Udmøntning af budget 2023
For rettidigt og korrekt at kunne udmelde budget 2023 til alle forvaltningens budgetansvarlige enheder skal udvalget godkende udmøntningen af budget 2023.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
- at forslag til udmøntning af budgettildelinger, effektiviseringer og investeringscases i budget 2023 - jf. bilag 1-3 - godkendes,
- at investeringsforslaget ’Inddragelse med henblik på bedre kapacitetsudnyttelse af M-klasser (modtagerhold)” annulleres,
- at udgifter på i alt 15,9 mio. kr. til anskaffelse af et journaliseringssystem finansieres ved optagelse af et internt lån,
- at den hidtidige udmøntning af midlerne til ”et generelt løft af folkeskolen” gøres permanent,
- at kompenserende besparelser i 2023 for at finansiere en evt. overførsel af merforbrug fra regnskab 2022 først udmøntes efter afslutning af Overførselssagen 2022/23.
Problemstilling
Budgettet for 2023 blev vedtaget i Borgerrepræsentationen (BR) den 6. oktober 2022. Med denne sag skal BUU godkende forslag til udmøntning af tildelinger, forvaltningsspecifikke og tværgående effektiviseringer samt investeringsforslag i budget 2023.
Udvalget skal særligt tage stilling til udmøntning af midlerne til fastholdelse og rekruttering samt styrket sundhedspleje og tidlig indsats, hvor budgetpartnere henviste den konkrete udmøntning til de relevante fagudvalg. I bilag 1 fremgår et overblik over alle budgettildelinger med nærmere beskrivelse af udmøntningen.
Ved budget 2023 blev der ikke afsat midler til den forvaltningsspecifikke udfordring vedrørende anskaffelse af journaliseringssystem til tværfaglig support i områder, Center for Specialundervisning for Voksne og visitationen. Det er nødvendigt med et nyt samlet journaliseringssystem, og der er derfor behov for finansiering.
Udvalget udmøntede midlerne til ”et generelt løft af folkeskolen til og med 2022 i januar 2021. Der mangler derfor en udmøntning fra 2023 og frem.
Da antallet af udskolingselever i de ordinære modtageklasser er steget, er det ikke længere muligt at gennemføre investeringsforslaget ’Inddragelse med henblik på bedre kapacitetsudnyttelse af M-klasser (modtagerhold)”, som blev vedtaget i BUU 14. marts.
3. regnskabsprognose 2022, som behandles på samme møde som denne indstilling, viser et forventet merforbrug på ordinær drift på 108,8 mio. kr. Såfremt merforbruget helt eller delvist bliver overført til udvalgets budget 2023, skal der foretages kompenserende besparelser for at sikre et budget i balance.
Endelig orienteres udvalget om tilskud til eksterne organisationer.
Anlægs- og planlægningsbevillinger udmøntes direkte ved budgettets vedtagelse og indgår ikke i denne indstilling. Til udvalgets orientering er en oversigt over alle anlæg vedlagt i bilag 4.
Løsning
Med aftalen om budget 2023 er udvalgets driftsramme samlet set øget med 42,3 mio. kr., svarende til ca. 0,4% pct. af driftsbudgettet på 11,8 mia. kr. Der er afsat 120,3 mio. kr. i tildelinger i aftalen for budget 2023 og 22,4 mio. kr. i demografi. I aftalen indgår nye effektiviseringer for i alt 54,9 mio. kr. i 2023, mens stigende profiler fra effektiviseringer besluttet ved tidligere budgetter udgør 45,5 mio. kr. Udløb af bevillinger er på 31,5 mio. kr.
Udmøntningen af budget 2023 sker efter princippet om, at flest mulige midler sendes direkte ud på enhederne ved årets start for at give det bedst mulige grundlag for økonomistyring. Den direkte udmelding sker først og fremmest gennem budgetmodellerne på de relevante områder. I nogle tilfælde er det dog ikke muligt at udmelde midlerne ved årets start, og de placeres derfor centralt indtil senere udmelding.
Større tildelinger til specialområdet, sundhedspleje og rekruttering
Der er i budget 2023 hovedsageligt tildelt midler til specialområdet, sundhedspleje og rekruttering. De større indsatser er beskrevet nedenfor, og i bilag 1 fremgår et overblik over alle budgettildelinger med nærmere beskrivelse af udmøntningen.
Midlerne til at Genoprette økonomien på specialområdet (62,3 mio. kr. i 2023, 67,3 mio. kr. i 2024 og derefter 70,1 mio. kr. varigt) går til at dække de forventede merudgifter på specialområdet fra 2023 og frem. Midlerne udmøntes til de decentrale enheder via de gældende budgetmodeller og den kommende faktiske udvikling i antal børn på specialområdet. Beregningerne af de forventede udgifter er foretaget på baggrund af det nuværende kendskab til specialområdet. Ændringer som følge af fx yderligere vækst i børn med særlige udfordringer skal håndteres af BUU fremadrettet.
Udmøntningen af Styrket sundhedspleje og tidlig indsats i barnets første 1000 dage (9,7 mio. kr. i 2023 og 7,7 mio. kr. årligt herefter) understøtter udvalgets strategi for tidlige indsatser. Midlerne udmøntes til følgende fem initiativer: (1) Udvidelse af tilbud om graviditetsbesøg til førstegangsfødende, hvilket skal give mulighed for at sætte ind, allerede inden familien havner i en mulig sårbar position. (2) Udvidelse af ’En God Familiestart’. Tilbuddet udvides nu til område Amager og Indre by/Østerbro og bliver nu bydækkende. (3) Et kompetenceløft til sundhedsplejen i at understøtte den tidlige tilknytning. (4) Styrket implementering af overgangsindsatsen, som bl.a. understøtter, at viden fra sundhedsplejen for sårbare familier følger med barnet og familien ind i dagtilbud. (5) Udvidelse af det opsøgende forældresamarbejde til sårbare og udsatte familier med fokus på et stimulerende hjemmelæringsmiljø og overgangen til dagtilbud.
Udmøntningen af Pulje til fastholdelse og rekruttering til udmøntning i fagudvalgene (BUU) (31,9 mio. kr. i 2023 og 43,4 mio. kr. årligt i 2024-2026.) sker på hhv. sundhedspleje-, skole- og dagtilbudsområdet. Forslaget til udmøntning af puljen er lavet på baggrund af drøftelse med forligspartierne.
Til sundhedsplejen afsættes der midler til 10 ekstra uddannelsespladser, supervision og vejledning af de studerende og efteruddannelse af 3 sundhedsplejersker som kliniske vejledere. Der afsættes desuden midler til efteruddannelse af 15 ekstra ammevejledere i 2023-25 samt yderligere tre vejledere i 2024-25 i forbindelse med personaleudskiftning, herunder nogle af de nuværende ammevejledere.
På skoleområdet afsættes der midler til 100 årlige meritlæreruddannelser inkl. lønkompensation til vikardækning, 25 årlige ledertalentforløb, 4 årlige kursushold til kompetenceløft af timelønnede lærervikarer samt 2 administrative årsværk til at hjælpe skolerne med rekruttering og kompetenceudviklingsaktiviteter. I 2023-25 vil alle skoler endvidere få tildelt midler fra puljen til at sikre introduktion af nyuddannede lærere. Efter 2025 skal skolerne selv finansiere introduktions- og mentorordning til nyuddannede lærere.
På dagtilbudsområdet afsættes der midler til 120 årlige merituddannelser inkl. vikarmidler, 8 årlige kursushold til kompetenceløft af unge pædagogmedhjælpere, forlængelse af den administrative og faglige support omkring rekrutteringsindsatserne svarende til to årsværk samt elevløn for 20 ekstra unge på den pædagogiske assistentuddannelse (PAU). I 2023-2025 vil der endvidere være en pulje på dagtilbudsområdet, som dagtilbuddene kan søge i forbindelse med lokale fastholdelsestiltag.
Midlerne til kompetenceudviklingsaktiviteter på både skole- og dagtilbudsområdet udmøntes centralt.
Merituddannelse til både lærere og pædagoger tager ofte 3-4 år. For at færdiggøre uddannelse for dem, der optages i 2024 og frem, vil der være behov for finansiering ud over overslagsårene. Budgetparterne er derfor enige om at vende tilbage i budget 2024 mhp. at drøfte finansiering udover overslagsårene.
Der blev i Budget 2023 ikke afsat midler til projektet De Glade Rødder. Børne- og Ungdomsudvalget har den 21. september 2022 bedt om et notat, som redegør for, om et eventuelt mindreforbrug på anlæg eller drift af Københavns Skolehaver kan finansiere projektet. Der er ikke et sådan mindreforbrug, der kan finansiere projektet. I forhold til anlægsprojektet med etablering af nyt udeskolehus ved skolehaven ved Lersøparken, som BUU blev orienteret om på mødet 10. august 2022, så gennemføres et nedskaleret projekt indenfor de afsatte anlægsmidler, og der er derfor ikke et mindreforbrug. Forvaltningen har beskrevet alternative muligheder for at finansiere De Glade Rødder i bilag 7.
Effektiviseringer
I aftalen indgår nye effektiviseringer for i alt 54,9 mio. kr. i 2023, mens stigende profiler fra effektiviseringer besluttet ved tidligere budgetter udgør 45,5 mio. kr. Ved budget 2023 blev der fundet finansiering til annullering af effektiviseringsforslaget ’EAT – prisstigning på 5,0 kr.’ på 4,9 mio. kr., som BUU vedtog 5. maj 2022. Udvalget skal dermed tage stilling til udmøntningen af effektiviseringer vedtaget i budget 2023 på 50,0 mio. kr., som er beskrevet i bilag 2 og 3.
Forvaltningen anbefaler, at investeringsforslaget ’Inddragelse med henblik på bedre kapacitetsudnyttelse af M-klasser (modtagerhold)” vedtaget i BUU 14. marts annulleres. Antallet af udskolingselever i de ordinære modtageklasser er steget, så det ikke længere anses som en mulighed at nedlægge en udskolingsmodtagerklasse selvom udskolingsmodtageklasserne samles på en skole. Da der er tale om en begrænset effektivisering på 0,6 mio. kr. 2023, er der ikke fundet kompenserende besparelser i 2023. Den manglende effektivisering fra 2024 og frem håndteres i budgetforslag 2024.
Forvaltningen er opmærksom på, at der med annullering af investeringscasen, skal følges op på medlemsforslaget ift. principper for ny struktur for m-klasser på anden vis. En ny organisering af m-klasserne bør iværksættes på baggrund af en inddragelsesproces. Udmøntning af medlemsforslaget beror således på, at der findes penge til dette, hvorfor forvaltningen omskriver investeringsforslaget til et budgetnotat, der kan løftes i forbindelse med de politiske forhandlinger om overførselssagen 2022-23, jf. bilag 8.
Finansiering af journaliseringssystem til tre enheder i BUF
Ved budget 2023 blev der ikke fundet finansiering til den forvaltningsspecifikke udfordring med anskaffelse af et journaliseringssystem til tre enheder i BUF. Det er nødvendigt med et nyt samlet journaliseringssystem til den tværfaglige support i områder, Center for Specialundervisning for Voksne og visitationen, så forvaltningen kan foretage den nødvendige sagsbehandling, journalisering og registrering af forløb for kommunens børn samt sikre compliance ift. GDPR-lovgivning. Der skal derfor findes finansiering på i alt 15,9 mio. kr., heraf 4,2 mio. kr. i 2023 jf. bilag 6.
Det foreslås at finansiere udgifterne ved at optage et internt lån. Afdrag på lånet finansieres som udgangspunkt via effektiviseringer i budgetforslag 2024.
Et generelt løft af folkeskolen
I finansloven 2020 blev der besluttet et generelt løft af folkeskolen. Der blev afsat ca. 1 mia. kr. på landsplan, hvoraf Børne- og Ungdomsforvaltningen har fået tilført 61,8 mio. kr. Udvalget udmøntede midlerne til og med 2022 i januar 2021 og besluttede samtidigt, at hvis midlerne blev permanente, skulle der træffes beslutning om en permanent udmøntning (BUU 20.01.21). Da midlerne nu bliver permanente, foreslår forvaltningen, at midlerne udmøntes tilsvarende tidligere år. Midlerne tildeles uden særlige bindinger til flere lærere og fordeles mellem skolerne efter antal klasser. Dermed følger midlerne budgetmodellen på almene skoler, og der fordeles ligeledes midler til specialklasser og klasser på Ungdomsskolen.
Håndtering af overført merforbrug fra regnskab 2022
Som 3. regnskabsprognose viser, er der et forventet merforbrug på ordinær drift på 108,8 mio. kr. i 2022. Til at dække en del af merforbruget indstiller forvaltningen i sagen om 3. regnskabsprognose, at udvalget anmoder om et internt lån på 45,4 mio. kr. i 2022. Hvis lånet godkendes, vil udvalget som udgangspunkt få overført et merforbrug på 108,8 - 45,4 = 63,4 mio. kr. til 2023. Derudover skal udvalget afdrage på det interne lån med 7,7 mio. kr., og den samlede udfordring i 2023 bliver dermed på 63,4 + 7,7 = 71,1 mio. kr. Der er tale om en prognose, og det præcise beløb kendes først ved regnskabets afslutning. Men der vil sandsynligvis være tale om et merforbrug af en anseelig størrelse. Hvis det i Overførselssagen besluttes at overføre underskuddet til udvalgets budget 2023, skal dette underskud håndteres med kompenserende besparelser i 2023.
Det er vigtigt for de budgetansvarlige enheders økonomistyring, at budgettet er kendt ved årets start, og at der sker så få uforudsete ændringer som muligt. Det er en mulighed allerede nu at reservere midler til den forventede overførsel ved at tilbageholde en del af budgettet ved en generel besparelse på alle budgetansvarlige enheder. Der er dog så stor usikkerhed forbundet med det endelige resultat og overførslen, at forvaltningen anbefaler, at udvalget afventer regnskabets afslutning og udfaldet af overførselssagen 2022/23, før en evt. generel besparelse udmeldes.
Driftsmodel vedr. udgifter til busser i daginstitutioner
I Overførselssagen 2021-22 blev der vedtaget et investeringsforslag om grønnere og billigere buspark i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUU 14.03.22). Som opfølgning på forslaget indføres en ny driftsmodel, som sikrer en mere ensartet, gennemskuelig og kosteffektiv drift uden efterregulering af institutionernes budgetter. Ved den nuværende driftsmodel reguleres budgetterne, så de svarer til institutionernes faktiske forbrug.
Orientering om tilskud til organisationer 2023-25
Der er i budget 2023 ikke behov for forlængelse af tilskud til eksterne organisationer og derfor er bilag 5 vedr. igangværende tilskud udelukkende til orientering. Udvalget skal med udmøntningssagen tage stilling til forlængelse af tilskud, hvis godkendelsen udløber. Et tilskud kan maksimalt gives for 3 år jf. reglerne om god tilskudspraksis beskrevet i Kasse- og regnskabsregulativet fra Økonomiforvaltningen.
Økonomi
Intet yderligere.
Videre proces
Forvaltningen vender tilbage med en indstilling om at optage et internt lån, som skal godkendes af Borgerrepræsentationen i forbindelse med finansieringen af journaliseringssystem til tre enheder i BUF.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. november 2022:
Det Konservative Folkeparti, Venstre og Enhedslisten stille ændringsforslag om at følgende at-punkt erstatter indstillingens 1. at-punkt:
”1. at forslag til udmøntning af budgettildelinger, effektiviseringer og investeringscases i budget 2023 - jf. bilag 1-3 - godkendes, idet beslutningen om udmøntningen af budgettildeling ”nr. 6, Grøn Folkeskole” dog udskydes til Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 14. december 2022”.
Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 10 medlemmer: A, C, F, V og Ø.
Imod stemte 1 medlem: B.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingen 3. at-punkt:
”3. at den endelige beslutning om anskaffelse af et journaliseringssystem udskydes med henblik på at afdække hvorvidt udgiften kan reduceres”.
Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 2 medlemmer: F.
Imod stemte 8 medlemmer: A, C, V og Ø.
1 medlem undlod at stemme: B.
Med ovenstående ændring i forhold til indstillingens 1. at-punkt blev indstillingens 1., 2., 3., 4. og 5. at-punkt herefter godkendt uden afstemning.