Mødedato: 16.08.2006, kl. 15:00

Gennemførelse af KL-kompas på skole- og fritidshjemsområdet

Se alle bilag

Gennemførelse af KL-kompas på skole- og fritidshjemsområdet

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2006

 

 

4.      Gennemførelse af KL-kompas på skole- og fritidshjemsområdet

  J.nr. 315254

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne - og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget tager resultaterne af brugertilfredshedsundersøgelsen til efterretning

 

at      udvalget beslutter, at der i 2007 gennemføres en ny brugerundersøgelse af forældretilfredshed med folkeskoler og fritidshjem med udgangspunkt i fokusområderne i "Faglighed for Alle", og at der reserveres 120.000 kr. til dette inden for  rammen i 2007

 

 

RESUME

I samarbejde med Økonomiforvaltningen har den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse inden for skole- og fritidshjemsområdet i efteråret 2005. Børne- og Ungdomsforvaltningen har behandlet resultaterne og skrevet den endelige rapport.

 

Resultaterne af undersøgelsen er overvejende positive. Således er 82% af forældrene generelt tilfredse med skolen og 85% generelt tilfredse med fritidsordningerne. Tilfredsheden er højere end i den tilsvarende Københavnerundersøgelse 2004. Tilfredsheden med både skoler og fritidsinstitutioner er højere i Københavns Kommune end i resten af landet.

 

Forvaltningen foreslår, at undersøgelsen eller en lignende undersøgelse med udgangspunkt i fokusområderne i "Faglighed for Alle" gennemføres i 2007, og at der reserveres 120.000 kr. til dette inden for  budgetrammen i 2007.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Af kommunens budgetforlig for 2005 fremgår: "at der i den nye budgetmodel skal indgå fastsættelse af målsætninger for produktivitet samt effektmålinger bl.a. ved brug af brugerundersøgelser, f.eks. de målinger af brugertilfredshed som i øjeblikket gennemføres i 6-by regi.".

 

De målinger der henvises til, er 6-byernes deltagelse i KL-Kompas-undersøgelser i kombination med KLs landsundersøgelse, jf. "Brugertilfredshedsundersøgelse af dagpasning, folkeskole og hjemmehjælp", maj 2004.

 

Det blev på den baggrund besluttet at gentage KL-Kompasundersøgelsen fra 2004 således, at det er muligt at spore en udvikling i resultaterne.

 

Den daværende Uddannelses- og Ungdomsforvaltning tog initiativ til at følgende områder blev en del af undersøgelsen udover standardspørgsmålene fra KL:

 

·        Skolens specialundervisning

·        Skolens støtte til tosprogede elever

·        Skolens lektiehjælpsordning

·        Skolens indsats for at modvirke mobning

·        Samarbejdet mellem skole og hjem specifikt i forhold til det enkelte barn og dets familie

 

Undersøgelsen er gennemført ved, at der er udsendt spørgeskema til 2500 forældre med børn i folkeskole og fritidsinstitution. Tosprogede forældre har haft mulighed for at rekvirere oversatte spørgeskemaer. Der er indkommet besvarelser på 49% (1220) af de udsendte spørgeskemaer. Svarprocenten på 49% vurderes at være tilfredsstillende, og andelen af besvarelser er højere end ved sidste undersøgelse i maj 2004, hvor den lå på 48%. Forvaltningen har til hensigt at søge at øge svarprocenten ved eventuelle fremtidige undersøgelser selv om svarprocenten er steget i 2005 sammenlignet med 2004.

 

Undersøgelsen er repræsentativ, da en relativt stor gruppe af respondenter er spurgt. Der går omkring 31.000 skolebørn i de kommunale folkeskoler, og heraf er en relativt stor gruppe søskendebørn. Det vil sige, at man, når man har en respondentgruppe på 1220 familier, har fået direkte svar fra omkring 4% af børnene i folkeskolen. Til sammenligning indgår der i Gallup-undersøgelserne omkring folketingsvalg, som er repræsentative for hele den valgbare befolkning i Danmark, et panel på mellem 1.000 og 2.000 personer.

 

Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er:

 

§        82% af forældrene er alt i alt tilfredse med skolen

 

§        85% af forældrene er alt i alt tilfredse med fritidsordningerne

 

§        Forældrenes tilfredshed på både skole- og fritidsordningsområdet er højere end ved både sidste undersøgelse i København samt i forhold til undersøgelsen på landsplan i 2005

 

§        På 3 ud af 4 temaer er der 68% eller flere, som er tilfredse med de københavnske skolers lærerkorps. Der er imidlertid kun 41%, som er tilfredse med lærernes tid til den enkelte elev

 

§        15% (177) af respondenterne har et barn som har modtaget specialundervisning. Knap 70% af respondenterne er både tilfredse med kvaliteten af skolens specialundervisning og muligheden for at modtage specialundervisning

 

§        16% (188) af respondenterne angiver, at deres barn er tosproget. Af disse er 38% tilfredse med både kvaliteten af skolens støtte til de tosprogede elever og mulighederne for støtte, mens 15% er utilfredse med skolens støtte til de tosprogede elever og 18% er utilfredse for mulighederne for støtte. En meget stor del af de 188 respondenter er således neutrale eller svarer ved ikke til spørgsmålene.

 

§        37% af forældrene er tilfredse med de indendørs fysiske rammer på skolerne, mens 38% er tilfredse med de udendørs fysiske rammer. I fritidsordningerne er 65% af forældre ne tilfredse med de indendørs rammer, mens 58% er tilfredse med de udendørs fysiske rammer. Den gennemsnitlige tilfredshed med de indendørs og udendørs faciliteter ligger under tilfredsheden på landsplan

 

§        67% af forældrene er tilfredse med lærerens lydhørhed. Og 64% af forældrene er enten tilfredse med eller neutrale i forhold til deres opfattelse af elevernes indflydelse på undervisningen

 

§        78% af forældrene er tilfredse med samarbejdet specifikt omkring deres barn

 

§        80% af forældrene er også tilfredse med samarbejdet mellem hjemmet og skolen, og 69% er tilfredse med kontakten mellem hjemmet og fritidshjemmet

 

§        Der er 90% af forældrene, der prioriterer det frie valg mellem folkeskoler, og 88% der prioriterer det frie valg mellem folkeskoler og andre typer af skoler højt

 

§        Angående de konkrete valgmuligheder i København, så er 42% tilfredse med deres valgmuligheder i forhold til skole og 45% er tilfredse med deres valgmuligheder i forhold til fritidsordning. Samtidig er der en relativt stor gruppe, som enten er neutrale eller ikke ved, hvad de skal svare på spørgsmålet

 

§        1/3 af børnene er ikke startet i deres egen distriktsskole. Der er primært følgende årsager til dette: skolens etniske eller sociale sammensætning (45%), distriktsskolens ry (37%), formodning om manglende fagligt niveau (32%)

 

§        27% af forældrene har overvejet at flytte deres barn til en anden skole. Her er de primære årsager: manglende fagligt niveau på skolen (42%) og manglende disciplin i klassen/skolen (34%)

 

§        22% af forældrene er tilfredse med kommunens information om både fritidsordninger og skoler. Der er tilsvarende 25%, som er utilfredse, de resterende forældre angiver blot, at de er neutrale eller ikke ved, hvad de skal svare på spørgsmålet

 

§        48% af forældrene er tilfredse med ventetiden på en plads i en fritidsordning mens 54% er tilfredse med forældrebetalingens størrelse. Tilfredsheden med ventetiden er højere end på dagtilbudsområdet, men den er lavere end den gennemsnitlige tilfredshed på landsplan

 

I vedlagte rapport gennemgås - på baggrund af de indsamlede data – undersøgelsens resultater. I rapportens afsnit 3 præsenteres alle undersøgelsens hovedkonklusioner, mens de efterfølgende afsnit går i dybden med disse konklusioner og analyserer deres betydning.

 

Undersøgelsens resultater vil indgå i forvaltningens arbejde med Faglighed for Alle.

 

Undersøgelsen viser, at tilfredsheden generelt er steget fra 2004 til 2005. Forvaltningen opfatter det imidlertid som en væsentlig opgave løbende at søge at højne tilfredsheden med folkeskole og fritidshjem yderligere.

 

Undersøgelsen viser på nogle områder en for ringe tilfredshed blandt respondenterne. Det gælder ikke mindst skolernes fysiske rammer, lærernes tid til den enkelte elev og kommunens information om både fritidsordninger og skoler. Samtidig oplever en del respondenter problemer med skolers etniske eller sociale sammensætning, skolers ry og manglende fagligt niveau. Der er også noget, der tyder på, at nogle respondenters kendskab til, hvad der foregår i skolen, er begrænset. Det kommer blandt andet til udtryk ifm. de tosprogede forældres besvarelse af spørgsmålene om skolens støtte til de tosprogede elever og mulighederne for støtte.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutninger om Faglighed for alle, fokus på renovering af kommunens skoler og på udbygningsbehovet på daginstitutions- og folkeskoleområdet er et godt grundlag for at kunne højne tilfredsheden med folkeskolen og fritidshjem yderligere, ikke mindst på de områder, hv or tilfredsheden i dag er mindst.

 

Det anbefales, at Københavns Kommune jævnligt gentager en sådan eller en tilsvarende undersøgelse  på området, da det giver mulighed for at vurdere specifikt, hvordan forældrenes holdninger ændrer sig over tid, og hvorvidt området udvikler sig på en hensigtsmæssig måde. Undersøgelserne giver desuden et sammenligningsgrundlag med andre kommuner. Det foreslås, at en kommende undersøgelse tager udgangspunkt i fokusområderne i "Faglighed for Alle".

 

Det er forvaltningens vurdering, at en eventuel kommende undersøgelse bør inddrage synspunkter fra forældre, som har fravalgt den kommunale folkeskole.

 

Rapporten offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside. Fællesrådet for Folkeskolen samt Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber vil ligeledes blive orienteret om rapporten.

 

 

Økonomi

Den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning har betalt 56.000 kr. til Økonomiforvaltningens Statistiske Kontor for trykning af spørgeskema, indsamling og tastning af data samt talrapport med sammenligning af data med andre rapporter. Økonomiforvaltningen har bidraget med et tilsvarende beløb.

 

Derudover har den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning sørget for oversættelser finansieret af den centrale pulje til tolkning. Forvaltningen har været med til at udvikle spørgeskemaet og betale oversættelser.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i maj 2006 skrevet selve rapporten på baggrund af en behandling af de indkomne data. Omregnet til timeløn beløber udgifterne til rapportskrivning sig til ca. 25.000 kr. Det vil sige, at rapporten har kostet knap 140.000 kr.

 

Forvaltningen foreslår, at der reserveres 120.000 kr. til dette inden for budgetrammen i 2007.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Rapport om forældrenes tilfredshed med skole- og fritidshjemsområdet i Københavns Kommune 2005

 

 

 

 

                                               Else Sommer

                                                                                            Michael Hougaard Olsen

 

 

 

 

 

 


 

Til top