Mødedato: 16.11.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Forslag til skolestruktur for skoler på Godsbaneterrænet og i Bådehavnsgadekvarteret

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til, hvilke skolestrukturer vedrørende nye skoler i Godsbaneterrænet og Bådehavnsgadekvarteret, der skal sendes i høring. På baggrund af omfattende inddragelse og analyse anbefales løsninger som indebærer, at skolen på Godsbaneterrænet indgår i en fælles struktur med Bavnehøj Skole, mens skolen i Bådehavnsgadekvarteret indgår i en fælles struktur med Ellebjerg Skole.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om at den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er 0.-5. klasse begge steder, og hvor 6.-9. klasse samles på Godsbaneterrænet, sendes i høring

     

  2. at forslag om at den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret indgår i en struktur med Ellebjerg Skole, hvor 0.-3. klasse er på Ellebjerg Skole og skolen i Bådehavnsgadekvarteret huser 4.-9. klasse, sendes i høring.

Problemstilling

I Vognværkstedet på Godsbaneterrænet skal der bygges skolekapacitet svarende til en femsporet skole med 0.-9. klasse, mens der i den nordlige del af Bådehavnsgadekvarteret skal bygges en firesporet skole (tre almenspor og ét specialspor). Begge skoler vil have KKFO samt fritids- og juniorklub, og der vil være mulighed for at tilvælge madskole, idrætshal og folkebibliotek samt ungehus på Godsbaneterrænet. Der er desuden et politisk ønske om at etablere café, værksteder mv. i Vognværkstedet.

Der er behov for, at skolestrukturen for de to nye skoler besluttes, før der kan søges planlægningsbevilling til skolerne i Overførselssagen 2022/2023. BUU besluttede i juni 2022, at forvaltningen skulle udarbejde forslag til skolernes skolestruktur, hvor skolerne enten etableres som selvstændige skoler, eller hvor Bavnehøj Skole og skolen på Godsbaneterrænet udgør én fælles skole og tilsvarende for Ellebjerg Skole og skolen i Bådehavnsgadekvarteret. Ifm. sidstnævnte model er forskellige scenarier undersøgt.

En væsentlig årsag til at undersøge alternative scenarier til nye selvstændige 0.-9. klasses skoler er demografien i København. Den betyder, at mange skoler i byen er ”tynde i toppen” og oplever en reduktion af elever i de ældste klasser. Både Bavnehøj Skole og Ellebjerg Skole er præget af udsivning på trods af, at begge skoler har oplevet en betydelig fremgang i antal elever i løbet af en årrække. Elevernes socioøkonomi på de to skoler er desuden lav set ift. gennemsnittet i kommunen. Det gælder især Ellebjerg Skole, som har den femte laveste socioøkonomi blandt samtlige skoler i København.

Løsning

Forslagene til skolestrukturer er bl.a. baseret på en omfattende inddragelse, hvor BUU-medlemmer har deltaget i flere dialogmøder. Forældre, elever, medarbejdere og ledere knyttet til Bavnehøj Skole og Ellebjerg Skole samt lokaludvalg og følgegruppe med fagforeninger, Brug Folkeskolen, Ungerådet og KFE har været inddraget. I bilag 1 og 2 fremgår en oversigt over dialogmøder samt opsamlinger på møderne og input fra deltagerne. Derudover er der gennemført en survey blandt forældre med børn i daginstitutioner i området. Surveyen handler om valg af skole, og hvilke faktorer der spiller ind. Surveyen fremgår af bilag 3.

Desuden er forslagene baseret på en analyse af eksisterende kapacitet, hvor mulighederne for til- og ombygning af Ellebjerg Skole og Bavnehøj Skole er vurderet. I den sammenhæng er der taget udgangspunkt i det nyeste funktionsprogram for skoler mhp. at løfte de eksisterende skoler, så de i højere grad er på ”niveau” med de nybyggede skoler. Ifm. analysen er det derudover vurderet, hvordan spor og klassetrin kan fordeles. På den baggrund er der fremkommet konkrete mulige skolestrukturscenarier, som har været udgangspunktet i inddragelsen.

I vurderingen af de forskellige skolestrukturmuligheder er der desuden taget højde for pejlemærkerne for arbejdet med skolestruktur. Det drejer sig fx om pejlemærket Tryghed og nærhed og herunder et fokus på en skole tæt ved hjemmet samt pejlemærket Chancelighed og bæredygtige elevgrupper og i den forbindelse en mere blandet elevsammensætning.  Pejlemærkerne blev vedtaget af følgegruppen tidligere sammen med det foregående udvalg. Pejlemærkerne fremgår af bilag 4.

Skolestruktur for skolen på Godbaneterrænet

Forvaltningen anbefaler en skolestruktur, hvor sporene med 0.-5. klasse er fordelt på både Bavnehøj Skole (tre spor) og afdelingen på Godsbaneterrænet (fem spor). Samtidig huser sidstnævnte også 6.-9. klasse (syv spor), dermed samles eleverne på Godsbaneterrænet fra 6. klasse. Der vil både være klubkapacitet på Bavnehøj Skole og på Godsbaneterrænet og en mulig fordeling kan være, at fritidsklub (4.-5. klassetrin) ligger på Bavnehøj Skole og juniorklub (6.-7. klasse) på Godsbaneterrænet.

Fordele ved strukturen er, at de yngste elever kan gå i skole i deres nærområde, og at der bliver mulighed for at skabe et godt og nyt læringsmiljø målrettet de unge på Godsbaneterrænet i sammenhæng med de øvrige nye faciliteter, herunder ungehus. Desuden giver strukturen mulighed for at skabe en blandet elevsammensætning især i udskolingen. Denne skolestruktur var der stor opbakning til under inddragelsen, hvor de nævnte fordele blev fremhævet. Strukturen giver også mulighed for at imødekomme udfordringen med udsivning i de ældste klasser og for en god kapacitetsudnyttelse især i 6.-9. klasse.

Scenariet indebærer en kompleks byggesag med både ombygning af Bavnehøj Skole og nybygning af den nye afdeling på Godsbaneterrænnet. Bavnehøj Skoles fysiske rammer skal således tilpasses og ombygges med de yngste elever for øje. Fx skal indskolingsfløjens kælderareal ombygges til fællesrum.

I bilag 5 er den anbefalede skolestrukturløsning foldet mere ud. Desuden fremgår beskrivelser af de alternative løsningsforslag. 

Skolestruktur for skolen i Bådehavnsgadekvarteret

Forvaltningen anbefaler en skolestruktur, hvor 0.-3. klasse (syv spor inkl. specialsporet) er på Ellebjerg Skole. 4.-9. klasse (seks spor inkl. specialsporet) er på skolen i Bådehavnsgadekvarteret, hvor fritids- og juniorklub også er placeret.

Skolestrukturen kan medvirke til en blandet elevsammensætning, og den giver mulighed for at etablere nye attraktive rammer i Bådehavnsgadekvarteret, hvor udskoling og mellemtrin vil være. Under inddragelsen var der generelt positive udmeldinger om den nævnte struktur og et fokus på at undgå A- og B-skoler og et splittet område. Desuden blev der lagt vægt på muligheden for at aldersmålrette afdelingerne og skabe et godt miljø for de ældre elever. Det blev nævnt, at Ellebjerg Skole egner sig bedst til de yngste bl.a. grundet gode udearealer.

Det er forvaltningens vurdering, at det godt kan fungere med et skift samt ny klassedannelse allerede efter 3. klasse. Der er erfaring med ny klassedannelse omkring 3. klasse på flere skoler i byen, og der er en række forskellige tiltag, der kan understøtte skiftet. Fx kan der arbejdes med en årgangsstruktur på Ellebjerg Skole, der betyder, at elever og lærere lærer hinanden godt at kende på tværs af klasser inden skiftet. Desuden kan skolebestyrelsen være med til at sikre en god proces og fx udarbejde principper for overgangen.

En bekymring kan være, om nogle forældre vil fravælge skolen pga. dens størrelse eller afstanden mellem bopæl og skole. Afstanden mellem de nye boliger i Bådehavnsgadekvarteret og Ellebjerg Skole med de yngste elever vil være over 2 km. Ifølge ovennævnte survey er afstand en af de væsentligste faktorer, når der vælges skole. Under inddragelsen var der ikke fokus på afstanden, og den blev ikke italesat som problematisk.

Med de mange spor på hver matrikel imødegår strukturen udfordringen med reduktionen af elever og giver mulighed for en bedre kapacitetsudnyttelse fra 0. til 9. klasse.

Strukturen indebærer en omfattende byggesag med byggeri på to matrikler, og det er en forudsætning, at den eksisterende bygning med KKFO, Lupinen, nedrives, og at der opføres en større bygning samme sted. Desuden skal andre dele af Ellebjerg Skole tilpasses de yngste elever.

I bilag 6 er en nærmere beskrivelse af skolestrukturløsningen samt beskrivelser af tre alternativer.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen og BUU’s beslutning sendes i offentlig høring i 8 uger. Der informeres bredt i områderne om muligheden for at indgive høringssvar og følgende får direkte besked: skolebestyrelser på Bavnehøj Skole og Ellebjerg Skole, forældrebestyrelser i de berørte fritidstilbud, Vesterbro Lokaludvalg, Kgs. Enghave Lokaludvalg, foreninger repræsenteret i følgegruppen samt Københavns Forældreorganisation. Desuden holdes et borgermøde den 21. november i samarbejde med lokaludvalgene og Brug Folkeskolen, hvor BUU har mulighed for at deltage. 1. februar 2023 – efter høringsperioden – behandler BUU igen skolestrukturforslaget og forholder sig til høringssvar mv. Ved Overførselssagen 2022/2023 træffer Borgerrepræsentationen endelig beslutning om skolestruktur. Det sker i forbindelse med, at der søges om planlægningsbevilling til de to kommende skoler (og eventuelle ombygninger af eksisterende skoler). Samtidig søges eventuelt om midler til en analyse af sikker skolevej. 

 

Tobias Børner Stax                                                  Sti Andreas Garde

 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. november 2022:

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. november 2022:

Socialistisk Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

”At forslag om at den nye skole på Godsbaneterrænet drives som to selvstændige skoler - en indskolingsskole og en udskolingsskole - samt hvor Bavnehøj Skole drives som selvstændig indskolingsskole – sendes i høring”.

Forslaget om tilføjelse af det supplerende at-punkt blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: F.

Imod stemte 9 medlemmer: A, B, C, V og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

”At forslag om at den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er tale om en selvstændig 0.-5. klasse skole på Bavnehøj Skole og en selvstændig 0.-9. klasse skole på Godsbaneterrænet, og hvor eleverne fra Bavnehøj Skole kan gå fra 6. klasse - sendes i høring”.

Forslaget om tilføjelse af det supplerende at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: C, V og Ø.

Imod stemte 3 medlemmer: A og B.

2 medlemmer undlod at stemme: F.

Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

”At forslag om at den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret og Ellebjerg Skole er to selvstændige skoler, hvor der er 0.-9. klasse på begge skoler – og hvor de nye skoledistrikter skal være socioøkonomisk blandede - sendes i høring".

Forslaget om tilføjelse af det supplerende at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: C, V og Ø.

Imod stemte 5 medlemmer: A, B og F.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Med ovenstående supplerende at-punkter blev forvaltningens 1. og 2. at-punkt godkendt uden afstemning.

Rasmus Steenberger (F) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”For SF er det vigtigt, at overbygningen på Godsbaneterrænet skal fungere som en selvstændig skole, sådan at eleverne der kommer ind fra Bavnehøj Skole oplever at komme ind i et ligeværdigt fællesskab, frem for at komme ind som "de nye" på en eksisterende skole. Her kan der søges inspiration fra fire-skole samarbejdet på Amager, hvor Højdevangen Skole som overbygningsskole har sin egen selvstændige organisation. Samtidig er det vigtigt, at der i den fremtidige proces med skoledistrikter og udformningen af skolerne er fokus på a) adgangsforholdene til tunnelen under jernbanen mellem Enghavevej og Godsbaneterrænet med henblik på at sikre godt flow for cykler og gående i myldretiden, b) undersøge muligheden for at bevare Nomeco-bygningen helt eller delvist til nyt skolebyggeri, c) behov for mere klubkapacitet til unge i Sydhavn - gerne i forbindelse med den nye skole på Borgmester Christiansens Gade og d) at holde nærhedsprincippet for øje - skolerne i København skal ikke blive for store. Og der skal arbejdes med at sikre det nære i det store”.

Partierne har mulighed for at få udsendt egne bemærkninger sammen med høringen såfremt de er forvaltningen i hænde senest fredag den 18. november 2022 kl. 12:00.

Til top