Mødedato: 16.08.2017, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Investering i pilotprojekt for helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Tingbjerg - FÆLLESINDSTILLING ØKF, SOF, SUF, BIF, BUF

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til et fælles investeringsforslag til puljen ”Smarte investeringer” vedrørende pilotprojekt for helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Tingbjerg. Forslaget forventes at være til gavn for borgerne og indebærer effektiviseringer i Socialudvalget og indgår i forvaltningens bidrag til kommunens effektiviseringsstrategi.. Forslaget indebærer også effektiviseringer på overførsler på beskæftigelsesområdet.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at investeringscase for pilotprojekt for en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Tingbjerg indgår i budgetforhandlingerne for budget 2018. Der ansøges om en servicebevilling fra Investeringspuljen på i alt 1,7 mio. kr. i årene 2018-2020 til implementering af pilotforsøget.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med budget 2017, at velfærdsforvaltningerne i samarbejde med Velfærdsanalyseenheden skulle kvalificere og udarbejde en investeringscase for udsatte familier med en social børnesag med henblik på forelæggelse i relevante politiske udvalg.

Velfærdsforvaltningerne og Velfærdsanalyseenheden har nu med afsæt i yderligere analyser og en inddragende faglig proces i forvaltningerne udarbejdet en investeringscase for et pilotprojekt for helhedsorienteret indsats for udsatte familier. Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fik på et fælles udvalgsmøde den 30. marts 2017 en foreløbig præsentation af pilotprojektet.

Løsning

Der er udarbejdet en investeringscase, der tager afsæt i en pilotafprøvning af en helhedsorienteret indsats for 50 udsatte familier i Tingbjerg i perioden 2018-2020.

Tingbjerg er valgt som byområde, da området har en høj koncentration af udsatte familier med en udgiftstung og kompleks ydelsesprofil.

Pilotprojektet er udviklet i en arbejdsgruppe bestående af fagmedarbejdere med praksiserfaring med målgruppen. I arbejdsgruppen har der været bred faglig enighed om den valgte løsning for en helhedsorienteret indsats, at det vil være til gavn for borgerne, samt at det er muligt at finde en effektivisering.

Løsningsdesignet for den nye helhedsorienterede indsats er blevet præsenteret for borgere, frivillige organisationer, bredt i ledelseslaget i de enkelte forvaltninger samt præsenteret for politikere. Borgerne har især lagt vægt på, at løsningen forenkler indsatsen samt skaber kontinuitet og ligeværdighed i relationerne med de professionelle i kommunen. Fra de øvrige aktører er der særligt lagt vægt på, at indsatsen sikrer et højt beskæftigelsesfokus, en høj kvalitet i sagsbehandlingen, en prioritering af indsatser, giver øget inddragelse af borgernes egne ressourcer, og at der sikres samspil til øvrige indsatser i Tingbjerg.

Centrale elementer i indsatsen

Indsatsen tilbydes familier, hvor minimum ét af børnene har en social sag og minimum én af forældrene modtager en beskæftigelsesydelse.

Familien tilbydes et to-årigt forløb, hvor indsatsen består af følgende elementer:

Helhedssyn på familien

Forvaltningerne danner et tværfagligt team, der arbejder med en fælles plan for hele familien, der målretter og prioriterer indsatsen. For familien giver det overblik, klarhed over mål og en oplevelse af, at kommunen optræder som en samlet enhed med en fælles retning for indsatsen.

Empowerment af familierne og netværksinddragelse

Familierne skal indgå aktivt i at definere de problemstillinger, de skal arbejde med i forløbet, ligesom familien også skal være med til at sætte mål for indsatserne. Endelig skal forældre og børn styrkes i troen på egne evner. Netværket inddrages, herunder brug af lokale, frivillige tilbud.

Beskæftigelsesfokus styrkes

Der afsættes flere ressourcer til beskæftigelsesindsatsen og antallet af sager pr. jobkonsulent mindskes til ca. 35 sager, hvilket giver jobkonsulenten mulighed for at arbejde mere intensivt med forældrene. Der arbejdes ud fra en Job First tilgang, svarende til indsatsen på JKI for Gruppe 1 borgere. Det betyder, at der fra starten af borgerens forløb sættes fokus på job. For familien betyder det, at beskæftigelsesindsatsen tilrettelægges parallelt med den sociale indsats. Samtidig tages der hensyn til, at det skal være overskueligt for forældrene at indgå i en jobrettet indsats, der fx kan tilrettelægges som få timers virksomhedspraktik eller arbejde om ugen.

Forenkling af indsats

Familien får én sagsbehandler i Socialforvaltningen og familien tilknyttes et makkerpar, der bliver familiens primære kontaktpersoner i forløbet. Makkerparret består af en jobkonsulent og en medarbejder med børne- og familiefokus. Makkerparret leverer en række ydelser herunder familiebehandling, kontaktperson for den unge, praktisk hjælp og beskæftigelsesindsats og har den koordinerende funktion for familien ift. øvrige kommunale samarbejdspartnere fx daginstitution og skole.  Indsatsen skal samlet understøtte, at familien oplever kontinuitet i relationen, at indsatser målrettes og prioriteres, samt at der er færre kontaktpersoner tilknyttet familien.

Tværfaglig forankring

Implementeringen af pilotforsøget forankres ledelsesmæssigt i den tværgående styregruppe for Socialforvaltningens program Tæt på Familien, hvor alle deltagende forvaltninger er repræsenteret på fagchefniveau. Den faglige og budgetmæssige ledelse af pilotprojektet forankres hos Socialforvaltningens områdechef i Brønshøj/Husum/Vanløse under Borgercenter Børn og Unge. Det faglige ledelsesansvar for jobkonsulenterne samt projektets mål om øget beskæftigelsesindsats forankres hos jobcenterchef fra Center for Jobindsats (JKI) i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. I det der er tale om en familieindsats, og ikke et skoleprojekt, er Børne- og Ungdomsforvaltningens rolle alene at bidrage til koordinationen, så familieindsatsen spiller sammen med forvaltningens øvrige arbejde.

Der indgås endvidere samarbejde med almen praksis i Tingbjerg om de udsatte familier i projektet, der skal være med til at tage hånd om familiernes sundhedsudfordringer.

Det forventes, at pilotprojektet vil understøtte, at flere forældre kommer tættere på arbejdsmarkedet og det almene samfund i øvrigt, samt styrke familiens og børnenes trivsel og skolegang. Effekterne vil ikke kunne ses isoleret, men skal ses i sammenhæng med øvrige initiativer på området. Projektet vil dermed også bidrage til at understøtte opfyldelse af nogle af de mål i Politik for udsatte byområder, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen i juni måned.

Pilotprojektet midtvejsevalueres primo 2019 og endeligt i 2020, hvor der skal følges op på effekterne af indsatsen samt tages stilling til videreførelse og udbredelse af pilotforsøget.

I bilag 2 er pilotforsøget detaljeret beskrevet.

Økonomi

Effektiviseringspotentialet udgør ved fuld indfasning 1,1 mio. kr. årligt i servicemidler i Socialforvaltningen og en varig effekt på 0,5 mio. kr. i overførsler på beskæftigelsesområdet.

Besparelserne i Socialforvaltningen hentes ved dannelse af et makkerpar, der varetager flere opgaver integreret, herunder særligt de forebyggende foranstaltninger. Det giver mindre opgaveoverlap, prioritering af indsatser, mindre mødetid og forberedelsestid mv.  Besparelserne er afgrænset til projektperioden.  Besparelserne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen genereres ved at flere forældre kommer i arbejde eller i uddannelse.

Der ansøges om i alt 1,7 mio. kr. i perioden 2018-2020 til dækning af lønomkostninger til makkerpar, tværfagligt team og ledelse i opstartsfasen samt midler til uddannelse. Langt de fleste midler tilgår Socialforvaltningen, der ligeledes skal hente langt den største del af besparelserne. Investeringen betaler sig hjem efter 3 år.

De økonomiske konsekvenser fremgår af tabellen nedenfor.

Tabel 1 Business case, fordelt på service, overførsler (1.000 kr.)

År

2018

2019

2020

2021

Effektivisering

Service (SOF måltal)

0

-1.002

-1.127

0

Overførsler (BIF)

0

-215

-504

-504

Investering (ansøgning investeringspulje)

Implementeringsomk. (service)

1.511

87

80

0

Samlet økonomisk påvirkning

1.511

-1.130

-1.551

-504

Den nye løsning skaber en ny opgavefordeling mellem forvaltningerne, og der omdisponeres midler fra Socialforvaltningen til investering i ekstra indsats i Beskæftigelses- og Integrations­forvalt­ningen og ekstra indsats i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. For uddybning af omfordeling af midler, se vedlagt businesscase afsnit 1.10 – teknisk bilag.

Tabel 2. Bevillingsmæssig effekt på service, hvis forslag indarbejdes, fordelt på udvalg (1.000 kr.)

Udvalg

2018

2019

2020

2021

Børne- og Ungdomsudvalget

-

63

60

-

Sundheds- og Omsorgsudvalget

-

22

20

-

Socialudvalget

-720

-1.947

-2.057

-

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

720

860

850

Total

-

-1.002

-1.127

-

Videre proces

Ved vedtagelse i fagudvalgene og Økonomiudvalget sendes forslaget til Borgerrepræsentationen med henblik på udmøntning af midler fra investeringspuljen i budget 2018.

Afledte effektiviseringer som følge af forslaget indarbejdes i Socialudvalgets bidrag til kommunens effektiviseringsstrategi.

Bjarne Winge          Nina Eg Hansen         Tobias Børner Stax 

Katja Kayser                      Peter Stensgaard Mørch    

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top