Mødedato: 16.08.2006, kl. 15:00

Medlemsforslag om ungdomsskoletilbud til de ældste asylansøgerbørn

Se alle bilag

Medlemsforslag om ungdomsskoletilbud til de ældste asylansøgerbørn

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2006

 

 

5.      Medlemsforslag om ungdomsskoletilbud til de ældste asylansøgerbørn

  J.nr. 307889

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag om at unge asylansøgere i alderen 13-18 år kan benytte ungdomsskolens tilbud om aktiviteter og fritidsundervisning med delvis betaling fra Dansk Røde Kors Asylafdeling

 

 

RESUME

På baggrund af et medlemsforslag fremsat af Jesper Christensen (A) besluttede Børne- og Ungdomsudvalget på sit møde den 7. juni 2006 (j.nr. 307889), at Børne- og Ungdomsforvaltningen skulle udarbejde en indstilling til udvalget om, at unge asylansøgere kan benytte ungdomsskolens tilbud om almen undervisning og fritidsundervisning under forudsætning af ungdomsskolebestyrelsens godkendelse.

 

Endvidere besluttede Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skulle rette henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at undersøge, om tilbuddet kan suppleres af tilbud fra Københavns Kommunes Folkeoplysningsvirksomhed.

 

Ungdomsskolens bestyrelse har på sit møde den 22. juni 2006 godkendt, at ungdomsskolens almene undervisnings- og fritidstilbud i et vist omfang kan stå til rådighed for unge i alderen 13-18 år fra asylcentrene. Der er tale om unge i Dansk Røde Kors Asylafdelinger i Kongelunden og på Fasanvej.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

På mødet den 7. juni 2006 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget på baggrund af et medlemsforslag fra Jesper Christensen (A) (j.nr. 307889), at Børne- og Ungdomsforvaltningen skulle udarbejde en indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget om at give de ældste børn, der afventer behandlingen af deres ansøgning om asyl, mulighed for at deltage i ungdomsskolens tilbud om almen undervisning og fritidsaktiviteter under forudsætning af ungdomsskolebestyrelsens godkendelse.

 

Ungdomsskolens bestyrelse har på sit møde den 22. juni 2006 godkendt, at ungdomsskolens almene undervisnings- og fritidstilbud i et vist omfang kan stå til rådighed for unge i alderen 13-18 år fra asylcentrene.

 

Endvidere besluttede Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skulle rette henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at undersøge, om tilbuddet kan suppleres af tilbud fra Københavns Kommunes Folkeoplysningsvirksomhed.

 

Ansvaret for asylansøgeres skolegang og fritidsbeskæftigelse er efter lovgivningen henlagt til Dansk Røde Kors. I den konkrete sag er der er tale om et antal asylansøgere bosiddende i Dansk Røde Kors Asylcentre Kongelunden og på Fasanvej. Antallet af asylansøgere svinger fra måned til måned, og det er derfor ikke muligt at opgøre antallet af unge i målgruppen.

 

Efter lov om ungdomsskoler skal kommunerne vederlagsfrit stille et tilbud om almen undervisning for unge i alderen 14-18 år for de unge, der er tilmeldt kommunens folkeregister. Bestemmelsen udelukker ikke, at en kommune kan optage elever fra en anden kommune. Ungdomsskolens bestyrelse har på mødet den 28. oktober 2002 godkendt, at ungdomsskolen i et begrænset omfang og efter konkret vurdering kan optage elever, der har bopæl uden for Københavns Kommune, til kurser i den almene undervisning. På samme måde optager ungdomsskolerne i nabokommunerne uden hindring unge med bopæl i Københavns Kommune.

 

Ungdomsskolen peger på nedenstående muligheder for tilbud i ungdomsskolen for de ældste asylansøgere. Forvaltningen har drøftet sagen med skolechefen for Dansk Røde Kors Asylafdeling.

 

Hvis de unge fra asylcentrene ønsker at anvende ungdomsskolens tilbud, anbefaler ungdomsskolen, at Dansk Røde Kors retter henvendelse til det lokale ungdomsskolecenter og træffer nærmere aftale om transport, og hvilken aktivitet den enkelte unge ønsker at følge.

 

 

Introduktion til foreningslivet

Kursus for Udlændinge har i skoleåret 2006-07 modtaget en bevilling fra Ministeriet for Flygtninge til forsøg med unge nydanskeres deltagelse i idræts- og foreningslivet. Forsøget gennemføres i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp og retter sig mod at præsentere tilbuddene i det københavnske foreningsliv og yde individuel vejledning i valg af fritidsaktiviteter. Aktiviteten er tilrettelagt over en til to eftermiddage om ugen. Målet er, at 70 pct. af deltagerne udsluses til idrætsklubber og foreningsaktiviteter i København. Aktiviteten holder også åbent i juli og august. De unge fra asylcentrene vil kunne indgå i aktiviteten på lige fod med andre unge. Udgiften hertil vurderes til at være marginal.

 

Knallertkørekort

Ungdomsskolen udbyder i tilknytning til flere skoler obligatorisk undervisning i færdselslære og kørsel på knallert. Undervisningen tilrettelægges over 24 lektioner. Den enkelte elev skal have gennemført mindst 21 lektioner for at få udstedt et førerbevis. De ældste unge fra asylcentrene kan indgå i undervisningen, såfremt deres dansksproglige færdigheder er tilstrækkelige. Det skal i givet fald undersøges om en asylansøger kan få udstedt et førerbevis. Den gennemsnitlige udgift pr. holdelev er ca. 1.500 kr. Udgiften foreslås i givet fald fordelt ligeligt mellem Dansk Røde Kors og ungdomsskolen.

 

PC-kørekort®

Ungdomsskolen er certificeret som udbyder af kurser i pc-kørekort®. Kurset er opbygget over 6 moduler med praktisk prøveaflæggelse, som kan føre til erhvervelse af kørekort. De unge fra asylcentrene kan indgå i kurserne. Arbejdssproget er dansk og engelsk. Den gennemsnitlige udgift pr. holdelev er ca. 1.600 kr. Udgiften foreslås i givet fald fordelt ligeligt mellem Dansk Røde Kors og ungdomsskolen.

 

Sport, kreative og musiske kurser

Ungdomsskolen udbyder fra medio september en lang række emner i eftermiddags- og aftentimerne i forskellige fag. De unge fra asylcentrene kan indgå i aktiviteterne på lige fod med andre unge. Udgifterne hertil vil være marginale.

 

I langt de fleste tilfælde vil udgifterne til selve undervisningen være beskedne, da tilgang af de unge fra asylcentrene ikke vil udløse en beslutning om, hvorvidt et fag oprettes eller ej.

 

Folkeoplysningen

Børne- og Ungdomsforvaltningen har henvendt sig til Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at undersøge om tilbuddet til de ældste asylsøgerbørn kan suppleres af tilbud fra Københavns Kommunes Folkeoplysningsvirksomhed. Kultur- og Fritidsforvaltningen har svaret, at støtte til aktiviteter på asylcentre falder uden for folkeoplysningsområdet. Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser desuden, at der er foreninger, der modtager folkeoplysningsstøtte, der laver aktiviteter for børn og unge på asylcentrene, fx Ungdommens Røde Kors og Red Barnet Ungdom. Svaret er vedlagt som bilag.

 

 

Økonomi

For så vidt angår undervisning i kørsel på knallert og undervisning i PC-kørekort® forudsættes aftalt en gennemsnitlig deltagerudgift, som deles mellem Dansk Røde Kors Asylafdeling og ungdomsskolen. Udgifterne i forbindelse med deltagelse i ungdomsskolens øvrige kurser må anses som marginale og vil derfor kunne afholdes inden for ungdomsskolens samlede budget. Hvis tilgangen bliver støre end forventet, må aftalen revurderes.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

Ungdomsskolens bestyrelse har på sit møde den 22. juni 2006 godkendt, at ungdomsskolen kan stille tilbud til rådighed om almen undervisning og fritidsaktiviteter for unge asylansøgere i alderen 13-18 år med delvis betaling fra Dansk Røde Kors Asylafdeling.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Kultur- og Fritidsforvaltningens brev af 7. august 2006 om tilbud til de ældste asylsøgerbørn

 

Else Sommer

 Michael Hougaard Olsen

 

 

 

 

 


 

Til top