B-sag: Delegation af beslutninger om justering af kapacitet på dagtilbudsområdet
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
- at forslag til delegation af beslutninger om justering af dagtilbudskapacitet godkendes,
- at forslag til principper for opsplitning og sammenlægning af institutioner godkendes,
- at den selvejende klynge Amager Klynge 5 bliver opsplittet til tre selvstændige institutioner og at BUF indgår driftsaftaler med Abildgården, Ønskeøen og Legehjørnet.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 21. juni 2023 kriterier for nedjustering af dagtilbudskapacitet. Denne sag er en opfølgning, hvor udvalget skal tage stilling til, i hvilke tilfælde henholdsvis forvaltningen eller udvalget skal træffe beslutning om nedjustering af kapaciteten. Baggrunden for begge sager er, at der fremadrettet vil være midlertidig og permanent ledig kapacitet i København, hvilket vil øge forvaltningens driftsudgifter.
Udvalget skal derudover forholde sig til principper for opsplitning og sammenlægning af institutioner - samt til specifikke ønsker, hvor institutioner foretrækker at blive opsplittet.
Løsning
Delegation af beslutninger om nedjustering af dagtilbudskapacitet
BUU besluttede den 21. juni 2023 følgende principper for nedjustering af dagtilbudskapaciteten:
- Overskydende kapacitet for området
- Søgning til institutioner
- Økonomi
- Fysiske faciliteter
Kriterierne er i prioriteret rækkefølge og skal være rettesnoren for forvaltningens arbejde med at mindske antallet af tomme pladser, og udpege i hvilke områder og institutioner, at kapaciteten skal nedjusteres. Til den samlede vurdering indgår dertil et fleksibilitetshensyn, når kapaciteten nedjusteres midlertidigt.
Med denne sag skal udvalget tage stilling til delegering af beslutninger om nedjusteringer. Af bilag 1 fremgår de forskellige greb, som kan anvendes. Under hvert greb fremgår forslag til, hvorvidt udvalget eller forvaltningen har beslutningskompetencen, og hvem der skal høres og inddrages i de enkelte sager.
Forvaltningen foreslår, at alle beslutninger om permanent lukning af institutioner træffes af udvalget, mens midlertidig lukning af institutioner kan træffes af forvaltningen, hvis klyngebestyrelse, forældreråd og/eller institutionsbestyrelse er enige i løsningen. Hvis der ikke er enighed mellem forvaltning og de lokale bestyrelser, fremlægges sagerne for udvalget. Derudover fremlægges alle forslag om permanent og midlertidig lukning af udflytterinstitutioner og udflytterafdelinger til beslutning i udvalget.
Øvrige beslutninger om tilpasning af kapaciteten træffes af forvaltningen i dialog med de enkelte institutioner og klynger, jf. bilag 1.
Forvaltningen igangsætter i efteråret processen med nedjustering af dagtilbudskapaciteten, hvor der er ledig kapacitet og indenfor rammerne af de øvrige principper. Beslutninger vil blive truffet i henhold til den med indstillingen besluttede delegation.
Principper for opsplitning og sammenlægning af institutioner
Forvaltningen modtager løbende ansøgninger fra klynge- og institutionsbestyrelser, som ønsker opsplitning eller sammenlægning af institutioner. Derfor anbefaler forvaltningen, at udvalget beslutter principper for, hvornår forvaltningen kan træffe beslutning om de enkelte ansøgninger uden politisk behandling. Principperne gælder både for kommunale og selvejende institutioner.
Principperne er:
- Institutionsstørrelse (både opsplitning og sammenlægning)
- Klyngestørrelse (både opsplitning og sammenlægning)
- Afstand mellem institutioner (kun sammenlægning)
I forhold til institutioners størrelse gælder det, at opsplitning og sammenlægning af institutioner skal overholde BUU's beslutning den 11. august 2021 om, at nye institutioner skal være 5-7 grupper.
Klyngestørrelse betyder, at en opsplitning og sammenlægning af institutioner skal overholde BUU's pejlemærke besluttet den 9. juni 2021 om, at klynger ikke må overstige 750 pladser. Afstand mellem institutioner gælder kun for sammenlægning af institutioner, hvor afstanden ikke må overskride 500 meter mellem enhederne.
Hvis ansøgningerne lever op til ovenstående principper, kan forvaltningen træffe beslutning i sagen uden politisk behandling. Forvaltningen foretager derudover en helhedsvurdering af institutionerne med fokus på det faglige niveau, institutionernes børnesammensætning og økonomi. Hvis en institution lever op til principperne, men det ikke vurderes som en faglig, pædagogisk eller administrativ god løsning, vil sagen blive fremlagt til udvalgets stillingtagen.
Der vil følge merudgifter med opsplitning af institutioner, da grundbevillingen til IT-drift, gårdmand og frokostordning øges. Merudgifterne skal håndteres indenfor den samlede dagtilbudsramme, hvor der i 2023 forventes et merforbrug.
Opsplitning af Institutionen Grøndalslund
Institutionen Grøndalslund er en kommunal institution i Brønshøj-Vanløse under Klynge F, og institutionen er fordelt på to institutionsafdelinger, Grøndalslund og Vinkelager. Forældrebestyrelsen for Klynge F har med opbakning fra forældrerådene på Grøndalslund og Vinkelager ansøgt forvaltningen om at blive opsplittet til to selvstændige institutioner. I dag er afdelingerne økonomisk sammenlagt med hver deres anvisningsliste.
Opsplitningen lever op til principperne om størrelse på institutioner og klynge, og derfor vil forvaltningen jf. ovenstående principper godkende opsplitningen. Dette vil give en varig merudgift for BUF på ca. 150.000-200.000 kr. om året, som ligeledes skal forventes i kommende sager om opsplitning af institutioner. Modsat vil sammenlægning af institutioner give en besparelse på dagtilbudsrammen. Opsplitningen træder i kraft pr. 1. januar 2024.
Opløsning af Amager Klynge 5
Amager Klynge 5 er en selvejende klynge med tre institutioner. Institutionerne er Abildgården, Ønskeøen og Legehjørnet. Klyngebestyrelsen har ansøgt forvaltningen om at blive opløst til tre selvstændige institutioner. De tre enheder i klyngen har haft separat anvisning men fælles økonomi. Enhederne ønsker at opløse klyngen, da klyngestrukturen giver for store udgifter til institutionerne med kun tre enheder i klyngen (bl.a. grundet udgifter til klyngeleder). Institutionerne vil i stedet indgå i et netværk. Beslutningen om at opløse klyngen er drøftet i bestyrelsen, ledelsen og medarbejderkredsen.
Hvis BUU godkender, at klyngen opløses, indgår forvaltningen separate driftsaftaler med Abildgården, Ønskeøen og Legehjørnet. Det betyder, at de bliver selvstændige juridiske enheder med eget budget, anvisningsliste og forældrebestyrelse. Opløsningen har ikke økonomiske konsekvenser, da det ikke har betydning for institutionernes budgettildeling. Med den nuværende budgetmodel tildeles midlerne direkte til de enkelte institutioner og ikke til klyngen. Derfor vil der ikke være økonomiske konsekvenser ved at opløse klyngen. Opløsningen træder i kraft pr. den 1. januar 2024.
Lukning af institutioner med manglende faglig kvalitet
Udover den planlagte nedjustering af kapaciteten kan forvaltningen over for udvalget anbefale at lukke en daginstitution, hvis der er betydelige og længerevarende udfordringer med den faglige kvalitet. En sådan beslutning træffes på baggrund af tilsyn og observationer, hvor den utilstrækkelige kvalitet er dokumenteret, og når handlingsplaner ikke har medført de nødvendige forbedringer.
For selvejende daginstitutioner kan det besluttes at opsige eller ophæve driftsoverenskomsten med den pågældende institution. En opsigelse skal besluttes politisk, og der følger et varsel på ni måneder, hvor driften af institutionen i princippet kan videreføres. Ved en væsentlig/grov misligholdelse af institutionens forpligtelse kan forvaltningen ophæve driftsoverenskomsten uden varsel. I dette tilfælde bliver udvalget orienteret om ophævelsen af driftsoverenskomsten via et aflæggerbordsnotat, som det fx var tilfældet med Børnehuset Frimestervej på BUU-mødet den 21. juni 2023.
Politisk handlerum
Udvalget kan beslutte at ændre i forvaltningens forslag til delegation af beslutninger om nedjustering dagtilbudskapacitet og principper for opsplitning og sammenlægning af institutioner. Derudover kan udvalget beslutte ikke at godkende indstillingens 3. at-punkt.
Økonomi
Der er en årlig merudgift på ca. 0,2 mio. kr. ved opsplitning af Grøndalslund og Vinkelager. Merudgiften ved opsplitning følger den eksisterende budgetmodel for de almene dagtilbud, og udgiften håndteres dermed indenfor dagtilbudsrammen i 2024, hvor opsplitningen træder i kraft. Modsat vil sammenlægning af institutioner give en mindre-udgift på dagtilbudsrammen. Den samlede ramme monitoreres løbende og afvigelser i forhold til budgettet forelægges udvalget i regnskabsprognoserne.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. august 2023:
I tilknytning til indstillingens 1. at-punkt stillede Enhedslisten følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At der tages udgangspunkt i lokale processer, med henblik på at få lavet en samlet lokal løsning hvor man involverer parterne”.
Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet som følge af stemmelighed med følgende resultat:
For stemte 5 medlemmer: F og Ø.
Imod stemte 5 medlemmer: A, C og V.
1 medlem undlod at stemme: Å.
I tilknytning til indstillingens 1. at-punkt stillede Enhedslisten følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At beslutning om permanent lukning af busordninger træffes af udvalget”.
Ændringsforslaget (ÆF2) blev godkendt uden afstemning.
Med ovenstående ændring blev indstillingens 1. at-punkt godkendt uden afstemning.
I tilknytning til indstillingens 2. at-punkt stillede Socialistisk Folkeparti følgende ændringsforslag (ÆF3):
”At personaleomsætning og positiv evne til at bruge den tildelte økonomi tilføjes som supplerende principper for opsplitning og sammenlægning af institutioner.”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 2 medlemmer: F.
Imod stemte 8 medlemmer: A, C, V og Ø.
1 medlem undlod at stemme: Å.
Herefter blev indstillingens 2. at-punkt godkendt uden afstemning.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Vi peger på, at det er vigtigt, at der i lyset af fremtidige prognoser for overskudskapacitet i de forskellige bydele, særligt i udsatte områder, bliver set på gruppestørrelserne for at få mindre grupper, der hvor de er meget store i dag”.