Medlemsforslag om skærpede kvalitetskrav til undervisning i dansk som andetsprog
Det indstilles,
1. at Børne- og Ungdomsforvaltningen pålægges, at fremlægge et forslag for Børne- og Ungdomsudvalget om præciserede minimumsstandarder for den basis-undervisning i dansk som andetsprog, som nye elever i København skal tilbydes, herunder hvordan kompetence-kravene til undervisere i faget kan imødekommes.
(Stillet af B, C, Ø og Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti)
Motivering
I et hyrdebrev fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (11/11 2020) indskærpes det, “at nyankomne elever skal have basisundervisning i dansk som andetsprog uden for klassens rammer”, og at “(d)enne undervisning skal gives i modtagelsesklasser eller, hvis eleven er indskrevet i en almindelig klasse, på særlige hold eller som enkeltmandsundervisning.”
Der har efterfølgende i tidsskriftet “Folkeskolen” udfoldet sig en debat, som giver det indtryk, at der er københavnske folkeskoler, hvor nyankomne elever, som indskrives direkte i en almenklasse, ikke modtager den lovsikrede basisundervisning i dansk som andetsprog uden for klassens rammer.
Forslagets sigte er at sikre en tolkning af dette hyrdebrev, som præciserer behovet for undervisning på en måde, der ikke levner tvivl om, at vi i København fordrer kvalitet i den særskilte undervisning, som alle nyankomne elever skal tilbydes.
Når forvaltningen vender tilbage med præciserede minimumsstandarder for basisundervisningen, forventes det, at der sammen med indstillingen foreligger en aktuel opgørelse med svar på disse spørgsmål:
Hvordan fordeler andel af nyankomne på de københavnske folkeskoler sig elever dig på elever der hhv. går i modtagerklasse og elever der indskrives direkte i en almenklasse?
Hvor stor en del af de elever der indskrives direkte i en almenklasse, modtager basisundervisning dansk som andet sprog uden for klassens rammer, som loven foreskriver?
Hvor mange ugentlige modulers basisundervisning i dansk som andetsprog er der gennemsnitligt tale om?
Endelig forventes det, at indstillingen vender tilbage med en opfølgning på BUU's vedtagelse fra 18/9-2019 om, at “forvaltningen går i dialog med fx professionshøjskolerne for at afdække relevante uddannelsestilbud til afdækkerne samt muligheden for at stille formelle kvalifikations- og kompetencekrav.” Med femten måneder til at arbejde på sagen vil det være passende, at forvaltningen kan forelægge et forslag til sådanne kompetencekrav.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. december 2020:
Medlemsforslaget blev godkendt uden afstemning.