er Ellebjerg Skole, Skolen i Sydhavnen og Skolen på Sluseholmen.

Det er forvaltningens anbefaling, at det alene er Ellebjerg skole, der indgår i den videre proces. Repræsentanter fra Ellebjerg Skole har været positive over at indgå i en skolestruktur med den kommende skole i Bådehavnsgadekvarteret og det er f.eks. blevet foreslået, at den kommende skole kan etableres som en udskolingsafdeling af Ellebjerg Skole. Personalerepræsentanter fra Ellebjerg Skole har dog ikke ønsket at indgå i en ny skolestruktur. 

Ellebjerg Skole har ledig kapacitet i udskolingen og en socioøkonomi under gennemsnittet. Det kan derfor forventes, at socioøkonomien kan løftes og kapaciteten kan udnyttes bedre, hvis Ellebjerg Skole indgår i en skolestruktur med skolen i Bådehavnsgadekvarteret. Den kommende skoles forventede placering ligger samtidigt i Ellebjerg Skoles nuværende skoledistrikt, hvilket betyder, at skolen allerede optager elever fra Bådehavnsgadekvarteret. Den forventede placering af skolen er derudover hensigtsmæssigt placeret i forhold til vejsikkerhed, da der ikke skal passeres større trafikerede veje. Ellebjerg Skole er primært tilknyttet Fritidscenter Indre Valby på Rubinsteinsvej (se bilag 4 for oversigt over klubstruktur). Endeligt er det et opmærksomhedspunkt, at Ellebjerg Skole i øjeblikket har to byggesager - en helhedsrenovering og en madskole.

Det afklares i næste fase, hvilke muligheder, der vil være for aldersdeling imellem matriklerne. Aldersdelingen afhænger af udvidelsesmulighederne for Ellebjerg Skole og grundkøbet for den kommende skole i Bådehavnsgadekvarteret.

Det anbefales ikke, at Skolen i Sydhavnen og Skolen på Sluseholmen indgår i den videre proces. Tilbagemeldingen fra den foreløbige inddragelse har været, at begge skoler ønsker at bevare deres skoler som selvstændige 0.-9. klasse skoler. Samtidig efterspørger skolerne ro til deres nuværende byggesager. Derudover har der været en bekymring fra skolerne om vejsikkerheden, hvis eleverne skal passere Sydhavnsgade og Sjællandsbroen over til skolen i Bådehavnsgadekvarteret.

I tillæg til tilbagemeldingen fra skolerne, så er der flere opmærksomhedspunkter ved at inkludere skolerne i den videre proces. Skolen i Sydhavnen og Skolen på Sluseholmen har begge igangværende anlægssager, som vil skulle stoppes, hvis skolerne skal indgå i en skolestruktur med den kommende skole. Skolen i Sydhavnen er ved at gennemgå en sporudvidelse og Skolen på Sluseholmen er et igangværende byggeri af en selvstændig 3-sporet skole. Begge skoler oplever et kapacitetspres, som følge af tilflytningen til Sydhavnen, hvilket gør det problematisk at standse anlægssagerne, da kapacitetspresset vil stige yderligere, hvis byggesagerne forsinkes. Det kan samtidigt ikke forventes, at den kommende skole kan bidrage til at styrke skolernes elevsammensætning, da begge skoler har en relativt høj socioøkonomi. Endeligt har BUU i 2015 taget beslutning om, at begge skoler skal etableres som selvstændige 0.-9. klasse skoler.

Kommende skole på Godsbaneterrænet

Der er fem skoler, som er placeret indenfor kort afstand af den kommende skole på Godsbaneterrænet. Det er skolerne på Vesterbro og Bavnehøj Skole.

Det er forvaltningens anbefaling, at Bavnehøj Skole og Vesterbro Ny Skole indgår i den videre proces, mens Gasværksvejens Skole, Oehlenschlægersgades Skole og Tove Ditlevsens Skole ikke skal indgå. Repræsentanter fra Bavnehøj Skole har i inddragelsesprocessen været positive over at indgå i en skolestruktur med Skolen på Godsbaneterrænet. Det er f.eks. blevet foreslået, at den kommende skole kan etableres som en udskolingsafdeling af Bavnehøj Skole. 

Bavnehøj Skole har derudover ledig kapacitet på størstedelen af skoletrinene, særligt i udskolingen, og en socioøkonomi under gennemsnittet. Det kan derfor forventes, at en skolestruktur med Skolen på Godsbaneterrænet kan medvirke til at løfte socioøkonomien og udnytte kapaciteten bedre på Bavnehøj Skole. Dertil vil det undgås, at den kommende skole skal konkurrere med Bavnehøj Skole om områdets elever, hvilket kan give en skæv fordeling af elever mellem skolerne. Det er et opmærksomhedspunkt, at Bavnehøj Skole på nuværende tidspunkt har to byggesager - en helhedsrenovering og en byggesag vedr. Fremtidens Fritidstilbud. Bavnehøj Skole er primært tilknyttet Fritidscenter Indre Valby på Sjælør Boulevard.

Derudover er det et opmærksomhedspunkt, at der skal indgå flere skoler i den kommende skolestruktur, hvis der skal være mulighed for at etablere en udskolingsafdeling fra 6.-7. klasse på Godsbaneterrænet. Aldersdelingen vil ellers skulle foretages tidligere. Der er derfor behov for at inkludere flere skoler i den videre proces, hvis muligheden for at placere en udskolingsafdeling på Godsbaneterrænet skal afsøges. På den baggrund er det forvaltningens anbefaling, at Vesterbro Ny Skole også indgår i den videre proces.

Repræsentanter fra skolebestyrelsen på Vesterbro Ny Skole har været positive over at indgå i den videre proces og særligt har der været fokus på, hvilke muligheder, som en udskolingsskole kan give for de ældste elever i området. Det er dog vigtigt, at der er fokus på ledelsesopgaven og den gode overgang fra basis til udskoling, når man etablerer større skoler med afdelingsstruktur. Personalerepræsentanter fra Ny Vesterbro Skole har ikke ønsket at indgå i en ny skolestruktur.

Vesterbro Ny Skole er placeret tæt på Skolen på Godsbaneterrænet og har ledig kapacitet på flere klassetrin. Byudviklingsområdet ved Carlsberg Byen er derudover placeret i skolens distrikt, hvilket betyder, at en skolestruktur med Skolen på Godsbanen og evt. Bavnehøj Skole kan hjælpe med at imødekomme fremtidige kapacitetsudfordringer som følge af tilflytning. Skolen har ikke nogen byggesager.

Det anbefales ikke, at Gasværksvejens Skole, Oehlenschlægersgades Skole og Tove Ditlevsens Skole indgår i den videre proces. I inddragelsesprocessen har skolerepræsentanterne givet udtryk for, at de ønsker at bevare deres skoler som selvstændige 0.-9. klasse skoler. Gasværksvejens Skole og Oehlenschlægersgades Skole efterspørger samtidigt ro til deres nuværende byggesager. Derudover er der flere opmærksomhedspunkter omkring skolerne, hvis de skal inkluderes i en ny skolestruktur.   

Oehlenschlægersgades Skole og Gasværksvejens Skole har igangværende kapacitetsudvidelser, som vil skulle standes, hvis de skal indgå i en struktur med Skolen på Godsbaneterrænet. Oehlenschlægersgades Skole har en sporudvidelse og Gasværksvejens Skole har et igangværende skolebyggeri i Kødbyen, som skolen forventes at flytte til i 2024. Det er problematisk at stoppe kapacitetsudvidelserne, hvis det fremtidige kapacitetsbehov skal imødekommes. Derudover er Oehlenschlægersgades Skole i gang med en helhedsrenovering og en etablering af Fremtidens Fritidstilbud. Endeligt har begge skoler en relativt høj socioøkonomi, hvilket betyder, at det ikke kan forventes, at skolerne kan bidrage til at blande elevsammensætningen i området.

Tove Ditlevsens Skole har ligeledes en socioøkonomi over gennemsnittet og skolen er placeret på to matrikler, hvilket kan være en udfordring, hvis skolen skal indgå i en ny skolestruktur. Derudover er der ca. 1,5 km. fra den fjernest liggende matrikel og den forventede placering af den kommende skole på Godsbaneterrænet. Endeligt har skolen ikke kapacitetsudfordringer, som der er behov for at imødekomme.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter BUU's beslutning den 16. december 2020 igangsættes næste fase af afklaringsprocessen, hvor der gennemføres en inddragelsesproces for de udvalgte skoler. På baggrund af inddragelsesprocessen udarbejder forvaltningen forslag til skolestrukturen for de kommende skoler i Bådehavnsgadekvarteret og Godsbaneterrænet. Det afklares i den videre inddragelsesproces, hvilke skoler, som skal indgå i løsningsforslaget for den kommende skole på Godsbaneterrænet.

Som en del af de endelige løsningsforslag, vil der også indgå forslag til den fremtidige klubstruktur for de kommende skoler. Den konkrete struktur for klubområdet afklares i den videre proces, hvor erfaringerne fra investeringscasen "Investering i et godt fritidsliv for unge i Københavns Kommune" også inddrages. Derudover afklares tilvalg til skolebyggerierne i næste fase.

Det forventes, at BUU bliver præsenteret for de endelige forslag til skolestruktur i august 2021, hvorefter forslagene sendes i høring. BUU behandler forslagene igen efter høringsperioden, forventeligt i december 2021, inden forslagene vedtages som en del af Overførselssagen 2021/2022. 

Forslagene sendes først i høring, når grundkøbene for de kommende skoler er gennemført. Den videre proces og inddragelse afhænger derfor af, hvornår grundkøbene for de kommende skoler forventes gennemført. Den nuværende procesplan forudsætter, at grundkøbene er gennemført omkring sommer 2021. Det betyder, at beslutningerne om de kommende skoler kan blive udskudt til Budget 2023, hvis grundkøbene bliver forsinkede.

Tobias Børner Stax                                             /                         Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. december 2020:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Ø stillede ændringsforslag om at "Vesterbro Ny Skole" udgår af 2. at-punkt.

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: Ø og Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti

Imod stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, O og V. 

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Herefter blev indstillingens 2. at-punkt godkendt uden afstemning.

Til top