Mødedato: 16.08.2006, kl. 15:00

Udmøntning af legepladspuljen 2006

Se alle bilag

Udmøntning af legepladspuljen 2006

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2006

 

 

13.      Udmøntning af legepladspuljen 2006

  J.nr. 315263

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      der bevilges 2,475 mio. kr. til 14 legepladsprojekter

 

at      der bevilges 0,225 mio. kr. til vedligeholdelse og renholdelse af mobilt motionscenter i Bøhmensgade som en engangsbevilling

 

at      der bevilges 0,300 mio. kr. til sikkerhedsinspektioner af legepladser

 

 

RESUME

Der er på budget 2006 afsat 3 mio. kr. til renovering af legepladser på skoler og fritidshjem. Der er modtaget i alt 39 ansøgninger fra skoler og fritidsinstitutioner. Det indstilles, at der bevilges i alt 2,475 mio. kr. til i alt 14 legepladsprojekter.

 

Det foreslås endvidere, at et mobilt udendørs motionscenter ved Bøhmensgade som en engangsbevilling tildeles 0,225 mio. kr. til vedligeholdelse og renholdelse.

 

Desuden indstilles det, at 0,300 mio. kr. fra puljen anvendes til sikkerhedsinspektioner af legepladser på skoler og fritidshjem. Sikkerh edsinspektioner på 0-6 års institutioner dækkes af en pulje til særlig vedligeholdelse og berører dermed ikke legepladspuljen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Der er på budget 2006 afsat 3 mio. kr. til renovering af legepladser på skoler og fritidshjem. Bevillingen skal anvendes til bevægelsesklare områder/legepladser. Skolen/institutionen skal ved ansøgning om midler fra puljen beskrive de indholdsmæssige og pædagogiske overvejelser samt de konkrete indholdsmæssige forslag i projektet. Fritidsinstitutionsbørn og elevråd inddrages i processen og afgiver udtalelse til sagen.

 

Kriterier for tildeling af midler fra Legepladspuljen

Forslaget til udmøntning af Legepladspuljen 2006 tager udgangspunkt i de samme kriterier, som tidligere er anvendt ved udmøntning af legepladspuljen. Disse kriterier er:

·        Projekterne skal bygge på samtænkning således, at projekterne tilgodeser såvel skole som fritidshjem/KKFO

·        Projekterne skal rumme nytænkning såvel fysisk som pædagogisk

·        Projekter på skoler, hvor der vedligeholdelsesmæssigt er behov for en sanering, og arbejderne derfor kan kombineres, prioriteres

·        Projekterne skal være interessante i forhold til lokalområdets aktivitetsmæssige og sociale behov

·        Projekterne kan eventuelt finansieres i samarbejde med fonde, herunder Lokale- og Anlægsfonden, kvarterløftscentrene eller andre interessenter

 

Der er modtaget i alt 39 ansøgninger fra skoler og fritidsinstitutioner. Af bilag 2 fremgår en liste over samtlige ansøgninger.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har gennemgået ansøgningerne og udarbejdet forslag til udmøntning af Legepladspuljen.

 

Udover de ovenstående kriterier har forvaltningen i forslaget til udmøntning af Legepladspuljen kigget på, hvor stort behovet for opgradering af legeområderne på de pågældende skoler/institutioner er.

 

På baggrund af ovenstående indstilles det, at følgende 14 projekter tildeles midler fra Legepladspuljen 2006:

 

Skole/institution

Projekt

Mio. kr.

Lundehusskolen

Etablering af legeområde med "stille" område, amfi-teater, klatrevæg, balanceredskaber, legetårn mm.

0,600

Kloden

Projektet vil i et samarbejde mellem forvaltningen og Kloden blive videreudviklet, så flere pædagogiske principper tilgodeses.

0,300

Tingbjerg

Projektet vil i et samarbejde mellem forvaltningen og Tingbjerg blive videreudviklet, så flere pædagogiske principper tilgodeses.

0,300

Peder Lykke Skolen og Fritidshjemmet Peder Lykke

Junglesti

0,240

Engskolen og Fritidshjemmet ved Engskolen

Etablering af bålhytte, færdiggørelse af boldbur, mooncarbane samt mobile blomsterkasser.

0,170

Skolen i Charlottegården

Tilskud til større legepladsprojekt, som bl.a. indeholder inddragelse af gadeareal, nyt legestativ m.m.

0,150

Hellig Kors Skole

"Be-it-zone" med  diverse balance- og bevægelsesredskaber.

0,140

Flerfamilieskolen Villa Rolighed

Legeområde med mulighed for boldspil, at gynge, balancere, rollelege mm.

0,110

Højdevangens Skole og Bakkehuset

Kondibane

0,100

Vibenshus Skole og fritidshjem

Udendørs køkken og bålplads, hvor der kan laves mad fra forskellige verdensdele, legehuse i udformninger, der ligeledes afspejler forskellige verdensdele og træstubbe udformet som forskellige lande.

0,100< /p>

Hanssted Skole og Fritidshjemmene Rødbyvej 4 og 6

Belysning på boldbane.

0,100

Hoffmanns Minde

Belysning på boldbane.

0,070

Den Classenske Legatskole

Flytbare mål m.m.

0,050

Kirkebjerg Skole

2 udendørs bordtennisborde og 2 basketnet

0,045

I alt

2,475

 

For en uddybende beskrivelse af projekterne, se bilag 1.

 

Der er 25 ansøgere, som ikke modtager midler fra Legepladspuljen 2006.

 

Det foreslås endvidere, at et mobilt udendørs motionscenter ved Bøhmensgade som en engangsbevilling tildeles 0,225 mio. kr. til vedligeholdelse og renholdelse. Det mobile motionscenter er finansieret af Legepladspuljen i 2002 og benyttes bl.a. af Sønderbro Skole og fritidsinstitutionerne i området. Motionscenteret er etableret på en tom grund i Bøhmensgade og kan benyttes af alle (der er offentlig adgang). Driftsudgifterne til det mobile motionscenter er tidligere blevet finansieret via vedligeholdelsesmidlerne, som nu er overført til Københavns Ejendomme. Drift af det mobile motionscenter (vedligehold og renhold) er imidlertid ikke Københavns Ejendommes ansvar, da Københavns Ejendomme udelukkende er ansvarlig for drift og vedligehold af bygninger, ikke legepladser og udearealer. Der vil også i de kommende år, så længe grunden anvendes til det mobile motionscenter, være behov for at afsætte midler til drift. Driftsudgifterne vil fremover blive indarbejdet i forvaltningens øvrige driftsbudget.

 

Desuden indstilles det, at 0,300 mio. kr. fra puljen anvendes til sikkerhedsinspektioner af legepladser på skoler og fritidshjem. Fra og med 2004 har samtlige skoler og fritidshjem mm. (institutioner under den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning) fået udført årlige sikkerhedsinspektioner af legepladserne. Sikkerhedsinspektioner på 0-6 års institutioner dækkes af en pulje til særlig vedligeholdelse og berører dermed ikke legepladspuljen.

 

Sikkerhedsinspektionerne munder ud i, at der til hver skole/institution udarbejdes en rapport, hvor eventuelle sikkerhedsproblemer belyses, herunder hvordan problemerne udbedres. Rapporten er et værktøj for den enkelte skoleleder/institutionsleder, som har ansvaret for at sikkerheden på legepladserne lever op til gældende krav.

 

I forbindelse med at der fra og med 2004 er blevet udarbejdet årlige sikkerhedsinspektioner, har enkelte institutioner været nødt til at fjerne det meste af deres legeplads, fordi der var store sikkerhedsmæssige problemer, som ikke umiddelbart kunne udbedres. I udmøntningen af Legepladspuljen i såvel 2005 som i 2006 er der derfor blevet uddelt midler til institutioner med meget stort behov for nye legeredskaber som følge af, at legepladser er blevet nedlagt efter en sikkerhedsinspektion.

 

Også i 2005 blev sikkerhedsinspektionerne finansieret via Legepladspuljen.

 

Legepladspolitik

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil igangsætte et arbejde med udvikling af legepladspolitik. Legepladspolitikken vil både indeholde målsætninger på det pædagogiske område, som kan inspirere skoler og institutioner til at indrette legepladserne så de tilfredsstiller flere pædagogiske principper. Desuden vil legepladspolitikken indeholde målsætninger angående sikkerhedsaspektet, herunder hvordan skole- og institutionsledere skal anvende sikkerhedsinspektioner.

 

Forslaget til legepladspolitik forventes forelagt Børne- og Ungdomsudvalget ultimo 2006.

 

Økonomi

Legepladspuljen på i alt 3 mio. kr. anvendes på følgende vis:

 

Projekter

Mio. kr.

Legepladsprojekter

2,475

Engangsbevilling til vedligeholdelse og renholdelse af mobilt motionscenter i Bøhmensgade 

0,225

Udarbejdelse af sikkerhedsvurderinger af legepladser

0,300

I alt

3,000

 

 

 

Miljøvurdering

På terrænområdet må det påregnes, at det ved visse projekter bliver nødvendigt at bortkøre forurenet jord, hvis det viser sig, at det stabile underlag er forurenet, fx af slagger. I forbindelse med terrænprojekterne vil kloaksystemerne søges renoveret i samarbejde med Københavns Ejendomme således, at spildevandet kan ledes til rensning i stedet for at sive urenset ned i jorden. Adgangen for rotter vil desuden blive begrænset.

 

Generelt vil projekterne kun give anledning til lokale gener i nærmiljøet i form af øget støj og støv i anlægsperioderne, som dog forsøges forebygget mest muligt i forbindelse med planlægning af arbejderne. Kasserede byggematerialer vil i videst omfang blive kørt til genbrugsstationer – alternativt deponeret.

 

Projekterne vil blive gennemført i overensstemmelse med gældende standarder og forskrifter for sikkerhed på legepladser.

 

Ved valg af materialer vil der til projekternes væsentligste dele i overvejende grad blive anvendt naturlige og/eller genanvendelige materialer. I øvrigt vil man leve op til anbefalingerne i "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", Bygge- og Teknikforvaltningen 2006, som indeholder Københavns Kommunes retningslinjer.

 

Det er vurderingen, at projekterne overordnet set vil have en neutral miljøpåvirkning.

 

Høring

Ingen bemærkninger.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Forslag til udmøntning af Legepladspuljen 2006

·        Bilag 2: Oversigt over alle ansøgninger

 

 

 

                         Else Sommer   

                                                                        Knud Langberg

 

 

 

 


 

Til top