Høring om forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune
Høring om forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 16. august 2006
8. Høring om forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune
J.nr. 310169
INDSTILLING
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget om ny sundhedspolitik for Københavns Kommune godkendes med tilhørende overslag over de forventede udgiftsmæssige konsekvenser af sundhedspolitikken
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget har fremsendt forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune til høring. Sundhedspolitikken skal afløse den gældende Folkesundhedsplan for kommunen. Når forslaget til en ny sundhedspolitik er godkendt af de stående udvalg, igangsættes arbejdet med udarbejdelse af en egentlig handleplan til efteråret. Børne- og Ungdomsudvalget gøres ansvarlig for at budgettere indsatsen for området "børn og unges livsstil" for planperioden.
Forvaltningen mener, at der generelt er tale om et gennembearbejdet dokument, som vil være et godt grundlag for det kommende arbejde med handleplaner til efteråret. De øvrige ønsker og forslag til det foreliggende høringsudkast fremgår af det vedlagte forslag til Børne- og Ungdomsudvalgets høringssvar.
SAGSBESKRIVELSE
Sundheds- og Omsorgsudvalget har fremsendt forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune til høring. Sundhedspolitikken skal afløse den gældende Folkesundhedsplan for kommunen og tager højde for kommunens nye opgaver på sundhedsområdet i forhold til strukturreformen, der træder i kraft den 1. januar 2007.
Forslaget er udarbejdet på baggrund af resultaterne fra de tværforvaltningsmæssige arbejdsgrupper, der blev nedsat tidligere på året, hvor Børne- og Ungdomsforvaltningen har været repræsenteret i flere af arbejdsgrupperne.
Når forslaget til en ny sundhedspolitik er godkendt af de stående udvalg, igangsættes arbejdet med udarbejdelse af en egentlig handleplan i efteråret. Dette vil også ske tværforvaltningsmæssigt.
Forvaltningen finder, at forslaget udgør et godt grundlag for det kommende arbejde med handleplaner i efteråret. Forvaltningen har imidlertid en række ønsker og forslag til uddybninger i sundhedspolitikken. På den baggrund indstiller forvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget godkender det foreliggende forslag til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende en ny sundhedspolitik for Københavns Kommune:
Forvaltningens udkast til
Børne- og Ungdomsudvalgets høringssvar:
"Udvalget finder, at forslaget udgør et godt grundlag for det videre arbejde med sundhedspolitikken i kommunen.
Ud over Børne- og Ungdomsudvalgets naturlige ansvar og tovholderrolle i forhold til indholdet i kapitel 5 om børn og unges livsstil, er Børne- og Ungdomsudvalget også en naturlig samarbejdspartner i forhold til kapitel 7, 8, 10, 11 og 12 om etniske minoriteter, social ulighed i sundhed, misbrug og forskning, hvilket må afspejle sig i arbejdsgruppernes sammensætning, når handleplansarbejdet til efteråret går i gang.
Vedrørende kapitel 5, Sund livsstil, afsnittet strategiske mål for børns og unges livsstil, ønsker udvalget, at sundhedspolitikken vedrørende den samlede sundhedsfremmende og forebyggende indsats i dagtilbud, skoler og andre miljøer, hvor børn og unge færdes, sikres gennem politikker, der udarbejdes på den enkelte skole, i den enkelte daginstitution og fritidsinstitution. Dette skal sikre, at de ansvarlige voksne sammen med børn og unge arbejder målrettet og opfølgende på at skabe sunde og positivt støttende miljøer, hvor børn og unge har deres daglige gang. En europæisk undersøgelse om dokumenteret effekt af sundhedsfremmende aktiviteter på skoler viser, at der skal arbejdes målrettet med sundhedspolitikker på skolerne, hvis den sundhedsfremmende indsats skal have effekt.
Børne- og Ungdomsudvalget ønsker endvidere at påpege, at der i det politiske forlig omkring "Faglighed for alle" indgår indsatser omkring både sunde og trygge børn som vigtige forudsætninger for børnenes udvikling og læring i skoler og institutioner. Der er derfor god overensstemmelse med de strategiske mål for kapitel 5, så der kan skabes en samlet og helhedsorienteret indsats.
Vedrørende kapitel 10 om rehabilitering ønsker Børne- og Ungdomsudvalget indsatsen i forhold til børn og unge med handicap nævnt direkte som et strategisk mål for herved at markere en indsats på dette område som vigtig.
I kapitel 11 om mål i forhold til misbrug ønsker udvalget et stærkere signal om, hvor afgørende det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde omkring især børn i misbrugsfamilier er. Skal kommunens medarbejdere nå frem til et nuanceret og velkvalificeret grundlag til at træffe valg, der får konsekvenser for disse børn og deres familier, er koordineringen og samarbejdet på tværs af afgørende betydning.
Vedrørende kapitel 12 om forskning i sundhed finder Børne- og Ungdomsudvalget, at det er for snævert alene at inddrage det sundhedsvidenskabelige område og ønsker derfor, at politikken lægger op til et bredere forskningssamarbejde. Eksempelvis vil der i den metodemæssige tilgang til indsatser, der retter sig mod etniske minoriteter være brug for viden uden for sundhedsvidenskaberne.
Vedrørende det vedlagte økonomiske overslag i forhold til implementeringen skal det bemærkes, at de anslåede udgifter for de nævnte aktiviteter vedrører perioden 2007-10 og således ikke indgår i udvalgets budgetramme."
Indsatsområdet "Børn og unges livsstil"
Ud over høring af forslaget til en ny sundhedspolitik for kommunen har Sundheds- og Omsorgsudvalget fremsendt et tilhørende skema, hvor Børne- og Ungdomsudvalget gøres ansvarlig for at budgettere for indsatsområdet "børn og unges livsstil" for planperioden.
I den forbindelse bemærkes det, at Børne- og Ungdomsudvalget allerede har igangsat indsatser, der kan ses som aktiviteter, der er med til at opfylde målene i den nye sundhedspolitik. Det drejer sig om skolemadsprojektet KØSS, Faglighed for Alle og endelig Sundhed i Dagtilbud. Disse aktiviteter drejer sig om allerede udarbejdede sundhedspolitikker med fokus på mad, bevægelse og hygiejne i dagtilbud.
I forhold til handleplansarbejdet til efteråret vil man, hvis man tager udgangspunkt i indikatorerne for, at målene er nået i forhold til børn og unges livsstil, kunne tænke i igangsættelse af eksempelvis en eller flere af følgende aktiviteter:
· udarbejdelse af sundhedspolitikker på alle skoler og i fritidshjem
· trivselsundersøgelse hvert andet år i alle 6. klasser
· gennemførelse af holdningsbearbejdende sundhedspædagogiske aktiviteter med fokus på sund livsstil i forhold til rygning og alkohol i alle 7. klasser ved sundhedsplejerskerne
Budgettet for allerede igangsatte projekter, der kan ses som aktiviteter, der er med til at opfylde målene i den nye sundhedspolitik, samt fremtidige indsatser, der kan komme på tale i forbindelse med efterårets handleplansarbejde, fremgår af vedlagte skema i bilag 2.
Økonomi
Budgettet for allerede igangsatte projekter:
· KØSS 3,1 mio. kr. i 2006 (1,1 mio. kr. og overførte midler fra 2005)
· Faglighed for Alle afventes i forhold til godkendelse af budget 2007
· Sundhed i dagtilbud 400.000 kr.(inklusiv overførelse fra 2005) i 2006. Projektet løber til 2008.
Estimeret budget for de eventuelle fremtidige indsatser som er nævnt ovenfor:
· Ved gennemførelse af nyt projekt med udarbejdelse og implementering af sundhedspolitikker på skoler og i fritidshjem udvides konto 5.80 med 500.000 kr. årligt 2007 og 2008
· Ved gennemførelse af trivselsundersøgelser i alle 6. klasser hvert andet år udvides konto 6.51 med 250.000 kr. om året
· Ved gennemførelse af ekstra tilbud til alle 7. klasser med holdningsbearbejdende sundhedspædagogiske aktiviteter, hvor der er fokus på rygning og alkohol og med tilhørende evaluering, udvides konto 5.80 med 320.000 kr.
De anslåede udgifter vedrører perioden 2007-2010 og indgår således ikke i udvalgets budgetramme.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Høringsbrev af 7. juni 2006 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om forslag til ny sundhedspolitik for Københavns Kommune
· Bilag 2: Skema til overslag over udgifter til implementering af sundhedspolitikken, som medsendes Børne- og Ungdomsudvalgets svar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Else Sommer
Marie Thun