Mødedato: 16.08.2023, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Justering af klyngestruktur i område Indre by / Østerbro

Se alle bilag

Der er et lokalt ønske om en tilpasning af klyngestrukturen i område Indre By/Østerbro, hvor klynge H ønsker at opløse sig selv. Udvalget skal derfor tage stilling til, om Klynge IBØ H skal opløses og til hvilke klynger, Klynge H’s institutioner i givet fald skal flyttes til.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at Klynge IBØ H opløses, og at institutionerne flyttes til Klynge IBØ I og Klynge IBØ E.

Problemstilling

Indre By/Østerbros Klynge H er Københavns mindste klynge, bestående af fire institutioner med tre pædagogiske ledere og en vakant klyngelederstilling. Før omorganiseringen af det kommunale fritidsområde i januar 2022, havde klyngen, udover dagtilbuddene, tre KKFO’er og en klub. Klyngens institutioner befinder sig ikke i et byudviklingsområde, og har derfor ikke udsigt til at vokse sig større med nye institutioner.

Den 2. juni 2022 godkendte Borgerrepræsentationen en justering af klyngestrukturen, da en række af byens klynger, i takt med stigning i børnetal, havde vokset sig store siden etableringen af klyngestrukturen i 2011. Det blev i forbindelse med den justering indstillet til høring, at en enkelt institution fra en anden klynge blev en del af Klynge IBØ H, da klyngen også dengang var lille. Der var dog et stort ønske fra forældregruppen i den pågældende institution at fortsætte tilknytningen til den oprindelige klynge, hvorfor Klynge IBØ H forblev som den var.

Ledelsen i Klynge IBØ H har et ønske om at blive lagt sammen med andre klynger, for at blive en del af et større fællesskab og for at blive mere økonomisk bæredygtige med flere børn. Særligt er der et ønske om at blive en del af et større ledelsesmæssigt fællesskab med henblik på faglig sparring, inspiration og samarbejde, men også for at mindske den sårbarhed, der kan være i en klynge med et lille ledelsesteam. Dertil er der en række opgaver i netværk, MED og forældrebestyrelse og på tværs af klynger, som er store for en klynge med blot tre pædagogiske ledere, hvor de er få til at deles om opgaverne.

Løsning

Det foreslås, at Klynge IBØ H opløses, og at klyngens fire institutioner flyttes til Klynge IBØ E og IBØ I. Konkret foreslås det, at Kennedygården bliver en del af Klynge IBØ E og at Villa Nova samt Slottet og Æblehaven bliver en del af Klynge IBØ I, jf. bilag 1.

Den foreslåede sammenlægning beror på institutionernes geografiske placeringer ift. hinanden samt størrelsen på de kommende klynger.

Klynge IBØ E vil i givet fald gå fra at have 546 pladser til 682 pladser, mens Klynge I vil gå fra 507 til 711. Klynge IBØ I bliver derved den klynge med flest pladser i området, men ikke større end mange andre klynger i byen. Både Klynge IBØ E og Klynge IBØ I har enheder med lav belægning grundet faldende børnetal i området, hvorfor forslaget vil styrke bæredygtigheden i Klynge IBØ E og I.

Af nye principper og pejlemærker for organisering og ledelse af dagtilbud vedtaget af BUU den 9. juni 2021 fremgår det, at hvis der er flere end 750 pladser i en klynge, skal der ses på hele organiseringen i et område. Både klynge I og E vil holde sig indenfor den ramme ved at institutioner fra klynge H overgår til dem.

En samlet ledelse og MED organisation peger derudover på, at Æblehaven og Slottet fortsat skal ledes af én pædagogisk leder. Æblehaven er en vuggestue med 5 grupper og Slottet er en børnehave med 2,5 grupper.

Ønsket er godkendt af MED-organisationen, forældrebestyrelsen og forældreråd hos både Klynge H, E og I og der er opbakning til justeringen (jf. bilag 2).

Politisk handlerum:

BUU kan vælge ikke at godkende indstillingen og klynge H vil fortsætte som hidtil. Klyngen har pt. konstitueret klyngeledelse og hvis klyngen fortsætter, vil der blive slået en stilling op med henblik på ansættelse af ny klyngeleder.

Økonomi

Der vil ikke være økonomiske konsekvenser som følge af at klynge H nedlægges. Klynge Hs overskud fordeles forholdsmæssigt ud fra børnepoint inden opløsning af klyngen og alt afhængigt af, hvornår institutionerne overgår til andre klynger, vil der blive foretaget en genberegning af fordeling til klyngelederløn.

Videre proces

Justering af klyngestrukturen implementeres med virkning snarest muligt og foretages i dialog med de lokale parter.

 

Tobias Børner Stax                                     Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. august 2023:

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Socialistisk folkeparti tilsluttede sig: ”Vi er vi bekymrede over, at vi med denne beslutning vil få skabt to store klynger med over 650 børn. Når partierne alligevel stemmer for denne justering af klyngestrukturen, så er det, at fordi justeringen er et entydigt ønske fra medarbejderne og alle forældrebestyrelser og forældreråd i de berørte klynger. Vi vil imidlertid fortsat arbejde for den overordnede retning i udvalgets principbeslutning om, at de største klynger skal opdeles i mindre og mere overskuelige organisationer, fordi det i altovervejende grad vil være sådan, at vi bedst styrker forældre og medarbejderes muligheder for lokalt at øve indflydelse på de enkelte institutioners udvikling”.

Til top