Mødedato: 16.08.2006, kl. 15:00

Plan for Faglighed for alle mv. i den københavnske folkeskole

Plan for Faglighed for alle mv. i den københavnske folkeskole

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 16. august 2006

 

 

2.      Plan for Faglighed for alle mv. i den københavnske folkeskole

  J.nr. 294126

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget,

 

at      initiativerne i Faglighed for alle godkendes og indgår i drøftelserne vedrørende budget 2007

 

at      det godkendes, at specialskoler og Københavns Kommunes Ungdomsskole inddrages i Faglighed for alle, hvor disse skoler løser opgaver parallelt med normalskolerne

 

at     det godkendes, at det i det videre arbejde med Faglighed for alle på dagtilbuds-, fritids- og klubområdet lægges øget vægt på det "legende barn", og at dette sker med udgangspunkt i de overordnede principper i Faglighed for alle om trivsel og livsglæde for børn og unge

 

at      det godkendes, at behovet for renovering af kommunens skoler indgår i drøftelserne vedrørende budget 2007 og de kommende år

 

at      det godkendes, at behovet for en plan vedrørende udbygningsbehovet på dagtilbuds- og folkeskoleområdet indgår i de kommende års helhedsplanlægning for byområderne

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2006

Khaled Mustapha (Ø) stillede følgende ændringsforslag til indstillingens første "at":

"at Københavns Kommune har en lighedsorienteret skole og dermed skal de elitære projekter som flagskibe, fagolympiader og en særlig naturfagssatsning for de dygtigste elever opgives, at Københavns Kommune styrker det lokale demokrati ved at give mere indflydelse til skolebestyrelserne, personalet og eleverne og dermed skal de centralistiske planer om indførelse af kontraktledelse og åremålsansættelse opgives, at Københavns Kommune udvikler en lokal evalueringsstruktur uden et centralistisk og stigmatiserende sigte, og dermed skal sprogtest af alle fem-årige opgives, at Københavns Kommune anerkender, at alle børn er lige uanset etnicitet o g at alle børn har ret til et frirum til at udfolde sig i, og dermed skal heldagsskoler opgives."

 

Forslagene blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jan Andreasen, A

 

X

 

Jette Bergenholz Bautrup, A

 

X

 

Jesper Christensen, A

 

 

 

Lars Rasmussen, A

 

 

 

Kasper Johansen, B

 

 

X

 

Majbritt  Mamsen, C

 

X

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

 

X

 

Ninna Thomsen, F

 

X

 

Louise Frevert, O

 

 

 

Pia Allerslev, V

 

X

 

Khaled Mustapha, Ø

X

 

 

RESULTAT

1

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indstillingens første og andet "at" blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jan Andreasen, A

X

 

 

Jette Bergenholz Bautrup, A

X

 

 

Jesper Christensen, A

 

 

 

Lars Rasmussen, A

 

 

 

Kasper Johansen, B

 

X

 

 

Majbritt  Mamsen, C

X

 

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

 

 

Ninna Thomsen, F

X

 

 

Louise Frevert, O

 

 

 

Pia Allerslev, V

X

 

 

Khaled Mustapha, Ø

 

 

X

RESULTAT

7

 

1

 

 

 

 

Indstillingens tredje til femte "at" blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jan Andreasen, A

X

 

 

Jette Bergenholz Bautrup, A

X

 

 

Jesper Christensen, A

 

 

 

Lars Rasmussen, A

 

 

 

Kasper Johansen, B

 

X

 

 

Majbritt  Mamsen, C

X

 

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

 

 

Ninna Thomsen, F

X

 

 

Louise Frevert, O

 

 

 

Pia Allerslev, V

X

 

 

Khaled Mustapha, Ø

X

 

 

RESULTAT

8

 

 

 

 

 

 

Khaled Mustapha (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten er kede af, at forligspartierne fastholder deres støtte til flagskibe, fagolympiader, naturfagssatsning for de dygtigste elever, indførelse af kontraktledelse, åremålsansættelse, målstyringskoncept, sprogtest af alle fem-årige og forsøg med heldagsskoler, da alle disse tiltag blandt andet vil skabe en negativ deling af de københavnske skoler i A, B og C skoler. Nogle af disse tiltag såsom sprogtest af alle fem-årige og oprettelse af heldagsskoler vil være med til at stigmatisere børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk. Alle disse tiltag vil Enhedslisten under ingen omstændigheder støtte op omkring. Men der er dog trods alt positive tiltag såsom styrkelse af forældresamarbejdet, efteruddannelse af lærere og pædagoger, sund mad og andre tiltag, som vi naturligvis kan støtte i forbindelse med budget 2007. Da vi ikke kan stemme for hele pakken FFA, vil vi i dag stemme blankt til første og andet "at"."

 

 

 

 

RESUME

Den københavnske folkeskole står over for væsentlige udfordringer i form af svage faglige resultater, etnisk og socialt opdelte skoler samt nedslidte skolebygninger mange steder i byen.

 

Disse udfordringer skal imødegås gennem et løft af kommunens skoler, således at de københavnske folkeskoler bliver blandt landets bedste. Det foreslås derfor, at der igangsættes en samlet pakke af initiativer for folkeskolen. Initiativerne har til formål at genskabe forældrenes tillid til, at folkeskolen kan give deres børn de nødvendige faglige og sociale kompetencer i et trygt miljø.

 

Initiativerne understøttes af, at der med etableringen af Børne- og Ungdomsforvaltningen er skabt grundlag for trivsel, kvalitet og læring i børns liv. Børnenes og de unges udbytte af dagtilbud og skole kan hæves, når samarbejdsfladerne mellem dagtilbud og skoler udbygges, og rammerne forbedres. De samlede forslag skal bidrage til en høj kvalitet i alle led med fokus på en tidlig indsats overfor udsatte børn og høj faglighed i folkeskolen.

 

Den 26. april 2006 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget at sende fællesindstillingen fra Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen vedrørende Faglighed for alle til høring hos skolebestyrelser, forældrebestyrelser, institutionsbestyrelser, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fællespædagogiske råd, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Det centrale Forældreforum, Skole og Samfund, Københavns Forældreorganisation, Frie Grundskolers fællesråd, private skoler i Københavns Kommune, KLF, LFS, PMF, BUPL, paraplyorganisationerne for de selvejende institutioner, Københavns Fælleselevråd, Miljø- og Teknikudvalget, Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. De høringsberettigede parter blev bedt om at prioritere det, som de fandt, var de væsentligste elementer i Faglighed for alle (FFA).

 

Faglighed for alle er opdelt i følgende tolv indsatsområder:

·        En styrket indsats i dagtilbud

·        Trygge børn

·        Styrket faglighed – også for de stærke børn

·        Udsatte børn

·        Skole-hjem samarbejde

·        Sunde børn

·        Demokratisk dannelse

·        Skoleledelse

·        Folkeskolens integrationsindsats

·        Forsøg med heldagsskoler

·        Renovering

·        Udbygningsbehov (Børneplan II)

 

Der er indsendt 160 høringssvar. Høringssvarene vidner om stort engagement og interesse for udviklingen af dagtilbud, fritidstilbud og skoler. Høringssvarene vil blive inddraget i det videre arbejde med FFA.

 

Det gælder generelt for de indkomne høringssvar, at der er stor tilfredshed med, at der er fremlagt et samlet bud på, hvordan først og fremmest skolerne kan s tyrkes. Der er ikke mindst glæde over, at det har været muligt at skabe bred politisk opbakning bag forslagene. Det understreges imidlertid, at det er en helt nødvendig forudsætning, at der følger de fornødne ressourcer med forslagene.

 

Samtidig er der også en vis utryghed ved, hvor finansieringen af FFA skal komme fra, og især om pengene skal hentes hos dag- og fritidstilbudene. Også den omstændighed at oplægget kun i mindre grad omhandler dag- og ikke mindst fritidstilbudene bliver problematiseret i nogle af høringssvarerne. Det samme gør, at specialskoler og Københavns Kommunes Ungdomsskole ikke optræder særskilt i FFA. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil anbefale, at specialskolerne og Københavns Kommunes Ungdomsskole kommer til at indgå i FFA.

 

Det foreslås endvidere, at det videre arbejde på dagtilbuds-, fritids- og klubområdet sker med udgangspunkt i de overordnede principper i Faglighed for alle om trivsel og livsglæde for børn og unge.

 

Høringssvarene viser, at skolerne og de organisationer, som beskæftiger sig med skolerne, helt overvejende er positive overfor FFA. Blandt nogle af daginstitutionerne, fritidshjemmene og klubberne, og de organisationer, som beskæftiger sig med daginstitutionerne, fritidshjemmene og klubberne, er der skepsis at spore over, hvilke konsekvenser, som FFA vil kunne få for dag- og fritidstilbudene. Bekymringen vedrører især, om disse tilbud fremover skal virke som en slags støttefunktion til folkeskolen, hvor der kommer stor fokus på læring på bekostning af børnenes mulighed for leg.

 

De 160 høringssvar er kommenteret i skematisk form og vedlagt indstillingen for at give et bedre overblik over de mange høringssvar.

 

Når budget 2007 er vedtaget agter Børne- og Ungdomsforvaltningen løbende at fremlægge forslag til udmøntning af delelementerne i FFA. Samtidig vil der løbende blive givet en orientering om fremdriften i FFA i udvalgene.

 

I forbindelse med implementeringen af FFA vil relevante parter blive inddraget gennem samarbejde og dialog.

 


 

Til top